Ako to máte vo vašich rodinách? Dáte blízkych za krsnych svojich detí, vídate sa par krát za rok. Pochádzajú z väčšieho mesta. Očakávate od nich že prinesú pre vaše deti nejakú pozornosť ked sa stretnete? Nejde mi o veľké dary, to vôbec. Ale ja mam v živej pamäti ako dieťa keď prišli krsni a vždy na mňa mysleli , dostala som aspoň nejaké korálky na krk, no proste hocijakú drobnosť.
Oni majú tiež deti, o peniaze žiadnu núdzu ale aj tak syn dcéra dostanú dar jedine na narodeniny a to v hodnote 20 eur. Meniny napríklad úplne opomenuli😀. Ja neviem ci som taka švacnutá na hlavu už ale normálne mam pocit, že ľudia sa nevedia podeliť, potešiť navzájom, že každí len zgúňa peniaze pre seba na kopu, len aby bolo co najviac.
Mne to príde tak automatické že keď idem za dieťaťom z rodiny tak mu niečo prinesiem. Som na hlavu??
Podla mna na narodeniny uplne staci. My nic nedavame na meniny ani nasmu synovi a ani sa nechystame. Este je krpec, ale aj ked bude vacsi pojdeme na zmrzku a staci.
Tiez nemam rada ked nam nosia ludia zbytocnosti len aby nieco priniesli.
My teda drobcom stále niečo prinesieme - väčšinou ovocie (jahody, maliny, čučoriedky) alebo lyofilizovane ovocie 🙂 Keď práve nič z toho nemáme, poteší ich aj obyčajný brumík. Takže fakt len maličkosti.
V hodnote 20e je nič? Na prostrednu si ani nespomenu...a smutne na tom je to,ze kmotor ma v ten istý deň narodeniny ako Amália 🤦♀️ toto je smutne. Len sme očakávali,že tie vzťahy budú super.
Brat je pri Márii a keď minule prišiel,že len tak jej chcel dať 20e tak som mu povedala až toto nerobí a neučí mi deti. Sestra je zas pri staršej a vždy zavolá co potrebuje, čo chce, čo by si zelala. Tak nájdeme spoločne niečo. A teda snažím sa na nich tlačiť aby nedávali drahé dary.
Keď sme čakali štvrté minuly rok chceli sme kamarátov,stávajú dom ale my sme hneď povedali,že žiadne drahé dary. Ved krstni rodicia sú o niečom inom, nie o daroch.
A na Vianoce nič. To som dávno stopla. Darčeky dávame my rodičia a tým to končí. Tiež majú svoje životy, náklady. Aj keby bol niekto z nich milionár, ja nemám prečo očakávať,že sa mi niekto o dieťa finančne postara a bude ho zahrnat drahymi darmi
@mamelka sem tam si ta tu pozriem, zazriem od teba niečo, si veľmi sympatická a máš krásne deti avšak...
Chcem sa spýtať na tých 20 eur. Co je na tom zle? Moj brat si takto ušetril 10 000 eur do 20 rokov . Od útleho detstva si šetril každe jedno euro, ktoré mu kto kedy dal. Nikdy si nič za to nekúpil. Teraz to míňa na školu. Nie je to pekné? Ale určite mi tento tvoj pohľad na tých 20 eur rozšíril obzor lebo fakt by mi nenapadlo odmietnuť. Ved deti majú kasičku nech si odložia.
A vôbec tu nepíšem o finančnom zabezpečení od druhých ako to tu píšeš. Píšem o balíčku sušenom ovocí napríklad od ich vlastných krsnych pár krát za rok keď sa vidia.
@sense to je dobra rada. Neočakávat od nikoho nič.
Prinesiem zakaždým niečo, aj keď ideme len na návštevu, mimo narodenín menin a vianoc. Oni to očakávajú vždy, naopak to žiaľ nefunguje, v živote mojim deťom ani žuvačky nepriniesli.
Nebavíme sa o vyratovani čo kto a prečo, ale proste je to pre mňa slušnosť, výchova.
@sense presne ja zas neznasam tie haraburdy co stale nosia, napriklad kinderka, stale im ktosi donesie a ja mam z toho saktra problem, lebo jedna tam ma babiku a druha auticko, takze rev, dakujem pekne za take kinder vajco, potom kadejake koralky, valajuce sa po kutoch. My sme sa so sestrou napr dohodli, len narodeniny, vianoce nie, nakolko ani netravime spolu vianoce.
Prečo si dávala krstiť dieťa ak nie si veriaca? Ak by si bola, tak by si neriešila dary, keďže rola krstného rodiča je úplne iná. A pardón, pre koho je dar za 20 eur málo, ten si nezaslúži ani viac.
Tak takú malickost dostávajú, od krstného a krstnej. My zas učíme deti,že keď nemajú sviatok aby neocakavali, ze vždy niečo dostanú. Ovocie donesú, alebo brat vie,že ma mala rada jahody sušené mrazom tak to. Pre mňa je aj 20e dosť. Ono možno toto očakávali aj od nás, tiež som krstná a muz krstný, ale dávame dar len na narodeniny a meniny. To,že máme financie neznamená,že je aj naša povinnosť im vždy nieco dávať (aspoň tak beriem úlohu krstného a krstnú)ja som napríklad ako dieťa dostala 1x ročne čokoládu a dosť. Naša Amália ani to. My sme skôr za to aby si aspoň spomenuli, napísali. To ma.asi každý inak pohľad na krstného.
@mamelka ved aj ja píšem o krstnej a krstnom od začiatku. Že od nich nič nedostanú. A nepíšem že 20 eur je malo.
Proste už to cítim, že som na MK 😀
Už neviem čo znamená úloha krstného atd atd..
To je ako u nás, narodeniny/meniny a dost... alebo sa to spoji na 1x my sa aj menej stretávame,tak preto ... ale tak ty riešiš,že návštevu ako celkovo. To zas keď niekde ideme,tak sa donesieme aj dospelým aj deťom(bez ohľadu na to o koho sa jedna ci mali sviatok alebo nie, proste ovocie, cukrík, dospelým podla toho co piju,kavu k tomu)... ja som ta asi zle pochopila🙈,lebo si najskôr spomínala meniny, potom len návštevu.
A vedia kedy majú deti meniny? Možno to berú tak,že ten jedne dar je na narodeniny a meniny. My sme zas mali vždy na jedno krstne dieťa určenú sumu s manželom a dávali sme a dávame obom rovnako. Ale keď ideme gratulovať,tak donesieme aj ich súrodencom ovocie, sladkosť a aj rodičom niečo.
Hmm, "ušetril" si brat od krstných 10 000€ do 20 rokov hej? To doslova od narodenia by musel pravidelne dostávať ročne 500€ od krstných ročne, to máš každý jeden mesiac skoro 42€ čo samozrejme od perinky isto "sám" neodkladal ako kojenec. Takže moc mi to nevychádza keď hovoríš že vám krstný dávali "korálky a drobnosti" a v inej vete povieš že bratovi dali 10 000€ do 20 rokov, to máš od narodenia každý rok 500€ čo nieje "malý" dar ako popisuješ. deťom majú mať rozum a finančnú gramotnosť šetriť rodičia , krstní rodičia majú viesť dieťa duchovnou cestou , nie materiálnou. Treba si ujasniť pojmy a priority
A teda úloha krstného-každý to inak chápe a berie. Jedna sa skôr o tu kresťanskú stranu plus narodeniny a meniny. Niekde to maju,že po strate rodičov nahradia rodičov-Tu je to ale diskutabilné, pretože keď sú dvaja, traja, styria súrodenci a majú iného krstného,tak čo? Ich rozdelia? ... a niekto to berie vážne,že pomáha pri výchove, opatruje atd. Tak si vyber no😁 najhoršie je na tom to,že si ich vyberieš a je to potom úplne iné akú si mala predstavu
To je take automaticke,ked sa ide na navstevvu,ze aspon coko. Krsni nas az prekvapuju,kolko donesu... ;D az mi hovorime,ze netreba ale teda vidavame sa tak 3x do roka. U nas je vynimka asi len ked niekto prude konkretne za muzom alebo za mnou a ideme vonyci pokecat a nahodou ostane jedno z deti doma.. lebo zvycajne teda je to cas len moj ci partnerov.. tak vtedy ozaj nic. Proste ked to nie je proper navsteva celej rodiny.
Je to len o tom, ako sa na to pozeras. Ak donesu detom zakazdym nejaku hlupost, kolko to tie deti bude zaujimat?? Potom to niekam hodia do suplika a koniec, iba dalsi odpad na tejto planete. A potom sa vsetci cudujeme kolko nezmyslov sa nam doma nazbiera, ked kazdy donesie len nejaku hlupost.... Ja som za to, ze radsej raz za rok a nieco rozumne, co sa niekam neulozi, len aby to nebolo na ociach, alenaozaj pouzije, ako kupovat zakazdym nejaku drobnost, hlupost....to mi pride take materialisticke, ze ved sme nieco priniesli....
Ja mám zase pocit, že každý len kupuje samé blbosti, ktoré západnú prachom po 5minutovom teseni sa dieťaťa a potom vzniká zbytočný odpad.. alebo samé sladkosti, ktoré doslova pretekajú zo skrine, najmä v čase Mikuláša a vianoc, - to sa zase každý predbieha koľko sladkosti dá a ja neviem čo s tým..
Ja tiež deťom z rodiny kupujem len darček na narodeniny, meniny a Vianoce.. pre deti ktoré ešte ocenia hračku - tiež do cca 20€.. mám v rodine 10deti - synovcov a netere a už aj neterin syn je v tom započítany.. (viac ich je už dospelých alebo skoro dospelých, tým dávam peniaze)
Dokonca aj vlastným deťom kúpim nepotrebnu maličkosť veľmi výnimočne ak nemajú sviatok.. som preto divná?
@mamelka áno už si to pochopila 🙂
@samimami777 nie od krstných. Od celej rodiny. Od celej rodiny co mu dali, to si odložil. A áno je to 10 000 eur cca a platí si z toho školu teraz.
A ja nechcem aby mojim deťom dávali pri každej návšteve peniaze. Ja som túžila po sáčku susenom ovocí, časopis, samolepky. Tých 5 x za rok kupit nejaku pozornosť nie je nič tragické. Predsa sú to krsni.
Znovu. Na šetrenie sú rodičia nie rodina. Rodina ti nieje nútená dať ani 1€ na dieťa , na našetrenie na školu a iné výdavky pre dieťa ste ty a muž, rodina nieje povinná sa ti skladať na nič a pre normálneho človeka byť rodina nieje o darčekoch a peniazoch. Mala by sis vážiť že majú úprimný záujem o dieťa , navštívia ho a majú radi , viac im netreba. Pre dieťa je omnoho viac milujúca rodina a pekné spomienky s nimi ako hračky, peniaze alebo čokolády a iné hovadiny.
@samimami777 kriste na nebi. Oni mu nešetrili. Oni mu dali na vianoce narodeniny meniny napr 50 eur a on si to vždy odložil. To, že to nerozflakal na hovadiny ale nechal si na školu je jeho šikovnosť a nie zlyhanie rodičov.
Nemajú žiadny záujem o deti nieto ešte úprimný. Vôbec tu nepíšem že by sa o moje deti krsni zaujímali.. píšem, že sa vidíme par krát za rok a ani to nepodaju tým deckom macka pusika alebo drobnosť.
Prepáč ale krsni rodičia majú v prvom rade pomáhať rodičom viesť dieťa ju viere a nie zahŕňať drobnosťami je jedno akého druhu. Ak to u nich v rodine zvyk nebol tak nenosia ani oni lebo to nepovažujú za podstatné.
Úplne chápem ako to myslíš ku nám keď niekto pride mám pocit že vždy prinesie aspoň nejakú drobnosť pre deti hoci keksík jogurty kapsicky hocičo deti sa potešia to je jasne
Ja Neočakávam od nikoho nič... Aspoň nie som sklamaná. Ak môjmu dieťaťu niekto niečo donesie ôk, ak nie tak nie.
A meniny neslavime.
Ja zas nemám rada ľudí ktorí ti donesú nejakú vec alebo dieťaťu haraburdu len preto ze sa to patrí a potom sa to aj tak len no niekde povalu je.
Potešiť niekoho môžeš aj záujmom a strávený časom, nielen materialnom