Nezvládame organizovať oslavy

siera_springs
7. feb 2024

Ide o to ze s mojim muzom nezvladame organizovat napr. narodeninove oslavy. Oboch nas to nadmieru vycerpava. Organizaciu vzdy riesime az moc precizne a ja samotnu oslavu prezivam dost v strese. Ci ma kazdy co jest, neustale pobehujem, neviem sa uvolnit. Moj muz ako introvert zasadne nema rad taketo podujatia u nas doma. Pritom rada som pozvana k surodencom na nar.oslavy ich deti a vzdy sa tam aj tesim. Ked ich pozorujem (sestru alebo brata) pridu mi ze su v pohode naladeni hoci je to u nich doma. Sama sestra mi vravela ze to nejak nepreziva v strese.
Ja som preto ani nemala rozlucku so slobodou lebo neznasam byt stredobom pozornosti. A to nie som introvert.
S mojim muzom sme sa zhodli ze nar.oslavy nasich deti organizovat uz nebudeme, iba v nasom malom kruhu. Trochu mi to je luto kvoli detom ale naozaj tie pozyvacky nedavame.
Co si o tom myslite? Je normalne byt v takom strese ked pozyvate ku sebe domov na oslavu? Normalne navstevy o 2 ludoch su pre nas zvladnutelne.

kitycat
7. feb 2024

Nechapem co je take narocne ked mas na oslave rodinu? Nachystane mas chlebicky, cipsy, kolace ci ovocie a zeleninu, v rohu vody a kofoly a dzudy, pohare a vezmite si. Ked vidis, ze sa mina dolozis 🤷‍♀️

siera_springs
autor
7. feb 2024

@kitycat viem ako to myslis. Ja vsak prezivam velky stres a aj ked je vsetko nachystane a vsetci maju vsetkeho dost neviem sa uvolnit a byt v pohode.

pbra40
7. feb 2024

Ak ta to stresuje, treba objednat stol a obcerstvenie v restauracii. Nemusis nic chystat, upracu po tebe, navaria a potom sa vratis domov, kde nemusis nic upratovat po hostoch.
Aspon tie detske oslavy, to by mi bolo luto. Deti velmi a s radostou prezivaju sviatky.

jamimo
7. feb 2024

@siera_springs žiadny stres... objednaj napr 20-30 kusov chlebíčkov, alebo studené misy, korbáčiky, tyčinky, kúp zákusky + káva, minerálka, džús, pekné obrúsky... Bez starostí, straty času, stresu. Vyložíš na tanier, uvaríš kávu, to je celá robota. 🤷‍♀️

siera_springs
autor
7. feb 2024

@pbra40 jj o tie deti mi ide. Zatial su male, nevnimaju to tak.

lilke
7. feb 2024

@siera_springs neviem, aké staré deti máš. No akurát pred týždňom si naša 15-ka pozerala staré fotky z obdobia 2-4 rokov. Vytesovala sa. A popri tom si na veľa vecí pospominala, hoci bola maličká. Práve z osláv jej pozostávalo dosť spomienok, sú to silné zážitky.

stankadu
7. feb 2024

sebarozvoj, skús sa to naučiť, zvládať takéto veci bez stresu, aj ked ten tam bude stále. Ja viem, lahko sa to povie, ale mam kamošku, ktorá bola presne taká istá ako ty. Stres, strach, panika. Raz mi zavolala, že chystá pohostenie pre pár ludí a že sa totálne zrútila. Prišla som, povzbudila, pomohla som jej, bola som taký uzemňovač a obrovská podpora pre ňu. Vtedy zistila, že sa nemusí tolko stresovať a teraz to zvláda lavou zadnou. Možno skús takýto smer - požiadaj niekoho o pomoc, napr. sestru, kamošku,...

katka700
7. feb 2024

@siera_springs Nie je povinnosť organizovat oslavu keď ti to neprináša radosť a robíš to len z povinnosti. Ak má niekto narodeniny/meniny blízko tvojich môžete oslavy spojiť a ubudne ti polka starosti

reanda
7. feb 2024

kludne rodinne oslavy zrus a vytvorte si vlastne zvyky, ako oslavite narodeniny deti.. deti si zvyknu na cokolvek a pekne spomienky sa viazu k tomu, ako bol ten sviatok prezivany, nie akou formou bol slaveny.. ked budes na oslave v strese a muz intorvert otraveny, ze mu niekto narusa sukromny priestor, tak to moc pekna atmosfera nebude - aj ked sa budete snazit to nedat najavo, dieta to vyciti.. a rodina - ak ta maju radi, tak to pochopia a nebudu to brat, ze na nich kasles, alebo si lakoma spravit oslavu

siera_springs
autor
7. feb 2024

@reanda dakujem! Trochu pochopenia sa mi dostalo🙏

bolarazjedna
8. feb 2024

Ja len dodám, že ako dieťa som nikdy narodeninovú oslavu nemala, vždy sme to oslávili iba doma s rodičmi a so sestrou, a ešte babka zablahoželala zvlášť. Nikdy som nemala pozvané ani kamarátky. Ja som bola párkrát kamoškám na oslave, ale nie nejako pravidelne. Vôbec to nevnímam, ani vtedy som to nevnímala nejako negatívne.
Tiež odporúčam bud oslavu v reštike, alebo nerobiť vôbec. Ak by samotné deti iniciovali oslavu, tak by som im to nevzala, premohla by som sa, ale podľa mňa to vôbec neni pravidlo, že každé narodeniny musí byť veľkolepá oslava s veľkou rodinou.... Určite to nie je štandard.
A ešte trochu netradičný nápad, ale dnes už existuje služba na všetko - možno skus niekoho nájsť (platenú službu alebo napr poprosiť sestru, ktorá ten stres nepreziva pri organizovaní) aby ti s tým pomohla... Aby dohliadala namiesto teba, či všetci majú pitia/jedla dosť, ponúkala ich, atď....

.. Inak ja zvyknem mat stres z toho, keď sa po takej oslave balia hosťom zákusky/jedlo, že komu koľko mam zabalit, aby to nebolo málo, ale ani veľa, aby sa zišlo každému.... Našťastie môj manžel je v tomto smere pohotovejsi... Chcem s tým povedať, že nie si jediná, ktorá má stres z niečoho, clz čoho by v podstate nemal.... Možno to koreni v maximalizme a nízkom sebavedomí....

andrejka2424
8. feb 2024

@siera_springs Oslavy nemusia byť podľa mňa vôbec, keď sa z nich cítite nesvoji. Aj ja mám vždy stres, keď mám mať plný byt ľudí. Nie sú meračom šťastia u detí. Ja ich tiež nemusím, dokonca sa ich aj zúčastňujem trochu nerada. Mám radšej komornejšie akcie a synovi som na narodky upiekla tortu, zagratulovali s darčekom ,vzali sme ho do kina , do mcD na hamburger a bol šťastný ako lečo. Na svoje oslavy si detstva nepamätám, nerobili sa u nás nikdy...max na prijímanie, inak nie.

jaskolka
8. feb 2024

Ja si nepamätám, ani nemáme fotky z osláv doma, ani moje, ani súrodencov. Zagratulovalo sa,to áno, pripili sme si colou (to bolo výnimočné, lebo inak bola len na Vianoce) šli sme do cukrárne, neskôr trebárs na pizzu, dostali sme darcek a bolo. Jedinú oslavu, akú si pamätám s tortou, bola na moje 15 narodeniny, aj to bola malá tortička, ktorá sa bežne dala kúpiť v cukrárni, čiže nič vopred neobjednávane.
Teraz deťom robíme síce "mini oslavy" ale tiež nič extra, pozvem súrodencov, dáka obložená misa, chrumky, u babky oslávime tiež len tak "naľahko". Nie preto, ze by sme mali s tým problém, ale proste deti to zatiaľ tak nevnímajú, nemajú z toho ešte veľa.
Keď vás to tak stresuje, tak urobte len krátke posedenie, najbližší, dáke slané drobnosti, a hotovo.

martinka13
8. feb 2024

Ja objednám občerstvenie, tortu a spravíme výzdobu. Aký stres....? Neviem si predstaviť, že by deti nemali oslavu, ale ich bratranci a sesternice áno. Jednak by mi to bolo ľúto ( o to viac deťom) a jednak by mi bolo trápne, že my sa ideme k niekomu najesť a zabaviť a pre mňa je problém spraviť oslavu. Ked tak by som ani ja s rodinou na oslavu nešla.

lenkakravcova
8. feb 2024

@siera_springs my to máme naopak. Oslavy pre deti sme nechali (ak vychádza dobre počasie), ako dospelí neoslavujeme (ani okrúhle narodeniny). Na oslavu deti pozývame len blízku rodinu (tj babky, dedkov - rodičov, prarodičov a našich súrodencov, prípadne ak potrebuje niekto doprovod tak s doporovodom 🙂 )

ibatanecnica
8. feb 2024

@siera_springs tak ich neorganizujte, sprav oslavy len deťom . A keď sa niečo minie, tak sa minie a čo? Z tohto robíť tregédiu?
@jaskolka u nás sa vždy upiekla obľúbená torta rodičia, súrodenci zagratulovali, posedeli sme a hotovo. (to keď sme boli ako deti).
Teraz príde jedna babka, druhá babka, posedíme, dáme kávu, niečo sladké, pokecáme a hotovo. So súrodencami si voláme, zagratulujeme , žiadne oslavy, darčeky. A takto nám to vyhovuje. Ani na Vianoce si nič nekupujeme, iba svojim deťom a babkám.

milanemila
8. feb 2024

@siera_springs ja by som skor na sebe popracovala, akoze ok ved sebe oslavu neprganizujte, ale ze by som sa vykaslala na deti, lebo teda ja som v strese 🙈🤷🏼‍♀️ moja mala sa vzdy extremne tesi ked ma oslavu a tento rok bude mat aj s kamosmi zo skolky a o nicom inom nerozprava uz posledne 2 tyzdne 🙈 a to teda pridu “cudzie deti a cudzi rodicoa k nam” :D
Ja to vzdy prezivam pred, aby bolo vsetko tip top, upratane, aby vsetkym chutilo atd, ale nenazvala by som to vylozene stresom a ked uz vsetci pridu, tak sa uplne uvolnim.

vroni
8. feb 2024

Vieš čo, aj chápem. Ja oslavy milujem, ale tie detské doma fakt nedávam. Stále poletujem po dome ako sa mucha, skúmam, ci má kazdy čo jesť a piť a či sa baví a stále mám pocit, že sa u nás hostia hladní a smädní nudia... Snažíme sa absolútne gro osláv delegovať na reštauráciu alebo niečo pre deti, je to podstatne menej roboty a keď zarátam aj čas a upratovanie, tak to ani nestojí oveľa viac ako zurka domáca.

kiki68
8. feb 2024

My nic velke neorganizujeme, iba take ako 70tky rodicov a to sme poverili restiku. Takze to stres nebol. Ak to nemate radi, tak pockajte kym deti budu v takom veku, ze si to zorganizuju podla seba. Ako svojich kamosov pozvat. Kamoska to spravila tak, ze napr dieta jej pozvalo kamosky na taky worskop pecenia muffins. Deti mali zabavu a ona bola iba ako taky dozor. To je podla mna dobry kompromis. Nic nemusis, iba tam postavat v rohu

januska12323
8. feb 2024

Nechápem akú veľkú rodinu pozývaš. Vy dospelí nemusíte ani oslavovať, je to na vás. Deťom na oslave stačia rodičia a starí rodičia. Nemusíš pozývať celú dedinu. Stres z čoho? Upratané máš, niečo sa minie a čo také strašné sa stane?

sense
8. feb 2024

Malé deti aj tak nevnímajú je to skôr preto ze rodicia chcú, lebo fotky a aby zvyšná rodina nepovedala. Ak vás to stresuje oslavu nerob. Okrem toho kto bude chcieť prísť zablahoželať vystačí sú s kávou a s kúskom torty alebo kolaca

denisa0504
8. feb 2024

Tak ty si oslavu dopraješ, ale deťom ju zrušíš 😆 my všetky narodeniny či už veľký alebo malý oslavujeme iba spolu, ale teda, že ja s mužom si budeme robiť oslavy a na deti sa z vysoka toto, tak to mi príde hnusné. Ako tu bolo spomenuté, treba popracovať na sebe. Ty máš problém. Prečo by som lietala a sledovala či má každý jesť alebo piť? Je to nachystané, keby dačo tak majú ústa a povedia , alebo ruky, že si vezmú čo potrebujú keď aj vodu z vodovodu atď. 🤷‍♀️ Alebo sondovať, či sa každý baví? Tá oslava je aby sa hlavne bavili tvoje deti alebo teda manžel a ty. V ten deň ide o vás a práve že ostatný by sa mali snažiť, aby ste ho mali pekný. Jedine skúsiť popracovať na svojom vnímaní takej udalosti a nechať hostí na pokoji, alebo to zrušiť celé s oslavami, ale aj pre vás, nie len pre deti

jumama
8. feb 2024

Chapem ta uplne. My sme introverti obaja s muzom. Moj muz mi chystanie vzdy aj ofrfliaval... Ja uz rodicov nemam, ale chodievaju ku nam segra s deckami, vtedy som v pohode. Je to "moja fajta" 🙂 Nevadi im nedokonalost, tesime sa, ze sme sa stretli. No muzova rodina su trochu ini. Radi sutazia, radi sa ukazuju, vsetko co sa im nepaci priamo povedia. V cloveku, co sa namahal, chystal, tesil ulpie prave to skritizovanie 🙂
A pritom kazda rodina ma svoje zvyky, svoje recepty a chute. Svokor mi hned povie, ze som prilis na tenko vyklepkala rezne a mala by som tam na buduce dat viac masa a podobne 🙂 Prejdem to s usmevom, lebo viem, ze dcera aj muz maju radsej tie moje snicle, ako tie ich hrube. Svokra zas obide dom a najde zabudnutu nejaku neupratanu malickost a hned to hlasi. Tiez to prejdem s usmevom, nevie si predstavit co je to byvat v byte, kde musis zmestit vsetko, to co oni do dvojpodlazneho domu, cely zivot zili obaja len v domoch velkych. Ja som sa nikdy nedokazala pri nich uplne uvolnit a tesit sa. Naucila som sa ignorovat tieto poznamky, su skratka taki, nemyslia to zle, len proste nedovidia dalej ako na svoj nos.

siera_springs
autor
8. feb 2024

@jumama haha chapem! Tiez sa lepsie citim z mojou rodinou🙂

siera_springs
autor
8. feb 2024

@denisa0504 cosii, pre nas s muzom oslavy nerobime ziadne, iba v kruhu nasej rodiny. Obaja neznasame byt stredobodom pozornosti. Tu sa vyslovene bavime o nar.oslave pre nase deti. 2 sme uz robili a vzdy to bol stres😏 je vsak pravda ze cvikom sa clovek uci a lepsi..

reanda
8. feb 2024

@siera_springs pre teba bude lepsi 'sebarozvojovy' cvik tu oslavu neurobit a ustat si to pred pripadnymi nazormi, ako si citala hore, ako si leniva oslavu spravit , ale na cudziu sa najest prides 😀 - ano, bohuzial, aj takto to ludia casto vnimaju - podla seba sudim teba, lebo oni z oslav stres nemaju, tak neexistuje, aby to niekto iny prezival inak a urcite je len lenivy a lakomy vychcanec 😀 .. ked toto zvladnes, garantujem ti, ze sa tak zocelis, ze aj stres z takej malickosti, ako rodinna oslava, zmizne 😀

jana_eyre_2
8. feb 2024

S mojím mužom sme introverti a pred korunou som oslavy deťom aj organizovala, ale vždy som z toho mala zlý pocit.. detské oslavy s rodičmi to bolo úplne ale že úplne zle.. fakt to neznášam, môj muž je skôr taky že sa vie vypnúť, len ja riešim.. korona nám pomohla v Tom že sa tieto oslavy zrušili a ja som to už tak nechala.. lenže vymysleli sme inú vec - každé narodeniny s deťmi ideme na nejaký specialny výlet s rodinnými kamaratmi (family park, chata, Dino Park a podobne) . to im vravím že to majú k narodeninám a úprimne som im povedala že oslavy nemám rada.. sú ponas, neradi sedia doma a milujú vylety, takže takto sa im to aj páči viac.. samozrejme oslavu takú domácu, že ráno im zagratulujem a dám darček - tak takú majú vždy..

lenka567899
8. feb 2024

@siera_springs my už odjakživa oslavujeme narodky v malom kruhu. A čo teraz? Veď my sme rodina, mama, otec, deti. Staršia dcéra si občas pozve 2-3 kamošky, aj to nie stále

guiseppinka
8. feb 2024

Rodinna oslava znamena u nas dotrepat sa k nasim, objednat tortu (lebo kapacitne sa uz nesriha piect), prezliect deti, spravit par zaberov, zagratulovat a prezliect sa naspat a zjest tortu a hrat sa... nikto nic nechysta... starsia mala 2 oslavy doma, 1 v restike. Mladsia mala len 1 oslavu zatial... teraz bude mat aj ona v restike s detmi. Maju tam 2,5 hodinovy program. Aj ked su doma oslavy, tak je to bez rodicov. Prideme doniest deti a potom po nich prideme. Naposledy bola starsia v septembri, mali spravenu "pokladovku" v lese a potom pred domom objednany skakaci hrad... decka sa vyjasili a boli spokojne... mladsia bola u kamosky, kedze november, tak kreslili, lepili a vytvorili ai ramcek na fotku, ktoru im kamoska vytlacila... dalsia je tiez novembrova, ale chcela poolparty, tak spravili v lete. Decka dosli, ale tam uz to bolo aj s mamami, my sme pokecali a decka blbli vo virivke...

U nas sa ale od zaciatku nejako vsetky akcie organizuju u nas... nejako to nam prischlo, lebo sme mali najvacsi byt. A to ked sa nieco robi, tak kazdy nieco donesie a v podstate je to taka party vserkych pre vsetkych u nas...
A upratovat pred oslavou sa velmi neoplati😅

pralinka86
8. feb 2024

Zatial doma oslavujeme len my, co sme pod jednou strechou.. torta, sviecka, balony,...
S rodinou sa snažíme vonku stretnut, na ihrisko, na výlet, hrad, opekacka..neutralne územie, ale zase aby detom sa pacilo. A s kym mame zvyk, tak odovzdame dar
Uvidíme neskôr, ked budu kamoši aj zo skoly, ako to pojde