Platili ste poplatok za svadbu v kostole?

klar25
30. aug 2024

Volala som na farnosť kvôli tomu, že by sme chceli svadbu v kostole (v obci, kde máme mať aj hostinu) a tam mi odvrkol farár že keďže som cudzinec (bývame v inom meste, ale pochádzam odtiaľ a mám tam aj rodinu) tak im mám zaplatiť 100€, mám si zohnať nejakého farára, výzdobu, že on mi len otvorí kostol a môžme si robiť čo chceme.
Zarazil ma jeho prístup, lebo keď sme sa informali v inom meste (čo by sme ale mali trochu od ruky), tam žiaden problém nemali a žiaden poplatok nepýtali.
Ako ste to mali vy?

katariiinkaa
30. aug 2024

@klar25 Platili sme 50€, oni si to už medzi sebou mali potom rozdeliť medzi miništrantov, kostolníka atď.. Jedine kantorke sme dávali peniaze zvlášť. Farár nám sám povedal, že u nich je to zaužívané takto, tak sme to tak urobili. Popravde nám to aj vyhovovalo, nemuseli sme chodiť za každým zvlášť a riešiť koľko komu dať..

dixitka
30. aug 2024

@klar25 Prispieť “na kostol” je bežné, aj keď nemal by to takto drzo pýtať. Ďalej býva potrebný písomný súhlas farára z miesta, kde má jeden zo snúbencov trvalý pobyt. A obaja budete potrebovať krstné listy zo svojej farnosti. Ale že si máte zohnať vlastného farára je nonsens :D je to predsa jeho farnosť, tak má sobášiť on, alebo vás rovno poslať inam.

nikivala
30. aug 2024

@klar25 My sme dostalu normalne cennik. 70€ prenajom kostola, 20€ organists, 20€ miništranti, 20€ farar + ľubovolny prispevok na kostol a zakusky a vinko potesia 😂

alickapusinka
30. aug 2024

Jasne že sa dáva za sobáš peniaze v kostole.Však niekto to musi nachystať cele potom znova poupratovať.Niekto počas sobášu aj miništruje ak hra hudba tam nejake peniaze.Bože zasa čo chce len všetko zadarmo.Je doba kapitalizmu.Možno farár ma taku retoriku ale plati sa za všetko už.U nás aj ak sobáši primátor alebo jeho zastupca sa tiež platí ak je svadba na mestskom úrade tiež majú cenník.

jaskolka
30. aug 2024

Tak my sme sa brali pred 5 rokmi, vo farnosti, odkiaľ pochádza manžel a nič sme neplatili nikomu, ani nikto nič nepýtal. Prvýkrát počujem o "cenníku" za to.
Plus sobasiaceho farára sme si vybrali sami (zo súhlasom farára z tej farnosti, kde bol sobáš). Dali sme síce zákusky a fľašku alkoholu potom farárovi kantorke, aj miništrantovi, ale samo sebe nijaká suma nikomu nešla. Sobasiaci kňaz bol zároveň pozvaný aj s manželkou (gréckokatolícky sobáš) na hostinu.

michaela789
30. aug 2024

My sme dali 50 na kostol s tým, že nám ho aj ozdobili, mimo to si 20 vypýtali hudobníci. Farárovi sme ešte prihodili víno a písomné poďakovanie. Mali sme len obrad s prijímaním, bez omše.
Ale ten príspevok na kostol len tak nadhodil, že toľko zvyknú dávať, ale že je to na nás. A tiež sme ani jeden neboli z tej farnosti, podotýkam. Tento konkrétny kostol sme si vybrali kvôli atmosfére a, pre nás, priateľsky a otvorene vedeným sviatostiam atď.
Keby na mňa vyskočil ako na teba, nevydávala by som sa tam, znepríjemnilo by mi to zážitok.

klar25
autor
30. aug 2024

@alickapusinka samozrejme že to nechcem zadarmo.. fararovi sme planovali dať min. 50€ plus niečo k tomu.. ale farár povedal že oni tam nič chystať nebudú, len mi otvorí kostol a mám si všetko urobiť ja sama (výzdobu, upratovanie atď..) domácim ešte urobia zadarmo, ale keďže som "cudzinec" platím 100€ 😂 nikto z mojich blízkych neplatil nikomu za to, že im otvorili kostol😂

katariiinkaa
30. aug 2024

@klar25 tak za výzdobu sme si tiež platili zvlášť kvetinárstvo. Mali sme možnosť si to buď urobiť sami - že nám len otvoria kostol (samozrejme by to trebalo potom aj upratať) alebo zaplatiť kvetinárstvo, ktoré bežne zdobí kostol a ktoré to potom všetko aj odprace. V ten deň mal pred nami sobáš ešte jeden pár, tak sme to platili s nimi na polovicu.

klar25
autor
30. aug 2024

Je mi jasné, že sa platí za farára ktorý nás oddá, za výzdobu, miništrantov.. Len mi prišlo trochu čudné, že pýtal 100€ len za otvorenie kostola. Keď som sa informovala v inom kostole, nič také odo mňa nežiadali a nerozumeli tomu.

mandzula
30. aug 2024

Zaujimave, ze obecnemu ci mestskemu uradu sa neplati nic, no farar, plateny z nasich dani, si za svoju pracu peniaze pyta.

tehulka2011
30. aug 2024

Mimochodom, farar je plateny statom, takze je to jeho praca.

katariiinkaa
30. aug 2024

@tehulka2011 očividne to nie je poplatok pre farára, ale pre farnosť, keďže im povedal že si majú nájsť vlastného farára. To by potom nedávalo zmysel. Skôr si myslím že sa rovno z toho uhradí kostolník, kantorka, miništranti atď..

klar25
autor
30. aug 2024

@katariiinkaa akože hej, to ma nenapadlo.. lenže nebudeme mať omšu, len obrad, čiže neviem či pritom býva miništrant (kamoška nemala). Takže budeš mať pravdu že to pôjde na farnosť... Dúfam že zoženiem nejakého farára, rada by som ju mala v kostole.. je mi ľúto že namiesto toho aby pomáhali alebo boli aspoň trošku ľudskí, mi to takto znechucujú... Ja keby sa takto v práci správam k zákazníkom, dostanem výpoveď 😄

katariiinkaa
30. aug 2024

@klar25 hej, to veľmi záleží na koho natrafíš 😀 niektorí sú fakt takí že ďakujem pekne.. a potom sa čudujú čo sa mladí neberú v kostoloch 😀 my sme mali šťastie na perfektného farára, bol fakt ukážkový aj ako človek. Veľmi zlatý. Akože popravde asi aj lepšie že vám povedal nech si nájdete iného farára, keby vám obrady slúžil on s takýmto prístupom, tak by vám to celé len znechutil. Ale chápem že to sú zas úplne zbytočné starosti navyše.. Držím palce nech to celé úspešne poriešite a hlavne nenechajte si ten deň nikým pokaziť ❤️

mima172
30. aug 2024

Boli sme v úplne rovnakej situácií - svatba v mojej rodnej dedine, kde som v čase svadby už niekoľko rokov nežila a nebol absolútne žiadny problém. Jediné, čo sme si museli vybaviť bola licencia na sobáš mimo trvalého bydliska - tj v inej farnosti (o tú sme požiadali kňaza v meste, kde žijeme). Myslím, že po obrade sme kňazovi dali koláče a asi aj niečo na kostol, no žiadna požiadavka od neho nebola. A tiež žiadne také, že robte si co chcete. Normálne sme mali s kňazom v danej obci náuky, viacero stretnutí, potom aj nácvik atď. Za mňa - divný prístup.

klar25
autor
30. aug 2024

@katariiinkaa no presne to som si povedala keď som zložila mobil😄 že vďaka že on tam nebude 😄 ďakujem veľmi pekne ❤️❤️❤️

klar25
autor
30. aug 2024

@mima172 hej hej toto už som si zistila, že treba licenciu z farnosti kde žijeme, krstný list z farnosti kde sme boli pokrstení, potvrdenie o absolvovaní prednášok a ešte tuším aj list z matriky o uzatvorení manželstva 😊 avšak to mi tento "milý pán farár" nepovedal😂len že budem platiť 100€ nech si to rozmyslím ešte 😂😂 som rada, že vy ste s tým problém nemali 😊

monika4487
30. aug 2024

Mali sme to uplne normalne ako vy. Chcela som svadbu, kde som vyrastala. Davno uz tam nezijem. Cize prisli sme za knazom a on, ze v kostole mozme mat, ale ze si mame najst knaza, ktory nam vysluzi sviatost. Uplne normalne sme to zobrali. Nie sme z ich farnosti, cize on nemal povinnost v ramci svojho volneho casu nas oddavat, uplne normalne sme to zobrali, pochopili, prijali. Za kostol (cize pouzitie priestoru, elektriny napr. na mikrofony atd, sme dali v zakrestii 100e, cize to islo na chod kostola, farnosti). Vtedy to este nebolo urcene, ze sa tolko vybera, dnes uz maju oficialne nejaku sumu, za kostol (predsa to tam treba umyt, elektrina, kurenie ak je zima, cize neocakavam, aby to domaci farnici platili za nas). Potom sme sa tety kostolnicky popytali ci moze prist na ten datum, jej sme dali kolace a 20 e a este nam zohnala 2 ministrantov, jeden bol z rodiny, im sme dali po 10 e, aj ked nechceli, ale dost nam pomohli. Kostol aj tak sme si vyzdobili ako sme my chceli. Vyzdoba jednoducha, len pripnuta snurkou, paskou, po obrada jedna osoba len dala do tasky. A bolo hotovo.

klar25
autor
30. aug 2024

@monika4487 chápem, máte pravdu 😊

luba98
30. aug 2024

Keď odtiaľ pochadzaš,zober niekoho z rodiny a choďte sa ešte raz pokusiť vybaviť to.Možno to treba prediskutovať.

mamka34
1. sep 2024

@alickapusinka aký je cenník na Mestskom úrade? 🤣

mamka34
1. sep 2024

@alickapusinka v dobe kapitalizmu aj ja platím RKC z mojich daní, aj keď predkovia vystúpili tri generácie pred nami, pretože farár im obťažoval deti. Ale nechajte si, nech vám pán Boh požehná.

lenkakravcova
1. sep 2024

@klar25 mne to príde dosť divné.
Chápala by som, keby bol poplatok za služby kňaza, za oddanie. Alebo za pomoc s výzdobou, alebo za popratanie, alebo za náklady na nejakú spotrebu (dajme tomu keby ste to robili v zime a chceli mať vnútri 20C).
Ale za otvorenie a zatvorenie dverí 100€?
To rovno mohol povedať, že sa platí 100€ za nájom kostola na 3 hod čistého času (keď už hovoril, robte si tam čo chcete..- aj keď určite to nemyslel vážne 😀😅)

30katrusa40
1. sep 2024

@klar25 tak.v prvom rade si mala ísť na omšu a po omši sa zastaviť za farárom . Prípadne si pozrieť úradné hodiny a ísť na farský úrad keď tam je. Možno aj jednanie farára by bolo iné . Povedala si že pochádzaš z obce ?

venusa85
1. sep 2024

@klar25 my sme evanjelici, ale toto som este nepocula, ze platit. U nas sa po kazdych Sluzbach Bozich, pohrebe, krste, svadbe...dava ofera. Plus sa dava milodar, kto kolko vie, uzna za vhodne a to potom farar na dalsich SB vyhlasuje-kolko cinila ofera, ak niekto dal milodar, aj to. Ale to je pre cirkev

klar25
autor
2. sep 2024

@30katrusa40 pochádzam z tej obce, ale je to pár rokov čo som sa odsťahovala inam😊 ono v tom kostole sa nejak striedajú na omše a kostol spadá pod farnosť v blízkom meste, čiže ma odkázali zavolať tam priamo na farnosť 😊 zatiaľ mame predstavu takú, že si nájdeme farára ktorý bude viesť obrad (tomu zaplatime+vyslužka ako fľaška a zákusky), výzdobu si urobíme sami, možno sa nám podarí zohnať organistu a tomu "úžasnému" fararovi dám 100€ za to že bol ochotný mi otvoriť kostol😂 a dovi, žiadne zákusky ani nič.. telefón zdvihol otrávený so slovami No??! ten poplatok ma až tak nesere ako jeho prístup.. nie že by bol rád že mu prihodíme do šporkasky a že sa mladí chcú vydávať v kostole 😂 škoda slov, už to neriešim 😊😂