Ahojte, viete mi povedať aké sú prísahy novomanželov, na svadbe v kostole ? 🙂 čo to všetko zahŕňa ?
Veľmi nezvyčajná otázka...
Podľa mňa sa rodicia skôr pri krste zaväzujú že budú vo viere vychovávať dieta. Nie na svadbe
Načo sa beriete v kostole keď deti nechcete vychovávať v katolíckej cirkvi ?
Ak sú obaja katolíci a chcú svadbu v kostole tak sa to nejak predpokladá. Ak je jeden neveriaci alebo iného vyzvania zaväzuje sa nebrániť katolíckej stránke vo výchove deti v katolíckej viere. Ak nie ste veriaci načo chcete svadbu v kostole?
@lamonita aj na svadbe.
Radím ti v dobrom, témy okolo detí, počet , výchova vierovyznanie a pod si treba vydiskutovať ešte pred svadbou
@21anjelik19 ja som nepraktizujuci katolik, čiže mňa ale cirkev berie ako katolíčku, čiže nie je potrebný dišpenz, partner katolik
@lucia147852 viď vyššie
@katica06 bavili sme sa o tom, ja deti vychovávať v katolíckej viere nebudem, partner je s tým v pohode, ale svadbu chce v kostole, avšak neviem či sa ja musím oficiálne zaviazať výchove, klamať nechcem a nebudem, preto neviem čo to presne obnáša.
Pri sobáši je taka formula, ze ci ste pripravení prijať deti ako dar od Boha a vychovávať ich s láskou vo viere (neviem už presné znenie). Ak by bol jeden z snúbencov inej viery, tak už pred sobášom to je uzhodnene , ze bude deti ku viere viesť partner - katolík.
Tvoj budúci manžel sa zaviaže, že bude deti vychovávať k viere, a ty sa zaväzuješ, že mu brániť nebudeš. Čiže, áno, sľubuješ, súhlasíš.
Sobáš v kostole je akože navždy a aj tak sa polovica párov rozvedie. Podobne je to aj s tým ostatným, čo sa tam sľubuje. Môžeš všetko aj nič. Ako sa zaviažeš? Domov ťa skontrolovať nepôjdu.
@jaskolka ja som katolička, manžel evanjelik a svadbu sme mali v katolíckom. Podpísali sme so svedkami formulu, že už pred sobášom sme sa zhodli v akej viere budeme vychovavat deti, nebolo určené, že v katolíckej. Detimame krstene v evanjelickom , aj ich vychovavame v tejto viere
Ale budete bráni obaja ako katolíci aj keď si nepraktizujuca.
K tejto otázke dôjde
Kňaz: Chcete si založiť rodinu. Pýtam sa vás pred Bohom a Cirkvou. Ste ochotní s láskou prijať deti ako dar Boží a vychovávať ich podľa Kristovho evanjelia a zákonov jeho Cirkvi?
Obidvaja: Áno.
Ak odpovieš nie, sobáš skončil.
Ak vieru obaja nepraktizujete ja by som si ten cirkevný obrad rozmyslela.
Rozhodni sa kto vlastne si.partner tiež a podľa toho sa aj správajte.Akoze koho idete obalamutiť sobášom v kostole?
Ludia si neuvedomuju,ze tu zijeme len nejaky kratky cas.
Ano,mnohi sa sobasia v kostole, a potom sa rozvadzaju.
Pred Bohom su vsak stale manzelia.
Ak si teda po rozvode najdu ineho partnera,cudzolozia.cize ziju v smrtelnom hriechu.
Mnohi sa z toho smeju ,mnohi neveria...
Mnohi sa potom chytaju omylnych knazov,kt.tiez zhresili...
Ale je uz mnoho svedectiev,zjaveni.....ktore to potvrdzuju.
Vsetko je o svedomi.
O postoji....cim dlhsie zijes bez viery,tym menej si uvedomujes vaznost situacie.
Ak si katolik,automaticky mas dieta vychovavat v tejto viere.....
@1ryba len ten, kto má taký prístup, tam zbytočne pôjde "trapošiť" nech idú na úrad a môžu sa brať a rozvádzať koľko chcú.
@janinah koho majú obalamutiť? Zase sa netvárme akí sú tu všetci vyznávači viery príkladní. 99,9 percent spí spolu už pred sobášom, 2/3 spolu už bývajú, ďalší majú už deti a konečnom dôsledku sa polovica rozvedie. Nejako to s tou vierou nejde dokopy. Na svete sa milióny ľudí sobáši v kostoloch a nikto z toho nerobí ceremónie okrem fanatikov. Keby v tom kostole sedeli len tí, čo všetko dodržiavajú ako treba, tak to môzu rovno zavrieť.
@vyrovnanaosoba ty si tiež fanatička?
@1ryba ja len píšem, ako by to malo byť.
@1ryba a ty si fanaticka z ktorej strany?
Padla otazka,takze sa odpoveda ,ako to ma byt...
A nie,ako to potom vela hlupakov praktizuje a tym ponizuje cirkev...
Na to,aby som sa riadila pravidlami svojej viery,mam rozum.
Nemusim byt fanaticka.
Nemusis stale zahryzat katolikom do zadku...uprac si pred vlastnym prahom.
Ja dufam,ze si dokonala.
@1ryba kto sú to "oni"?kto oni nepôjdu nikoho kontrolovať domov?
Prísaha(akákoľvek) sa dáva nejakému človeku,pred nejakou autoritou. V kostole pred Bohom.
Čiže "oni" to riešiť nebudú,načo aj....to už si človek musí poriešiť so svojím svedomím.
@1ryba a prečo sa ty rozkrikujes. Sama autorka sa tu pýta čo a ako lebo nechce klamať. A je mi úplne jedno či je praktizujúca alebo nie, ale je očividne cestna a nechce sa cítiť ako pokrytec. Pokiaľ by jej to bolo jedno odpovie na všetky otázky v kostole áno a spraví si po svojom. Tak dostala rady ako to je.
@lucia147852 zatiaľ sa tu rozkrikuješ akurát tak ty.
Ale tak pozri, vychovavat podla evanjelia a zakonov cirkvi, to neni nutne ze k viere alebo tak. Da sa to rozne interpretovat, napr. ak budu ctit druhych ludi, neublizovat, neklamat, nezavidiet... tak aj to mas podla evanjelia
A co sa tyka Boha, mozes deckam povedat, ze je nejaka sila, nevieme co to je, niekto ju vola Boh...
Nechcem a nebudem sa tu pustat do podrobnych debat, len aby si to mala vo svojom vnutri take vyrovnane pred obradom
Ešte sa teda chcem opýtať, vyslovene na svadbe sa človek zaväzuje k výchove deti katolíckej cirkvi ?