Prečo si dajú ľudia krstiť deti, keď ich následne nevedú k viere?

13. sep 2022

Viete mi niekto odpovedat na tuto otazku? Preco ludia daju pokrstit svoje deti, ked ich potom nevedu ku krestanskym hodnotam, nechodia do kostola, atd.? Proste aky to ma zmysel? Nie je v takom pripade lepsie dieta nepokrstit a nedat ho do viery, o ktorej ani rodicia nic netusia? Ci to je taky „syndrom ovce”, ze daju pokrstit ini, tak aj my? Ja som totizto pokrstena do krestanskej cirkvy, ale teda rodicia ma nikdy k takemu zivotu neviedli, ani sme nikdy nechodili do kostola, neriesili sme Boha, modlenie… tak k comu je to potom dobre? Ak ste tu taki rodicia, rada si precitam vase postoje, kedze ked sa spytam svojich, tak odpovedat sami nevedia.

ninka99865
13. sep 2022

Aby mali pokoj od babky, ktorá to vyžaduje.
Tiež tomu nerozumiem 🤷‍♀️

andrea_82
13. sep 2022

u nás to bolo napríklad preto, lebo svokre na tom veľmi záležalo. Keď bol syn pokrstný, tak povedala, že už ona môže aj umrieť, keď je malý "naporiadku". Nebolo to preto, aby som od nej mala pokoj, ale chcela som jej urobiť radosť a mňa to nič nestálo.

pribinak
13. sep 2022

Lebo:
1. babka
2. prababka
3. Pekne foto, šaty, slávnosť
4. Darčeky, peniaze
5. Svätý pokoj

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zobaka
13. sep 2022

aj ja som pokrstena a som z ateistickej rodiny, udajne otec to tak chcel, je to nejaky ritual a je to podla mna jedno ci si, alebo nie si

zojeva
13. sep 2022

Ja nie som pokrstená, tlačili na mňa nech sa dám a vydám v kostole a syna dám pokrstiť (zo strany muža)..a presne mi to príde, že prečo by som to robila, keď jednoducho nechodím do kostola (netvrdím, že neverím v Boha) to môžem aj bez krstu a chodenia do kostola a výdaju v kostole.

terezka1947
13. sep 2022

Skôr si myslím,že "kdyby neco". Že až tak celkom neveria,že ten krst a viera,kostol a iné záležitosti su nepotrebné.
Osobne si nemyslím,že by to bolo kvôli bankám,atď.
To je výhovorka. Kto raz dieťa pokrstiť nechce,nedá ho.

adulka182
13. sep 2022

to je to iste, co ja sa pytam ludi, co maju svadbu v kostole a vieru nepraktikuju, od jednej kamosky mi bolo povedane ze lebo je to pekne :D

blancheporte
13. sep 2022

To neznamena,ze ked mam deti pokrstene musia sediet v kostole den a noc.Som za,aby mali vsetky sviatosti....len nechodime do kostola kazdu nedelu.Pomodlime sa doma,ideme zapalit sviecku do kostola sem tam.Akurat na Vianoce a Velku noc ideme do kostola.Radsej vediem deti k cestn

saxana000
13. sep 2022

Tak my tiez nie sme ortodoxni krestania nemame potrebu sediet v kostole kazdu nedelu a davat fararovi do mesteka..pokial je dobry katolik len ten co chodi do kostola tak sa uprimne smejem lebo polka ludi len vyleze odtial uz ohovara..v boha verim vecer sa modlim ale nie ruzence a otcenase.normalne po svojom mna ucili ze motlidba je rozhovor s bohom.podakuj mu popros ho.nekradni nepodvadzaj nezabijaj cti rodicov ludom pomahaj a zi tak ze ked umres nebudes sa musiet hambit.nasa svadba bola v kostole dcera je pokrstena pojde aj na prijimanke slavime vianoce modlime sa pri stedrej veceri na velku noc nejeme maso na vsetkych svatych zapalime na hroboch a ked umrem snad ma nezavesia na orech ale pochova ma do zeme farar.boh je vsade nie len v kostole.ked prestanu farari tahat politiku do kostola a kym sa cirkevna mafia celkovo nezmeni ja do kostola v nedelu mat tuzbu chodit nebudem..

pukina
13. sep 2022

ja to mam napriklad trochu inak. cely zivot som bola k tomu az fanaticky vedena, ze som si casom vypestovala celkovo k nabozenstvu - nielen ku krestanstvu- odpor. samozrejme uz teraz pocas tehotenstva sa clenovia rodiny snazili temu krstenia otvorit ale jasne som sa vyjadrila, ze len kvoli "pokoju v rodine" to robit nebudem, nie som o tom presvedcena, nechcem k viere viest ani svojho syna. a je pokoj. ak sam bude neskor v zivote citit, ze chce zit krestansky zivot, branit mu nebudem

paciko9
13. sep 2022

@ninka99865 asi tak 😃

belllinka
13. sep 2022

Kamoska mi na to povedala, ze "sa to robi" a chcela tortu a oslavu s rodinou. Aj svadbu v kostole mali iba kvoli tomu, ze vraj v kostole je to krajsie ako na urade.

autor
13. sep 2022

@adulka182 😃😅🤦🏼‍♀️

@blancheporte Ja som ani netvrdila, ze ked su deti pokrstene, maju v kostole sediet den noc. Ani si nemyslim, ze krestana robi krestanom jeho dochadzka na omse. Ale osobne si myslim, ze ked uz dieta dam pokrstit, tak by vo vychove mali byt iste prvky, ktore suvisia s vierou. Vy to tak, podla toho, co pisete, aspon svojim detom ukazujete. My sme ako rodina nikdy nesli v nedelu do kostola, sviatky ako Vianoce ci Velka noc u nas boli o jedle, darcekoch a navstevach, nikdy nic spojene s vierou, ani len ziaden film o Jezisovi, modlitba.. Proste ani jediny naznak viery. Otec sa dokonca sam vyjadruje k cirkvy negativnym stylom. Preto mi to nedava zmysel. To je ako keby si kupim auto, pritom nemam vodicak a auto mi bude stat cely zivot pred domom, cize uplne zbytocne, nevyuzite. Mna teda len zaujimalo, ze ak sa tu tiez najdu taki ludia ako moji rodicia, tak preco tak ucinili. Uz som par dovodov precitala a ked sa tak zamyslim, tak asi aj u nas zohrala rolu babka, otcova mama…

hederamonstera
13. sep 2022

Lebo sa to robi

autor
13. sep 2022

*cirkvi..

h2
13. sep 2022

Prečo? Lebo sme kresťania, boli sme tak vychovaní, vyrástli sme v tom. Možno teraz do kostola nechodíme, ale ktovie, čo bude na staré kolená. Moja mama do kostola nechodila a teraz chodí. Poznám človeka, ktorý sa dal pokrstiť ako dospelý, z vlastnej vôle a presvedčenia. Musel prejsť dlhú cestu, nebolo to zďaleka také jednoduché, ako keď sa krstí bábätko, ktoré nič pre to nemusí urobiť. Keby sa môj syn jedného dňa rozhodol, že chce chodiť do kostola (ako sa sám rozhodol, že chce chodiť na náboženstvo a nie na etiku a aj tam chodí), tak nech má tú cestu otvorenú.

alexandra197
13. sep 2022

Ja keď som sa pýtala takých ľudí, ktorí aj na sv.prijimanie a birmovku dajú deti ale inak do kostola nechodia ani neuznávajú kat.hodnoty tak mi odpovedali, že aby to deti mali. Keby sa chcú sobášit v kostole budú od nich pýtať papiere... takže to berú ako povinnú jazdu k sobáši, kt.ako tu už bolo spomenuté je pekný v kostole .

lilly7913
13. sep 2022

Myslím ze vo väčšine prípadov v tom hrajú hlavnú rolu starý rodičia, u nás to je tiež tak, mame 3 mesačného syna a moji starý rodičia sa stále vypytuju kedy konečne bude krst, s priateľom sme pokrstení ale do kostola nechodíme, ani sa o vieru nijak nezaujímame a tak isto ani dieťa nebudem vychovávať v tom. Čiže pokiaľ ho dám pokrstiť bude to čisto len z dôvodu "pokoj v rodine" 🤷‍♀️ ale na druhej strane krst mu neublíži a pokiaľ by chcel v dospelosti mat napr svadbu v kostole, myslím ze sa to vyžaduje a krstiť dospelého človeka mi príde také divné

85miska
13. sep 2022

My sme krstili lebo sme veriaci. Mužova sestra na cirkev zanevrela ale krstiť dala lebo chce malej spraviť oslavu darčeky dostať peniaze a na krst novorodenec šiel s červenou šnúrkou na ruke aby ho neuriekli. Kňaz nás poslal preč bez krstu. Buď veria v Krista alebo v diabla že im ten náramok ochráni dieťa. A my kresťania neveríme na z očí a urieknutia. To bol prípad našej rodiny. Iná známa pochodila asi 4 kostoly tiež pre ten dôvod že chcela oslavu darčeky pre malú a peniaze a že to tak všetci robia. Ona neveriaca muž evanjelik kňaz im pokrstil v gréckokatolíckej cirkvi ale bez birmovky. Tu nech si potom správi.
Iba poznamenam že gréckokatolíckej viery maju birmovku pri krste.

xena0
13. sep 2022

Hmm...keď je to prípad tvoj, tak sa môžeš rovno opýtať svojich rodičov prečo ťa dali krstiť keď ťa k viere neviedli?!

napetra
13. sep 2022

@autorka Uplne s tebou suhlasim. Je uplne zbytocne krstit dieta, ak ho rodicia nechcu a nebudu vychovavat vo viere. Ved pocas krstu toto rodicia slubuju a nahlas opakuju. Takyto slub je vlastne od rodicov klamstvo a pokrytectvo. Nic sa nestane, ak neveriaci maju tiez neveriace, nepokrstene dieta. Je to ich presvedcenie a nikto im ho neberie.

autor
13. sep 2022

@xena0 A ty si este raz precitaj moj uvodny prispevok, ak si ho teda vobec citala. Hlavne poslednu vetu.

autor
13. sep 2022

Jednoducho, oni sami nevedia.😅Ja som sa ich to pytala, ale oni mi nikdy nic nepovedia, proste akoby sami nevedia, ze preco tak urobili.

dominikak4
13. sep 2022

Zaujímavý príspevok (tiež som nad tým už rozmýšľala), ja som tiež tak pokrstená ako ty a následne nevedená vo viere (ak nerátam tie táraniny rodičov v detstve, že ježiško nosí na Vianoce darčeky...) Ani neviem, či naši veria - neveria, asi veria, tak svojsky ako ja, stalo sa im veľa zlého, tak podľa mňa proste stratili vieru ak aj nejakú mali....No nejak som vieru neriešila, verila som, že nejaký Boh je a tým to tak nejak končilo. No narodil sa nám syn a celá rodina, ktorá bola naposledy v kostole v roku pána do mňa hustí, že nie je pokrstený (má rok aj 8 mesiacov). Pre mňa je to neprirodzené krstiť ho, ale zase mám zlý pocit z toho, že nie je pokrstený. Pýtala som sa nášho farára minulý rok v zime, či mi ho pokrstí a on je taký čudák zamračený, vôbec mu to neverím, no a začal s tým, že rodičia musia chodiť k nemu na poučenia atď, potom spoveď a neviem čo ešte, až som to nechala tak lebo mi to prišlo také nasilu, že mám robiť niečo čomu ani neverím. Povedala som rodine, že v lete keď bude teplo (ale to bola čisto výhovorka) teraz v lete som povedala, že malý je už moc živý, že by nevydržal v kostole, že to spravíme keď bude rozumnejší o rok. Ale zase blbý pocit, že som ho nepokrstila pre blbé reči rodiny ostal....Takže odpoveď na tvoju otázku je, že ľudia to podľa mňa robia aj pre to, aby proste bol v rodine pokoj, lebo sa to patrí, lebo sa to má, proste pre nátlak zo strany rodiny a asi aj pre istotu, aby bolo dieťa vo viere lebo nevieme čo je po tomto živote a tak (z toho mám ten blbý pocit, že ho nemám pokrsteného)....

xena0
13. sep 2022

Aha..do konca som ho neprečítala 🙄 no tak to je čudné že rodičia nevedia, niečo ich k tomu viesť muselo , z môjho pohľadu veľa ľudí krsti lebo to tak je "zaužívané" v rodine

sszuzu8
13. sep 2022

@ninka99865 no presne toto 🤭 babičky a prababicky strašne tlačia. Moje deti krstene nie sú. Staršia dcéra je v ročníku keď deti idú na prvé sväté prijímanie. Už je veľká a rozumie. Dala som ju na náboženstvo nech sa pozrie ci ju to bude zaujímať. Ja veriaca som ale nie som kresťanka a je pre mňa obtiažne viesť deti k viere. Musia na to prísť samé tak ako som aj ja prišla ale šancu im dám nech nahliadnu.

viestta
13. sep 2022

@ninka297 ja som pokrstený a aj tak som ateista, rodičia sú ateisti a to len babka v záchvate katolicizmu (malé obdobia keď bola katolicka) zmanipulovala svojho syna a dal ma pokrstiť aby mal od mamy svätý pokoj.

lucia147852
13. sep 2022

Chápem keď krstia ľudia, ktorí síce moc nechodia do kostola ale veria. Nechápem ale, keď krstia pomaly neveriaci, čo len nadávajú na Cirkev, do ktorej práve začleňuje svoje dieťa a ešte top nechápem keď už ani len nechcú splniť podmienky na krstných rodičov a chcú aby bolo všetko tak ako oni chcú.

lelluska
13. sep 2022

Mna ešte napadol taký dovod, že v rodinách zvyknú byť krstnými rodičmi súrodenci rodicov navzájom svojim deťom. U mna bol toto dovod, prečo som pokrstiť nedala. Potrebné sviatosti ma len švagriná, a svokra (ešte pred narodením mojho dieťaťa) ju titulovala krstnou mamou. Z mojho pohladu, dieťa nemoze za to, do akej rodiny sa narodi. Dokazem akceptovať že švagriná tetou mojho dieťaťa je. Ale určiť ju za krstného rodiča by bola moja vedoma volba a aj keď do kostola nechodim ma to pre mna určitú váhu.