Odmietnutie pozvania na svadbu

6. aug 2024

Ahojte, dostali sme asi pred troma týždňami pozvánku na svadbu (mužov kamarát s ktorým sa roky nestretol, ale boli v minulosti dobrí priatelia). Svadba je už o mesiac, ale rozhodli sme sa, že tam nepôjdeme. (Sme dosť introvertní a takmer nikoho tam nepoznáme)
Ako slušne odmietnuť a odôvodniť to? Nieje na to neskoro? A čo s darom? Niečo im predsa len chceme dať dodatočne/ pred svadbou ale netuším čo (alebo koľko €).

tundra
6. aug 2024

Velmi pekne dakujeme za pozvanie (vazime si to),ale z osobnych dovodov sa nezucastnime.Prajeme Vam vela stastia a lasky na splocnej ceste zivotom.
Janka a Peto
Ked neprijmes pozvanie,nemusis riesit dar....

plamienka555
6. aug 2024

Čím skôr im to poviete, tým lepšie si budúci mladomanželia doladia svadbu (miesta na sedenie, pohostenie hostí...). Nebojte sa im to povedať a zaroveň to spojte aj s gratuláciou.

muchotrafka298
7. aug 2024

Pokial na svadbu neidete, dar neriesite. Osobne nerozumiem pozvaniu, kedze roky sa s tvojim muzom zenich nestretol. Slusne podakujete s tym, ze sa svadby nezucastnite. Urobte tak co najskor, nech s tym pocitaju. Pozyvaju Vas mesiac pred svadbou? To mate byt nahradnici aby zaplnili stolicky?

cacianka
7. aug 2024

@muchotrafka298 pozvánka prišla pred 3 t., svadba je o mesiac (odteraz).
Napíšte ako poradila @tundra , nech vedia vopred ohľadom sedenia a jedla.
Blahoželanie a prípadný darček riešte až v čase / až po sobáši. Nie až toľkoto vopred.

unicornlady
7. aug 2024

Nemusíte riešiť priamo dar, ak nejdete na svadbu.
Ale môžete poslať pohľadnicu so želaním a peniaze, ak chcete.

mk1111111111
7. aug 2024

Isto prisla pozvanka? Nie len oznamenie? Ked sa nestretavaju. Pytam sa preto, ze niektori ludia to nevedia rozlisit. Nam sa tak stalo, poslali sme oznamenie a oni mysleli, ze maju prist na celu svadbu

osky
7. aug 2024

@mk1111111111 aj mna to napadlo.
Mesiac pred svadbou niekoho pozyvat...to sa mi zda strasne neskoro.
Este k tomu,ked sa roky nevideli

maminkadeticiek
7. aug 2024

Dostali ste s oznamenim aj pozvanie ku svadobnemu stolu?

muchotrafka298
7. aug 2024

@mk1111111111 presne toto aj mna napadlo, ze oznamenie o svadbe je jedna vec a pozvanka k tomu druha. Lebo mne to pride zvlastne, ze pozyvaju v dnesnej dobe niekoho, s kym vobec nie su roky v kontakte.

cacianka
7. aug 2024

@osky pozvanie poslali 2 mesiace pred svadbou.
(alebo iba oznámenie ?)

lulupulu
7. aug 2024

@mk1111111111 a aký je dôvod posielania oznámenia keď ľudí nevolas na svadbu? :D akože to je podľa mňa hovadina ako mraky. Však ak niekto na svadbu nejde tak nepotrebuje o nej vedieť ani detaily. Ci očakávate ze vám pošlú dar ale nech nechodia?

Ľudia nerobte to prosím :D

osky
7. aug 2024

@lulupulu mylis sa.
Toto je normalne zaizivany bonton,a presne sluzi pre takych öufi s kt sme kedysi mali blizke vztahy a nase cesty sa rozisli-nie v zlom.
Alebo pre vzdialenejsich pribuznych,znamych,kolegov v praci ...
Pokial nie je k oznameniu prilozeny listok,kde je vyslovene napisane,ze STE POZVANI K SVADOBNEMU STOLU,je to len oznamenie....

osky
7. aug 2024

@cacianka ok.
Aj tak je to na pozvanie na svadbu velmi malo
Zvycajne sa vie minimalne pol roka dopredu,ze bude svadba.
Takze treba volit aj taky pristup.
Ja som sa s takymto kratkodobym pozvanim nikdy nestretla...
My sme davali vediet polroka dopredu ,koli dovolenkam,terminom,hoci pozvanky sa posielali cca 4 mesiace vopred...ale to uz bola len oficialita

lulupulu
7. aug 2024

@osky tak neviem no. U nás sa to ľudia dozvedia zo soc sieti keďže všetkých ktorých chcem mam v profile. Myslím ze naozaj aj mne keby príde takéto oznámenie tak ma nenapadne ze nemám chodiť ze to je len oznam, 😅😅

cacianka
8. aug 2024

@lulupulu prepáč, ale z akej planéty si spadla, ked nemáš základný prehľad ako a komu sa posielajú svadobné oznámenia a pozvania ?
Oznámenia - kto chce posiela komu chce. široká rodina, susedia, spolužiaci, kolegovia, kamaráti, priatelia. Ide iba o oznámenie radostnej správy. tu vôbec nejde o dary, v žiadnom prípade, kto chce pošle blahoželanie, kto chce pôjde na obrad a potriasť rukou, kto nechce, sedí doma.
Pozvánky - sa dávajú iba tomu, koho chcem pozvať na pohostenie, a ak sa dá, tak sa pozýva aj osobne, najmä najbližšia rodina/priatelia.
Sociálner siete nie sú seriózny zdroj pozvania /nepozvania na svadbu

cacianka
8. aug 2024

@osky hmm, ak sa pozýva veľká skupina, alebo je to v nejakom zvláštnom termíne, je ok oznámiť termín dostatočne vopred, bežne sa pozýva 8-6 týždňov vopred.
v dnešnej modernej dobe sa zvykne posielať nejaká forma správy "rezervujte si dátum, bude svadba" aj viac ako polrok vopred, niekedy krátko nato ako majú snúbenci potvrdené všetky rezervácie na konkrétny termín.
v tejto oblasti sa ako laik pohybujem viac ako 35 rokov, takže už o tom trošku viem. čo však neznamená, že nie sú aj výnimky

luliu
8. aug 2024

@muchotrafka298 neidete 🙏🙏🙏 - nejdete - prepáč musela som, z tohoto ma oči bolia

muchotrafka298
8. aug 2024

@luliu pardon, neuvedomila som si, ze toto je diskusne forum Jazykovedneho ustavu Ludovita Stura. Mna tu oci bolia z inych veci a neupozornujem na ne.

petko81
8. aug 2024

@muchotrafka298 aj nas pozivali mesiac pred svadbou.ale mi sme o svadbe vedeli,len pozvánku nam doniesli tak mesiac pred.

muchotrafka298
8. aug 2024

@petko81 to je uplne OK, lebo ste vedeli vopred, ze svadba bude a kedy. Takze ste si mohli pripadne zmenit program a pozvanku ste dostali neskor.Bezne sa to takto robi, ze ti, co budu pozvani vedia vopred a pozvanku dostanu par tyzdnov pred samotnym obradom.

plamienka555
8. aug 2024

Od rozhodnutia pre svadbu až po svadbu samotnú ubehli v mojom prípade 4 mesiace. Bola to väčšia svadba konajúca sa v kostole. Skončili opatrenia, tak sme sa rozbehli 🙂 Vedieť sme dali skôr (asi 3 mesiace pred, kedy sme mali potvrdenú sálu, kostol, kantínu a kapelu), pozvánky došli mesiac pred svadbou.

Manžel má ešte takú situáciu; bol pozvaný na svadbu mesiac pred jej konaním. Jeho kolega sa ženil a kvôli spoločnému projektu si tak sadli, že sa z nich stali kamaráti a ženích sa takto narýchlo rozhodol. Vnímali sme to ako veľmi milé gesto a s radosťou sme išli.

cacianka
8. aug 2024

pointa tohoto príspevku autorky je však o inom nie kedy prišlo pozvanie.
kto chce, zariadi sa tak, aby na svadbu, iba mesiac vopred oznámenú, išiel.
Kto môže ísť, zariadi sa...
kto nechce či nemôže , poďakuje vopred a hotovo. tak načo tie ciráty že koľko mesiacov vopred a bla bla bla....

muchotrafka298
8. aug 2024

@cacianka presne tak. Kto chce pojde, kto nechce nepojde. Podakuje za pozvanie, ci ho dostal pol roka pred svadbou alebo tyzden.
Autorka sa rozhodla, ze na svadbu nepojdu, na co maju plne pravo. ja osobne by som tiez nesla na svadbu niekomu, s kym nie som roky v kontakte.

cacianka
8. aug 2024

@muchotrafka298 každý má právo urobiť tak, ako cíti, a ako vidíš stále a nájde niekto ,kto si myslí že oznámenie = pozvanie na hostinu. myslela som že to iba burani bez štipky chochmesu nevedia.

muchotrafka298
8. aug 2024

@cacianka ja som raz dostala pozvanie (oznamenie s kartickou, ze ma pozyvaju k svadobnemu stolu) od kamaratky, dost blizkej. Lenze ta svadba bola mimo BA a este k tomu ona stanovila taky dress code, ze ja som nebola ochotna zaplatit za nejaku robu, co ona tam chcela mat. Takze som slusne odmietla, nemala som proste financie na to, aby som oplieskala stovky EUR za svadbu kamaratky. Bavili sme sa nadalej, momentalne v kontakte nie sme /zije v zahranici, nechodi na SR/.

osky
8. aug 2024

@cacianka no vidis...
U nas je to fakt vzdy velmi zavcasu zname.
Ako som vravela...

cacianka
8. aug 2024

@muchotrafka298 úplne pochopiteľne, že nemusíme skákať ako si kto predstavuje.