Dievcata,zaujima ma jedna vec😁
Vcera sme sa bavili s kamoskou, ona je toho nazoru,ze ked niekto oslavuje narodeniny ( nie okruhle),tak sa ma volat rodina aby prisla “posediet” na kavu,kolac atd.
Ja som zas bola naucena,ze ked su narodeniny,tak sa nevola,ze to je ako keby som si sama pytala darcek😁jednoducho,kto chce prist,pride.
Ako to vnimate vy? Fakt uplna somarina,ale zaujima ma to
Nerobim oslavy. Oslavujem v ramci najblizsich. U deti akurat zladim vikend kvoli praci a poviem o tom blizkej sirsej rodine - ak im termin sedi a hodi sa, pridu, deckam donesu cokoladu. Oslava rovna sa bud gulas, alebo kava s kolacikom / tortou. Nic okazale.
U nás je to tak, ako hovorí tvoja kamoška. Neviem si predstaviť, že by ku mne chodili ľudia, ako sa im zachce: niektorí v deň narodenín, iní cez víkend napríklad v sobotu, ďalší v nedeľu...
Volame, ak chceme posediet, ale ziadne velke pripravy. Proste male rodinne stretnutie.
Inak mame svoj program, takto to vybavime naraz.
Ak nahodou oslavujem, co vacsinou neorganizujem, tak volam. Predsa len oslava moze byt v uplne iny den, ako mam realne narodeniny
Voláme na posedenie, plus máme dohodu že sa nekupujú darčeky. Ale väčšinou žena dostane kvety a chlap fľašu.
Neviem si predstaviť to “kto chce prísť príde”. Fakt by mi vadilo, keby ku mne niekto príde bez pozvania
Ale teda väčšinu sviatkov neoslavujeme
Áno, pozývame. Také prekvapenia nepotrebujem, aby mne alebo deťom dobehla gratulovať jeden den mama, druhý svokra, potom sestra....pekne ich pozveme, niečo pripravím a máme to jednym vrzom.
A presne potom vznikaju nedorozumenia typu "svokra sa k nam nasackovala a nikto ju nevolal" alebo "mam narodky a nikto z rodiny si nespomenul" 😂 a teraz uz chapem preco.
Podla mna by kazda navsteva mala byt ohlasena. Neviem si predstavit ze pridem niekomu neohlasene a tiez by mi DOST vadilo, keby k nam chodili navstevy neohlasene
My nepozyvame.
U nas plati vo vseobecnosti - pridte hocikedy, aj bez dovodu, ste vitani.
VAcsinou vsetci fungujeme tak, ze prideme "bez oficialneho pozvania", proste bereme to ako taky ustaleny rezim. Sme rodina, sme si blizki.
Co ma vsak potesi, ked daju aspon 2-3 hodiny predtym vediet, ze pridu.
Tak u nas to funguje tak,ze ked mam ja alebo manzel narodky,tak zavola svokra/mama,prideme v sobotu/nedelu,prip.sa dohodneme,kedy nam to vyhovuje,ziadne take,ze si chodia kedy chcu bez ohlasenia.
Ale zase nevolame ich tak ze “mala som narodky,v sobotu pridte blahozelat”,jednoducho berieme to tak,ze ked chcu pridu (vopred sa ohlasia) alebo ked nechcu,tak nepridu
U nás sa to vždy bralo ako príležitosť stretnúť sa ako rodina. Takže sa urobí posedenie, nachystá občerstvenie.
Neohlásene si ku mne nedovolia prísť ani rodičia a na svokrovcov by som sa tiež hnevala, keby nedajú vedieť skôr ako deň dopredu 😃
Ale veď tak to aj u nás funguje. Keď mám narodky v týždni, tak mi v ten deň zavolajú, aby mi zablahoželali. Ale zároveň sa očakáva, že ich ja pri tom telefonáte pozvem cez víkend na oslavu. Poprípade inokedy, kedy sa dohodneme. Ale ak mám napríklad narodeniny v sobotu a aj plánujem vtedy oslavovať, tak jasné, že volám ja im dopredu.
Nikoho nepozyvame ani rodinu ani priatelov. Oslavy nerobime. Ani jeden z nas to nema rad 🙂
Jednoznačne volať. Nie vždy by mi vyhovovalo, keby že narodeniny sú napríklad v pondelok, ja prídem vyplutá z roboty, doma bordel, sama neviem ešte, čo dám sebe a deťom do huby a pred bytom - hurá oslávenci... 😬. Čiže u nás taká obyčaj, že ak chce niekto osláviť svoje narodeniny s nami, tak nás zavolá, ak nie, tak sa tam nehrabeme, iba zavolám, alebo pošlem sms.
Nerobíme žiadne oficiálne pozvania, ale vždy si zavoláme, že bude oslava a dohodneme sa, tak aby sme sa stretli všetci naraz 🙂 vôbec mi to nepríde tak, že oslávenec si pozvaním ostatných pýta darčeky (u nás v rodine si dávame len symbolicky víno, kvety napr.), skôr naopak mi príde zvláštne sa sám pozvať na oslavu - oslávenec s tým má "starosti" ako príprava občerstvenia...
Keď sa organizuje nejaká oslava, tak si dávame dopredu vedieť kedy bude aby sa ľudia vedeli zariadiť. Ale u nás sú to vo veľkej väčšine kumulovame guláše alebo grilovacky, kde je viacero oslavencov naraz. Samostatné oslavy sú len vyznamne okruhliny a pre malé deti.
My sa stretavame skoro kazdy vikend (svokrovci a ich 3 synovia s rodinami).
Ale ak ma niekto sviatok, to sa dohodneme na termine, aby sme naozaj boli vsetci spolu.
Napr. tuto nedelu pridu vsetci ku nam a oslavime moje narodeniny. V septembri sme boli u svagrinej, lebo ona mala narodeniny a pozvala vsetkych.
Oslava = obed alebo vecera (co je aj tak vzdy), plus torta a na narodeniny aj darcek. Na meniny dostanu iba deti nejaku malickost a nie je torta, iba kolac.
Mame dobre vztahy, rozumieme si, ale teda aby niekto ku mne dosiel vtedy, kedy to jemu vyhojuje, to veru nie. V tyzdni vobec nie, a cez vikend chceme cas spolu, pripadne nejaky vylet. Ale ano, na vylet vezmeme aj neterky alebo svokrovcov, ale po dohode 😉 A ani ja to nikou nerobim, ze prikvitnem 😉
Tak jasné, že nikto nevolá ľudí na návštevu s tým, že "poďte mi zablahoželať a doniesť darčeky". 😃
Jasne ze volame.
Normalne poviem v sobotu pridte spravime oslavu..objednam tortu urobim chlebicky misu roladu kupi sa vino
Takto sa mi aspon nedotrepu v strede tyzdna ked neni nic nachystane.
Samozrejme, že ak robíš oslavu tak im to oznámiš ako inak to majú zistiť? Či ona čaká s občerstvením a hádam niekto o tretej príde? 😁 Neviem si to predstaviť.
vidim ze kazdy ma ine zvyky. u nas by neprichadzalo do uvahy, ze niekto len tak pride na navstevu, vacsinou aj tak nie sme doma. AK chcem mat oslavu, planuje sa dlho dopredu, aby ludia vtedy mohli.
Nerobím oslavy,kto chce prísť zagratulovať ozve sa a príde,kto nie tak nie.Nikoho špeciálne nevolam.Pri okrúhlych,ak robím oslavu tak samozrejme pozývame
Dospelych neoslavujeme, pri deťoch to robime ako kamoska. Tzn pozyvame my
Ked boli deti male a bavilo nas oslavovat, robili sme velke oslavy s tortami vacsinou u nasich rodicov, moji rodicia maju 7 vnucat. Ked deti vyrastli a podali sa na svojich rodicov, cize neznasaju oslavy, tak sa snazime oslavy ignorovat. V lete spojime viacerych oslavencov, aj piatich a vybavime to grilovackou. Mimo leta sa ohlasime podat ruku, alebo moji rodicia mne s nejakym mensim darcekom. Nic extra, ziadne organizovanie. Nikoho to uz nebavi.
Volame. U mna necakana navsteva dostane max kavu a vodu. Sladkosti ani slanosti ani sladke vody doma nedrzime
ved to je úplne jedno, my chystáme oslavu deťom, tak všetkých obvolám, že kedy asi to bude, či majú čas, nebudem čakať kedy sa kto ozve a či náhodou nezabudne
Nevolame sa, ale ak sa dá, tak vacsinou najblizsi vikend k sviatku dotyčného sa vzdy uňho stretneme na ohlásenej návšteve, tortu maju len deti, inak len kava kolac, resp niekedy je to obed, grilovacka, záleží od ročného obdobia. Meniny nezvykneme takto oslavovať to si zavoláme, ak sa stretneme podame ruku a hotovo.
My vždy zavoláme , väčšinou v sobotu alebo keď majú voľno 🙂 nachystame niečo na Papanie , vypitie , posedime a ten kto chce darček donesie a kto nie tak nie , no nikdy sa nám nestalo, že by niekto niečo nedoniesol . Je to taký zvyk 🙂