Neoslavujeme Vianoce

barbora0308
15. nov 2022

Ahojte, temu som nazvala iba tak v skratke, ale je to teda "zlozitejsie" 🙃. Ja a partner sme spolu uz 13 rokov, spolu zijeme 7 rokov. Aktualne sme uz 2,5 roka manzelia a tento rok sa nam narodil maly chlapcek, ktory ma aktualne 5 mesiacov. Ja a partner absolutne neoslavujeme Vianoce, Mikulasa, Valentina, Velku noc ani nic podobne...nemame ani vianocny stromcek, nekupujeme si darceky. Mame na to rozne priciny, nikdy nam to nechybalo a sme spokojnejsi. No teraz ked mame maleho, tak mam taku dilemu, ci zaviest Vianoce, Mikulasa a pod...Ide mi skor o to, aby to na neho nemalo vplyv, co sa tyka neskor nejakej sikany rovesnikmi a aby z toho nemal nejaky "mismas" v hlavicke "preco je to u nas inak doma, ako u spoluziakov" a pod. Rozmyslam, ze by som kontaktovala detsku psychologicku, co ona navrhne a ci existuje nejake rozumne riesenie, totizto neviem si predstavit, ze by sme mali napr. take klasicke "gicove" Vianoce.
Len aby ste nas nebrali za nejakych uplne cudnych 🙊 my s manzelom, si velmi casto spravime spolocne rodinne posedenia, prekvapime navzajom aj darcekom uplne mimo akehokolvek sviatku, ale vobec nesilime ziadne tieto povinne sviatky a hlavne sa neviem stotoznit so ziadnymi svetielkami, koledami, ani pozeranim Popelky a Mrazika...😅. Najde sa tu niekto kto to ma rovnako/podobne? Resp. uvitam aj vase nazory/skusenosti, ako by ste to vy riesili.
Komentare tipu: "Ste divni" si prosim nechajte pre seba, pocuvame to casto od nasich rodicov a toto pomenovanie neznasam. Dakujem pekne!

snehulak77
15. nov 2022

Ahoj. Neoslavujeme Vianoce, mame aj kamarátov, čo to tak majú. Mame ročného synčeka, neriešila som to, čo máme kamarátov, tak im robia prekvapkove dní a veľmi sa mi ta myslienka paci a preberieme si ju tiež ☺️
Divne by bolo nikdy nedať darček ale kedy to urobíš a ako je na tebe

nique
15. nov 2022

Maly sa pytat bude. A bude ho zaujimat preco. V skolke sme mali napr dievcatko s cukrovkou. Ona vedela, preco nesmie nic sladke. Alebo chlapceka s celiakiou. On tiez rozumel, ze nesmie lepok. Deti su mudre a chapave. Len treba o tom s nimi hovorit. Vysvetlit im, ze to nie je len pre blby den, ale pre Vas je dolezite, ze je to tak. Ani deti inych nabozenstiev u nas neoslavuju vianoce a su stastne. Ak vsak pride bod, ze zacnes sama pochybovat o tom, ci je to spravne, dieta to vyciti. A budes to musiet nejako vyriesit.

liz_lemon
15. nov 2022

teraz to este riesit nemusis, je malicky, ale rataj s tym, ze ked bude chodit do skolky a neskor do skoly, bude to tazke, nakolko sa dokola preberaju rozne zvyky a pod., deti su niekedy krute ak niekto nezapada do standardu, napr. syn musel robit v skole projekt na temu vianocnych zvykov, a kedze my tiez nie sme prave vianocne ladeni (mame stromcek aj darceky), museli sme si vsetko vymysliet

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fadama
15. nov 2022

Vianoce sa nerobia pre deti, je to kresťanský sviatok.
A oslavuje sa narodenie Ježiša. ❤

oblecenie99
15. nov 2022

Mali sme spolužiakov (dvoch), ktorí neoslavovali Vianoce, z náboženských dôvodov. Bolo nám ich ľúto, keď sa ani nezúčastňovali týchto akcií v škole, ale oni mali zakázané aj básničky a koledy. Ale myslím si, že to dokázali pochopiť akceptovať. Ja som si Vianoce urobila "po svojom", či presnejšie po našom, pre mňa sú to sviatky POKOJA - takého skutočného a oddychu, všetko robím tak, aby to vyhovovalo nám. Aj výzdobu, aj stromček, aj program... teším sa, ako sa už malý teší, konečne to vníma ináč, viac, rozpráva o stromčeku a pod., mne to k tomu záveru roka patrí, asi ako aj Silvester či Veľká noc.. ale tak ja som takto vzniknutá... urobte si po svojom. Pre dieťa môže byť trošku nepríjemné vysvetľovať (ak by sa ho pýtali), prečo vy nemáte stromček a neoslavujete a pod., ale asi si na to zvyknú, a po čase im to nepríde čudné.

guiseppinka
15. nov 2022

Tento rok nemusis riesit nic. Kym nepojde do skolky, tak to riesit nebude. Mozno vo skolke trochu budu riesit zvyky a tradicie. Naplno sa vsak s tym stretne v skole... Osobne tiez neznasam vsetko precackane, segry vyzdobovali nasu izbu, mna slo porazit... Neznasam zdobit stromcek... Ja tam nahadzem to, co mam a neriesim. Deckam sa paci ja to prezijem. Ale aby som si kupovala vianocne obliecky, pyzamo a vsade davala nieco, tak to nie... Mozno casom nejaky kompromis najdete, ze mozno stromcek a ozdoby nejake natur alebo handmade... Toho roku chcem zamestnat decka so studenym porcelanom a porobime si ozdoby - oni sa zabavia a bude to uzitocne... Nikto nevravi, ze musis mat strom cez pol obyvacky...

Uvidis. Zatial to nechaj tak a casom sa rozhodnete..

zmrzlinka2021
15. nov 2022

@barbora0308

Vobec nie ste cudni - na svete miliony ludi neoslavuju tradicne vianoce.
Napr. zidovske rodiny...

Tradicie, zvyklosti musia byt vzdy dobrovolne, nie natlakove.

Nie je extra malo ludi co veci robia inak, len to nevesaju druhym... a proste vychovavaju sebavedome deti, ktorym vysvetluju, prečo to tak robia a preco niečo nerobia, napr. aj v zidovskych rodinach...

Nič nie je horsie ako zit zivot, s ktorym nie si stotoznena, lebo chces byt posudzovana pozitivne a pritom nič zle neroobis, nikomu neublizujes

oli18
15. nov 2022

@oblecenie99 po tom, co predchadza priprave na Vianoce sa ani nedivim, ze mnohi to nazyvaju sviatky POKOJA😃

laurita285
15. nov 2022

Ja by som ich zaviedla, je to taký horor drisnúť na poličku 30centrimetrový stromček a pod neho hodiť nejakú hračku a urobiť si spoločnú večeru? však to nemusí byť rezeň a šalát. kľudne to môžu byť halušky s bryndzou či mexická špecialita.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marina447
15. nov 2022

tak teraz je este malicky, nemusite nic menit, no ked uz bide chapat, tak neviem ja osobne by som ho o to neuberala. deti maju z toho neskutocnu radost a v skolke tiez take budu mat a budu sa o tom aj bavit. vianoce aj podobne sviatky sa daju spravit aj tak, aby to aj vam vyhovovalo

pribinak
15. nov 2022

Ja len toľko, že nemusíš mat “gicove” Vianoce, môžeš mat Vianoce take aké majú byt, sviatky pokoja, lasky a mieru

Gýč, gýčové s “y”

sunyrose
15. nov 2022

@fadama S ranným kresťanstvom tento sviatok nemá nič spoločné. Ježiš ani jeho nasledovníci Vianoce nikdy neoslavovali. Tento sviatok má skôr pohanské korene, zaviedol sa až vo 4. storočí, nemá však biblický základ...Ježiš svojim nasledovníkom neprikázal, aby oslavovali jeho narodenie, ale, aby si pripomínali je smrť, to, prečo prišiel na zem..., navyše, nenarodil sa v decembri...
https://www.mackoviahracky.sk/blog/historia-via...

h2
15. nov 2022

Tak ak nie ste z nejakých dôvodov vyslovene proti Vianociam, tak by som sa kvôli synovi "obetovala" a aspoň tie Vianoce oslávila. Svetielka, koledy, Mrázik, ani Popelka nie sú povinné. Ale aspoň stromček, darčeky a slávnostná večera? Hm?

0silvia0
15. nov 2022

@barbora0308 Vianoce nemusia byť práve gýčové. Môžete si ich urobiť také, aké vyhovujú vám. Ale tento rok ich ešte riešiť nemusíte, dieťa je ešte malé.

jane1987
15. nov 2022

@barbora0308 neviem, ale o toto by som urcite nechcela maleho ukratit, ani nie tak kvoli sikane ako kvoli tomu, ze bude zavidiet a bude mu to luto. Skuste to spravit nejakym rozumnym kompromisom a sadnut si nad to s manzelom

barbora0308
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
barbora0308
autor
15. nov 2022

Dakujem vam kazdej za komentare. Nebudem vam kazdej odpisovat zvlast, ale mnohe ma donutili troska viacej sa nad temou zamysliet 🙂.
Budem musiet najst s muzom nejaku zlatu strednu cestu

pribinak
15. nov 2022

@barbora0308 jasne, na koni 99%vsetkych dyslektikov žijúcich na Slovensku.

Ehm, napíšem ešte raz: Vianoce môžeš mat pekne, plne pokoja a lasky, nemusia byt gýčové

marianarem
15. nov 2022

@barbora0308 Urcite sa daju najst stranky Vianoc, ktore dokazes akceptovat a nebudu ti ptipadat gycove. Ak nie, tak uz ide o nejaky extremizmus a ten tiez nie je dobry. Napriklad dat dietatu darceky mi nepride gycove. Sadnut si k spolocnej veceri tiez nie. Stisit sa, ukludnit, dat si par dni veget detto. Nieco z tradicneho vianocneho menu vam mozno tiez chuti.
Ked si robite rodinne posedenia, tak preco nie aj na Vianoce. Len aby ste nahodou nesli s davom?
Ja tiez nemam rada precackane Vianoce, ale niektore ich stranky su mi sympaticke a tie som si vybrala. Cim som starsia, tym viac v nich vidim aj tu duchovnu stranku a to ani nie som krestanka. Ale je to takych par dni, kedy sa svet stisi a to sa da trochu vyuzit aj na duchovne zahlbenie.
Stromcek mame hlavne kvoli malemu, to pre mna nie je nutnost, zdobim ho tak, aby to bolo podla mojho vkusu - medovniky, ozdoby z ULUVu. Koledy si pustame, ale take prevedenie v podobe vaznej hudby. Telku nemame. Vianocne jedla nam chutia, tak ich robime. Pecenie tak 1 druh niecoho.

barbora0308
autor
15. nov 2022

@pribinak nie na koni je 99% zien ktore si tu potrebuju nieco dokazovat 😉 hlavne ze su lepsie ako tie ostatne.

whatever1
15. nov 2022

@barbora0308 Tiez som v dospelosti Vianoce extra neslavila. Ale ked si spomeniem na svoje detstvo, cas vianoc bol ten najkrajsi a kuzelny. Chcem to iste aj pre dceru. Neviem si predstavit ako by som jej vysvetlila preco nemame stromcek, svetielka a darceky. Už teraz jej ziaria ocka ked vidi v obchodoch vianocne dekoracie. Pokial u vas nehra rolu nabozensky dovod tak zohnat umely stromcek, kupit par dekoracii a vytiahnut to raz za rok by nemusel byt taky problem.

pribinak
15. nov 2022

@barbora0308 jasneee

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivangeline
15. nov 2022

Hmm. Poznam jehovistov a neoslavuju Vianoce. Myslim,ze sa to da predychat. :D Vsak ak ty a partner viete,preco neoslavujete,tak to bude vediet aj dieta. To neznamena,ze ked vyrastie,tak nebude chciet.. ale myslim,ze tolerovat sa to da aj v skolke ci skole,ak teda nebudete to silit a zakazovat zapajat sa do aktivit spojenych s tradicnymi sviatkami.

aknamorka22
15. nov 2022

Ja to riešim tak, že na sviatky ideme k rodičom, ktorý majú stromček aj výzdobu aj všetko čo sa vianoc týka. U nás doma nenájdeš jedno svetielko 🙂 a darčeky dávame len deťom. Zatiaľ sú malé a stačí im aj zabalená mrkva (obrazne). Mne osobne sa to hrozne páči keď sa deti tešia a rozbaluju darčeky. Taká som dojatá, že sa mi až chce plakať 🙂 ale kupujeme im len to, čo by sme kúpili aj bez vianoc. Rozdiel je len v tom, že im to dáme pod stromček. A na Mikuláša im urobíme balíček, kde dáme dve sladkosti a nejakú mini hračku. Im to bohate stačí 🙂

kitycat
15. nov 2022

Nw iem preco si myslis, ze Vianoce su gyc. A to ze ty ich neslavis neznamena, zw ti nie su cudzie. Vyber si to co ti vyhovuje. Nemusis mat stromcek, ale cecinu trebars. Nemusis mat svetielka staci jwdna sviecka. V skole to bude mat tazke, tam sa tym zije, kazdy rok je to tema. Cize ak chces zit tento standard aj s dietatom musis byt presvwdc3na a nepochybovat

januska12323
15. nov 2022

Keby som mala sláviť vianoce podľa mňa tak by som nechala len dobrú večeru s rodinou.
Strom mi len zavadzia v obývačke, musím ho zdobiť a chudák umrie len kvôli pár dňom u nás 😁. Ale nežijem tu len ja tak sa prispôsobím ostatným. Žiadne extra upratovanie, vypekanie sa u nás nekoná. Uprace sa ako bežne, možno jeden dva koláče (keby niekto prišiel). Dáme si pár darčekov (knihy, kozmetika, niečo do domácnosti) čo by sa kúpilo aj tak len to dáme pod strom aby sa nepovedalo. Akože sa potešíme a ideme jesť. Ďalšie dni vyjedáme koláče a pozeráme rozprávky.
Niečo také môžte robiť aj vy, netreba to preháňať ako poniektorí. Založte si vlastné tradície, aj keby to malo byť jedenie kaše slamkou 😁 niečo na čo budete môcť spomínať aj keď bude malý starší.

kikaaa444
15. nov 2022

Podla mna Vianoce sú krásny sviatok aj keď veľa ľudí ho už považuje za komerčný no pre mna pekny . Milijem to obdobie a odkedy mám dieťa tak je to o to krajšie . Ma to svoje čaro proste . A ako vacsi potom uvidi Vianoce všade , v tv v škôlke v škole .. a nebude chápať prečo sa ho to netýka . Skúste ich zaviesť najmä koli dietatu a nakoniec sa to aj vám možno zapáči🙂 a zvyky si urobte podľa seba , no urobte aspoň to najmenej postavte stromček❤️