Prísahy novomanželov na svadbe

29. aug 2024

Ahojte, viete mi povedať aké sú prísahy novomanželov, na svadbe v kostole ? 🙂 čo to všetko zahŕňa ?

autor
29. aug 2024

Ešte sa teda chcem opýtať, vyslovene na svadbe sa človek zaväzuje k výchove deti katolíckej cirkvi ?

mirkaferko
29. aug 2024
terezka1947
29. aug 2024

Veľmi nezvyčajná otázka...

lamonita
29. aug 2024

Podľa mňa sa rodicia skôr pri krste zaväzujú že budú vo viere vychovávať dieta. Nie na svadbe

21anjelik19
29. aug 2024

Načo sa beriete v kostole keď deti nechcete vychovávať v katolíckej cirkvi ?

lucia147852
29. aug 2024

Ak sú obaja katolíci a chcú svadbu v kostole tak sa to nejak predpokladá. Ak je jeden neveriaci alebo iného vyzvania zaväzuje sa nebrániť katolíckej stránke vo výchove deti v katolíckej viere. Ak nie ste veriaci načo chcete svadbu v kostole?

andreakotesova
29. aug 2024

@lamonita aj na svadbe.

katica06
29. aug 2024

Radím ti v dobrom, témy okolo detí, počet , výchova vierovyznanie a pod si treba vydiskutovať ešte pred svadbou

autor
29. aug 2024

@21anjelik19 ja som nepraktizujuci katolik, čiže mňa ale cirkev berie ako katolíčku, čiže nie je potrebný dišpenz, partner katolik

@lucia147852 viď vyššie
@katica06 bavili sme sa o tom, ja deti vychovávať v katolíckej viere nebudem, partner je s tým v pohode, ale svadbu chce v kostole, avšak neviem či sa ja musím oficiálne zaviazať výchove, klamať nechcem a nebudem, preto neviem čo to presne obnáša.

jaskolka
29. aug 2024

Pri sobáši je taka formula, ze ci ste pripravení prijať deti ako dar od Boha a vychovávať ich s láskou vo viere (neviem už presné znenie). Ak by bol jeden z snúbencov inej viery, tak už pred sobášom to je uzhodnene , ze bude deti ku viere viesť partner - katolík.

vyrovnanaosoba
29. aug 2024

Tvoj budúci manžel sa zaviaže, že bude deti vychovávať k viere, a ty sa zaväzuješ, že mu brániť nebudeš. Čiže, áno, sľubuješ, súhlasíš.

1ryba
29. aug 2024

Sobáš v kostole je akože navždy a aj tak sa polovica párov rozvedie. Podobne je to aj s tým ostatným, čo sa tam sľubuje. Môžeš všetko aj nič. Ako sa zaviažeš? Domov ťa skontrolovať nepôjdu.

marhulka13
29. aug 2024

@jaskolka ja som katolička, manžel evanjelik a svadbu sme mali v katolíckom. Podpísali sme so svedkami formulu, že už pred sobášom sme sa zhodli v akej viere budeme vychovavat deti, nebolo určené, že v katolíckej. Detimame krstene v evanjelickom , aj ich vychovavame v tejto viere

lucia147852
29. aug 2024

Ale budete bráni obaja ako katolíci aj keď si nepraktizujuca.
K tejto otázke dôjde

Kňaz: Chcete si založiť rodinu. Pýtam sa vás pred Bohom a Cirkvou. Ste ochotní s láskou prijať deti ako dar Boží a vychovávať ich podľa Kristovho evanjelia a zákonov jeho Cirkvi?
Obidvaja: Áno.
Ak odpovieš nie, sobáš skončil.
Ak vieru obaja nepraktizujete ja by som si ten cirkevný obrad rozmyslela.

janinah
29. aug 2024

Rozhodni sa kto vlastne si.partner tiež a podľa toho sa aj správajte.Akoze koho idete obalamutiť sobášom v kostole?

osky
29. aug 2024

Ludia si neuvedomuju,ze tu zijeme len nejaky kratky cas.
Ano,mnohi sa sobasia v kostole, a potom sa rozvadzaju.
Pred Bohom su vsak stale manzelia.
Ak si teda po rozvode najdu ineho partnera,cudzolozia.cize ziju v smrtelnom hriechu.
Mnohi sa z toho smeju ,mnohi neveria...
Mnohi sa potom chytaju omylnych knazov,kt.tiez zhresili...
Ale je uz mnoho svedectiev,zjaveni.....ktore to potvrdzuju.
Vsetko je o svedomi.
O postoji....cim dlhsie zijes bez viery,tym menej si uvedomujes vaznost situacie.
Ak si katolik,automaticky mas dieta vychovavat v tejto viere.....

vyrovnanaosoba
29. aug 2024

@1ryba len ten, kto má taký prístup, tam zbytočne pôjde "trapošiť" nech idú na úrad a môžu sa brať a rozvádzať koľko chcú.

1ryba
29. aug 2024

@janinah koho majú obalamutiť? Zase sa netvárme akí sú tu všetci vyznávači viery príkladní. 99,9 percent spí spolu už pred sobášom, 2/3 spolu už bývajú, ďalší majú už deti a konečnom dôsledku sa polovica rozvedie. Nejako to s tou vierou nejde dokopy. Na svete sa milióny ľudí sobáši v kostoloch a nikto z toho nerobí ceremónie okrem fanatikov. Keby v tom kostole sedeli len tí, čo všetko dodržiavajú ako treba, tak to môzu rovno zavrieť.
@vyrovnanaosoba ty si tiež fanatička?

vyrovnanaosoba
29. aug 2024

@1ryba ja len píšem, ako by to malo byť.

osky
29. aug 2024

@1ryba a ty si fanaticka z ktorej strany?
Padla otazka,takze sa odpoveda ,ako to ma byt...
A nie,ako to potom vela hlupakov praktizuje a tym ponizuje cirkev...
Na to,aby som sa riadila pravidlami svojej viery,mam rozum.
Nemusim byt fanaticka.
Nemusis stale zahryzat katolikom do zadku...uprac si pred vlastnym prahom.
Ja dufam,ze si dokonala.

1ryba
29. aug 2024

@osky ja zo žiadnej. Našťastie. Mne ste ukradnutí.

osky
29. aug 2024

@1ryba
Uz v dost temach som si vsimla,ze reagujes velmi negativne na katolikov.
Takze zas taki ukradnuti ti asi nie su.

Akoze,samozrejme,vyslovit svoj nazor je normalne.
Ale ked do toho nevidis,tazko to posudis objektivne.
A oznacovat niekoho ako fanatika...
Na zaklade coho,ked nevies?

1ryba
29. aug 2024

@osky pozri, mne je jedno, čo kto vyznáva. Ale z duše nemám rada tieto kecy o dodržiavaní viery. Lebo v realite to je inak. Samozrejme sú aj výnimky, aby som nehádzala všetkých do 1 vreca.

terezka1947
29. aug 2024

@1ryba kto sú to "oni"?kto oni nepôjdu nikoho kontrolovať domov?
Prísaha(akákoľvek) sa dáva nejakému človeku,pred nejakou autoritou. V kostole pred Bohom.
Čiže "oni" to riešiť nebudú,načo aj....to už si človek musí poriešiť so svojím svedomím.

lucia147852
29. aug 2024

@1ryba a prečo sa ty rozkrikujes. Sama autorka sa tu pýta čo a ako lebo nechce klamať. A je mi úplne jedno či je praktizujúca alebo nie, ale je očividne cestna a nechce sa cítiť ako pokrytec. Pokiaľ by jej to bolo jedno odpovie na všetky otázky v kostole áno a spraví si po svojom. Tak dostala rady ako to je.

1ryba
29. aug 2024

@lucia147852 zatiaľ sa tu rozkrikuješ akurát tak ty.

basska_b
30. aug 2024

Ale tak pozri, vychovavat podla evanjelia a zakonov cirkvi, to neni nutne ze k viere alebo tak. Da sa to rozne interpretovat, napr. ak budu ctit druhych ludi, neublizovat, neklamat, nezavidiet... tak aj to mas podla evanjelia
A co sa tyka Boha, mozes deckam povedat, ze je nejaka sila, nevieme co to je, niekto ju vola Boh...

Nechcem a nebudem sa tu pustat do podrobnych debat, len aby si to mala vo svojom vnutri take vyrovnane pred obradom