Ahojte. Ja som svadbu este neriesila, este ma to len caka. Chcem sa len spytat, pretoze som tu v diskusiach casto narazila na to, ze mladomanzelia ocakavaju, ze dostanu v obalke od hosti taku hotovost, ktora im aspon pokryje naklady na hostinu. Naozaj to tak je zauzivane a ludia ocakavaju, ze vyzbieraju to, co „investovali” do svadby? Ja som bola vzdy v tom, ze si pozvem ludi, ktorych tam chcem mat a oslavime to. Nepaci sa mi vobec ta predstava, ze by mi mali nosit peniaze alebo darceky. Ako ste to mali vy alebo ako to vnimate?
Nie. Nepozývala som ľudí kvôli peniazom, ale aby to s nami oslávili. Na svadbu sme šetrili. A mimochodom, ani zďaleka to náklady nepokrylo.
Ved ked nechces im to oznam, ze ziadne dary ani peniaze nechces.
Vôbec som to tak nebrala. Svadbu nám platili rodicia. U nás je to tradícia 🙂
Absolútne mi to nenapadlo a určite by to ani nepokrylo náklady, kúpili sme si za to prvú spálňu.
Vobec ma to nenapadlo, ze by som sa im mala skladat na svadbu 😄 vzdy davam peniaze podla moznosti, nikdy to nie je horibilna suma, a davam im to preto lebo hmotne dary nekupujem.
My sme mali na pozvankach že najväčším darom bude keď oslávia tento deň s nami.
Osobne tento názor nechápem, rovnako ako je pre mňa u niektorých zaužívaný názor koľko ty mne toľko ja tebe. Alebo dať aspoň toľko koľko je útrata. A podobne "machinácie". Ale tiež som tu už čítala vyhlásenia dary nám pokryli výdavky na svadbu a ešte sme aj zarobili
Nie, pozyvali sme len najblizsiu rodinu - rodicov, surodencov, ja najlepsiu kamosku a muz kamosa. Spolu nas bolo 15, z toho 2 studenti bez prijmu. Rodicia a surodenci z oboch stran cestovali za nami vyse 500 km, takze sme ani neocakavali, ze nieco od niekoho dostaneme. Aj sme im hovorili, nech si nerobia ziadne starosti, len nech proste pridu a oslavia s nami nas den.
@diewcatqoo ale naprazdno predpokladam ajtak neprisli....
Nedostanes 4 zehlicky, dostanes 4 obalky. Kolko kto do obalky da, je na jeho uvazeni. Zvycajne sa dava tolko aby pokryli naklady na hostinu.
My tiež svadbu akurát plánujeme a z pohľadu nevesty to takto neberiem vôbec, beriem to tak skôr keď idem ako hosť, že aby to minimálne toto pokrylo, príde mi to ako fajn vodítko na to koľko minimálne dať - ale samozrejme nie je to pravidlo, každý podľa svojich možnosti a pocitov
Nie ,mna by to ani nenapadlo zeby mi mali pokryt naklady. Pozvala som ich lebo su sucastou mojho zivota a chcela som nech sa zabavia s nami 😇
Nerobila som svadbu kvôli tomu a ani sme na to nemysleli,žeby nám dary mali niečo pokryt a už vôbec sme okolo toho nekalkulovali 🤷♀️
@zooeynka rodicia nieco dali, samozrejme, lebo by im to bolo blbe. Ale nebola to ziadna horibilna ciastka a popravde, neratali sme s tym, lebo sme im fakt prizvukovali, nech si nerobia starosti.
My sme pozvali a neriešili, keď dali dar, dali dar… keď obálku tak obálku..
Ale zažila som osobne zopár prípadov keď ti dobre že ešte nepovedali koľko máš do tej obálky strčiť 🤯
Vobec som necakala ak si pamatam ani sa nam to nevratilo.vsetci kamosi napr boli este studenti vs ,od dochodcov tiez necakam nevien ake financie.tiez ked tu citam ze niekto sa dar 500€ ako ok...ja tolko nemam ani nahodou 🤣
Tu nejde o to že to očakavaš ale vela ludi nebude kupovat stupidity ktore zapadnu prachom a radsej daju peniaze ktore sa daju pouzit vyhodnejsie
svadobna cesta , popripade pokrytie nakladov svadby ( niektore polozky sa platia po svadba )
ak budes mať svadbu tak daj do poznamky že nechceš peniaze a moze sa stat že budeš mať doma kopu zbytočnosti
čo je podľa teba lepšie ?
ty keď ideš niekomu na svadbu tak davaš dary len ? popripade kvety ktore aj tak časom idu do koša
No ja som sa tu dnes v jednej nemenovanej téme dozvedela,že hostia by mali nielenže pokryť náklady za seba na svadbe,ale ešte prihodiť aj niečo navyše,inak by nemali na tú svadbu ani chodiť 😅
@pininka1 raz som bola pozvaná na svadbu kde nesmeli ísť deti a sála bola zajednaná do 22.00, bez hudby. Prišlo mi to čisto ako zbieranie obálok s čo najmenšími nákladmi. Ja som tam nemohla ísť. Nebolo to z dôvodu nejakého úmrtia v rodine a držania smútku. Ale že to tak chceli.
To na margo toho, že aj ja som si kúpila spálňu za vyzbierané dary a absolútne som nečakala vrátenie nákladov.
V dnesnej dobe by kazdy par musel dat v priemere 500€ aby to pokrylo ako-tak naklady na priemernu svadbu 😃 pokial sa rodicia buchnu po vrecku a daju par tisic tak je to realne, ale od kamaratov by som necakala mozno ani 100€, zalezi kto sa ako citi. Navyse ak ty vyslovene dary nechces, kludne to povedz, len sa potesia 😃 ja dary nosim este aj ked idem na obycajnu navstevu
Kde sú teraz všetky tie čo komentujú že do obálky minimálne polka vyplaty pomaly? 😀
Podľa mňa záleží aj na tom aký blízki ti sú dotyční.. určite dám viac do obálky bratovi ako kamarátke zo strednej ale osobne by mi bolo blbé nedať nič a prísť s prázdnymi rukami
Neočakávala som, ale bolo to tak. A zároveň keď som šla na svadbu tak som dala toľko, aby to pokrylo náklady. 🙂
@nika3136 my sme mali náklad 27€/osoba. Rok dozadu svadba 40€/osoba. Takže nie, 500€ to isto iste nie je. 😄 Akože 500€ mať náklady na pár na svadbu by bolo kde? Na zámku na 3 dní aj s ubytovaním a welnes? Inak si tú sumu neviem odôvodniť.
No, ono sa aj najdu ľudia, ktori si myslia, že im hostinu majú zaplatit rodičia, čo je smiesne, že 30+ ročným zarábajúcim ludom maju platit rodičia.
A čo sa týka tých financii. Áno, hosť by si mal pokryť náklady. Síce sa zúčastňujú svadby svojich kamaratov, ale aj z vďaky by ich nemali chcieť zruinovať. My ideme teraz na svadbu bratrancovi s prespanim, ktoré nám zabezpečili a chcem to tak vypočítať, že dáme 50 eur na hlavu, keďže idu aj naše deti + náklady na ubytovanie, aby s nami nemali výlohy.
Je to podľa mňa slušnosť dať minimálne sumu ktorú rodina preje a prepije
@lenkakravcova Ratam to tak, kolko by ti museli dat ako par do obalky, aby sa ti naklady na svadbu vratili. Cela svadba. Nehovorim o stravnej jednotke pripade vyzdobe a alko/nealko/kolace. Komplet. Ale si tu aj diskusie ze vyzbierali este viac penazi ako investovali, asi aj to sa da 😃
Ja viem ako to chodí aj od kamarátov čo sa brali. Som v tomto realistka, nepočítam s tým na 100% ale čakám že pár hostí to určite napadne 🙂 samozrejme keby nikto nič nedal nič sa nedeje, nezávisí mi na daroch svadba