Platí sa farárovi za krst?

andula2020
7. apr 2021

Ahojte mozno blba otazka ale chcem sa poradit, nas maly ma 10 mesiacov , kvoli korone sme krstenie odkladali aby nas tam bolo viac ako 6 , pomaly sa snad vsetko zacne uvolnovat , tak sa chcem spytat ze ako to vlastne je kedze nechodim do kostola..plati sa nieco aj fararovi ? Vobec neviem ci je to platene ,alebo ako to prebieha ??? Diky za info...a nepiste mi prosim niektore moralistky ze naco chcem krstit ked nie som veriaca,..

lenkakravcova
7. apr 2021

@andula2020 Myslím ze to nie je o moralizme - ale skutočne sa sama seba opýtaj, načo krstiť ak v to neveríš? 🤔 Katolíci veria že len pokrstené dieťa môže byť spasene a nepokrstene sa možno ani nedostane do neba. Preto to robia.. Veria, že dieťa je vadné - hriešne od narodenia (teória dedičného hriechu).
Tým, že dieťa dáš pokrstiť, vlastne ukazuješ okoliu, že tomu veríš aj ty a tiež sa zaväzuje že budeš vychovávať dieťa ako katolíčka (alebo ze žiješ s niekym kto tomu verí a ty sa musíš podriadiť a dieťa pokrstiť).

A inak, nič sa neplatí. Teda nie je to povinné. Musíš mat sviečku, košieľku a krstnu/eho (ktorý sa zaväzuje tiež že dieťa bude viesť ku katolicizmu).

e1i
7. apr 2021

@andula2020 aj ked sa to uvolni, ak budeme od 19.4 celoslovensky bordovi aj tak moze byt na svadbe a krste len 6 ludi. Vynimky v tomto maju len pohreby. Tiez nie som veriaca ale manzel ano. Malu sme dali pokrstit ale to som aj ja chcela. Farárovi nie si povinna nic dat, my sme dali ale nechcel tak som mu povedala nech za to odsluzi omsu za mojich babky s dedkami

hruska91
7. apr 2021

My sme platili poplatok 20€ krstili sme v decembri bol len obrad krstu (6ludi) a potom sme sli kazdy domov kedze covid. Pre farara som objednala akurst kolaciky v krabicke tu dostal s peniazmi a hotovo.

antolik7
7. apr 2021

Platiť by sa nemalo, aleee väčšina kňazov to berie ako samozrejmosť že niečo dostane na "kostol". Niekto má dokonca aj nastavenú taxu koľko minimálne dať, takže záleží od kňaza 🙂

sslobodnamama777
7. apr 2021

nic sme nedávali.

julliska
7. apr 2021

@andula2020 asi ako kde.. My sme krstili v Dome sv Martina v BA a tam nepýtaju za krst nič, no po krste sme dali kňazovi v obálke 50e

katpizur
7. apr 2021

Nemusis nic dat, je to len na tebe, ci chces, nemaju na to ziadny cennik a je to ich akoby povinnost, takze by si pytat ani nemali. Ale viem, ze moja starka zakazdym, ze treba dat, ale osobne si myslim, ze maju dost penazi.

gianna
7. apr 2021

@katpizur ja len k tomu, že majú peňazí dosť 🙂 v kostole sa svieti, kúri, občas treba niečo opraviť a tiež sa kupujú kvety.
Toto všetko sa hradí z tzv. zvoncekov a zo zbierok na potrebu farnosti. A keďže sa teraz sv. Omše verejne neslúžia, nie sú peniaze ani zo zvoncekov ani zo zbierok, ale zálohové faktúry za energie platiť treba. Plat kňaza je minimálna mzda. 😉
A k veci, vysluhovanie sviatosti je zadarmo, ale môžeš prispieť na podporu farnosti podľa svojich možností.

olivia1425
7. apr 2021

@andula2020 my sme chceli "svojho" knaza vravel ze nieje problem kludne pokrsti v nasom meste ze maju dobre vztahy. Dali sme mu 50 € " na kostol" a on im ich aj nechal nevzal si😊 pozyvali sme to aj na oslavu kedze je nam blizky.

katpizur
7. apr 2021

@gianna teraz je to o inom to ano, ale za normalnych okolnosti aspon na dedine, kde nasi byvaju teda tam mali take prijmy, co davali, ze za omsu, co pisali v tych takych tych katolickych novinach ci akoby som to nazvala, ze som az zirala. Ale tak to nie je moja vec, kazdy nech da jak uzna za vhodne, moj nazor je ale takyto no 🙂

sslobodnamama777
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lubi40
7. apr 2021

@andula2020 neplati sa nic. My sme dali tusim 20€ na omsu alebo tak a potom sme odniesli krabicku kolacov.

anna_maria1
7. apr 2021

Povinny poplatok nie je, je to na kazdeho osobnosti, ci da do obalky nejake korunky fararovi alebo nie.

gianna
7. apr 2021

@katpizur u nás je zvykom vždy na Silvestra verejné prečítať štatistiku za celý rok, takže vlastne vsetci vedia koľko sa vyzbieralo do zvončeka, koľko sa vybralo v zbierkach, koľko sa minulo na energie, koľko na rekonštrukcie, napr. opravu kostolných zvonov, ladenie organu a pod.. ak niekto prispeje mimo zvončeka alebo zbierky, vyhlasuje sa to nasledujúcu nedeľu v oznamoch. A mimochodom toto všetko sú peniaze farnosti, teda ľudí, ktorí v nej žijú. Kňaz má len tu minimálnu mzdu.

ivetka_kamo
7. apr 2021

@gianna moja ex švagriná je evanjelická farárka, a teda zle sa nemá absolútne. Ma "firemný" dom, krásny, má "firemné" auto, jej dcéry chodia ako z časopisu., babky jej stále niečo nosia, variť pomaly ani nemusí. No má sa dobre, tak neviem, či minimálna mzda.... Ale ak by aj, všetky benefity okolo za to evidentne stoja.

gianna
7. apr 2021

@ivetka_kamo tak neviem, ako je to u evanjelikov 😉 katolícky kňazi určite nemajú firemný dom, majú faru, ktorá vyzerá tak, ako na ňu farníci prispievajú, keďže väčšinou slúži aj mladým na stretka a rôzne aktivity farnosti😉 nemajú ani firemné auto, je dobrým zvykom, že sa novoknazovi zbierajú rodina, známi a celá farnosť, odkiaľ pochádza, ako primicny dar.

ivetka_kamo
7. apr 2021

@gianna ja to volám firemný, lebo ja cirkev vnímam ako dobre prosperujucu firmu 🙂

cervenaruza123
7. apr 2021

@andula2020 Závisí od kostola. Niekde si vyslovene určia odporúčaný "poplatok", keďže pri krste sa míňa energia a podobne a možno hlavne aj preto, že dnes to veľa ľudí berie ako "službu" bez ohľadu na vieru a je teda krstených oveľa viac ľudí ako do kostola reálne chodí alebo hocijak inak žije s Cirkvou. Ale u nás napríklad nám farár rovno povedal, že keď chceme dať milodar, je to úplne dobrovoľné a je jedno v akej výške. Takže treba zistiť v konkrétnej farnosti, kde chcete krstiť.

andula2020
autor
7. apr 2021

Dakujem baby takze zakusky a nieco do zvonceka 🙂

lululucy
7. apr 2021

My sme mali pre farara nachystanych 20 eur. Nezobral ich od nas

mirkaferko
7. apr 2021

Nám bývalý farár vravel, že nechce nič... "To už ako by bolo, keby sme za krst brali peniaze" jeho slová. Tak sme dali v kostole do kasičky na kvety. Terajší normálne zobral (dávali sme koláče plus obálku)a v nedeľu na omši oznámil, že z krstu "meno" taký dar.

siasis
7. apr 2021

Plat knaza je minimalna mzda? 😅videli ste niekedy domy knazov? 😅😅😅

gianna
7. apr 2021

@siasis čo myslíš pod pojmom dom kňaza? Rímskokatolícky kňaz býva na fare, ktorá nie je jeho majetkom, je majetkom farnosti, ak ho preložia, vezme si svoje osobné veci a ide na miesto, ktoré mu určia. Fara vyzera podľa toho, ako ľudia vo farnosti na nu prispejú, sú farnosti bohatšie a farnosti chudobnejšie, nič z toho však nie je vlastníctvom kňaza 😉

veriiik106
19. máj 2021

@gianna ľuďom nevysvetlis.,

sofimatko52
18. apr 2022

Je to štarsia téma,ale nedá mi napísať.
Nie každý farar si zaslúži ho osloviť vôbec Pan farár.
Často krát musí človek zaplatiť aby dostal vobec krst,alebo sviatosť prveho svätého primania
V našej dedine mame úžasného farára že ma krásne kázne,poučné. Ale čo sa týka komunikácia s ľuďmi je to otrasne.
Deti na náboženstvo bije,ale často krát stoja v kúte v triede. Alebo musia stat celú hodinu náboženstvá. Nepochopím v dnešnej dobe je to asi takto kto viacej peňazí dá tým je lepšie katolík, než ten co dá menej. Ľudia musia mať niejaku vieru ,ale niekedy,je ta viera viacej preplacana peniazmi lebo takto káže farár.
Mam veľmi ťažké srdce na nášho farára, neviem to slovami ani opísať. Verím v Boha,neodsudzujem iné viery ale niektorí farári v rímskokatolíckej viere sú skôr ako exekútori a sudci ,lebo naozaj keď viac dáš si lepší katolík a keď nedáš sviatosti nedostaneš.

gianna
19. apr 2022

@sofimatko52 toto všetko treba riešiť s diecézny biskupom. Ak je to naozaj tak, neváhajte osloviť svojho diecézneho biskupa a informovať ho o tom. Vysluhovanie sviatosti nemôže byť podmienené žiadnymi poplatkami. A na jeho vyučovacie metódy na hodine náboženstva sa ešte nikto nesťažoval?