Povinnosti družičky

wewe2508
20. jún 2020

Ahojte, kedze nas o necele dva mesiace caka svadba a mne pribudla mila povinnost byt jednou z druziciek vobec prvykrat od mojich 6tich rokov, chcela som sa opytat, ci mi neviete poradit, ake ma taka druzicka povinnosti. Presla som snad uz vsetky weby na tuto temu, ale viac som sa dozvedela snad len o svedkoch a hlavnej druzicke, ktorou nie som. Od starsej generacie sa mi donieslo, ze kedysi druzicky a druzbovia nenosili ziadne dary, ze druzicka doniesla max. tortu a druzba flasu alkoholu a ze take pomahanie s drzanim kvetov, kytic a darov, priprava vysluziek ci obliekanie nevesty a pripinanie pierok maju na starosti prave hlavne druzicky. Ja sa chcem opytat, ci sa to nezmenilo, nakolko ani kolegyne druzicky sa mi nevedeli vyjadrit. Planujeme kupit spolocny dar pre nevestu, ktory jej odovzdame na rozlucke so slobodou a ja tiez planujem vyrobit magneticku tabulu v tvare srdca, kde jej popripiname fotky na pamiatku. Kedze to bude nakladne dost, neplanujem ani peniazky davat. Ide mi skor o tu tortu - ci sa nosi, ked tam idem ja s partnerom, ktory ide ako radovy host, ak ano, aka velka ma byt a ci ma priniest nieco aj partner. A tiez ma zaujimaju tie ulohy, ktore by sme mali alebo mohli mat na starosti. Budem vdacna za kazdu radu.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
loginexistuje
20. jún 2020

tortu by som nekupovala ako svadobny dar dajte s partnerom peniaze ako druzicka by som dala 100 eur + 20 na ten redovy
darcek na rozlucku so slobodou by som sa poskladala so vsetkymi a skor vtipny
a magneticku tabulu moc nie a ake ma ocakavania co budes robit sa treba poradit s nevestou niekde napr hlavna druzicka cita citanie ak je svadba v kostole alebo cita odobierku ak je a pod ale je to cisto na neveste co chce aby si robila je to jej den

osky
20. jún 2020

Velmi zalezi,v akom vztahu s nevestou ci zenichom si.
Ak si pribuzna,zvycajne sa nosi torta alebo nejake zakusky,flasa,kedysi aj kura -ale to uz dnes asi malokedy😊
Predpokladam,ze svadba bude v restauracii.
Ak si "len" znama ci kamaratka,tak mozes tiez aj tortu,ale kedze kupujete spolocny dar,nemusi byt...ani peniaze uz nie,ked je dar.
Jednoznacne tvoj partner daku flasu zenichovi ,to je take automaticke gesto.
Co sa toho daru tyka,treba vysondovat,co sa mladym hodi,paci....lebo nejake hluposti ci lapace prachu su skor na obtiaz a srdce s fotkami je mily napad,ale uprimne,netusim,kde by som si take daco dala.
Lepsi by bol album,mozno s dakymi vtipnymi poznamkami...nezabere vela miesta,je spomienkovy a nevtieravy.
Ako druzicka mas jedinu povinnost-zucastnit sa a dobre sa zabavit 😃🤗

wewe2508
autor
20. jún 2020

baby, dakujem za rady...s nevestou sa pozname od strednej skoly a nasa dalsia spoluziacka a dalsia druzicka mi tu tabulu zhodnotila ako dobry napad - totiz spomienkovu knihu bude mat ako dar od nas, ale robi ho ona, je graficka...ja sa venujem dlho handmade a nevesta ma rada fotky kade-tade...a ta tabula bude ako samostojaca, takze na stol alebo komodu, kdekolvek...na parapet...a preto ze sa tak dlho pozname, je mi blbe davat peniaze...redovy samozrejme neratam...a dar bude sam o sebe mat hodnotu 80-120 eur...s tou flasou od partnera ratam, len som chcela vediet, ci to bude stacit, na tej tabuli zenich nebude, tak preto, vlastne medzi hosti bol doplneny az casom, kedze v case organizovania svadby sme neboli spolu, az teraz

daganov
20. jún 2020

@wewe2508 porozprávaj sa s nevestou, ale tortu by som neniesla, nevesta má určite už zabezpečenú tortu ak zákusky, čo potom po svadbe s tými tortami, keby každá družička priniesla? Ani by som nekupovala dar, ak nie ste s mladomanželmi dohodnuté, aby sa jej nestretli tri vysávače a pod. Najlepšie pre nich aj pre vás je dať peniaze, môžeš to urobiť originálne, dať to v minciach, alebo poskladať bankovky do rôznych tvarov a odovzdať im to vo forme obrazu, prípadne urobiť balíček s nápisom - otvoriť po prvej hádke a dať doň fľašu dobrého vína a peniaze na wellnes....možností je veľa. Ak ti nevesta nič nepovedala, tak povinnosti nemáš žiadne, iba sa dobre zabaviť. My sme dávali s partnerom 100 eur, redový sa nekonal, keď sme boli veľmi blízkej rodine, tak 300, ale mali sme na svadbe zabezpečený nocľah v hoteli aj s raňajkami.

qetka
20. jún 2020

@daganov s tymi tortami je to niekde zvyk, ze kazda rodina objedna tortu. Ja som bola na takej svadbe a kukala som ako puk. Vystavili si torty na stol, vsetci si ich fotili. Jedli sa iba kolace a torty ostali. Potom som ich asi pol dna krajala do krabic a do mraznicky. A jedia ich asi dodnes 😂
Fakt blby zvyk, dobre radis, nech tortu neriesi 👍

daganov
20. jún 2020

@qetka som myslela, že je to už prežitok aj v tom poslednom zapadákove, veď je to na hlavu.

terezia323
20. jún 2020

@wewe2508 dajte originálne “zabalené” peniaze. To je pre mladých najlepsi darček 😊 kúpia si čo chcú, pripadne investujú do svadobnej cesty. Ja som ako družička dávala 100 EUR plus 20 na redový. Ale každý dáva podľa možnosti

osky
20. jún 2020

@qetka torty sa nosia,u nas dodnes.
A presne,su vystavene,pofotia sa.
Ale potom sa aj davaju do vysluziek,aj so zakuskami.
Do mraznicky ozaj maloco ...vsetko sa rozda svadobcanom domov.

wewe2508
autor
20. jún 2020

@osky to je kde u vas, ak mozem vediet? a nosia ich aj druzicky? doteraz kde som bola na svadbach, tak sme boli ako rodina blizsia a teda nosili sme torty, den pred svadbou konkretne, do restiky...ale neviem, ako je to s druzickami, ktore idu len samy, pripadne s partnerom

qetka
21. jún 2020

@osky no sranda, ake su zvyky po krajine rozne.
Mne to uprimne prislo ako uplny nezmysel, lebo tych tort bolo vela. Ked kazdy priniesol tortu, to znamena, ze kazdy si aj odniesol tortu - aj ked teda pomiesanu z roznych 🙂 Za mna sa to zle kraja - lebo su vysoke, kremove - cize vsetko bolo zalepene, nezmesti sa to do normalnych krabiciek, Ovela praktickejsie su za mna male kolaciky - aj do vysluzky - my sme mali toto na foto, ale teda vela druhov.
@wewe2508 na tvojom mieste by som sa radsej spytala nevesty, lebo jedna vec su zvyky a druha, ze moze mat inu predstavu a uprimne keby mne ludia doniesli 10 tort, tak sa asi rozplacem 😂

daganov
21. jún 2020

@osky u nás sa výslužky roznesú večer pred svadbou, aby s tým už v deň svadby nemal nikto starosti, nechá sa v chladničke iba pár pre hostí, ktorí sú z ďaleka. Zámerne sa do nich dajú upiecť torty jednoducho zdobené, ktoré sa rozkrájajú. Na svadbe je potom torta svadobná, ktorá ladí s celkovým štýlom svadby. Má to viacero výhod, hostia majú zákusky úplne čerstvé, počas svadby nikto nemusí krabičkovať, krájať a riešiť komu ešte treba dať výslužku, lebo už odchádza a netreba ďalšiu chladničku na zákusky. A v teple by som mala aj trochu strach, keď torty putujú niekedy cez pol Slovenska na svadbu, sú plnené vo štvrtok večer, v nedeľu ráno zase putujú v krabičkách v autách hostí do ich domovov, či budú jedlé.

daganov
21. jún 2020

@qetka treba každému popredu povedať nech tortu nenosí, že im aj vám odpadne starosť a keby aj tak priniesli, žiadne plače, ani by som si ich nevšimla, bavila by som sa ďalej a po svadbe rozdala po susedoch a známych

osky
21. jún 2020

@daganov vysluzky sa davaju vopred aju nas,v piatok.
Vtedy sa tie torty ci dary aj nosia,na predsvadobnu hostinu.
A vysluzky su nachystane,s tym ze sa vzdy po vyfoteni rozkrajaju aj tie torty prinesene.
V sobotu dostanu vysluzky len ti,ktori pridu zdaleka a neostavaju do nedele.
Na svadbu sa nechava len torta,ktoru zvycajne nosi krstna mama nevesty a byva to nevesta,alebo nejaka poschodova...a este sa nechaju maximalne 2 na vystavenie,pocas svadby sa to potom kraja alebo aj nie,to uz je na kazdej neveste,rodine ako to chcu.
Svadobna torta sa uz logicky nedava piect,to je prave ta od krstnej mamy.
V nedelu sa väcsina hosti znova zide na obed-taka blizsia rodina a tam sa potom este neoficialne väcsonou porozdava aj zvysok tort a kolacov...u nas sa svadbime 3 dni,takze tie torty sa minu😊
Trenciansky kraj

daganov
21. jún 2020

@osky no všade sú iné zvyky

zuzgro
Odpoveď bola odstránená
Zobraz