Pokrstia v kostole dieťa, ktoré nemá biblické meno?

14. feb 2022

ahojte, mam taku otazku. Prave vyberame meno pre dieta a po narodeni ho chceme dat aj pokrstit v katolickom kostole.
Len teraz som si neni ista ci to meno musí byt "sväte" ?
Lebo to ktore sa nam paci, nepatri do biblických mien.
alebo pokrstia mi dieta s hocijakym menom?

Dakujem

olivia84
14. feb 2022

Meno môžeš dať ake chceš, ine je to pri birmovke tam sa dáva meno inakšie hovorí sa tomu birmovné meno.

ukulela
14. feb 2022

nie, nemusi byt svate. aj ked lucifera ti zrejme nepokrstia 🙂

martina1201
14. feb 2022

Pokrstia ti dieťa aj s menom, ktoré nepatrí medzi ako si to nazvala sväté mena. Pri krste môžeš zvoliť ďalšie sväté krstné meno po svätcovi, ktoreho chces ako patróna svojho dieťaťa. Čiže v rodnom liste bude mať zapísané mení, ktoré mu vyberieš a v krátkom bude mať 2 mena, rodné a krstné.....

mata0076
14. feb 2022

Napr kamoska krstila Tamiu ale kedze farar si vyzaduje meno po svatom tak bola krstena ako Tamia Mária. V RL je iba Tamia

mamina1419
14. feb 2022

Podmienka aby to bolo meno po svätom už nie je. Pokrstí akýmkoľvek menom. Hlavne si potom poriadne krstnych rodičov aby spĺňali podmienky. To býva často väčší problém.

autor
14. feb 2022

@mamina1419 no s tymi krsnymi to mame tiez take...krsny otec-moj brat..ten splna vsetko 🙂 ale kedze este nema zenu, je slobodny...a sestru nemam ani ja ani partner tak to tiez nevieme este koho ideme dat

martina1201
14. feb 2022

A prečo nenecháte len krstného otca a keď sa ožení tak jeho ženu budete brať ako krstný mamu?

autor
14. feb 2022

@martina1201 neviem..to mi pride take trosku divne..kedze ona tam fyzicky nebude..a ktovie kedy si ten moj brat najde zenu...ale ano aj to pripada do uvahy

mamina1419
14. feb 2022

Môže byť aj len brat samotný. Syn ma za krstnu tiež len moju kamarátku. Tak bude mať len krstného otca to sa nič nedeje. Nemusí byť pár . Môže byť aj jeden. Tak to máte v pohode.

mila06
14. feb 2022

Napriklad k tym krstnym rodicom, moje deti maju iba jedneho kedze sestra nema muza, svagor nechcel byt krstny a tak sme skoncili s jednou krstnou a mojej druhej sestre detom som krstna a vtedy som nikoho nemala tak som tiez iba ja.

martina1201
14. feb 2022

Autorka lepšie mať jedného krstného rodiča ako dvoch z toho jeden len aby bol pár. Ja som krstnou mamou deťom pri ktorých som nebola na krste, ale vzala som si ich krstného otca a tak ma deti brali ako krstný mamu. Hoci som na krste nebola.

gianna
14. feb 2022

ja som samam krstna mama dvom detom, kludne moze byt iba jeden krstny rodic.

saxana000
14. feb 2022

Neviem ako teraz s modernymi menami ale niekedy to tak naozaj bolo.ze.ak davali krstit a meno nebolo po svetom pridavalo sa este jedno biblicke.kamoska je Dáša krstena ako Dáša Magdaléna dalsia Diana( grecka bohyna) krstili ju Diana Mária.tie mena maju len na krstnom liste nikdy ich nikde inde nepouzivali..

ajka0207
14. feb 2022

Na krste stačí jeden krstný rodič, ja som dala len moju sestru, bola slobodná. Vzala si evanjelika, takže on krstný byť nemôže, bude svedok krstu. Ak je brat slobodný, tak by som dala jeho ako jediného krstného rodiča.

autor
14. feb 2022

dakujem za nazory 🙂 s tou krsnou mamou sme uvazovali tak ze by sme dali partnerovu sestrenicu..ale tiez len ako svedok krstu, kedze nieje katolicka

autor
14. feb 2022

tak neviem ze co je lepsie nechat len môjho brata co splna vsetky podmienky..alebo dat aj tu sesternicu len ako svedok krstu aby malo dieta oboch krsnych 🙂

martina1201
14. feb 2022

Podľa mňa len brat. Netreba ti svedka krstu keď máš krstného rodiča. Jedine ak by si chcela aby tvoje dieťa tu tvoju sesternicu volala krstná mama. Aj keď treba sa opýtať aj na fare či popri krstnom otcovi môže byť aj svedok krstu.....

gianna
14. feb 2022

tak zalezi, aku mas predstavu o tom, ze by mal krstny rodic plnit ulohu. lebo ja teda nevidim ziadny dovod davat mazelovu sesternicu za svedka krstu, len aby bola "krstna", zvlast, ak nesplna podmienky...

asocial
14. feb 2022

U nas bol krstnym otcom u jedneho syna muzov brat, ktory zil na hromadke s pqrtnerkou a mlade dievca (muzova rodina). Ziaden problem

miadi
14. feb 2022

Ja mam krstneho dcere mojho brata je single a je to uplne ok.

janetinka27
15. feb 2022

@ajka0207 neviem, ci bude svedok krstu, pretoze na krste nebol (svedok - svedci o tom, ze krst bol)

ajka0207
15. feb 2022

@janetinka27 dieťaťu číslo tri, ktoré ešte nie je pokrstene :D

ajka0207
15. feb 2022

@janetinka27 ale predpokladám že staršie (5 a 3) ho aj tak budú brať ako krstného celý život, aj keď jasné z cirkevného hľadiska ním nie je.

janetinka27
15. feb 2022

@ajka0207 ja som narazala iba na toho svedka krstu, ktory by na krste byt mal 🙂 lebo uz len to slovo svedok niecoho vo mne evokuje, ze svedci, ze sa nejaka udalost naozaj stala 🙂 ak tam nebol, tak nema o com svedcit 🙂

evkamotka
18. feb 2022

Svedok krstu nie je krstny rodič. Svedkovia krstu su aj eh holuby na streche, co sa tam prave nachadzali. Nasilu nahanas krstnu, co krstnou ani nebude.

arasidka123
18. feb 2022

Nemusí byť druhý krstný rodič 🙂