Prečo si muž kľakne, keď žiada ženu o ruku?

28. feb 2022

Zaujimalo by má prečo ….
Si muž keď ženu žiada o ruku, kľakne?
Prečo sa na svadbe rozbíja tanier?
Čepčí sa?
Načo slúži závoj?( či len ako doplnok)
Dáva z nohy dole podväzok?

Aké zaujímavé veci ste mali na svadbe vy? Tá hra s tými topánkami kto skôr…dajte nejaké tipy na otázky 🥰aké ste mali ešte zaujímavé veci a hry?

radanna11
28. feb 2022

Lebo črepiny prinášajú stastie preto tanier , vydate zeny kedysi nosili čepiec na hlave slobodne nie , klaci lebo ju o ruku prosí alebo teda žiada

petulda333
28. feb 2022

My sme mali taku tradicnu vychodnarsku svadbu. Akurat odobierku som nemala,chcela som,aby ma muz videl az v kostole. Hry sne mali stolickovy a flaskovy tanec. To,aby sa zavali hostia,kym sme sa isli prezliekat na redovy

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
h2
28. feb 2022

Prečo si muž, ktorý žiada ženu o ruku kľakne? No predsa aby hovoril k veci. 😁

dominika0126
1. mar 2022

@h2 Keby ziada o ruku žena, tak chlap hneď vytiahne vtáka. 😂😂😂😂

ivkazba
1. mar 2022

Môj si neklakol, polosedel na posteli. A na svadbe u nás nebude ani jedna z tých vecí, o ktorých píšeš. Tie dôvody , pre ktoré sa tie veci robia približne poznám a ani jeden mi nepríde logický mať ho na mojej svadbe.

jaskolka
1. mar 2022

1.ziada ju o ruku, teda "prosí" si ju, vyjadruje pokoru a úctu voči žene a tomuto vážnemu a veľkému okamihu(mne osobne sa preto nepáči, keď idú dvaja do klenotníctva, tam si ona vyberie prsteň a on jej ho poda do ruky, iba tak, bum tresk).
2.črepiny prinášajú šťastie, zároveň potom ženích a nevesta zamerajú a upratujú ich, aby symbolicky ukázali, že sa vedia postarať o poriadok v domácnosti
3.voľne vlasy bohato ozdobené kvetmi, či korunkou a podobne je symbol slobodnej slečny a boli aj znakom panny, čepiec, šatka bol znakom vydatej manželky, ktorá si už vlasy zakrývala a boli len pre pohľad manžela
4.podobne ako vyššie som uviedla, biely závoj "symbolizoval" čistú pannu, voľakedy bol aj cez tvár(aby ju iní muži nevideli) a ženích ho dal pri obrade svojej nastávajúcej dolu, teda odhalil si ju.
5.podvazok dával voľakedy manžel dolu pri svadobnej noci, bolo to veľmi intímne, iba pre neho určené, teraz je to skôr taký zábavný verejný obrad.

7miriam77
1. mar 2022
zmrzlinka2021
1. mar 2022

@ivkazba ono to nie su veci "logicke" ale vacsina veci je vecami folkloru a tradicii

ivkazba
2. mar 2022

@zmrzlinka2021 a to mi práve nepríde logické.