Pokrstia nám dcéru, keď nie sme manželia?

laksmi
13. apr 2013

Myslite si ze nam pokrstia dcerku ked nie sme manzelia? Prosim piste ak ste v podobnej situacii a uz sa vam podarilo dietatko pokrstit, piste prosim co robit a ako postupovat....moja mala ma uz rocik a chceli by som ju dat pokrstit, len sa obavam ze to bude problem, vobec neviem ako mam postupovat a kam ist...piste prosim k veci!! Dakujem

evakva
13. apr 2013

@laksmi Je to o knazovi. Moji svagrovci nie su zobrati a dokonca on je evanjelik a ona katolicka a malu im pokrstili bez problemov - som krsna. Chce to obehnut par kostolov alebo sa spytat v okoli, kde je aky knaz.

pumpkin77
13. apr 2013

@laksmi ahoj, my tiez nie sme zobrat, dcerku nam krstili v katolickom kostole. Krstni rodicia su manzelmi, maju aj sviatosti. chod za najblizsim knazom a poziadaj ho o krst.

katka5008
13. apr 2013

ahoj ja mám skusenosti, že prve dieťa pokrstia aj keď nie ste manželia 🙂

javalla
13. apr 2013

nie je to taky velky problem, pri prvom syncekovi sme neboli manzelia, on dokonca rozvedeny, ja slobodna, ale mali sme obaja krst a birmovku, krstni rodicia boli manzelia so vsetkymi sviatostami, oni boli pred krstom aj na spovedi, my nie. Ako pise @evakva zalezi na knazovi, ci pokrsti alebo nie, zalezi na jeho nazore. Nam na 1x povedal: ano, pokrstim, urobil kratku nauku a dietatko bolo riadne pokrstene v kostole. Vsak ono za nic nemoze. Ak vam hned na prvykrat povie nie, nezlaknite sa, chodte za druhym knazom, za tretim, jednoducho to skusajte. Aj sestra je katolicka a jej manzel neveriaci, nema ziadnu sviatost, jednoducho nic (nik to od neho doteraz neziadal a to mali sobas-obrad v katolickom kostole) a deticky im pokrstili, prvy knaz povedal nie, ziadal aby si aj otec doplnil sviatosti a dal sa najprv pokrstit on, tak isli za druhym knazom a ten bez vsetkeho povedal ano, pokrstim. Jednoducho povedzte ako to s vami je a povie vam ci ano alebo nie, ak nie, skuste dalsieho, nedajte sa odradit, ak chcete krst. Drzim prsteky 🙂

dedikatessa
13. apr 2013

ja by som ti poradila asi tolko :Skús porozmýslat co krst znamena a ked na to prides, a prijmes to ako pravdu tak sa viacej nad touto otázkou uz trapit nemusis 🙂 Velmi ti to prajem 🙂

lauricka
13. apr 2013

ku krstu je potrebne, aby aspon jeden rodic s krstom suhlasil a aby bol niekto, kto sa zaruci, ze dieta bude vychovavane vo viere. To moze byt krstny rodic. Krstny rodic ma mat vsetky sviatosti. Co sa tyka rodicov, tam podmienky nie su. Nemusis byt zosobasena. Ak ti knaz robi problem, je to len o jeho osobnej voli a nazore, ale oficialne problem s tymto nie je. Ak Vas knaz robi problem, skuste poprosit ineho.

lenka1441
14. apr 2013

no my ked sme krstili tak bez problemov,iba sme povedali ze sa chceme zobrat 😀 chcela som moju sestru za krstnu,ale nema birmovku ale poculi sme ze sa da dat ako svedok krstu (nieco ako krstna ) tak som sa na to sla opytat do ziliny a tammi to zamietli ...ale u nas v bytci nam to povolili ....bez problemov tiez som mala obavy ze nepokrstia 😉

laksmi
autor
14. apr 2013

Dakujem vam vsetkym 🙂

mima4
14. apr 2013

@laksmi pokrstia, je vela takych fararov ale co tak to spojit rovno aj so sobasom?
pravdaze pokial si chces priatela vziat.... lebo sobas je velmi vazna vec a je na cely zivot... a ak to ludia tak necitia, ze chcu byt spolu navzdy... tak radsej nech nevstupuju do manzelstva.

zuzulica
14. apr 2013

@laksmi Nemal by to byť problém,mňa krstili v dospelosti pred troma rokmi a naši sú rozvedený a nebol to problém. Veď dieťa nemôže za to,či sú alebo nie sú rodičia zosobášený a podobne. Tiež záleží od farára.Treba sa ísť na faru spýtať,ak by s tým mal problém skús iného farára 😉

tintinamartina
14. apr 2013

nám pokrstili, taktne sme prispeli na faru a bolo vybavené.

mirreckall
14. apr 2013

@laksmi zalezi kde 🙂 niekde s tym maju velky problem, niekde nie...treba sa pripravit na to, ze mozno vas aj nejaky knaz odmietne 😉

ivanka.7
14. apr 2013

@zuzulica to co pises je velky rozdiel... lebo ty si si krst vybrala sama ako dospela, ochotna sama nasledovat to, co si od teba cirkev vyzaduje; v pripade krstu babatka sa ale rodicia a krstni rodicia zavazuju ze ho budu vychovavat vo viere podla tej konkretnej cirkvi, takze je na mieste, aby aj oni v zivote fungovali podla jej principov. A to zivot spolu bez manzelstva nie je.

Ja inak nechapem, preco ludia, ktori nedodrziavaju zakladne zasady, chcu mat svoje dieta pokrstene :D a nie, nie som katolik :D

zuzulica
14. apr 2013

@ivanka.7 Ja som nepísala,že to bol aj môj prípad,to som len na okraj podotkla.Konkrétne k tomuto prípadu si myslím,že stačí,aby jeden z rodičov mal záujem a hlavne krsný rodičia sú potom zodpovedný,aby dieťa viedli k viere,ale každý má iný názor a možno ten môj nieje úplne správny... Ale rozdielne názory sú vidieť aj v postoji jednotlivých predstaviteľov cirkvi...

zeytin
14. apr 2013

@laksmi Ahoj, bez problemov pokrstia, ak budu krstni rodicia riadne zosobaseni v kostole. Ak ani krstni rodicia nebudu zosobaseni v kostole, tak mozete mat problem, ale zalezi od knaza.

laksmi
autor
14. apr 2013

@mima4 ja by som ho chcela za muza, len neviem ci je to aj z jeho strany...

laksmi
autor
14. apr 2013

@zeytin ahoj, krstnyrodicia su zosobaseny, bude to moja sestra a ona ma aj krst aj birmovku...som zvedava ako to dopadne...urcite napisem info... 🙂

laksmi
autor
14. apr 2013

@ivanka.7 cakala som ze sa najde niekto, co napise nieco podobne, napisem len jedno...kazdy moze mat svoj nazor a vyjadrovat ho, taka je podla mna aj volba mat dieta, bez ohladu na to ci sme manzelia, alebo nie... takze netreba nikoho sudit a riesit zbytocnosti ktore sa netykaju tejto temy...za pochopenie dakujem

mima4
14. apr 2013

@laksmi porozprava sa s nim o tom 🙂

voskovaeva
14. apr 2013

presne tak je to o knazovi jedni znami chceli pokrstit a knaz svolil s tym ze mu musia dat termin svatby 🙂

zeytin
14. apr 2013

@laksmi Tak nebudes mat problem, uvidis 🙂

nikolka2
14. apr 2013

No jasné ,,,ja som mala dobreho knaza co krstil moju malu ,,,ja som bola slobodna mamicka a pokrstili mi ju v pohode a sestra sama bola krstnou mamou 😉

zuzi0911
14. apr 2013

ano aj mne pokrstili aj ked priprvej boli s tym mensie problemy no pokrstil a pri druhej uplne v pohode bez problemov no to sme boli v inom meste,zalezi od knaza 😉

ivanka.7
14. apr 2013

@laksmi ja vas vobec neodsudzujem (vas ako partnerov, nevykam ti 🙂), len tomu nerozumiem, to je cele. Nebolo to myslene v zlom.

raszuz
14. apr 2013

@laksmi pokrstil, dokonca aj napriek tomu, že ja nie som veriaca a nie som ani krstená, otec dieťaťa je rozvedený a aj krstný otec dieťaťa je rozvedený, keď sme sa ho boli pýtať, či nám pokrstí malého, povedali sme mu všetky okolnosti, tak povedal, že áno, pretože "dieťa nemôže za hriechy rodičov ..."

laksmi
autor
14. apr 2013

@ivanka.7 o.k. som rada ze si mi to napisala 🙂 a objasnila 😉

laksmi
autor
14. apr 2013

@mima4 nuz on je tazky pripad, myslim ze je to na inu temu...skusim to niekedy v dobrej chvilke nacrtnut...🙂