ahojte, vie mi niekto poradiť z vlastnej skúsenosti keď chceme sobáš v kostole ja mám všetky sviatosti ale partner nieje pokrstený, cirkevnú premanželskú náuku ktorá trvá cca. 3 mesiace musime absolvovať obaja či iba ja ako kresťanka a jeho sa to netýka keďže nieje ani pokrstený? a potom druhá otázka tip na online náuky ? keďže v dobe koronovej sa ani nevieme dopátrať ktorá farnosť robí sedenia keďže je zákaz zhromažďovania sa .....vďaka
@bibka26 nauku absolvujete obaja, najlepšie je sa opýtať vo svojej farnosti ako to je teraz v tejto situácii. My sme nemali len pár sedení, keďže manžel často cestoval.
dakujem 🙂
@bibka26 my sme obaja.boli sme v BA kde to bolo (este pred koronou) hromadna akcia na dva dni.plus sme isli na jedno stretnutie s fararom v mieste sobasu..ja niesom pokrstena.plus som podpisala papiere a dali mi dispens,tusim tak sa to vola..hez problemov.ta nauka v BA bola ale super,odporucala by som vsetkym parom pred svadbou :D skuste pozriet univerzitne pastoracne centrum v mlynskej doline,ci nerobia aj online.my sme tam boli.su dost moderni.
@bibka26 nauka je pre oboch, kedze v manzelstve bidete obaja ;)
Je potrebne ist za knazom, kde chces mat svadbu. Navky mozes pozriet aj tuto:
https://www.domanzelstva.sk/
Nie je to skuska z katechizmu, ale skor priestor na dialog a zmayslenie sa nad niektorymi otazkami, odporucam.
1 absolvujete obaja
2 nezhanaj sa po naukach kade tade na vlastnú päsť. V tej farnosti čo sa beriete sa náuka určite robí (nie všetko je na nete ale určite sa robí). Potom aby si sa nezhanala po potvrdeniach atd čo ste kde mali a v akom rozsahu/obsahu. Každá farnosť si svojich farníkov zastrešuje,stačí sa popýtať na fare
určite to absolvujete obaja, to pre jedného ani nemá zmysel robiť, keďže manželia sú dvaja. Lebo to nie je len o tých náboženských veciach. A konkrétne náuky vám povedia na fare, že čo a ako. Niekde sa robí online, niekde sa robia stretnutia vonku, aby sa vyhlo zbytočným pandemickým rizikám a pod.,
Chod na najbližšiu faru, kde bývate a tam sa spýtaj. Každá farnosť to ma inkak.