Platenie svadby

pe_mi
15. dec 2023

Ahojte,10 rokov dozadu našu svadbu nám platili rodičia, celú.
Počúvam,že v dnešnej dobe to tak není.ze si mladí platia sami alebo nejak s príspevkom od rodičov.
Zaujíma ma,či si odkladáte na svadby pre svoje decká alebo to nechávate úplne na nich?
My máme malé deti,ale odkladáme aj na toto.
Či ste tím 1. platia si deti sami?
2.platíte vy rodičia?

gab1sol
15. dec 2023

Deti mám ešte malé, tak neodkladám. Ale aj keby, budem to riešiť, až keď to bude aktuálne. Neviem, či budú chcieť raz svadbu veľkú, s celou rodinou, alebo s kamarátmi party, alebo sa zoberú len niekde na dovolenke. Ale u nás je vo zvyku, že sa na svadbe podieľajú aj rodičia (ako nejaká forma svadobného daru na začiatok spoločného života).

bessie12
15. dec 2023

@pe_mi my si budeme platiť všetko sami. Priateľ už rodičov nemá a moja mamina nie je taká bohatá, aby si mohla dovoliť zaplatiť nám celú svadbu.

minenkak
15. dec 2023

@pe_mi nás svadba stala 25€tak to by som v pohode zaplatila aj môjmu decku inak nie

zmrzlinka2021
15. dec 2023

Voľakedy rodina platila preto, lebo sa brali 18-19 roční ľudia. No keď sa dnes vydáva 30 ročná žena, čo normálne pracuje, bolo by divné aby jej to hradili rodičia.

cimage
15. dec 2023

Este to neriesim. Hlavne chcem aby mali svadbu aka sa im bude pacit. Lebo vacsinou ked to platia rodicia, tak sa do toho velmi angazuju a pozyvaju sesternice z 10kolena, svojich znamych, lenze to uz nie je ich svadba a mali by to nechat na mladych. Urcite prispejem, ale bude to na nich ako sa rozhodnu.

terezka1947
15. dec 2023

@pe_mi deťom sporime,ale na čo konkrétne to raz bude🤷
Momentálne máme skôr cieľ dopriať im vzdelanie,rozvíjať ducha...a čo raz bude,ťažko povedať.
My s manželom sme si svadbu platili sami. Tak sme sa rozhodli,že rodičia sa s nami natrápili dosť,zaslúžia si tam iba prísť a užívať si.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lukbe
15. dec 2023

@pe_mi mladí chceli,ale my sme im zaplatili,teda polovicu, druhú asi svatovci.

maribell
15. dec 2023

Ja si myslím, že kedysi platili rodičia, lebo to boli normálne sumy. Nám platili rodičia a bolo to okolo 2000€. Ja keď teraz počúvam tie ceny, ze 15-20 000€, tak len oči otváram 👀. Toľko deťom na svadbu určite nešetrím 😅.

zic
15. dec 2023

nejakych 15 rokov dozadu - platili sme si svadbu sami... ad jedna sme pracovali ad dva sme nechceli aby nam do toho ktokolvek kecal...

gab1sol
15. dec 2023

@maribell toto si ani ja neviem predstaviť, že by som od rodičov chcela, aby mi platili luxusnú svadbu, aj keď na to majú… Na druhej strane, moji rodičia si nevedeli prestaviť, že by nám svadbu nezaplatili (a nekecali nám do toho, ak sme chceli poradiť, vždy poradili, ale nerozhodovali). My sme mali svadbu 9 rokov dozadu, tak neviem, aké sú dnes ceny, ale tiež mi to príde riadne uletené tých 15-20 tisíc. Ale každý nech má, ako chce. 😁

zuzina1988
15. dec 2023

@pe_mi Podla mna je to vzdy na dohode hlavne medzi mladomanzelmi, a zalezi aj vztahu s rodicmi a ich financnej situacie.
v case ked som sa vydavala ja, som bola financne na tom najlepsie z rodiny a tak som celu svadbu zaplatila ja, manzel neskor zatiahol svadobnu dovolenku…boli sme uz starsi a bolo by mi vyslovene trapne brat peniaze od rodicov, ktori ziju od vyplaty k vyplate. Ze by si rodicia brali uver na nasu svadbu mi pride uplne, ze az zahanbujuce pre dospelych ludi ( poznam takych rodicov) radsej by som si nasetrila, pockala. ale v kazdej rodine je to ine.

anastazia93
15. dec 2023

Nám platili rodičia, brali sme sa hneď po výške, takže tých pár stovák čo sme mali z brigád by nás nezachranilo.
No je pravda že keby sme sa brali ako 30 rocni, asi by sme si platili sami.
Deti máme maličké, sporime im , ale či to bude na svadbu to neviem. Hlavne na vzdelanie, ale veľmi by som im chcela dať aj na štart do života, uvidíme aká bude výsledná suma a hlavne keď to rozdelíme medzi 3 deti tak asi to veru veľa nebude.

amelia89
15. dec 2023

Nasa svadba stala 14000€,nasetrili sme si sami. Mama mi zaplatila šaty. Kazdopadne vratilo sa nam 13000€ tak to až tak nebolelo 🤣
Deťom budem sporit na ine veci ako na svadbu ktoru teoreticky ani nemusia nikdy mať …

kessinka
15. dec 2023

My sme sa brali pred 13 rokmi a svadbu sme si platili sami. Rodičia "len" prispeli, my sme to od nich ale neočakávali.

la_dolce_vita
15. dec 2023

Mam 30 rocneho syna, svadba je realna, je samostatny a zaraba viac ako ja. Zaroven som rozvedena. Takze netusim, ako to urobime, urcite im chcem prispiet nejakou sumou, setrim na to. Bude to dar pre nich, zaplatit cele asi nie, max za nasu stranu sa s exom dohodneme nejako.

lenkahvh
15. dec 2023

@pe_mi len pre istotu sa pytam, normalne mate specialne zalozeny ucet alebo daky fond cisto so zamerom, ze tieto peniaze pojdu vasim detom na svadbu? Ze na nic ine sa nevyuziju? Deti uz dostudovali VS vsetky?

lenkahvh
15. dec 2023

@lenkahvh aha opravujem sa vidim, pises ze mate male deti, pardon

julie19
15. dec 2023

Nám prispeli rodičia, jedni aj druhí išli v podstate na polovicu a nejaké detaily sme si platili sami … ale teda nebolo to 15 000 ani zďaleka … to čo sú za sumy 😱… a to sme sa nebrali tak dávno 2019

milanemila
15. dec 2023

@pe_mi my sme si platili svadbu sami. Moja mama nam ale napriklad dala 5000e svadobny dar, takze ano nepriamo prispela na svadbu, ale ani sme to necakali a ani neziadali.
Detom odkladame na vzdelanie a na nejaky start do zivota, idealne im chceme pomoct s prvym byvanim atd., na svadbu ma uprimne ani nenapadlo odkladat 🙈

pe_mi
autor
15. dec 2023

@lenkahvh vôbec nie.sporime aj na svadbu proste , ak bude treba dať do niečoho skôr peniaze,dajú sa do toho.realne predsa ani nevieme koľko stať bude.my máme malé deti 9 a 4 roky

milanemila
15. dec 2023

@julie19 my sme sa brali 5 rokov dozadu a svadba staka 15 tisic 🤷🏼‍♀️a to nam napriklad znama spravila vyzdobu iba za cenu kvetov a kedze ma to bavi, tak ja som si robila tiez nejaku vyzdobu sama.

katica06
15. dec 2023

@pe_mi naša svadba bola skoro dvadsať rokov dozadu, svokrovci nemali na to aby zaplatili polku, s mužom sme si zaplatili sami, naši nám darovali nejaké korunky. Z darov sa tie výdavky vrátili späť, ale nemali sme také veci ako teraz myslím tým plateného starejšieho, žiadny dj, žiadne čepčenie a mohla by som pokračoval. Fotograf a kameraman bol ten istý známy. Cca 50ludí a bavili sme sa do štvrtej na ránom.
Deťom sporíme ale skorej na vzdelanie na svadbu.

julie19
15. dec 2023

@milanemila akože samozrejme veľa zohrá počet hostí, miesto, atd ale my sme dali necelú polovicu na komplet svadbu … a to som mala aj agentúru čo mi robila výzdobu podľa toho čo som si nadiktovala

gab1sol
15. dec 2023

@pe_mi pozri, ak si nastavená tak, že raz svojim deťom finančne pomôžeš, je jedno, ako sa rozhodnete a na čo to použijete… Nám zaplatili rodičia svadbu, nami usporené financie sme potom použili na naše spoločné bývanie. Ak by sme si platili svadbu sami, rodičia by nám dali finančný dar, ktorý by sme potom použili na bývanie. Ak by rodičia na to, či ono nemali a neprispeli by nám, tak by sme to absolútne neriešili a nehnevala by som sa za to na nich.

Našim deťom sporíme. Nie vyslovene na svadbu, ale na budúcnosť. Či už na štúdium, bývanie, cestovanie… Uvážime potom, keď to bude aktuálne. Alebo to potom necháme na deti.

amelia89
15. dec 2023

@julie19 normalna suma na zapadnom slovensku. bez ziadnych extravagancii,len proste na urovni

louise
15. dec 2023

Zatiaľ to vôbec neriešim. Brali sme sa 15 rokov dozadu a kompletne sme si svadbu platili sami. Boli sme radi, aspoň sme si ju spravili podľa našich predstáv a nikto sa nám do toho nemontoval. Skôr ma bude zaujímať ich vzdelanie ako svadba.

13uzivatelka11
15. dec 2023

Rodiča nám niečo prispeli samozrejme. Ale teda nie ze by sme to od nich pýtali. A takisto prispejem aj deťom na nejaké udalosti keď sa bude dat a koľko sa bude dat a je jedno ci tie peniaze bude potrebovať v 18tich alebo v 30tke..

bessie12
15. dec 2023

@julie19 za 15 tisic € mas len malu svadbu v NL. My budeme pravdepodobne platit ovela viac. Preto svadba nebude, ako sa hovori, do roka a do dna od ziadosti o ruku.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz