Ahojte. Určite mi budete vedieť poradiť. Celý život oslavujeme Vianoce podľa našich zvykov (oblátky, kapustnica, ryba šalát, bobaľky)
Tieto Vianoce by som chcela prekvapiť svokru, a urobiť to podľa ich zvykov. Viete mi prosím rozpísať, čo všetko patrí k tradičným Pravoslávnym Vianociam? Ona spomínala aj niečo s chlebom miesto oblátky? Jej sa to opýtať nemôžem. Začala by rozpravat históriu od r.1920 a k poente by sme sa aj tak nedostali 😅.
Vopred vám ďakujem za ochotu.
@tora23 nie, vianoce neprelozime na 6.1., až tak sa zas prispôsobovať vsetci nejdeme. A prave preto, že je toho na nete veľa, neviem ktoré sú tie ,,prave". Preto ma zaujímajú aj reálne zvyky od žien/gazdiniek.
@simona20201309 veď sa spýtaj manžela,roky v tých zvykoch žil.
Darmo mi ti niečo napíšeme,vôbec to nemusí zodpovedať ich slávenie. Keďže si to každá rodina trošku prispôsobí. Predpokladám,že je tam základ kostol. A to,čo sa deje v domácnosti,či jednotlivé jedla,to ti naozaj nikto presne nebude vedieť napísať,lebo v tej rodine nežil.
@simona20201309 My slavime dvakrat, nase klasicke mam v rezii ja, vtedy si davame i darceky, a potom druhe manzel, kde vari on napr.macanku. Cesnak s medom a chlebom, bez oplatky si asi myslela 🤔
Prave je to,co v regione letelo. Nie je to jednotne.
Manžel si nepamätá. Takmer 30r slávi podla našich zvykov.
Ok pogooglim.
Ďakujem
@simona20201309 jedine co ti môžem napísať je, že strava je prísne vegetarianska. Ale líši sa to veľmi podľa regiónu.
@simona20201309 beriem to tak, že pointa je potešiť svokru. Opýtaj sa jej, vyhrad si na ňu čas a urobíš jej tak radosť 2x. Ak o tom dokáže rozprávať veľa a dlho, znamená to, že o tom rozpráva rada. Zrejme by jej to dobre padlo.
My sme slávili do istej doby podľa julianskeho (pravoslávneho) kalendára. Co si pamätám, mali sme chlieb a med, postnu dosť kyslú kapustnicu, hubovu macanku (hustá omáčka z húb, robená s mliekom a smotanou) a slivčanku(sladká polievka so slivkami a fazuľou).
Potom sme prešli na dvoj slávenie, teda aj 24.12 aj 6.1,ale jedla už boli klasické.
No ozaj sa to veľmi líši podľa regiónov, neviem, či tvoja svokra varilo toto.
@simona20201309 babka vždy robi takto :
Pred večerou sa poumývať v studenej vode, na stôl vždy o jeden príbor, tanier a pohár navyše (ak by prišiel niekto nečakane) na stole zápalena sviečka (zhasne sa až keď sa doveceria)
1chod - med s chlebom, soľ a cesnak (vždy jeden rozdelený na počet ľudí, aby si z jedného všetci dali)
2chod- kyslá juchova (kapustová) polievka k tomu si niekto dáva aj pucene zemiaky
3 chod- macanka (hubová hustá polievka)
4 chod- pirohy (zemiakové/kapustove)
5 chod - ryba (pečený kapor/filé/kto čo má rád)
6 chod - bobalky (opekance s makom)
Niekto dáva napr reťaze okolo stola, aby rodina držala pokope 🤷 to už čo rodina to iné zvyky
Čo dedina,mesto,môže byť iný zvyk.
@gumkac19 ďakujem ❣ presne toto som potrebovala. Také detaily. Presne toto s tou vodou a delením cesnaku spomínala. Určite bude šťastná.
@haley7897 juj keby si ju poznala 😆 naozaj by sme sa nedostali k pointe. Ona by už na začiatku pri chlebe odbočila do histórie . . . Rada ju počúvam, ale naozaj by som sa nedozvedela. To je staručká babička , ktorá má nepusti k slovu kým nedopovie čo chce. 😅
@gumkac19 a ryba bez šalátu?
Ešte musím zistiť tie druhý polievok a piroh. Polievku spomínala aj fazuľovu a sosovicovu. Teraz neviem, či mali všetky (kapustova, hubová šošovicová, fazulova) Alebo len 2? Nevieš náhodou?
V podstate je to už detail.... aj keby som mala len 2 ... hlavne bez mäsa 👍
@simona20201309 My sme katolíci, ale babka bola polorusnačka, mama podľa jej zvykov varievala tú kyslú kapustovú s hríbmi a potom fazuľovo-šošovicovú s cesnakom. Bobaľky, pirohy, oplátky s medom, pečená kyslá kapusta, poplánok (taký ako chlieb), ryba/filé so šalátom.
@nekonecna_katastrofa no my sme tiež katolíci,ale keď tak čítam,tak mame-mali sme presne to isté.
@simona20201309 bez šalátu, len s chlebom alebo s tými zemiakmi ktoré boli aj k polievke
Možno robia šošovicovu namiesto mačanky 🤷 to už každý podľa seba
@gumkac19 no vidím, že nejaké kompromisy budú 😆 šalát musí byť 😅
@simona20201309 u nás sa ani na 24.12 nerobí šalát, až na Silvestra 🤷 ale svokrovci robia 😀
@simona20201309 neviem ako velmi to brali vážne ale teda "štedrý večer" 24.12 je prísny pôst teda žiadna majoneza, vajička, tatarka, smotana.. žiadne maso - aj ryba je mäso, proste bez živočíšnych výrobkov.. u nás je vždy hubová polievka s rosolom (kapustovou vodou) u babkinej sestry zas fazuľová a šošovicová polievka.. u nás bol zvyk v každej izbe rozsvietiť, niekto práve všade pozhasína a večeria iba pri tej jednej zapálenej sviečke (niekto dáva hocijakú, niekto hromničku) u svokrovcov si dávajú krížik z medu na čelo.. v každej rodine je to iné..
@simona20201309 no hlavne nezabudni vianoce preložiť na 6. január. Recepty isto budú aj na nete ak by nikto neporadil