Oslavujete v rodine všetky sviatky?

11leni11
8. jún 2019

Ahojte, chcem sa spýtať ako to vyzerá u vás v rodine čo sa týka menín. Oslavujete ich ako narodeniny alebo si len poprajete pekny sviatok a tým to končí. Je to "ťažké" keď v partnerstve ich jedna rodina oslavuje a druhá nie, potom je to tazko vysvetliť, že prečo som nič nedostala a pod. Jednoducho sme s partnerom tak v pohode, že meniny vybavíme čokoládou a je to.

dskjhfdlkdjhl
8. jún 2019

@11leni11 komu potrebujes vysvetlovat, ze si nic nedostala?

bagre
8. jún 2019

my sme tiež viacmenej tak na tom, dáka drobnosť, zablahoželať... aj voči deťom... neviem kto má konkrétne problém s tým u vás, ale ak ste sa vy 2 veľkí na tom zhodli, tak je vec vyriešená. Deťom sa to dá vysvetliť pekne, ak vidia že sú dospelí v pohode, tak nemajú problém ani oni a pokiaľ ide o širšiu rodinu, tak nech si každý oslavuje natoľko, nakoľko sa cíti a potrebuje... A ak niekoho mrzí že ty si dostala len čokoládu,... ja neviem, ak je rešpekt vo vzťahu tak nie je o čom... veď ty si v pohode

11leni11
autor
8. jún 2019

@dskjhfdlkdjhl v našej rodine. U nás sa to berie vážnejšie ako v partnerovej.

dskjhfdlkdjhl
8. jún 2019

@11leni11 toto myslis vazne? Snad si dospela a mozes si zivot zit po svojom, nie? Ak to Tebe a manzelovi vyhovuje, tak vsetkym ostatnym je do toho velke nic.

zuzumajko
8. jún 2019

@11leni11 ty a partner ste uz samostatna jednotka. Co s tym maju vasi? Vy si stanovujete ako vas zivot bude vyzerat. Meniny su len meniny. Tiez okolo nich nerobime halo. Svokrovci robili. Teraz si nastastie uz len zazelame a bez meninovych darcekov.

elementissa
8. jún 2019

U nás v rodine sa robievala na meniny torta a slávnostný obed - rodina si na tom "potrpela". Ja som ten typ, čo ani nevie, kedy má blízka rodina narodeniny, nieto ešte dáke trápne meniny oslavovať... Akože co to je za sviatok? Ze ten, čo tvoril ten kalendár hodil na tento deň meno, ktoré nosím ja a pravdepodobne ešte pol milióna ďalších ludi na svete, ale v každej krajine ho oslavujú v iný deň? To je akože oslava toho, že rodičia boli natoľko kreatívni, aby otvorili menný zoznam a dali mi meno a vďaka tomu sa nevolám Kámen??? Alebo číslo 5? 🙈🙈🤣🤣🤣🤣🤣🙈 Pre mňa osobne najpriblblejsi sviatok, čo existuje. V manželovej rodine sa meniny nikdy neriešili. Pri sobotnom obede sa spomenulo - jej, mamina mala v utorok meniny! A všetci len zdvihli pohár a povedali "na zdravie". Toť celá oslava. My s manželom oslavujeme rovnako - paci sa mi to (lebo nemusím držať nejaký ďalší zbytočný dátum v hlave), hoci jeho meniny viem kedy sú (keďže sú 2 dni po narodeninách)-takže ho v ten deň so slovami :"lasocko, ty máš dnes meniny!" objimem, pobozkám a poprajem mu všetko najlepšie. Moja mama krúti hlavou (lebo sme ako z jaskyne a neoslavujeme žiadne sviatky a nedržime tradície), ale je mi to jedno. Jej vždy na meniny zavolám, lebo ona si na to potrpí a dam jej kávu a bonbonieru. Ostatným z rodiny nevolám na meniny (zvyčajne ani na narodeniny, lebo si to nepamätám), viem fakt len svojho muža, mamu a svokrovcov a sestru si ešte pamätám. Brata uplne nie, vždy sa v tom dátume pomylim. Nerieš to. Povedz, že ste oslávili na večeri alebo tak. Je to váš život, vaše zvyky, vaše tradície. Však nebudete predsa všetko robiť cez kopir tak, ako to robia tvoji rodičia. Mate aj vlastný rozum. A podla toho si oslavujte to, čo považujete za vhodne vy.

elementissa
8. jún 2019

@elementissa ešte aby som nevyznela tak, že nič sa u nás neoslavuje- my napríklad (aj napriek tomu, že sme manželia) oslavujeme každý rok aj výročie začiatku chodenia. A samozrejme výročie svadby. A napríklad oslavujeme aj "narodeniny" nasich maciek - deň, kedy sa stali súčasťou nasej rodiny. Pripomíname si významné míľniky v našich životoch, ktoré sú pre nás osobne a viaže sa k nim nejaký príbeh... Ale meniny sú (pre mňa osobne) fakt blbosť. A viem, že tu je to tradícia, ale v zahraničí v mnohých štátoch ani nevedia, čo to vlastne je (asi im to vo všeobecnosti dáva taky zmysel ako mne) a nemám nič proti tým, čo meniny oslavujú - však nech si aj zajednaju restiku, zavolajú všetky tetky z 3.kolena, aj DJa na tanečnú zábavu, ved je pekne, keď sa rodina stretne pospolu. Jedna vetva mojej rodiny to tak robí. Maju to ako motív na hromadné stretnutie všetkých členov rodiny (aj vzdialenejšej). Každý nech si oslavuje co chce a co mu robí radosť. Skôr nechápem, ako sa ľudia môžu rozčuľovať, keď niekto niečo neoslavuje 🤣 však každý považuje niečo iné za dôležité

lintu
9. jún 2019

Tak hej, zvyklosti v iných rodinách sú niekedy naozaj na počudovanie. Nie však na toľko, aby sa do nich bolo treba starať alebo sa nad nimi pozastavovať každý rok ako nad nejakou novou senzáciou. Nech si každý slávi čo chce a ako chce. U nás sa meniny oslavujú. Netreba si však pod tým predstavovať nejakú honosnú parádu. Ide skôr len o posedenie s najbližšou rodinou. Doma. Len pár ľudí, trochu jedla. Žiadna veľká hostina. Tak to u nás bolo vždy a tak nám to vyhovuje.

pininka1
9. jún 2019

Niekto si z toho robí srandu, ale ak sú iné zvyky v každej rodine je to dosť problém, hlavne ak ide o deti. U nás sa vždy všetko oslavovalo, ale samozrejme narodeniny a Vianoce viac ako napr meniny. Vtedy sa dala len nejaká drobnosť, po čase keď sa rodina rozrástla tak sme sa dohodli že meniny už neoslavujeme, len narodky a len deti. Lenže moja svokra si sama bez toho aby s tým niekto iný súhlasil rozhodla že ona chodí gratulovať iba na meniny a narodeniny ju nezaujímajú, ani narodeniny vnúčat. Keď sme ju aj volali keď malo niektoré z deti narodky, povedala že chodí iba na meniny. Už to neriešim, len sa mi nepáči keď jedna osoba rozhodne za celú rodinu.

sintra
9. jún 2019

Ja by som meniny najradsej uplne ignorovala, pride mi to ako taky pseudosviatok, ale dobre, ak niekomu nie, nech robi hoc aj velke oslavy. Najhorsie to bolo v byvalej robote - prevazne zensky kolektiv, kultura oslav, oslavovat chceli kazdu prkotinu, skladacky na darceky... No pre mna staci maximalne cokoladka, kvietok, aj syna k tomu vediem, ze na meniny nech ziadne extra veci neocakava. Partner ma podobny nazor.

katren
9. jún 2019

@11leni11 narodeniny oslava, torta,grilovacka a pod a darceky...meniny len nejaky kolacik a cokoska, nejaka drobnost...

evkamotka
9. jún 2019

My meniny tiez riesime "cokoladou" / kvetom, ved by sme sa nedodarcekovali slavit vsetko ako narodky

eva8
9. jún 2019

U nas meniny neoslavujeme, pretoze mena deti ni su v kalendari. Na Vianoce je vzdy trapas, lebo na mna si vsetci spomenu. Je to tak od zaciatku, deti su s tym ze ierene, s nimi oslavujem vysvedcenie, MDD a co sa naskytne. Tiez len cokoladkou, posedenim,, pripadne o jednanim si donasky, aleboa malickostou. Na meniny ostatnym zvyknem zatelefonovat, ak nezabudnem

0silvia0
9. jún 2019

@11leni11 to je strašne detinské pýtať sa, čo si ty dostala ty k meninám. Véd stačí povedať, že oni meniny neriešia... A vy dvaja si urobte s manželom tak, ako vyhovuje vám a nemusíte nikomu nič vysvetlovat

anavianavi
9. jún 2019

U nas sa meniny neoslavuju. Maximalne sa povie "Pekne meninky", "Vsetko najlepsie", ked niekoho napadne, kupi cokoladu. Kazdy rok vyzera inak, aj kazdeho meniny vyzeraju inak podla casu, nalady. Medzi detmi a dospelymi sa rozdiely nerobia. Niekedy si vsak spravime aj peknu malinku oslavu, ked to vyjde na vhodny den. Ak si ochotna to akceptovat, aj tvoja rodina to casom pochopi, ked uvidia, ze taky je zvyk a opakuje sa.

dkethe
9. jún 2019

Ja napriklad riesim meniny mojich deti vo velkom, kedze narodeniny oslavuju v zime, meniny maju v lete - takze je velka grilovacka, cele rodiny, torta, a aj vacsie dary. Dospelych riesime kytkou a cokoladou 🙂

23121974
9. jún 2019

To ako vážne sa pýtaš? 🙈 Si zbavená svojprávnosti,že musíš rodine vysvetľovať,že si nič nedostala? Je to tvoj život a ich do toho veľké nič....

deti95060810
9. jún 2019

deti majú oslavu aj menín . najmä dostanú darčeky. aj keď sú troška menšie ako na narodky...a my s mm sa uspokojíme aj s takmer ničím...teda ja určite s ničím, lebo mám meniny po Vianociach a mm mi vždy kúpi väčší darček už na Vianoce...

ivka185
9. jún 2019

Neoslavujeme ani meniny ani narodeniny, zablahozelam niejaka drobnost a to je vsetko, ved co nam treba si kupime ak to potrebujema a nebudeme cakat na niejake meniny alebo narodeniny, a ostatny nech si myslia co chcu vobec nas to netrapi.

sense
9. jún 2019

Neoslavujeme meniny...1. Nikdy som si na tom nepitrpela 2. V jrajine kde zijeme sa meniny neslavia a aj jeby zijeme na svk tak neslavime nakolko meno nasej dcery nie je v kalendari

Ale napr rodiana maminho priatela si na tom potrpi, tak mama mi to vzdy pripomenie a zablahozelame cex telefon ale dary a pod nie...

11leni11
autor
9. jún 2019

Nebudem odpisovať na každý komentár, ale som rada, že sme sa viaceré zhodli. Proste som len chcela vedieť či to tak je aj inde, nie len u nás. Napríklad dva dni pred meninami sme boli na výlet, brala som to ako taký meninovy darček, ale otázke čo som dostala som sa nevyhla čo má rozčúlilo.

Akceptujem každého, samozrejme našej rodine vždy zablahoželam, bonboniera, kvety, datumy si pamätám...

sabca99
14. jún 2019

Je to rôzne, každý to má inak a podľa mňa je to len o tom vzájomnom rešpekte a pochopení. Ja si nejako na toto nepotrpím. Keď máme meniny, tak väčšinou ideme na nejaký výlet, ale darčeky akože hmotné tým sa netrápime.