Otázka ohľadom krstu

1katyka1
10. jún 2021

Ahojte, sme s manzelom zobrati v kostole a cakame dieta chceme ho dat krstit, krstna by mala byt moja sestra ktora ma tiez vsetky sviatosti.
Problem je, ze segra je v civilnom manzelstve s muzom kt.nepraktizuje ziadnu vieru a maju 8rocnu dceru ktora nema ziadne sviatosti a chodi na etiku, a segra chce aby som vybavila, aby ju pokrstili pri jednom spolu s mojou malou.
Moc sa mi ta myslienka nepaci lebo viem ze sestra to robi len preto ze to chce spojit do jedneho doteraz to neriesila aje mi trapne sa na to farara pytat navyse maju trvaly pobyt v inom meste.

bory195
10. jún 2021

On už aj ten civilný sobáš je trochu problém, jedine ak nájdete kňaza, ktorý by obišiel cirkevné právo, ktoré kladie na krstných rodičov vysoké nároky. No a krst staršieho dieťaťa sa tiež rieši úplne samostatne, ak je druhacka a budúci rok bude tretiacka, tak sa to zvyčajne spája s prípravou na 1.sv. prijímanie.
Nuž a ďalej, ty to za ňu nevybaviš, musí ísť ona osobne, alebo teoreticky prostredníctvom plnomocenstva možno v zastúpení, ale licenciu ku krstu v inej farnosti si tak ci tak by musela vybaviť sama.

1katyka1
autor
10. jún 2021

@bory195 ahoj myslis ze preto by nemohla byt ani mne krstnou mamou, kedze je civilne vydata? Ci je to problem v tom ich krste? Vdaka

bory195
10. jún 2021

@1katyka1 no to teda nemohla, ale sú kňazi, ktorí sú ochotní to akceptovať, resp. poznám prípady, kedy si to vedeli vybaviť.

sweetdreams1
10. jún 2021

Môj brat nemá sviatosti a malému bol nie ako krstný, ale ako svedok krstu. Krstná bola svagrova, ktorá má všetko ok.

1katyka1
autor
10. jún 2021

@bory195 lebo ona ma vsetky sviatosti akurat ta svadba bola teda civilna, no uvidime skusim sa spytat, neviem kto iny by nam mohol byt krstny, uz nemame nikoho takeho. Tak som zvedava

elementissa
10. jún 2021

Predpokladam, ze ju chce dat krstit, aby sa o rok mohla jeden den procedurovat v bielych satockach :D ty si sprav ako chces, ale ja by som sestre povedala, ze jej dieta doteraz krst nepotrebovalo, nie je mu treba ani teraz. Ak sa v dospelosti rozhodne hlasit k nejakej viere, nech sa paci, nech sa da pokrstit. A vlastne... Tak by sa to malo robit so vsetkymi detmi. Pre vieru (akukolvek) by sa mal kazdy rozhodnut sam a iba za seba. V detstve a dospievani mat otvorenu mysel, pristup a nahlad k roznym nabozenstvam a vyznaniam a kazdy by sa mal sam dobrovolne a pri plnom vedomi rozhodnut, ci nejaku vieru chce vobec praktizovat. Tradicne sa hlasit k nejakej viere ci vyznaniu je hlupost na entu.. Potom to tak vyzera... Vladne nam tu banda fanatikov, lebo ved ludia su "krestania" a teda zastavaju "krestanske" hodnoty. A 80% z tych "krestanov" nema s vierou nic, okrem toho, ze bez ich vedomia a suhlasu ich rodicia zaregistrovali ako nemluvnata do katolickej cirkvi. To je uz samozrejme mimo temu, ale teda k tvojej otazke- nevybavovala by som jej to. Ona nech si riesi svoju vieru a hlavne 8 rocne dieta krstit je take ... Ak to chce samotne dieta (ale nie kvoli satickam na prijimanie, ale kvoli Bohu), tak mala si to vie vybavit aj sama, zajde na faru, povie, ze nie je pokrstena a chcela by. Farar sa popyta preco a hned bude vyriesene. Ci je to naozaj zamer byt clenom cirkvi, alebo len kvoli nejakemu pozlatku. Ved biele saty a princeznovsky den jej rodicia mozu doma aj bez prijimania a bez kostola spravit. Aj fotky aj vsetko.

1katyka1
autor
10. jún 2021

@elementissa no praveze ona ta mala ani sama az tak netuzi po prijimani, moja sestra to skor chce asi len aby to mala . Tiez ju od toho odhovaram, ale potom si mysli, ze mam nieco proti nej🙂 Mozno aj chcela kedysi svadbu v kostole a krst len vo vsetkom sa prisposobila muzovi a teraz toho asi banuje.

andreagartnerova
10. jún 2021

Nám napríklad nechceli pokrstiť deti keďže krstni rodičia nemali cirkevný sobáš, švagor už bol rozvedený a ateista, švagriná všetky sviatosti. Nakoniec sme to vybavili ale xy kňazov mám ju ani pokrstiť nechceli, že si máme vybrať iných krstnych rodičov.

janinah
10. jún 2021

@1katyka1 tvoja sestra nemá všetky sviatosti.chyba jej sviatosť manželstva.opytaj dá na to kňaza.ktory vám bude krstiť dieťa...do neterinkinho krstu by som sa vôbec neangazovala.sestra nech si toto vybavuje sama.

annamalaga
10. jún 2021

Keď nepraktizuje vieru je jej to zbytočne. Načo jej to bude Hm? Jej dcera aj tak v budúcnosti podlamňa ku tomu vzťah mať nebude, keď ku tomu nieje vedená. Ale ono je hlavne problém v rodičoch. Lebo dieťa nútia do toho čo nechce. U nás vo veľmi veriacej dedine, polovica mladých z veriacich rodín ( čoby polovica, trištvrte do kostola nechodí.) Chodia len, keď potrebujú sviatosti ako tvoja sestra, ináč nie. Preto som zástanca toho, že dieťa sa má samo rozhodnúť , do akej viery v budúcnosti patriť bude a basta. Nie rodičia a aj tak nič z toho.

danulienka78
10. jún 2021

@1katyka1 Sestra nemoze byt krstný rodic, nakoľko žije v civilnom manželstve a nie vo sviatostnom. A co sa týka netere, je už veľká a musí absolvovať aj prípravu pred krstom, takže sa to väčšinou spája aj s prípravou na 1.sv.prijimanie, ale to musí riešiť rodič.

staleja
10. jún 2021

@1katyka1 v takom prípade môže požiadať o sanáciu manželstva. Tým pádom bude všetko ok, môže byť aj krstná mamina, nie len svedok krstu

any_soj
10. jún 2021

@1katyka1 ohľadne otázky či môže byť krstná mama - ona sama nemôže pristupovať ku sviatostiam, tak nemôže byť ani garantom vychovávania tvojho dieťaťa ku sviatostnemu životu, vo vzťahu s Bohom... Na oslavu po krste by sme si tiež nezavolali variť niekoho, kto variť nevie, nechce, alebo necíti chute - ona ak sa zriekla sviatostí, v istom zmysle tým ukazuje, že "necíti ich chuť", nevníma ich dôležitosť a krásu vzťahu s Bohom cez ne. Čo samozrejme nie je kritika, len konštatovanie, prečo oficiálne nemôže byť krstným rodičom.
Ak by ale chcela - "Civilný sobáš resp. sobáš v inom než katolíckom kostole (ak niet prekážok) je možné konvalidovať (splatniť), buď jednoduchou konvalidáciou (obnovením súhlasu v katolíckom kostole) alebo sanáciou (udeľuje biskup)."