Ahojte...
Prosím poraďte mi...
Pripadla mi neľahká úloha, predniesť krátky prípitok, krátky príhovor na začiatku smútočnej hostiny za moju mamičku... ..
Len aby sa všetci spoločne pomodlili, aby sa pripilo....
Máte nejaké skúsenosti, rady, čo povedať? Len aby som to správne sformulovala, asi si to napíšem aj na papier, ak sa mi od žialu zatmie v pamäti...
Ďakujem...
Len taky prakticky tip.Tento pripitok si napis na papier a vezmi so sebou.Je to velmi tazke hovorit o blizkom zosnulom na takejto smutnej udalosti pred ludmi a predpokladam ze to bol blizky clovek ked hovoris pripitok,a polahky sa stane ze ti zovrie hrdlo,nebudes vediet pikracovat,emocie.Papierik ti da pocit istoty.
@maminkadeticiek Áno, papierik bude... za mamičku... Ďakujem
@moonlight1210 Na osobné spomienky by som nemala síl.... ďakujem
@bellugia Uprimnu sustrast.Je mi to luto.
@maminkadeticiek Ďakujem :(
Uprimnu sustrast 😓 myslim, ze kazdy pochopi, ked len podakujes, ze sa prisli rozlucit a uctit si jej pamiatku a rovno prejdete k modlitbe..
@bellugia na toto sa asi nepytas, ale chcem Ta povzbudiť. Nedavno sme absolbovali jednu roucju, kde knaz krasne zakoncil- pribehom. Dcera bola zvyknuta mamine zavolat vzdy rano, aby zistila, ci je ok, co robi, ako sa jej dari...uz to robila automaticky. Mamina zomrela, cislo odhlasili ako nefunkcne...no dcera sa.pozabudla a vytocila maminkine číslo. A tak sa ozvalo...cislo, spojenie je docasne prerusene...neviem, ci si veriaca, vi verim v zivot po smrti...a asi to je momentalne jedno...pamataj, nelucite sa navzdy, ale docasne...prajem.vela sil a uprimne ma mrzi Tvoja strata!
Daj par viet a umela inteligencia ti to pekne sformuluje. Ak chces napis mi ich do sukromnej spravy
@rakahaka však nepýtala nadiktovať, pýtala sa čo sa hovorí... prestaň do nej rýpať ako si chcela pomôcť a nevďačnica nechce, radšej buď ticho 🙈
@bellugia úprimnú sústrasť, netreba veľa hovoriť, povedz že ti veľmi chýba, poďakuj za účasť a popros o spoločnú modlitbu, to bude stačiť aj takto v pár vetách podľa mňa
@zuzanka.zuzu ďAKUJEM
@zuzanka.zuzu ja tam vidim ze ziada radu o sformulovanie. Tak si to precitaj aj ty v uvode. To znamena ze napise nejake vety a umela inteligencia to sformuluje 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ kde vidis rypanie?
Ja len pridam, co nehovorit...bola som na pohrebe, kde fararka na pripitok povedala "Na zdravie". Mne to prislo nevhodne hovorit na kare, ak spominam zosnuleho/zosnulu.
@rakahaka presne
Zomrela mi pred pár mesiacmi mamina. Na kare som mala príhovor ja ako jej jedina dcéra. Najskôr som mala niečo napísané na papieri, ale potom som si povedala, že posledné slova chcem venovať tak, ako mi pôjde, ako budem cítiť. Tak som to dala, že aj sa ľudia pousmiali a úplne som odlahcila situáciu a dodala im silu, aby nesmútili. Že tak si to priala moja mamina. Že bola s osudom už zmierená, vedela čo ju čaká a že smrti sa nikto nevyhne. Aby sa uvoľnili. ( mala rakovinu ) … aj som veru dala pustiť hudbu na kare
@sarinka123 Ďakujem za koment... Už je to pár mesiacov, všetko sa nejako spontánne zvládlo... Teraz žial chodím po ďalších pohreboch... taký je život veru
Vážení priatelia a rodina,
Dnes sa spoločne schádzame, aby sme sa rozlúčili so [meno zosnulého/zosnulej]. Jeho/jej odchod nás hlboko zasiahol, no spomienky na jeho/jej lásku a životnú múdrosť budú žiť ďalej v našich srdciach. Nech tento prípitok symbolizuje našu úctu a lásku voči nemu/nej.
...---
Drahí prítomní,
Dnes sme spoločne, aby sme si pripomenuli a poďakovali sa za život [meno zosnulého/zosnulej], ktorý nás opustil. Jeho/jej prítomnosť obohatila naše životy a jeho/jej odkaz nás bude sprevádzať aj naďalej. Nech tento pohár symbolizuje našu lásku a úctu voči nemu/nej.
Na pamiatku [meno zosnulého/zosnulej].
...
Milí priatelia a rodina,
Dnes sme tu, aby sme si vzdali hold nášmu drahému [meno zosnulého/zosnulej]. Jeho/jej nevýslovná sila, odvaha a láska prekvapila každého z nás. Nech náš prípitok symbolizuje našu úctu a vďačnosť za všetky tie krásne spomienky, ktoré nám zanechal/a.
-.
Vážení priatelia,
Dnes sa spoločne stretávame, aby sme si spomenuli na [meno zosnulého/zosnulej]. Jeho/jej odchod zanechal veľkú medzeru v našich srdciach, no jeho/jej prítomnosť zostane navždy živá vo všetkých, ktorí ho/ju poznali. Nech tento prípitok symbolizuje našu lásku a poďakovanie za všetky tie neoceniteľné momenty, ktoré sme spolu zažili.
Na pamiatku [meno zosnulého/zosnulej].
ak by niekto potreboval do budúcna
Podakovat im, ze sa prisli rozlucit s nou a prisli si uctit jej pamiatku. Povedat o nej par milych slov, akym bola clovekom. Pomodlit sa spolocne za nu. A poziadat ich, aby ste si vsetci pripili na jej pamiatku.