Ahojte,
chcela by som vedieť váš názor. Čoskoro vrhnem mláďa a z mužovej strany to bude 1. dieťa v rodine. Mala som šťastie na pôrody kamošiek a viacmenej som dostala všetko od postielky, komody, oblečenia, odsávačky, hračiek až do cca 1 roka malej. Plánujem plienkovať, tak som si nakúpila výbavu.
V princípe som minimalista a už teraz mám prebytok, samozrejme za čo som vďačná.
Keďže po pôrode jej bude chcieť každý niečo doniesť, napadlo ma vytvoriť jej účet a nech jej radšej pošlú 5€ akoby mali minúť peniaze na niečo, čo žiaľ nevyuzijem.
MM sa tento nápad nepáči, nakoľko vyzerá akoby sme pýtali peniaze.
Chcem sa opýtať, či už ste sa s takýmto niečím stretli, alebo ako by ste to vnímali. Moja rodina to pochopila a v tej jeho som krátko, aby som vedela predvídať.
Ešte mám nápad, že by som im napísala, že budeme radšej keď o pár rokov obdarujú malú skôr svojím časom stráveným s ňou, ako momentálne darom.
Vrhnut mlada? Toto fakt napise normalna zena? 🙈
A ked si predstavujem, ako diktujem rodine, ze naval na ucet 5e a nic nekupuj, no trapne mi je za teba... Nemozu sa sami rozhodnut, co daju? Mozno vyuzijes, mozno nie, tak darujes dalej...
@bororka pri prvom vnucati sa to stava, ze sa zbytocne nakupuje.asi s tym nic nespravis,iba treba povedat pri rozhovore este pred porodom,ze uz mate vsetko a ze sa chystas plienkovat.z toho snad pochopia, ze nemaju kupivat pampers,kocik,postielku. par bodyciek navyse prezijes
aj my sme to tak riešili. Ja som si pokúpila všetko, čo som chcela a potrebovala. Som zástancom domácnosti, kde sú len veci, kt sa reálne využijú.
Kto chcel, dal peniaze, vedeli, že pôjdu rovno na účet dieťaťa a komu sa nepáčilo, ich problém. Jedine doniesli klasika nejaké víno, bonboniéru ako návšteva.
Alebo, ak som čosi potrebovala dokúpiť, hoc aj plienky a vlhčené obrúsky a niekto mal prísť a opýtal sa, bez hanby som navrhla nič / peniaze / vlhčené obrúsky tej a tej značky. Čuduj sa svete, ešte aj starká to po čase pochopila 😀 .
Z peňazí za dva prvé roky sme malému takto začali kupovať zariadenie do izbičky a rodina je už tak zvyknutá pri oboch deťoch (ako si naučíš, tak máš) - keď idú mať deti sviatok, hneď píšu, volajú, či deťom niečo treba a ak, tak čo presne (alebo to rovno ja kúpim za ich peniaze) a ak nepotrebujeme nič také, dajú peniaze mne ja ich vložím na ich účet a deťom donesú niečo sladké, prípadne niečo ako bublifuk, omaľovanky, fixy...(hračky, ktoré sa využijú, lebo po roku sme mali doma asi 3000 áut a nehral sa ani s jedným, tak aj to som poriešila, kupujú sa praktické darčeky, prípadne nejaký výlet...).
dar je dar, lebo obdarovaný nemíňa svoje peniaze.
takže za mňa nie, prídeš na návštevu s prázdnymi rukami, lebo si na účet poslala 5€🤦♀️
a že vrhneš mláďa to už ani vtipné nie je
@bororka za mňa je to super nápad že keď už niečo by chceli tak radšej nech pošlú euro alebo dajú do obalky ako niečo pre dieťa keď máš ozaj všetko,neviem my máme dve deti a stále z mojej strany píšem čo majú deťom kúpiť na sviatky, aby sa nestalo že kúpia rovnaké alebo blbiny,robím to tak aj s neterami že napíšem bratovi čo mám kúpiť, z mužovej strany to teraz prvý rok akceptovali že ok,povieme čo majú kúpiť,nikdy to niesu drahé dary, ak muž nechce nesúhlasí,povedz svojej rodine žeby ste radšej prijali peniaze a mužovi nerieš, veci časom predaj / daruj
@mondolina a potom majú ľudia doma kopu zbytočností, za mňa teda nie. Sú to predpotopné názory a zvyky, chodiť na návštevu hoc aj so somarinou veď len za 5 korún, ktorá skončí na smetisku o pár mesiacov alebo mi bude na to doma sadať prach.
Rozumiem ti 🙂 ale ten ucet je somarina... radsej by som normalne povedala, nech nic nekupuju/nenosia, ze mate vsetkeho viac nez dost a hotovo. Najblizsej rodine (rodicom a tak), kludne mozes povedat ze radsje neskor ked bude treba tak sa kupi, nech jej radsej odlozia peniazky. Babo z toho teraz aj tak nic nebude mat, ked bude vacsie tak uz darceky budu aj o inom 🙂 Ak predsa niekto nieco donesie, neries.. odlozis, pouzijes/nepouzije, hodis na bazar... vies kolko veci tak u mna skoncilo? 🙂) najviac ma potesili, ked prisli, malej nedoniesli nic a mne kvetinacove kvety :DD
Tiez som proti kadejakym somarinam co ludia nosia, len aby neprisli s prazdnymi rukami, viem pozeraju na mna divne.. ja nikde nic nenosim a ku mne pomaly aj suseda ide ajked iba s lizatkom :DDD
ja osobne si myslím že ak máš všetko čo potrebuješ tak je zbytočné aby ti kupovali veci, ktoré nevyužiješ... kľudne založ účet pre dieťa napíš im napríklad vo forme básničky že dietatko prišlo na svet zatiaľ má všetko a že ked ho chcú obdarovať nech mu prispejú finančne do budúcnosti .... ja to tiež tak plánujem spraviť
tiež sa mi páči príspevok ciernabrigita to má dobre vymyslené
🙂
@bororka Prosím Vás veľmi pekne, nepoužívajte slovné spojenie "vrhnúť mláďa" na pôrod človiečika. Znie to zle, je to priam príšerné. Ďakujem. Ostatné mi až tak neprekáža, hoci som sa s tým nestretla a ani by som to nevedela takto zariadiť. Ale pokiaľ máte otvorené úprimne priamočiare vzťahy, tak asi to pochopia a dobre to dopadne.
Asi by som skôr povedala, že výbavičku máš už komplet, ale potešíš sa napríklad poukážke na baby plávanie, cvičenie a podobne, teda ja im to hovorím 😊. Ale vidím to aj u mojich rodičov (hlavne mamy), že má nutkanie malej stále niečo kúpiť, tak sme sa dohodli, nech jej radšej kúpi 1ks kvalitných tepláčkov slovenskej výroby, ako haldu hračiek… A “svokra” kúpila malej náušničky, to od kamošiek nedostaneš 😉.
Pokia sa ma niekto vyslovene nespyta, co mi kupit, tak by som si nikdy nedovolila hovorit, co mi maju darovat....keby to bolo nieco, co nevyuzijem, tak to bude predam alebo posuniem niekomu, kto to vyuzije, prinajhorsom 🙂
Určite dobrý nápad, len to formuluj tak, že ste minimalisti a fakt nechcete darčeky a nič nech prosim nenosia, len keby extra veľmi chceli, tak radšej nejaké drobné do prasiatka.
Že aj pomôžu planéte za každu nepotrebnú vec, čo nekúpia
@hederamonstera s tym je zbytočne veľa roboty. Radšej sa spýtať, než priniesť nejakú náhodnú vec
@bluka2 vsak ked sa mna niekto opyta, tak poviem, ale nebudem niekomu dopredu sama od seba hovorit, co ma nosit..to mi pride dost neslusne.
@bororka vrh2, -u muž. r. porodenie mláďat u niektorých zvierat;
mláďatá súčasne narodené: mláďatá z jedného v-u;
v. prasiat, v. šteniec;
A k teme, ak sa ta spytaju mozes povedat, ze peniaze, ak sa nespytaju, tak bud ticho aj ty, lebo mozno nechcu dat nic (alebo uz nieco maju) a ty len zabezpecis, aby sa citili trapne.
@hederamonstera ale môžeš dopredu povedať, že prosím nič nenosít a podľa reakcie dodať (alebo nedodat) tu druhu časť. Ak niekto ako ja povie super, nič viac netreba riešiť a ak povie, ale čo tak keby som babu aspoň tie šaty do opery doniesla alebo jazvečiu masť a pod., to s kludnym svedomím - radšej 5€ 🤣
no tiez som navrhla nech sa detom nekupuju na sviatky kvanta lacnych plastovych hraciek , lebo po vianociach a po narodeninach sme pomaly nemali kde stupit... ale nech radsej teda poslu dietatu na ucet 5euro...svokrovci to nepochopili, odpoved od nich ze detom do ruk peniaze nepatria...tak som im odkazala ze radsej nech nenosia nic...samozrejme stale kupia nejaku hlupost...
moji rodicia to pochopili a davaju k sviatkom obalku...je to pre mna ovela prijatelnejsie a urcite aj pre dieta...kedze nie je potom zavalene tym masakralnym objemom hraciek...
Ja ta úplne chápem a keby že to navrhne mne niekto, neurazim sa ani mi to nebude smiesne ale pochválim a poviem že konečne niekto rozmysla normálne. Ja mám takisto nadbytok zbytočných veci z ktorých mám akurát šediny a neporiadok, a koľko kravin som sa nadostavala, kopec z nich je už 5 rokov zabalených niekde ani neviem kde a čaká na svoju chvíľu, lebo však darované sa nepredáva, a žiaľ už teraz tusim ako tie veci čoskoro skončia. Takze ja tvoj nápad uznavam.
@ciernabrigita Perfektné, ďakujem. Mám nádej 🙂 Presne takto by som chcela smerovať. Napr. moja vetva rodiny funguje tak, že na sviatok si dáme 30€. Nekupujeme si zbytočnosti, každý vie s čím rátať a podstatný je pre nás spoločný čas, nie dar.
@simca06022011 Ďakujem za príspevok 🙂 Ja tiež keď chodím k maminám a nechcú nič pre dieťa, nesiem darčekový balík pre nich s mužom.
@bororka chápem tvoj postoj proti hromadeniu vecí. Ako bolo spomenuté, deťom sa nosí darček. Doporučujem ti poprosiť si pre malé nejakú knižku z edície Minipedia alebo lego duplo. Lego duplo ma aj krásne veľké figúrky, môže sa s nimi hrať bábätko, pripadne neskôr aj do vane, sú nezničiteľné. Navyše sa s nimi vyhrajú deti v každom veku, nie je to ako hračka, ktorá baví 3 mesiace, a potom môžeš vyhodiť, lebo z nej dieťa vyrástlo.
@bororka alebo porozmýšľaj, či by ti nemohli priniesť, ak sa teda opýtajú, niečo už pre väčšie dieťa, od toho roka. Potom predsa tiež budeš potrebovať. Ak budú trvať na kupovaní darčeka.
@bororka teraz sa ti to možno zdá nekomfortné a pod., lebo máš na začiatok všetkého dosť, ale príde čas, kedy bude dieťa potrebovať každú sezónu obuv a oblečenie, odrážadlo, bicykel... a vtedy to bude naj 😀 povieš: tento rok mu treba bicykel, 2ks topánok, 4ks teplákov do škôlky. a nech si každý povie či prispeje sumou alebo rovno niečo kúpi. Ja nechápem, ako to niekomu príde trápne alebo blbé alebo neviem čo. aj svokrovci sú už rodina a som k nim otvorená, žiadne to sa nepatrí. komunikácia je základ. ale ja mám pi*i čo si kto myslí 😀 no a my sme aj s kamoškami dohodnuté, že keď sa ktorejkoľvek narodí bábo a ideme ju pozrieť, najskôr píšeme novopečenej mamičke akú používa bábo kozmetiku, plienky,.. a skladáme sa na darčekovú tašku plnú plienok, vlhčených obrúskov, mydielok... normálne nábeh do déemky a ukladáme a odovzdáme 😀
@bororka nech sa Ti zlozia na koterec..