Dobrý deň.Neviete niekto či môže mať dieťa prvé sväté prijímanie aj mimo trvalého bydliska? Ďakujem
moja dcera chodi na cirkevnu skolu do mesta, kde sa vsetci spoluziaci spolu pripravovali na prve sv. primanie, tak isla spolu s nimi v meste. Potrebovala som len od nas z farnosti krstny list.
@maminuska33 samozrejme, môže. Ak napr. chodí na prípravu v škole, absolvuje všetko povinné tam, a chce ísť na prijímanie spolu so spolužiakmi, je to úplne bezproblémové.
Náročnejšie je, ak nechodí na prípravu na mieste budúceho 1.sv.prijimania. Tam už kňaz povie, čo všetko musí absolvovať navyše, určite bude potrebovať potvrdenie od katechetu o príprave, o absolvovaných omšiach od miestnych kňazov, možno aj dieťa preskúšajú.
Mi máme trvali pobyt v detine,ale bývame v meste,kde syn chodí do školy a aj na náboženstvo.Teda by sa pripravoval zo svojimi spolužiakmi.
@maminuska33 to nebude problem, na prve sv. prijimanie pojde so svojimi spoluziakmi. Miestny pan farar vam povie, ci mate priniest nejake dokumenty z farnosti, kde bol pokrsteny.
@maminuska33 to vôbec nie je problém, všetky deti pôjdu spolu, vy donesiete zrejme len krstný list.
Ja som myslela, že môže mať prvé sväté prijímanie len v mieste trvalého bydliska
@maminuska33 Dobrý deň ,ako ste teda dopadla ? Mali ste prijímanie so spolužiakmi alebo nie ,,,my to teraz riešime a nás nevzali lebo nemáme trvalý pobyt tam kde dcéra chodí do školy ,musíme vybavovať prijímanie na inej fare má to nazlostilo celkom ....chcela mať so spolužiakmi
@veronika101 v čom je problém? Resp. kto robí problém? Katecheta? Kňaz? Dcéra chodí na prípravu so spolužiakmi? Všetko spĺňa, čo majú predpísané? Veď úplne bežne deti chodia do školy mimo trvalé bydlisko. V škole príprava, prinesú krstný list a povolenie od kňaza z fary trvalého bydliska, že môže ísť mimo.
@lilke no bohužiaľ takto to neplatí kňaz a fara má s tým problém a proste nás vysunuli na druhú koľaj a máme si to riešiť po svojom takže tak ,ešte ani na omše nemôžeme chodiť so spolužiakmi ale na fare v trvalom bydlisku ,nechápem síce prečo má s tým kňaz problem hnevalo sa to veľmi že to takto dopadlo nerátala som s tým
@veronika101 toto mi hlava neberie, že do kostola na omšu sa ide "na vstupenky"? Cezpolni zákaz vstupu? Tam musí byť iný zadrhel... Ak je to naozaj pravda, napísať nadriadenému. Ak je to farár, napísať nadriadenemu dekanovi resp. lepšie ísť za ním cez úradné hodiny. Ak je to dekan, napísať biskupovi. A zatiaľ všetko plniť, čo treba.
@lilke veď my sme ostali v šoku keď nam to oznámili a sú dvaja z triedy ktorých takto akoby odstránil z kolektívu ,nieje tam žiadny zadrhel,proste máme iné trvalé bydlisko ako navštevuje školu a teda aj na prijímanie máme ísť v mieste bydliska tak nám to oznámil nepekným spôsobom ,nepekné lebo takto mohli ísť spolu na prijímanie aj na omše,zajtra ideme teda na omšu k nám do kostola a dohodnúť sa s farárom našim je to bohužiaľ takto a ako ozaj mám nutkanie napísať na vyššiu moc že nech sa s tým niečo robí ,ďakujem za odpoveď
Ako myslíš inú farnosť vrámci jedného mesta? Alebo iné mesto úplne?
To teoreticky problém nie je skôr ide o to, že na 1.sv.prijmanie sa deti chystajú hromadne,teda katechet alebo katechetka to vybavujú a zariaduju vo farnosti, obvykle najbližšie miestu bydliska detí a často aj školy. Teda náuky, prípravu, detské omše a napokon aj samotný deň prijímania.
Keby chceš to vybaviť sama v inom meste napríklad, tak všetko si to potrebuješ vybaviť, zariadiť s farou ty sama. Potom môže mať dieťa v tom prípade prijímanie s úplne cudzími deťmi, v úplne inom čase a tie "detské omše" ktoré majú vrámci prípravy, možno tiež bude musieť absolvovať tam.