Obnovenie manželského sľubu na 10. výročie svadby

pivonka07
5. mar 2022

Ahojte, chcela by som sa opýtať na váš názor, alebo skúsenosť (pokiaľ to už niektorá z vás absolvovala) na obnovu manželských sľubov na niektoré výročie svadby (napr. na 10. výročie), vo forme nejakého obradu v kostole a oslavy, niečo ako na svadbe ale v menšom prevedení.
Čo si o tom myslíte, robieva sa to, resp. plánujete to?
Vďaka za názory

marci77
5. mar 2022

@pivonka07 ja osobne nikoho takeho nepoznam
ale raz do roka na sviatok sv.rodiny 26.12. byva obnovenie manzelskych slubov v kostole v ramci sv.omse sa mi zda

river_song
5. mar 2022

@pivonka07 moji starí rodicia mali myslim po 70 spol. rokoch takýto obrad, ale po 10 rokoch som nepocula ze by sa take niečo robilo..

marci77
5. mar 2022

@river_song jeeej, aj moji stari rodicia, zlata svadba to bola (to bolo asi po 50rokoch manzelstva), riadna oslava .....ja som bola iba dieta, ale pamatam si to doteraz
na 10 vyrocie neviem, ze by niekto v okoli nieco take robil

martul
5. mar 2022

@pivonka07 na 20 výročie som to videla u nás v kostole po omši, ale potom žiadna hostina. Bolo to v sobotu večer. A samozrejme 50, dokonca 70 som nedávno videla. Krása.

evatko
5. mar 2022

Po 10 by som to určite nerobila. Ako je vyššie spomenuté, tie vyššie čísla, áno to sa bežne robí v rámci svätej omše. Ale aj mimo nej, ak manželia tak chcú.

macikovaiveta
5. mar 2022

@pivonka07 k čomu je to dobre ????

mariaveronikag
5. mar 2022

na 10. výročie skôr svätú omšu, a obnovenie manželských sľubov ako píše
@marci77 , na sviatok sv. Rodiny. Ak sa dobre poznáte s kňazom, môžete ho poprosiť o požehnanie a krétku obnovu manželských sľubov v rámci sv. omše, alebo po nej...ale asi skôr bez oslavy. Tento rok je aj rokom rodiny, možno by to bol celkom fajn nápad 🙂

spadnutaslivka
5. mar 2022

@pivonka07 porozprávaj sa najprv s mužom, či by vôbec chcel (nie každý je na takéto "netradičnosti" ) a potom sa opýtaj kňaza, či môžete. Ja poznám jedných, čo si obnovovali po 20 rokoch, ale na dnešné pomery je už aj 10 rokov dosť dlho.

lienka175
5. mar 2022

my s manželom by sme chceli obnovu po 10 rokoch v kostole, ale sami, mimo sv. omše, len my a deti a kňaz - kamarát, ktorý nás aj sobášil. A potom my piati - ja, manžel, 2 synovia a kamarát-kňaz spoločný obed

evkamotka
5. mar 2022

Ja som to uz videla aj na konci beznej omse. Tzn v prosbach cez omsu to bolo za tych manzelov a uplne na konci pri zaverecnom pozehnani este specialne prosil knaz za nich s modlitbou.
Podla mna je ok obetovana omsa za vase manzelstvo a sluby si obnovte po omsi sukromne, ak nechcete na sviatok sv rodiny

pivonka07
autor
5. mar 2022

@spadnutaslivka a ako to, prosim, vyzeralo , ta obnova po 20 rokoch? Ja som uvazovala nad sukromnym obradom a oslavou s najblizsimi- najuzsia rodina a najblizsi priatelia, po 10 rokoch, pretoze sme zazili vela narocnych a tazkych situacii a spolocne sme to vsetko zvladli. Chcela by som obnovit co sme si navzajom slubili pretoze to pre mna vela znamena, kym sme este aj mladi a mame rodicov, ktori to oslavia s nami. Chapem ze sa to robi na velke vyrocia -25. Alebo 50., ale pre mna ma velky vyznam aj po 10, neviem co bude o dalsich 10-15-20 rokov. Mozno to nepochopi kazdy, ale mne to pride ako pekna udalost na oslavu a pripomenutie, ze sa mame radi a akcia kde sa opat spoji rodina a priatelia.

evkamotka
6. mar 2022

@pivonka07 samotné obnovenie je predsa presne zadany obrad, ktory je vzdy rovnaky. Len bud ho robis cez omsu alebo sami po omsi.

janulka1802
6. mar 2022

@pivonka07 Nerobia sa často takéto obnovy, žiaľ pri vysokej rozvodovosti to ani nie je reálne. Obnova sa robí v kostole tuším každý rok, ale ak by ste to chceli len "v súkromí", spýtajte sa farára. Ak to chcete obaja, kľudne to urobte. Pýtaj sa žien, ktoré to absolvovali, tie Ti najlepšie poradia. Už skor tu bola podobná téma a prevládali negatívne názory... Ja na tom nič zlé nevidím, skor naopak. Som za, ak sa niekto na to cíti.

pivonka07
autor
6. mar 2022

@janulka1802 prave touto cestou aj skusam najst niekoho, kto to uz absolvoval, aby som zistila co a ako prebieha 🙂

tom_i
6. mar 2022

Kamoška mala svadbu na úrade, na 5ty rok v kostole (a to som fakt netušila, že sú takí kresťania) a na 6ty rok sa rozviedli, lebo panko chytil druhý dych a zahľadel sa do mladého mäska. Ale to len mimo témy. Inak v robote sa spýtam lebo kolegynina svatka to tuším absolvovala, ale to bolo po asi 40 rokoch

pivonka07
autor
6. mar 2022

@tom_i super dakujem za akekolvek info 🙂 akoze je mi jasne, ze toto je skor typicke pre vacsie vyrocia ako 20 a viac napr, ale my mame za sebou naozaj narocne obdobia a vsetko sme spolu zvladli, lebo sa mame velmi radi a myslim ze nas to este viac posilnilo (znie to ako klise viem, ale ja to tak naozaj vnimam). A chcela by som to asi skor ako o 20 rokov, 10. vyrocie mi pride fajn, aby tam boli aj rodicia a najblizsi priatelia s este nie dospelymi detmi. Ci myslite ze je to prehnane?

janulka1802
7. mar 2022

@pivonka07 prečo by to malo byť prehnané? Keby to bolo po roku, to by bolo také nijaké, ale 10 rokov je pekné číslo, ani veľa, ani málo. Urobte tak, ako cítite Vy. Veď je to predsa o Vás dvoch.

andreja13
7. mar 2022

Mne to vobec prehnane nepride a vybrali ste si pekny cas po 10 rokoch, takze ak to tak citite, kludne by som do toho sla a zelam vam este velmi vela stastnych spolocnych rokov

pivonka07
autor
7. mar 2022

@janulka1802 no lebo uz vidim reakcie nejakeho okolia, ze to prehaname, ze to jak druha svadba a naco take nieco, ze take sa nerobi a blabla. Ale pre mna by to znamenalo vela.

mariaveronikag
7. mar 2022

@pivonka07 urobte 🙂, veď ide o vás a je to krásne...nech si okolie hovorí, čo chce. Oni s vami celých tých 10 rokov predsa nežili 🙂

janulka1802
7. mar 2022

@pivonka07 ich názor na vec nezmeníš. Buď si ten deň užiješ, Tvoju pozornosť venuješ hlavne Tebe a manželovi a nebudeš si všímať reakcie a urobíš to napriek tomu. Alebo druhá možnosť je, že Ťa dopredu znechutia a otrávia blbými rečami natoľko, že to zrušíš úplne.

tom_i
7. mar 2022

@pivonka07 nie je to druhá svatba, jednu ste mali a nie ste rozvedení. Tak tá svatka to mala normálne v kostole počas omše, a vraj to prebiehalo cca ako sa to popisuje tu https://www.tvoj-strom.info/2020/12/obnovenie-m...
Mali normálne hostinu (majú 4 deti, všetky vydate / zenate a veľa vnúčat) takže mali dosť ľudí, plus súrodenci a svatovci. Ako dary od detí dostali rôzne albumy a fotoknihy a zvyšok sa im zložil na kúpeľný pobyt.

panelacikova
8. mar 2022

@macikovaiveta tiež ma to zaujíma vo všeobecnosti.... a hlavne po tých 70 rokoch. veď to už majú starkí okolo 90 a viac rokov, tak asi už ťažko svoje manželské sľuby porušia 🙂

pivonka07
autor
8. mar 2022

@panelacikova zatial som sa tu sice nestretla s niekym, kto to mal po 10 rokoch, ale mozno casom niekto pribudne a napise ako to prebiehalo.🙂

pivonka07
autor
8. mar 2022

@janulka1802 v tom mas uplnu pravdu, asi to treba urobit podla seba bez ohladu na nazory inych. No tym, ze taka obnova po 10 rokoch je skor vynimka ako pravidlo, tak ludia budu este viac krutit hlavami, co som si to zmyslela za novinku. Najlepsie je nevsimat si, ale je to tazke.

krtko1313
8. mar 2022

Jój to je krásne. No a čo že po 10 rokoch, keď to tak cítite prečo nie. My sme mali svadbu, v malom kostolíku aj deti sme tam pokrstili a tým istým pánom farárom. Podľa mňa je to vaša vec. A nezabudni na krásne šaty,fotografa. Pekne počkáte kým ľudia z omše odídu a potom pekne v súkromí si môžete obnoviť sľub. A dala si mi dobrý napad.🙂

asenet
8. mar 2022

@pivonka07 My sme to na 10. výročie absolvovali, kňaz bez akýchkoľvek námietok (skôr s radosťou) našej prosbe vyhovel. Bolo to v rámci „normálnej“ omše, iba to spomenul na začiatku („máme tu jubilujúcich manželov, ktorí dnes oslavujú desať rokov od uzavretia manželstva“) a po kázni bola samotná obnova – kratučký obrad, ktorý vyzeral cca takto:

Kňaz: Milí jubilujúci manželia, pred desiatimi rokmi ste pri­jali sviatosť manželstva. Pred oltárom nášho Pána Je­žiša Krista ste si sľúbili i prisahali vernosť a lásku až do smrti. Dnes, keď vám dobrotivý Pán Boh doprial dožiť sa tohto manželského jubilea, ob­novte svoj manželský súhlas. Podajte si ruky a opakujte po mne: „Pred oltárom nášho Pána Ježiša Krista obnovujeme svoj manželský súhlas a prosíme Pána, aby sme žili stále v jeho milosti a láske. Tak nám Pán Boh pomáhaj.“ /toto sme po častiach zopakovali 😉 /
Kňaz: Všemohúci Boh, od ktorého pochádza všetko dobré, nech posilní vašu vôľu a prehĺbi vašu lásku, aby ste verne spĺňali svoje poslanie, a tak si zaslúžili život večný.
Ľud: Amen.

Prijali sme Eucharistiu pod obidvoma spôsobmi a na konci omše bolo špeciálne záverečné požehnanie.

A to je všetko 🙂

Je fakt, že túto obnovu je zvykom robiť skôr na 25. (resp. 50.) výročie, vtedy to môže mať ešte slávnostnejší ráz aj so stoličkami pre manželov vpredu v kostole (ako pri sobáši) a tejto príležitosti môžu byť prispôsobené aj liturgické texty (čítania, prosby atď.).

Či si po „kostolnej časti“ urobíte oslavu/hostinu s blízkymi, je už úplne na vás, to vám nikto nemôže zakázať 😉

pivonka07
autor
8. mar 2022

@asenet jeej skvele, ze sa konecne niekto nasiel 🙂) dakujem! A mozem sa opytat, co ste mali oblecene? Bola tam aj rodina? Fotograf? Mali ste aj oslavu?

asenet
9. mar 2022

@pivonka07 My sme to nerobili ako „druhú svadbu“, šlo nám o duchovnú stránku – sv. omšu (ako poďakovanie za 10 rokov spoločného života aj prosbu o požehnanie a Božiu pomoc do ďalších) a samotnú obnovu manželských sľubov. Oblečení sme boli tak sviatočnejšie (šaty a oblek), ale žiadna svadobná garderóba 😉 Rodinu sme tam nemali, iba svoje deti. Fotograf ani oslava sa nekonali. Samozrejme, to všetko sú drobnosti, ktoré si zariadite podľa seba. Dôležité je, aby ste sa na forme zhodli vy dvaja s manželom 🙂

milosmj
2. máj 2022

Ja by som chcel s manzelkou absolvovat druhu svatbu po 10 rokoch. Hlavnym dovodom je ze moje deti maju lutost ze neboli na nasej svatbe. 10 vyrocie mame buduci rok. Manzelka moc nie je nadsena. Ale treba ist prikladom. A tim co tu pisu negativa mam jeden odkaz. Nechajte si svoju zlu naladu pre seba. Nas manzelstvo bavi.