Nesúhlasím s výberom krstných rodičov

27. máj 2024

Ahojte. Idem si po radu resp. nazory, ako by ste postupovali. Mame dcerku, bude mat pomaly 3r a nie je okrstena. Ide o to, ze okrstena nie je preto, lebo nesuhlasim s vyberom krstnej mami. Ma to byt muzova sestra, ale nemyslim si, ze by bola ako krstna mama vhodna. K malej je mila, ale malokedy si ju vsima, s nicim jej nepomoze, nezahra sa s nou a pod. Krstna mama by nemala mat pristup k detom taky, ze svoje si vychova ale ani s vnucatami svojim detom nebude pomahat. Pre mna je to signal, ze takyto clovek by sa ani o moje dieta nepostaral, keby sa nam s muzom cosi stalo. Potvrdzuje sa mi to aj ked sme vsetci spolu. Prisla som s alternativnym navrhom, ten neuspel. Muz si to neda vysvetlit, pre neho je jeho sestra vhodna ako krstna mama a postavil si na tom hlavu. Dieta by na tvrdohlavost rodica doplacat nemalo, preto neviem ci mam ja ustupit alebo mam trvat na svojom postoji. Vdaka

ninusa221
27. máj 2024

Krsnych rodičov máme s bratom - mamininu kamosku zo strednej s jej mužom. Tak isto naši sú ich synovi. Keď sme boli mali tak sme sa stretávali boli spolu nonstop, potom sa rozviedli kazdy si našiel iných partnerov kontakt zriedka. Takže nikdy nevieš čo sa stane. Ja by som ustúpila.. napr. Keby sa nám niečo s bratom stane viem že by som snimi žiť nechcela. Viem že by si na zobrala maminina sestra tu beriem ako druhu mamu.. podľa mňa je to len taká zbytočná formalita 😀

syslik81
27. máj 2024

a ty nemas surodenca? dajte jeho sestru a muza niekoho od teba .. krstna mama nenahradza rodicov .. ak by sa vam obom daco stalo idu deti pokrvnym pribuznym ak prejavia zaujem ... ja by som bud nasla nahradu na kt sa zhodnete obaja alebo ustupila .. to ze niekto nepada do kolien z tvojho dietata neznamena ze je zly alebo ho nema rad ..

rusalinka
27. máj 2024

No krstný rodič by mal byť hlavne ten, kto bude viesť dieťa vo viere, v ktorej ho chcete pokrstiť 🙂

letfenixa
27. máj 2024

Krstný rodič sa o krstné dieťa má starať v duchovnom zmysle, keby sa vám s manželom niečo stalo, nemá žiadny nárok si ho osvojiť.

bu1bu
27. máj 2024

Neviem kde sa berie ta myšlienka ze v prípade smrti rodičov dieťa " pripadne" krstným rodičom. Je to hlúposť, zákon o rodine a Občiansky zákonník nič také nehovoria. Ale k veci.. Ty si krstného rodiča predstavuje ako niekoho kto je deťom " za zadkom", krstný rodič ma však náboženskú funkciu k tomu dieťaťu, má ho viesť k viere, nie mu čučať za zadkom či nepotrebuje pomoc s legom.
Odpovedz si otázku či svagrina žije kresťanským životom, ci by bola príkladom vo viere a podla toho sa zariad. A to teda ja nie som človek pravidelne navštevujúci kostol a s mnohými vecmi ohľadom Cirkvi nesúhlasím, ale nesúhlasím ani s krstom len preto aby bola oslava, aby mal kto sa o deti postarať a iné pre mňa farizejsje dôvody...

januska12323
27. máj 2024

Krst je len o tom, že sa krstný rodič zaväzuje viesť dieťa k viere, nič viac. Žiadna výchova, staranie sa, darčeky a pod. To je len spoločnosťou zaužívané.

simca06022011
27. máj 2024

krsny rodic nie je na hranie ani na vychovu a starostlivost, neveim co od nej ocakavas :DDD nie je to druha mama.

petronelag
27. máj 2024

Ak nemáte lepšiu, tak môže byť aj táto, ja som mala krstnú mamu, ktorá sa neskôr vydala do Česka a chodila nás pozrieť len asi raz za rok-dva, len sme si dopisovali.

autor
27. máj 2024

U muza v rodine je ta funkcia krstneho rodica sirsia - ze je to aj clovek, ktory by sa o deti postaral keby sa rodicom cosi stalo. Rovnako, keby sa svagrinej a jej muzovi cosi stalo, tak sa postarame o ich deti my, lebo muz je ich krstnym. Z tohto hladiska si nemyslim, ze by o moju dceru bolo v ich rukach dobre postarane, lebo maju postoje ake maju. Rovnako nazory svagrinej na zivot a spolocnost su diametralne odlisne od mojich a aj muzovych. A nie, nemusi padat na rit z dcerky ani jej stat za ritou, vidia sa 6x rocne a stacilo by, keby jej aspon venovala minutku ked za nou mala pride sa porozpravat.

viestta
27. máj 2024

o tvoje dieta sa krstni rodicia starat nebudu aj keby sa vam daco stalo. To platilo v minulosti. Dnes to nie je ani ich povinnost a aj keby chceli, budu to mat zlozite. Ak by sa nieco stalo svagrovcom, ani vy sa o ich deti nebudete moct postarat aj keby ste chceli. To kto sa o taketo deti postara urci sud, nie nejake dohody o krstnych rodicoch. Takze tento tvoj argument je postaveny na vode.

autor
27. máj 2024

@simca06022011 u mna a mojich surodencov su krstni rodicia proforma, my sme od nich necakali nic 😀 nabozensky nas viedla babka ked sme boli najmensi a potom sme chodili po skole na nabozenstvo, teda ti ktori chceli ☺️☺️

autor
27. máj 2024

@viestta moj argument? Ja som neprisla argumentovat, ale doplnila som info, preco to tak je

viestta
27. máj 2024

argument na to, preco ju nechces za krstnu. Ak nie argument, tak dovod, to je jedno. Tak ci tak je to postavene na tvojej nerealnej predstave o funkcii krstneho rodica.

17alexis
27. máj 2024

Krstny rodic nie je na to, aby sa o deti staral, keby sa rodicom "cosi stalo". Ulohou krstnych je pomahat rodicom viest deti k viere. O starostlivosti o deti rozhoduje sud. 😉 Takze ak je toto jediny pronlem, prave som ti ho vyriesila.

jana_eyre_2
27. máj 2024

Čiže ona má deti? Myslím že človek čo má vlastné deti uz akosi nemá času navyše aby sa venoval nejako výrazne aj iným deťom v rodine.. resp.ty sa venuješ jej deťom tak ako očakávas od nej aby sa venovala tvojej dcére?

katica06
27. máj 2024

Krstný rodičia mojich detí sú brat a exšvagriná. Deti mali 3,5 a 2 keď sa ex švagriná odsťahovala za prácou do zahraničia, takže kontakt 0bodov. Teraz je už zas vydatá ale žije v inom okrese a kontakt už neobnovila.
Vyberiete si toho či tam toho život sa môže za minútu zvrtnúť tak že dieťa a krstná už nestretnú.

autor
27. máj 2024

Dobre ludia, dakujem za odpovede ☺️ pomohli

simca06022011
27. máj 2024

No tak neviem aky problém je so švagrinou

lucia147852
27. máj 2024

Krstný rodic má vies deti k viere a modlit sa za nich. O deti by sa nestaral keby sa vám niečo stalo. Deti zvyčajne idú tak, kde ich najlepšie poznaju. Casto k starym rodičom. Ty nemás súrodencov?

muchotrafka298
27. máj 2024

Kedysi to bolo tak, ze krstny rodic sa mal postarat o krsna, keby sa rodicom nieco stalo. Ale pred 100 rokmi bola uplne ina doba, ina umrtnost, zomieralo sa na bezne choroby. Dnes uz urcite krstny rodic nie je na to, aby sa postaral o dieta. Ma dieta viest na ceste k viere. Ja mam krstnych rodicov, ktorych som roky nevidela. nie som s nimi v kontaktne a nikdy mi nic nedali ani ako dietatu, nezaujimali sa o mna, nula nula nic.

dupinka
27. máj 2024

Jasné, ohľadom "prevzatia starostlivosti" to proste zákonné nie je, ako Ti už baby vysvetlili.

Ale chápem aj ja Teba, že za krstného chceš mať niekoho, kto bude mať s dieťaťom pekný vzťah.
Ja ako krstná mama som mojim krstňatám (synovec a neter) zároveň dôverník, keď majú nejaký problém s rodičmi (puberta,..).alebo toto proste rodičom nepovie....A teší ma, že to aj oni tak cítia. Prežívam s nimi ich úspechy, životné míľniky (aktuálne prijímačky na SŠ, súťaže a pod.), viem o nich, sme v kontakte aj mimo ich rodičov.

janinah
27. máj 2024

Absolútne ti uniká podstata krstu.To keď ani ty ani muž neustupite,tak dieta nebude pokrstene vôbec?

juliacenc
27. máj 2024

A kto bol vlastne tvoj navrh?

autor
27. máj 2024

@janinah
@juliacenc baby dakujem za reakcie, uz mi odpovedali baby pred vami, tak to uz netreba dalej rozvadzat ☺️ pekny vecer

autor
27. máj 2024

@dupinka dakujem, u mna ako krstnej je to podobne, synovec a neter a mame pekny vztah ☺️

syslik81
27. máj 2024

aj ked u nich v rodine to tak maju zauzivane -dolezite je znenie zakona a ten im nedava pravo na deti v pripade nebodaj vasej smrti - takze ak ti vadi len toto tak kludne nech ide za krstnu .. aspon sa doma nebudete hadat muz bude stastny a ty tiez lebo budes vediet ze aj tak deti nedostane.. sama pises ze u vas v rodine to tak nieje a krstny k viere nevedu -takze ani tu ta to nemusi trapit ... takze otazka ci ustupit alebo drzat sa trucovania - ustup ... ale chvilu by som to muzovi pripomynala aka si ustretova hlavne ak ty budes daco chciet 😇

any_soj
28. máj 2024

@viestta náhradná osobná starostlivosť - ak sa niečo stane rodičom, skôr, než dieťa ide do domova, môže požiadať o NOS niekto, kto sa s dieťaťom pozná a má s ním vytvorený vzťah.

viestta
28. máj 2024

@any_soj poziadat moze, ale nie je to automaticke a ani to, ze poziada neznamena, ze mu sud deti zveri.

princezna_bosorka
29. máj 2024

nekomplikuj dietatu zivot a nedavaj krstit vobec... prehovoril zaryty ateista.

Ale vazne - ak s muzovou sestrou nemate dobre vztahy teraz (a vidis, ze sa s dcerou nezahra, nezaujima sa o nu atd.), aka je zaruka, je ju bude viest k viere v takej podobe, s akou ty suhlasis? Asi ziadna, ze? Zhodnete sa s muzovou sestrou aspon ramcovo na zakladnych zasadach vychovy dcery v suvislosti s vierou? Ak nie, tak nema zmysel davat sestru ako krstnu, lebo sa bud budete o vychove hadat alebo si robit naprieky alebo to bude len formalne krstny rodic (a to uz je podla mna jedno a to iste, ci mas dieta nepokrstene alebo pokrstene a krstny rodic je len formalny).

elizabeth170
29. máj 2024

U nás to bolo úplne rovnako, nakoniec som ustúpila pre pokoj v rodine, ale doteraz som s tým není stotožnena a neberiem ju ako krstná mama pre moju dcéru, preto ju ani tak nevolá ale menom 🤷