Rovnošaty - biele šaty na prvé sväté prijímanie

zontik
3. apr 2022

Ahojte baby.
Prosím Vás, ako to máte vy? Deti idú na 1sv.prijímanie v rovnošatách, ale iba tú nedeľu. V týždni si má každý oblečenie poriešiť po svojom. Ozaj mi na Tom nemá čo vadiť? Ďakujem za vaše odpovede 😊

janinah
3. apr 2022

Však nič špeciálne netreba.Ak ste rodičia odhlasovali rovnošaty.tak čo s tým chces robiť? Aj tak každý zoženie slušne šaty na ten obed s rodinou v nedeľu

dskjhfdlkdjhl
3. apr 2022

@zontik Nerozumiem otazke. Co ma s prvym prijimanim oblecenie v tyzdni? Moje deti nemali rovnosaty, mali pekne biele saty z pozicovne, ale len v nedelu pri obrade, cez tyzden chodili oblecene normalne ako vzdy.

patka06
3. apr 2022

1.sv. prijímanie je v nedeľu, tam budú mať rúcha ... o akom oblečení v týždni hovoríš?

zontik
autor
3. apr 2022

@janinah neodhlasovali.roky to tak funguje,tak to tak je, lebo vraj sa raz nejaký pán farár neviem s kým dohodol,a keďže s farárom sa hádať nik nebude, tak všetci hundru,ale nikto nepovie nič. Ja som sa vydala do tejto dediny, ale v rodnej dedine a okolí čo viem, tak chodia v tom oblečení celý týždeň

zontik
autor
3. apr 2022

@patka06 na Orave je zaužívané, že ten týždeň po prijímaní deti chodia slávnostne do kostola

dskjhfdlkdjhl
3. apr 2022

@zontik A kde v tom obleceni chodia? Do skoly? Do kostola? Toto som este nepocula a ani nevidim jediny rozumny dovod na to.

dskjhfdlkdjhl
3. apr 2022

@zontik Tak jej kup nejake pekne saty a kludne moze chodit aj dva tyzdne v nich. Kde je problem?

patka06
3. apr 2022

@zontik už chápem, tak teda v nedeľu budú mať rúcho a na týždeň vlastné slávnostnejšie. V čom je problém?

zontik
autor
3. apr 2022

@dskjhfdlkdjhl len do kostola na omšu

dskjhfdlkdjhl
3. apr 2022

@zontik tak ako som uz pisala, kup jej pekne saty a v tyzdni moze byt v kostole v nich.

zontik
autor
3. apr 2022

@dskjhfdlkdjhl kúpila som jej, ja tu možnosť mám, ale viem, že nie všetci majú na to, zaplatiť si rovnošatu, a ešte sa aj starať, čo jej v týždni obliecť biele

patka06
3. apr 2022

@zontik a to očakávajú, že nakúpi fara?

zontik
autor
3. apr 2022

@dskjhfdlkdjhl no, a to sa mi napr.nepaci, možno mám tak vsugerovane, že my ako deti sme celý týždeň chodili ako nevesty, a roky to tak bolo, a neviem sa asi zmieriť s tým, že v nedeľu pôjde v rovnosate, a na týždeň jej mám parádne šaty kúpiť.a vlastne ani celkom parádne nemôžem, bo potom to zas divne vyzerá, keď jedna ide v nádherných šatách, a druhá má bielu blúzku a všelijaku sukňu

zontik
autor
3. apr 2022

@patka06 rovnošaty vlastní fara, a za poplatok ti ju na nedeľu požičajú

patka06
3. apr 2022

@zontik to chápem tak to mala aj moja dcéra, poplatok bol symbolický tuším 5 Eur a to bolo v podstate na vypratie a žehlenie.
Podľa mňa sú tie rúcha super, všetky detičky sú rovnako krásne, nikto sa nad nikým nevyvyšuje.

dskjhfdlkdjhl
3. apr 2022

@zontik myslim, ze prve sv. prijimanie je o niecom uplne inom ako o nejakych satach, takze z mojho pohladu si vyrabas uplne zbytocny problem. Ja som bola na prvom prijimani za socializmu, takze sme biele saty mali len v nedelu a moje deti, napriek tomu, ze boli v tejto dobe, tiez to mali rovnako a teda to beriem uplne normalne. Akurat mam chut sa spytat mojej takmer 80-rocnej mamy, ze ako to mali oni, ked bola dieta. Tipujem, ze ani vtedy sa takto neblblo.

zontik
autor
3. apr 2022

@patka06 presne, ale potom v týždni vidíš, vždy je nejaké dieťa "z lepšej rodiny", ktoré ide ozaj ako nevesta na svadbu, a niektoré sedí ako chúďa, bo nemá ani len tie biele šaty.ked už to teda tak funguje, tak dohodnúť, nech teda v týždni nemusia mať biele, a každý si ide v čom chce, potom by som pol slova nepovedala

janai1
3. apr 2022

No neviem, ja som z dediny na Kysuciach a nikde sa tam nikdy nenosili šaty ešte týždeň po... Veď to znie ako riadna sprostosť

janewithane
3. apr 2022

@zontik no a čo že vidíš ze je nejaké dieťa z lepsej rodiny? To vidíš predsa aj v bežné dní.. asi sa tomu úplne nedá vyhnúť, treba to skôr deťom vysvetľovať, ísť im príkladom, nehodnotit toľko a pod..

zuzliq
3. apr 2022

@zontik u nás mali deti tiež rúcha. Bolo to krásne. Cez týždeň chodili normálne, žiadne extra šaty. Ak je niekto z bohatej rodiny, je to vidieť aj inokedy, nie len počas prvého svätého prijímania. To neznamená, že je lepší (alebo horší). V kostole by si to nikto nemal všímať a ak si to všíma (a nebodaj ohovára) je to bohužiaľ hlupák. Teda odporúčam sústrediť sa na podstatu sviatosti.

zontik
autor
3. apr 2022

@dskjhfdlkdjhl áno, ja viem, že je to o inom, než o šatách,a to ma mrzí, pretože na nedeľu slávy, parády, a tým to hasne.v týždni už niektore detí ani do kostola rodičia nepošlú 😕a tak z môjho pohľadu si aj tie deti ešte týždeň tak inak užijú,lebo sú odlišné, každý vie,že dostal sviatosť, keď ide v tom slávnostnom.neviem, či som sa dobre vyjadrila, aby si chápala moje pocity 😊

dskjhfdlkdjhl
3. apr 2022

@zontik Ale to, ci dieta do kostola poslu alebo nie, to nezavisi od tych siat, ani nic vynimocne na tych satach nie je, viera sa nosi v srdci, nie na povrchu. Proste fakt riesis hluposti. V nedelu to oslavte a snaz sa o to, aby to dieta malo v sebe vieru aj v dalsie dni, o saty sa nestaraj, to je fakt somarina.

zontik
autor
3. apr 2022

@zuzliq viem, že nie, ale tie deti to asi inak vnímajú.a nehovor mi, že keby si videla dve dievčatá, jedna v paradnych šatách, druhá v sukni a blúzke, tak by ti toho dievčatka nebolo ľúto.preto sa mi to aj nepáči

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzliq
3. apr 2022

@zontik odpoviem trošku vyhýbavo. To dievčatko v blúzke nemusí byť predsa to chudobnejšie. Nie každá mama si na tieto veci potrpí, nie každé dievča o to stojí. Ale áno, ak by si to nemohli dovoliť, bolo by mi ho ľúto. Ale to by mi ho asi bolo aj inokedy, asi sa ten nedostatok prejavuje aj inak. Ale myslím, že to trošku hrotíš. To požičanie rovnošaty väčšinou stojí máličko. Teda kto chce investovať do šiat, môže. Kto nechce, nemusí.

lilke
3. apr 2022

Ani na prijímanie nemajú všetky dievčatá rovnako honosné šaty či chlapci obleky. Mnohí rodičia nemajú na požičanie. Rúcha sú univerzálne, nik sa nemôže nafukovať, že je paradnejsi.
O podobnom zvyku počujem prvýkrát. Ale za mňa by som sa snažila tento zvyk stopnúť. Iniciovala by som rozhovor s ostatnými rodičmi, aby ste sa dohodli na síce peknom oblečení do kostola, ale striedmom. Aspoň pre dievčatá. Blúzka alebo bledé šaty, ktoré využijú nie 1x, ale opakovane na omše, nič extra slávnostné.

zontik
autor
3. apr 2022

@zuzliq to tiež netvrdím,ale úprimne mi povedz, keby tvoje dieťa chcelo krásne šaty, ale ty jej povieš, že nie, lebo tebe sa to nepáči, a nepodporujes to, tak to dieťa to prijme bez všetkého, ved vlastne o nič nejde, tak proste neuverím😔asi teda vidím problém, kde nieje, a musím sa preprogramovat😊 ďakujem vám všetkým za debatu

palicka
3. apr 2022

Myslím, že rovnošatu sa zaviedli, pretože niektoré maminky to už tak preháňali, že domkostaola vchádzali osemročné nevesty so šatami s 5 kruhmi. Mne sa to jednoliate páči, žiadne dieťa nie je niečo extra a ani chudobnejšie rodiny sa nemusia cítim out. Čo sa týka toho týždňa, aj u nás to tak kedysi fungovalo (myslím 35/40 rokov dozadu). V tých mega slávnostných by aj tak deti, ktoré budú mat šaty z požičovne nechodili. Na týždeň jej kúp nejaké slávnostnejšie šatky, nie nevestovske.

janinah
3. apr 2022

@zontik keď všetci hundru.tak treba otvoriť ústa a zmeniť to

dskjhfdlkdjhl
3. apr 2022

@zontik Ja mam mladsiu dceru taku, ze ta povodne nechcela o bielych satach ani pocut, chcela nohavice. Takze tej by v tom veku bolo uplne jedno, v com su druhe deti oblecene. Teraz je v puberte, tak riesi oblecenie az prilis. Rozhodne na tomto viera nestoji a ja by som to takto aj svojim detom vysvetlila a ziadne hluposti by sme neriesili.