Reformovaná a rozvedená a nasledne svadba v katolíckom kostole

18. sep 2022

Prosim Vas, jedna sa o znamu, ona je refermovana a ma 5 rocneho syna, je uz rozvedena a predchadzajuca svadba bola v reformovanom kostole. Teraz by sa chcela znova vydavat v katolickom kostole. Je to vobec mozne, ak je uz rozvedena, kedze ja predpokladam, ze tam trebq anulaciu predchadzajuceho manzelstva, schvaluje to predpokladam biakup a asi to nebude hned lusknutim prsta, ale ona si to jednoducho predstavuje a velmi sa nahli.
Ďakujem

dominikac321
18. sep 2022

v katolickom kostole ju nezosobasia lebo uz raz zosobasena pred bohom bola. anulacia manzelstva je beh na dlhu trat a navyse uz je rozvedena, neviem ci sa to da spatne... ved nech obeha katolickych knazov a zisti ci je ochotny ju niekto zosobasit, co pochybujem..

autor
18. sep 2022

@dominikac321 ja som jej to povedala, ze to urcite nie je mozne, ale ona vobec nerozmysla. Podla mna ju ani v reformovanom nezosobasia, ked uz je rozvedena. Ale teda nech sa pýta kňazov.

dominikac321
18. sep 2022

v katolickom ani nahodou toto si neviem predstavit zeby nejak preslo...

viky7
18. sep 2022

ak ona ani jej ex nie su pokrsteny katolici, ich svadba bola v ociach katolickej cirkvi platna... ak jeden z nich by bol pokrsteny katolik, ich svadba mimo katol.cirkvi by bola neplatna a v tom pripade by sa mohla vydavat v katolickom kostole

oblecenie99
18. sep 2022

Ej že nie 😃😂 ja veru jednu poznám, ktorá bola krstena v reformovanom kostole, konfirmacia, otec presbiter, celá rodina poctivo chodili do kostola, potom sa zaľúbila, otočka, budúci manžel bol svedok Jehovovi, mali aj svadbu podľa ich obradu, bez najbližšej rodiny z jej strany, lebo jej rodina s tým vôbec nesúhlasila, na kolenách ju prosili, nech neblázni, ona potom pár rokov praktizovala tú druhú vieru, chodila na obrady, čítala a učila sa horlivo, a zrazu o pár rokov otocka číslo 2, rozvod, ďalší partner a voila svadba v rímskokatolíckom kostole. Nehovorím, že to bolo ok podľa cirkevného práva, ale ako vidíte, všetko sa dá,keď sa chce 🤫😏

terezka1947
18. sep 2022

@oblecenie99 toto nie je možné. A keď len trošku rozumieš katolíkom,či vieš o jednotlivých kresťanských náboženstvach,tak toto nikdy nenapíšeš.
Info z druhej,tretej ruky ako fakt ponúkať,je v takej téme veľmi nešťastné.

autor
18. sep 2022

@viky7 oni su obaja krsteni reformovani, to fakt je potom u katolikov taketo manzelstvo neplatne a moze sa tam vziat, aj ked je rozvedena? To mi velmi zmysel nedáva.

basska_b
18. sep 2022

Ja by som sa na to opytala, ale asi inde ako na konikovi. Moj muz mal daku svadbu evanjelicku, ale sa usmieval, ze ako rozvedeny by mohol mat aj katolicku svadbu, lebo katolici rataju len tie katolicke svadby 😃 ja som po tom nepatrala, lebo katolicku svadbu som nechcela, ale ktovie, ako to je.

oblecenie99
18. sep 2022

@terezka1947 Tak ale aké, ak nie z druhej ruky, keď ja osobnú skúsenosť nemám? Som tu už dosť dlho, prispievam pod vlastným nickom, nezvyknem vymýšľať. Môžeš si byť istá, že sa to dalo, nakoľko tu rodinu osobne poznám, celý príbeh od začiatku, keďže to bola moja spolužiačka a spolu sme vyrastali. Na tej poslednej svadbe som bola osobne gratulovať, a sánku som zbierala po nej este pekne dlho. Akokoľvek to znie neuveriteľne, bolo to tak. Je to veľká reformovana rodina, striktni kalvinisti, keď sa vydávala za prvého muža, bol za ňou osobne aj farár,aby neblaznila. Nepomohlo. Druhý manžel mal zase veľmi silnú katolícku rodinu. A zosobášili ich v katolíckom kostole.

viky7
18. sep 2022

@oblecenie99 nebol nahodou ten jehovista pokrsteny katolik ako dieta ?

terezka1947
18. sep 2022

@oblecenie99 muselo v Tom byť ešte niečo,čo ti nepovedali 😉

autor
18. sep 2022

@basska_b no ved jasne, ona si to uz zisti u knazov, ci moze, ci nie. Pride mi to trochu od veci, ze rataju len katolicke svadby...ale budis 😀

viky7
18. sep 2022

praveze katol. cirkev za neplatne povazuje manzelstva, kde aspon jeden je pokrsteny katolik a manzelstvo je uzavrete mimo katol. cirkev, po takom mozu uzavriet nanzelstvo dalsie v kostole ... napr. manzel nepokrsteny, jeho ex evanjelicka pokrstena, pte katol. cirkev ich manzelstvo na urade je platne, dalsie by mohol hypoteticky nepoksteny uzavriet po krste

oblecenie99
18. sep 2022

@viky7 Toho chlapa som nepoznala, môže byť, čo viem, celá rodina boli už jehovisti, lebo bol cirkus, že oni na svadbe nestrpia ani jej krstnych rodičov, nakoľko oni ich neuznávajú, napokon celá jej rodina tu svadbu ako celok bojkotovala. Ešte je tu možnosť, že mali iba úradný obrad. Toto mi hovoril jej otec. Nepatrala som po Tom, či tá rodina sa dala kvázi len prekrstit alebo čo, ale určite boli v Tom čase silný jehovisti.

janetinka27
18. sep 2022

nie som si ista, ale myslim, ze katolici a evanjelici si sobas uznavaju. s jehovistami mozno nie, neviem.
reformovani su evanjelici alebo ake vyznanie? ecav?
myslim, ze evanjelici nevnimaju manzelstvo ako nerozlucitelny zvazok, kym katolici ano. podla mna v kat kostole ich nezosobasia, dalsia vec je prehodnotit dovod a preskumat vlastne svedomie.

terezka1947
18. sep 2022

@janetinka27 enavjelici nie sú kalvini. A krst si uznávajú,nie sobáš.

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
oblecenie99
18. sep 2022

@terezka1947 ešte mi napadlo, že buď mala prvý sobáš iba úradný, resp. kľudne mohla prestúpiť na katolícku vieru...či? Ja by som sa jej aj spýtala, ale príde mi to blbé a netaktne.. Ak raz bude u našich, a stretneme sa, tak skúsim, lebo ma to zaujíma.

janetinka27
18. sep 2022

@terezka1947 krst ano, ale sobas som nevedela. pise, ze su kalvini? postrehla som vsade, ze su reformovani.ale ktori?