Pravoslávne Vianoce

simona20201309
22. nov 2022

Ahojte. Určite mi budete vedieť poradiť. Celý život oslavujeme Vianoce podľa našich zvykov (oblátky, kapustnica, ryba šalát, bobaľky)
Tieto Vianoce by som chcela prekvapiť svokru, a urobiť to podľa ich zvykov. Viete mi prosím rozpísať, čo všetko patrí k tradičným Pravoslávnym Vianociam? Ona spomínala aj niečo s chlebom miesto oblátky? Jej sa to opýtať nemôžem. Začala by rozpravat históriu od r.1920 a k poente by sme sa aj tak nedostali 😅.
Vopred vám ďakujem za ochotu.

tora23
22. nov 2022

@simona20201309 no hlavne nezabudni vianoce preložiť na 6. január. Recepty isto budú aj na nete ak by nikto neporadil

simona20201309
autor
22. nov 2022

@tora23 nie, vianoce neprelozime na 6.1., až tak sa zas prispôsobovať vsetci nejdeme. A prave preto, že je toho na nete veľa, neviem ktoré sú tie ,,prave". Preto ma zaujímajú aj reálne zvyky od žien/gazdiniek.

terezka1947
23. nov 2022

@simona20201309 veď sa spýtaj manžela,roky v tých zvykoch žil.
Darmo mi ti niečo napíšeme,vôbec to nemusí zodpovedať ich slávenie. Keďže si to každá rodina trošku prispôsobí. Predpokladám,že je tam základ kostol. A to,čo sa deje v domácnosti,či jednotlivé jedla,to ti naozaj nikto presne nebude vedieť napísať,lebo v tej rodine nežil.

sojorez
23. nov 2022

@simona20201309 My slavime dvakrat, nase klasicke mam v rezii ja, vtedy si davame i darceky, a potom druhe manzel, kde vari on napr.macanku. Cesnak s medom a chlebom, bez oplatky si asi myslela 🤔

ivangeline
23. nov 2022

Prave je to,co v regione letelo. Nie je to jednotne.

simona20201309
autor
23. nov 2022

Manžel si nepamätá. Takmer 30r slávi podla našich zvykov.
Ok pogooglim.
Ďakujem

viestta
23. nov 2022

@simona20201309 jedine co ti môžem napísať je, že strava je prísne vegetarianska. Ale líši sa to veľmi podľa regiónu.

haley7897
23. nov 2022

@simona20201309 beriem to tak, že pointa je potešiť svokru. Opýtaj sa jej, vyhrad si na ňu čas a urobíš jej tak radosť 2x. Ak o tom dokáže rozprávať veľa a dlho, znamená to, že o tom rozpráva rada. Zrejme by jej to dobre padlo.

jaskolka
23. nov 2022

My sme slávili do istej doby podľa julianskeho (pravoslávneho) kalendára. Co si pamätám, mali sme chlieb a med, postnu dosť kyslú kapustnicu, hubovu macanku (hustá omáčka z húb, robená s mliekom a smotanou) a slivčanku(sladká polievka so slivkami a fazuľou).
Potom sme prešli na dvoj slávenie, teda aj 24.12 aj 6.1,ale jedla už boli klasické.
No ozaj sa to veľmi líši podľa regiónov, neviem, či tvoja svokra varilo toto.

gumkac19
23. nov 2022

@simona20201309 babka vždy robi takto :
Pred večerou sa poumývať v studenej vode, na stôl vždy o jeden príbor, tanier a pohár navyše (ak by prišiel niekto nečakane) na stole zápalena sviečka (zhasne sa až keď sa doveceria)
1chod - med s chlebom, soľ a cesnak (vždy jeden rozdelený na počet ľudí, aby si z jedného všetci dali)
2chod- kyslá juchova (kapustová) polievka k tomu si niekto dáva aj pucene zemiaky
3 chod- macanka (hubová hustá polievka)
4 chod- pirohy (zemiakové/kapustove)
5 chod - ryba (pečený kapor/filé/kto čo má rád)
6 chod - bobalky (opekance s makom)
Niekto dáva napr reťaze okolo stola, aby rodina držala pokope 🤷 to už čo rodina to iné zvyky

terezka1947
23. nov 2022

Čo dedina,mesto,môže byť iný zvyk.

simona20201309
autor
23. nov 2022

@gumkac19 ďakujem ❣ presne toto som potrebovala. Také detaily. Presne toto s tou vodou a delením cesnaku spomínala. Určite bude šťastná.
@haley7897 juj keby si ju poznala 😆 naozaj by sme sa nedostali k pointe. Ona by už na začiatku pri chlebe odbočila do histórie . . . Rada ju počúvam, ale naozaj by som sa nedozvedela. To je staručká babička , ktorá má nepusti k slovu kým nedopovie čo chce. 😅

simona20201309
autor
23. nov 2022

@gumkac19 a ryba bez šalátu?
Ešte musím zistiť tie druhý polievok a piroh. Polievku spomínala aj fazuľovu a sosovicovu. Teraz neviem, či mali všetky (kapustova, hubová šošovicová, fazulova) Alebo len 2? Nevieš náhodou?
V podstate je to už detail.... aj keby som mala len 2 ... hlavne bez mäsa 👍

nekonecna_katastrofa
23. nov 2022

@simona20201309 My sme katolíci, ale babka bola polorusnačka, mama podľa jej zvykov varievala tú kyslú kapustovú s hríbmi a potom fazuľovo-šošovicovú s cesnakom. Bobaľky, pirohy, oplátky s medom, pečená kyslá kapusta, poplánok (taký ako chlieb), ryba/filé so šalátom.

terezka1947
23. nov 2022

@nekonecna_katastrofa no my sme tiež katolíci,ale keď tak čítam,tak mame-mali sme presne to isté.

gumkac19
23. nov 2022

@simona20201309 bez šalátu, len s chlebom alebo s tými zemiakmi ktoré boli aj k polievke
Možno robia šošovicovu namiesto mačanky 🤷 to už každý podľa seba

simona20201309
autor
23. nov 2022

@gumkac19 no vidím, že nejaké kompromisy budú 😆 šalát musí byť 😅

gumkac19
23. nov 2022

@simona20201309 u nás sa ani na 24.12 nerobí šalát, až na Silvestra 🤷 ale svokrovci robia 😀

erosmal
24. nov 2022

@simona20201309 neviem ako velmi to brali vážne ale teda "štedrý večer" 24.12 je prísny pôst teda žiadna majoneza, vajička, tatarka, smotana.. žiadne maso - aj ryba je mäso, proste bez živočíšnych výrobkov.. u nás je vždy hubová polievka s rosolom (kapustovou vodou) u babkinej sestry zas fazuľová a šošovicová polievka.. u nás bol zvyk v každej izbe rozsvietiť, niekto práve všade pozhasína a večeria iba pri tej jednej zapálenej sviečke (niekto dáva hocijakú, niekto hromničku) u svokrovcov si dávajú krížik z medu na čelo.. v každej rodine je to iné..