Predmanželská príprava

jully889
21. jún 2024

Ahojte. S mojim budúcim manželom máme absolvovať náuky pred svadbou. Nakoľko nám ich na poslednú chvíľu zrušili, potrebujeme si ich zabezpečiť niekde inde. Najbližší termín víkendových kurzov je v septembri, čo ale nepripadá do úvahy, keďže snúbenec pracuje v zahraničí a nepustia ho 2 týždne pred svadbou a potom aj na svadbu. Online náuky dekan neschvaľuje a jedinú radu, ktorú sme dostali z farského úradu je, že si to máme poriešiť sami. Existuje nejaká iná možnosť?

angeli121212
21. jún 2024

@jully889 my sme mali individuálnu prípravu, zašli sme za farárom v našej farnosti a opýtali sa ho či môžme u jeho mať predmanželskú prípravu on súhlasil. Niektoré to možno pohorší neviem ale naša príprava boli prakticky rozhovory a prechádzky podľa toho kedy sme sa dohodli bolo ich asi 6 či 7 a bolo to naozaj skvelé také príjemné v prírode rozhovory o bohu o našich predstavách v manželstve a kadečom..

tanyan
21. jún 2024

@angeli121212 Mňa skôr pohoršujú tie praktiky s víkendovými pobytovými tábormi...
My sme sa pred 14 rokmi stretli 2 krát na hodinu na fare s kňazom a potom sme ešte mali jeden akoby nácvik v kostole, aby sme si prešli jednotlivé kroky obradu. Nerozumiem celému tomuto "modernému" konceptu.

angeli121212
21. jún 2024

@tanyan mna tiež pohoršujú a budem úprimná hlavne tie kaleráby čo mi baby vraveli čo im tam do hlavy tlačia a potom novomanželia nevedia skade kam a pol života sa nad niečím len trápia lebo majú skreslené predstavy.. namiesto upokojenia atrochu povznesenia podpory len stres

tanyan
21. jún 2024

@angeli121212 Súhlasím. A týka sa to nielen sobáša. Naša dcéra napríklad nešla ani na prvé sväté prijímanie, lebo som nebola ochotná absolvovať všetky tie nekonečné stretnutia a zbierať pečiatky do zošita za absolvovanie svätých omší.

angeli121212
21. jún 2024

@tanyan áno chápem, pre mňa by mala byť viera od srdca a dobrovoľná veru ja som sa až teraz po rokoch rozhodla chodiť pravidelne do kostola lebo sa tam až teraz cítim dobre, farári sú skvelí, kázne naozaj hodnotné a kedže máme malého sedíme vonku na lavičkách čiže aj to prostredie velmi príjemné

vkatush
21. jún 2024

@jully889 my sme to riešili s našim kaplánom. Vedel, že sme veriaci, že vieme, čo to obnáša (je iné, keď je to ateista, čo ide prvýkrát do kostola na svoju svadbu, len aby sa nepovedalo).
Stretli sme sa 2x na fare, keď nám to vyhovovalo. Rozprávali sme sa ako nejakí kamoši na pive, možno hodinku. Ako sme boli vychovávaní, ako si predstavujeme život, základné životné otázky a či sa v nich zhodujeme.
Záleží, na akého kňaza naďabíš. Ale ak si z Košíc (pozerám profil), tak ľahko nájdeš normálnych, ktorí z toho nerobia prijímačky do NASA.

jaass
21. jún 2024

@jully889 autorka záleží podľa kňaza. Každý je iný. Pokiaľ sa kvôli práci nedá inak, tak sa dá dohodnúť. Samozrejme pokiaľ ide o pohodlnost a lenivosť, lebo človeku sa nechce absolvovať určite veci tak potom je to o inom. Buď je človek veriaci reálne alebo iba na papieri 👍💪

andaluzia12
21. jún 2024

Naša predmanželská náuka vypadala tak, že nám farár odporučil zobrať sa v evanjelickom kostole, keďže ja som evanjelička a deti vychováva matka a vychováva ich vo svojej viere, manžel je katolík. Manželovi záležalo na tom, aby sme sa zobrali v katolíckom, ja som nenamietala, pre mňa to bolo nepodstatné. Akonáhle farár zistil, že nie som katolíčka, už na mňa ani nepozrel, celý čas (asi hodinu) sme tam sedeli, on "nám" niečo hovoril, ale komunikoval len s manželom. Tváril sa, akoby som tam vôbec nebola.. Veľmi povrchné...

tanyan
21. jún 2024

@andaluzia12 Takéto správanie je príznačné pre katolíckych kňazov, česť výnimkám.

nmld
21. jún 2024

To mi pripomenulo, ako sa ma nas farar, ked sme prvykrat prisli na faru, s plnou vaznostou opytal, preco som si nenasla katolika 😁🤦‍♀️

annamivo
21. jún 2024

@jully889 skúste zistiť či nie sú v inom meste , okrese. Prípadne farára, ktorý by bol ochotný si s vami sadnúť a pokecať keď bude priateľ doma.

terezka1947
21. jún 2024

V čom má praktizujuci veriaci problém s naukou?
Veď by to malo byť úplne prirodzené mať rozobraté všetko,všetky otázky treba otvoriť a vydiskutovať si sami so sebou aj ako partneri pred svadbou. Farár je iba sprostredkovateľ.

kristiii
22. jún 2024

@jully889 úplne si mi pripomenula ako sa kamoška rozčuľovala, že jej dcéra sa asi nevydá, lebo musia absolvovať 3 dňovú náuku (celé dni) a jemu to nevychádzalo pracovne plus nemali kde nechať dcéru. Nakoniec si pol rodiny pobralo voľno, aby si malú nejako prestriedali a aby sa oni následne na nauke naučili, že na prvom mieste je Boh, potom manžel/ka a až potom dieťa. Obaja prítomní si poklepali po čele, pomysleli svoje, ale tak úspešne majú za sebou svadbu v kostole ⛪.