Hladame farnost kde by nam bez problemov pokrstili nasu dcerku.Nie sme sobaseni v kostole a ani krstni rodicia nie..Ak by mal niekto skusenosti prosim poradte.Dakujeme
Ahoj na rozkvete v kaplnke som krstila prvu dcerku. farar nebol nadseny ale dieta ti pokrsti.my mame druhe a nie sme stale svoji. druhu nam krstili v bytci lebo tu teraz byvam a tiez nebol problem.
no ze vy nieste sobaseny v kostole nevadi ale krstny musia byt....a hoci kde pojdes budes potrebovat povolenie na krst v inej farnosti od farara pod ktoreho spadas...krst nieje len "slavnost" pokial neplanujete dieta vychovavat vo viere a podobne tak naco chces krstit? krstny by mali byt cirkevny vzor
Tak, to Ti nepokrstí nikto. Pretože, krstní rodičia majú byť príkladom, mať všetky sviatosti a samozrejme svadbu v kostole teda, keď sú manželia. Inak viem, že v Lednických Rovnách bol dobrý kňaz, neviem, či tam ešte je, ale myslím, že ani on by toto neprehryzol 😒
Nájdi krstných rodičov, čo majú svadbu v kostole, alebo sú slobodní.
Tak načo chceš potom krstiť dieťa, ked nie ste veriaci ani vy, ani krstní rodičia? NIe je to trocha na hlavu? Náš farár by to síce monžo pofrflal, ale pokrstil, no bývame daleko od seba :D
ani ja nechapem, na co krstit, pre mna to nie je len formalita a lebo moda... ☹
ste manzelia ale mali ste uradny sobas? a to je akoze problem?
Preco by nepokrstil? Nas pokrstil a to nie sme zobrati my s priatelom a krstny rodicia su moja sestra a Brat mojho priatela. Tiez nie svoji a ani par....nasho krstil nas znamy a dokonca ani nie v kostole ale na zahrade u tety kde sme vsetci potom sadli k obedu...
@anika159 - -ale to nie je krst potom 😉 Takuto slavnost si moze urobit kazdy par a moze to nazvat uvitanie do zivota..
@ejka79 - Rovnako si myslim, ze pokial nie ste presvedceny o krste a jeho vyzname, nezijete v tych hodnotach, je chyba pokrstit dieta v style nejakych podivnych tradicii, ktorym sami neverite... toto nepatri do povinnej vybavy dietata, nie je to nic, co sa musi... a co sa tyka predpokladov, aby vam dieta pokrstili, tak to nesplnate a ak sa farar bude aspon trocha pridrzat pravidiel, tak dieta aj tak nepokrsti...
môj brat nie je sobášení len žije s družkou a dcérku im okrstili....................skús sa opýtať na miestnej fare či kostole.....
Zas sa bozie duše ozvali 🙂...je to jej vec prečo to robi...a vy ju nemáte co rozoberať.
nechápem prečo sa niektoré užívatelky staraju..Ona nechce váš názor ale radu a pomoc...Ja by som skusila obtelefonovat fary a povedat ako ste na tom,poprosit.....Ja si myslím že by to mohlo ist..Držím prstíky...my ked sme malu krstili tak nám bola za krstnu mamu sestra sama nie je vydatá ...A manžel nie je pokrstený... iba já verím a stoj čo stoj som to chcela ako i svadbu v kostole tak i krst...(krst i svadba boli po tajmu manželovi rodičia na to neveria a su proti tomu) pre nich sme boli na urade...a tomto nič nevedia.. 🙂
No to je problem ... musis si vybrat inych krstnych rodicov, ci su rodicia zosobaseny a maju sviatosti na tom nezalezi ale krstny rodic musi splnat nalezitosti podla cirkevneho prava... a tito krstni rodicia co ich mas povodne mozu byt len ako svedkovia krstu... krstny rodic musi mat sviatost birmovania a ak zije v manzelstve tak to musi byt sviatostne manzelstvo ... cize uzavrete v kostole...
takze asi take su tvoje moznosti...
dovetok krstny rodicia nemusia byt par... ale ak su manzelia tak musia mat cirkevny sobas...
@ejka79 neviem odkial presne si. kedze okres PB mozu byt rozne farosti , ale urcite viem ze s tymto nepochodis u dekana v Pružine a ani v Domaniži.. oni maju a starost dve doliny...
skus v Pov. Teplej, vela znamych si to tam pochvaluje, že je tam super pristup.
a zosobaseny nemusite byt.. oficialne mozes byt aj ineho nabozenstva. "dieta nema trpiet za hriechy svojich rodicov, a ma pravo byt pokrstene," no krstny rodicia musia byt zosobaseny, pripadne daj len jedneho krstneho rodica ... 😉
myslím, že to záleží hlavne od farára a jeho prístupe ... nám malého pokrstil, a to máme komplikovanejšiu situáciu ako zakladateľka témy a ja ešte dokonca nie som ani krstená ... farár povedal len toľko, jemu nejde o rodičov a ich hriechy, za tie sa budeme vraj spovedať niekde inde, jemu ide o to malé ...
to ze zakladatelka nieje zosobasena v kostole ani buduci krstny rodicia podla mna nemusi znamenat ze niesu veriaci 😉
zial s tymto neporadim ale nas farar nam malu v pohodicke pokrstil a to sme este neboli ani zosobaseni. krstny rodicia boli moja naj kamoska a moj brasko . netvoria par , brat ma iba krst a kamoska sice mala vsetky sviatosti ale farar nato vobec neprihliadal
pri synovi tak isto bez problemov ale to uz sme zosobaseni boli 🙂
My mame krstnych mojho brata a manzelovu sestru. Pocas prveho krstu zili obaja so svojimi partnermi "na divoko", svagrina dokonca s moslimom. Dostali poucenie, trochu ich farar sprdol, ale krstu to nebranilo. A pocas poucenia bol s nami este jeden par - rodicia, tiez bez sobasu, ti dostali takisto hubovu polievku, ale dietatko im pokrstili 🙂 .
Ale to bolo v Bratislave v Ruzinove 😉 Len som chcela napisat, ze nie ste prvi ani posledni 🙂
No myslim, ze taky farar ani neexistuje. A ak predsa len, tak skus jedine po znamosti(v blizsom okoli). Ale na druhej strane, co tu citam, mnohi rodicia su pokrsteni, aj krstni rodicia, aj vsetci zosobaseni, aj birmovky...aj deti pokrstene, ale akosi nik nevnima podstatu, naplnat poslanie viery. Cize, tym, ze date dieta pokrstit, suhlasite s tym, ze vy, taktiez aj krstni rodicia budete dieta privadzat a vychovavat vo viere. Nemylte si novodobe trendy s vyznamom viery. Takze, ak nemate zaujem dieta viest k Bohu, tak je zbytocne ho krstit. Nic mu tym nedate.
Ahoj. My sme mali krst v Puchove. Nie sme zosobaseny v kostole, manzel je Bulhar ineho vierovyznania, krstna mama bola sobodna, ale mala birmovku. Akurat sme museli ist na nejaku nauku ( trvala asi 20 minut ) Odo mna chceli nieco podpisat a manzelovi povedali ze moze ale nemusi to podpisat aj on. Akurat musel s krstom suhlasit...Monsinor je z Bytce a je uplne v pohode. sice mal komentar o tom ze by sme sa mali zosobasit v kostole ale nenaliehal 😉
aj ked vy nie ste, krstni rodicia musia byt zosobaseni v kostole a aspon jeden z nich musi mat birmovku, to je jedna z podmienok pri krste podla kanonickeho prava. najlepsie si najst novych krstnych zosobasenych v kostole alebo slobodnych 😉