Ahojte, aký máte názor na situáciu - cez víkend má syn oslavu (6 rokov), bude tam dokopy 6 detí. Dala som rezervačku do detského centra pre 6 detí a 3-4 dospelých. Ukázalo sa ale, že všetky deti tam prídu s jedným alebo aj obomi rodičmi, hoci som napísala, že oslava sa začína o toľkej a toľkej a po deti si môžu prísť o toľkej. Popravde aj finančne som rátala, že tam budú len deti a nie aj rodičia.
Jasne aj s centrom (co kde to mate) si dohodni aby si to strazili, ze ty platis len za deti...
@cipina je velky trapas dospelym nezaplatit vstup. Nemusis im kupovat drinky ani obcerstvenie, ale preboha vstup snad ano. Oni donesu tvojmu dietatu darceky, urcite vo vyssej hodnote ako je vstupne(aspon ja tak vzdy nosim) a keby mi nejaka sedlana pri vstupe povedala ze za seba si mam zaplatit lebo pozvala iba deti tak mam chut sa na pate otocit. Viackrat by som na nou organizovanu akciu nesla a mojmu dietatu by som to vysvetlila. Kavu alebo dzus si tam rada kupim aj sama, chvilu pokecam s inymi rodicmi a tesim sa s deckami.
Myslite, ze to mam dopredu povedat, ze za svoj konzum si platia sami? 😃 Nechcem byt za nejaku skupanu 🤷🏼♀️ Ked sme boli na oslave jednemu chlapcekovi (ktory bol pozvany aj na nasu oslavu, len on tam mal vtedy iba 3 deti pozvane), tak jeho mamina platila aj rodicom, furt nas dacim nukala, a potom to zaplatila, ja som sa jej pri odchode bola spytat ci jej nieco dlzim za seba a ona ze nie. Len aj tak mi to bolo neprijemne, lebo to nebolo jasne. Akoze fakt som s tym neratala, tomu som prisposobila aj rezervacku (vedela som ze tam ostane jedna mamina, ale ta je moja naj kamoska), preto som dala ze 3-4 dospeli (1 do rezervy). Pri pozvani som napisala, ze my ako rodicia tam ostavame a dohliadneme na deti, tak som myslela, ze ich tam nechaju.
Ja by som s dietatom na taku oslavu tiez sla, kedze mama nejakej jej kamosky so skolky je pre mna/moje dieta uplne cudzia osoba a dieta v skolkarskom veku by som tam nenechala “same”.
Urcite by som ale neocakavala, aby za mna niekto platil konzumaciu.
Dalsia vec je, ze keby som mala tak napnuty rozpocet a musela riesit par kav alebo nealka navyse, tak taku oslavu nerobim 🤷🏼♀️
@cipina 1. v centrach v ktorych sme doteraz boli (a to boli vo viacerych mestach) sa plail vstup len pre deti, dospely bol zdarma. Res. 1 dieta platiace + 1 rodic zdarma. Rodic plati nejaky mensi vstup iba v pripade, ze na 1 dieta su dvaja. Kedze mame deti dve, kazdy rodic ide s dietatom, tento problem odpada.
2. vseobecne tento sposob detskych oslav odmietam, resp. vseobecne detske oslavy mimo rodiny neuznavam a odmietam, cize jednak ich neorganizujem, a pozvania odriekam. Takze mam tiez po starostiach.
3. Naco si zbytocne robis vrasky a starosti? Bud sa nato vykasli a nemusis plakat, ze budes okrem deti hostit aj ich rodicov. Ale ked uz vymyslas, tak treba ratat s vydavkami naviac. Deti nemozu byt bez dozoru. Alebo sa podujmes strazit vsetky deti naraz, cize rodicia ich len privezu a odvezu. Akurat neviem ci si ochotna potom znasat nasledky, kedy sa pri tvojom dozore niektoreme nieco stane. A rodicia by ta potom pripadne vlacili po sudoch.
@cipina my ame boli na takej mensej oslave (5deti 5r) a veru mamina prichystala vsetko, deti sa zabavali a my sme boli pri stole a tiez to aj cele platila. (jedlo, napoje, vstup a aj napiekla). darceky boli max do 5e, take bolo jej zelanie, ze ziadne drahe dary. ja som s tym bola ok, vsetci sme sa citili dobre, zoznamili sme sa, pokecali. mne by to bolo max trapne nepozvat rodicov alebo im nezabezpecit/nezaplatit obcerstvenie. ved ja som ta kto do pozyva a robi oslavu.
@cipina Môžeš ešte raz napísať rodičom, že o deti bude postarané a pokojne si môžu tento čas užiť bez nich. Nejak tak milo so smajlikom. Možno niekomu dôjde.
To je taký problém dať nachystať jeden stôl pre rodičov s citronádou, ponúknuť kávu a tortu? Ja keď robím oslavy pre syna, tak určite som za to aby dieťa prišlo s rodičom, nezoberiem si na zodpovednosť že sa zraní pri hre alebo budem tam riešiť konflikty medzi deťmi. To radšej tých rodičov pohostím a každý si dáva pozor na svoje dieťa. Ja tiež si neviem predstaviť nechať syna samého takto na oslave. Tiež má 6 rokov.
Dakujem za nazory, za mile slova aj za prskanie 😃 a ano riesim to, lebo sa nechcem citit neprijemne. Tortu mat nebudeme, a je mi to neprijemne, lebo som s tym neratala a prekvapilo ma to, takze sa k tomu musim nejak postavit. Takze prisla som sem po radu a nazor, a nemyslim, ze by som sa mala hanbit za to, ze to mala byt oslava len pre deti.
Uhradu zs rodicov platis nemusis, nie je to tvoja povinnpst.oslava je pre deti a na pozvanke bolo kedy si deti vyzdvihnut mozu. Mnw sa este ani raz nenasackovali rodicia na oslavu dcery. A to sme ich uz mali niekolko. A ked sme mali v herni a sla mamicka nejaka este aj so surodencom pozvaneho tak si to platila sama.
Mozes im ale dat na stol nejake tycinky a vodu a zvysok kazdy svoje
Ono to závisí aj od toho, ake sú to deti. 6 rokov je taky hraničný vek. Môžu to byť ešte deti naviazané na rodičov (ehm, alebo naopak) a môžu to byť úplne samostatné jedince, ktoré budú rodičia (vlastní i cudzí) rušiť. Ale zase, ak niekto robil oslavu aj s rodičmi, bolo to explicitne v pozvánke uvedené, inak je pozvánka na detskú oslavu podľa mňa pre dieťa a nie pre "celú rodinu" (a ano, našli sa aj rodičia, ktorí pozvánku "pre Janka" chápali ako pozvánku pre Janka, všetkých jeho súrodencov, oboch rodičov a všetkých starých rodičov a ešte sa aj susedia urazili...) Takže by som kľudne povedala, že deti zase "vrátim" o dve, tri, kolkokolvek hodín a dovidenia. Ci si tam rodičia dajú kávu a budú dieťa celý čas hypnotizovat alebo si spravia príjemné bezdetne popoludnie, to fakt nebudem riešiť. Ani platiť. Na druhej strane - už sme riešili aj prípad, že si po dieťa prišli až na druhý deň večer. Dievčatko síce malo "už" 8, ale mierne mi to vtedy vybilo poistky. Takže aj pustiť rodičov domov môže byť "riziko" 🤣🤣🤣
Ja by som to spravila tak pri príchode by som sa každého rodiča spýtala čo si dá na pitie a ponúkla nech si vyberie koláčik (to by som aj zaplatila). Ak budú chcieť niečo na viac tak si zaplatia. Normálne by som obsluhe povedala že občerstvenie detí + jedno pitie a koláčik pre každého rodiča platím ja a ak budú chcieť rodičia detí niečo na vyšše tak si to uhradia sami. Mne by bolo blbé ich tam nechať sedieť len tak aj keď sa teda sami pozvali.
A rodičom to môžeš podať pri príchode takto: Alenka aké si dáš pitie? Môžem ti ponúknuť aj koláčik? Potom by som sa už nepýtala. Myslím že z toho bude jasné že káva + koláčik je na teba a zvyšok si normálne zaplatia.
@cipina objednaj im kávičku a budú spokojní 😉a teba to nezruinuje.
ahoj, myslim, ze dospely clovek vydrzi bez jedla niekolko hodin, takze ak ti to rozpocet nedovoluje a nemozes si dovolit viac, potom im na zaciatku povedz, ze ich pozyvas na kavicku.
@cipina sym bol na par oslavach vzdy sme isli roficia prec..dcerka ako predskolacka bola len raz ale tam boli len 4deti a aj mi matky pozvala aj nas kedze sa pozname a caso stretavame po skolke v parku..bola torta v centre sj namnobjednala vino kavu aj pirohy ako aj detom
@cipina ked privedu deti oznamila by som ich ze si ich maju vyzdvihnut vtedy a vtedy napriklad o 2hodiny
Normálne by som rodičom povedala aj dodatočne, že nemusia chodiť, že je to oslava detí a na ne dohliadneš, myslím, že to pochopia. Aspoň teda ja by som nerobila z toho žiadnu vedu.
My sme tak na oslave boli, oslavenec platil detom vstup a obcerstvenie, ja som si kavu normalne sama kupovala. Ani mi nenapadlo ze by to mali platit oni..
@cipina Nuz aj to bol dovod, preco som pre take male deti oslavy nerobila, prvy krat od 9 rokov a aj to len max 3 kamosky, ktore sme vzali autom do centra my. A tym padom som nemusela riesit rodicov. A ano bola som aj na oslave McDonalds = 9 spoluziakov a mamicka nam veru nekupila nic a ani sa zato nik nehneval, kazdy si kupil v MacDOnalde kavu sam 😉
Nedavno som takuto oslavu robila pre dceru, kazdy rodic bol tiez pozvany, nakolko ja vek 6 -7 r povazujem za hranicny a nie kazde dieta je ochotne ostat bez rodica. Boli rodicia, ktori ostali, ale aj taki, ktori mi odovzdali ( relativne cudzej osobe) dieta a sli, len sa spytali kedy maju prist. Ak je problem kava a zakusok pre rodica, urob oslavu doma. V pripade napnuteho rozpoctu pre istotu obvolaj rodicov a zisti si ci planuju ostat, pripadne mozno ta prekvapia a zaplatia si samy, ake vzdy je lepsie ratat s tou horsou ( drahsou) alternativou.
@cipina boli sme na takejto detskej oslave, kazde dieta malo ako sprievod 1 rodica (aj nam to vravela, ze 1 dieta, 1 rodic) . Za rodica sa neplatilo vstupne, mamina oslavujucej zaplatila dospelym kavu, dzus a na stole bol dzban s vodou, tycinky . Torta sa krajala aj pre nich. Nepride mi to ako nejaky strasny vydavok. Ak tam rodicia neboli pozvani, bolo im to treba povedať vopred. Nie kazdy rodic necha svoje dieta bez dozoru, co keby sa nieco stalo?
No ja by som zas nemala odvahu mať v hracej časti 5 cudzích deti a mať za ne zodpovednosť. Keď už takáto oslava tak v takom veku asi skôr doma. A keď vonku tak aspoň s jedným rodičom. Myslím že každý rozumný rodič vie že v dnešnej dobe je draho a kúpi si sám. A keď nie tak máš aspoň poučenie. Ja som tip človeka že by som nemala problém zaplatiť aj rodičom a zoznámiť sa s nimi. Niekedy cez deti vzniknú celoročne priateľstva.
V prvom rade, nabudúce napíš, že pozvané sú iba deti. V druhom rade, ide o oslavu detí, takže rodičia nech prídu, ty ich hostiť nemusíš a ani by som to nerobila. Nie je dôvod, aby si cudzím ľuďom, s ktorými sa nestretávaš a nekamarátiš čo len kávu kupovala. V živote mi inak nenapadlo, že keď dcéra išla kamoške na oslavu, žeby sme tam s mužom prišli aj my.