Nemáme krstných rodičov pre dcérku

stela567
12. aug 2024

Ahojte baby idem sa k Vám vyplakať. Mame s mužom 3,5 mesačnú dcérku, u nás je to proste dané, že chceme malú pokrstiť. Lenže problém je ten, že nemáme krstných rodičov. Ja nemám veľa známych, som ešte aj jedináčik a v rodine so sesternicami nie sú dobré vzťahy. Muž co ma známych sú to všetko muži síce ktorí ženy majú ale nepoznám ich. Stretnú sa ako partia párkrát do roka. Muž má sestru ale jej Muž nebol nadšený našou prosbou, nakoľko on deti nechce a nech e byt teda ani ako krstny rodič našej. Ona samozrejme aby nebola hádka tak povedala, že nebudú. A tým pádom nemáme koho dat. 😞 Puka mi z toho srdce... par známych co mame spoločných sú zasa muži ale bud rozmedzí ale v nefunkčných vzťahoch... už som zúfalá, sklamaná. Neviem co mame spraviť, zasa pokrstiť bez krstných rodičov je také nijaké, s mužom sme chceli urobiť pekne krstiny niekde v reštaurácii aby sme nato mohli spomínať. Veľmi ma to mrzí ale žiaľ neviem koho dat, zasa niekoho do toho nútiť nechcem samozrejme.

klarissa25
12. aug 2024

Tak dajte len muzovu sestru...to nie je pravidlo ze musia byť dvaja

zuzana9393
12. aug 2024

@klarissa25 podľa mňa tam ide skôr o to, že krsna dáva na krstiny dar. A oni keďže deti nechcú, tak im to nebude mať byť ako vrátené.

biba_18
12. aug 2024

@zuzana9393 moja krstná mama má 2 deti a moja mama im nie je krstná…

klarissa25
12. aug 2024

@zuzana9393 tak to som veru nepočula ze to musí byt "vrátené". Véd to ze ja budem krstná tvojmu dieťaťu nezmenená ze ty musíš byť môjmu...

stefi_k
12. aug 2024

Nemusite mat krstneho rodica, da sa pokrstit aj bez.
Radsej ziadneho ako niekoho " aby len bol "

biba_18
12. aug 2024

a chcete krstiť len preto aby bolo pokrstené alebo naozaj vychovávať vo viere? ak to druhé, vedeli by vám pomôcť vo vašej diecéze veriaci… ak len formálne, presveč švagrinú. mal by postačovať jeden krstný rodič. jej manžel nemusí byť krstný otec, mohol by byť svedok krstu iba…

domkakvet
12. aug 2024

@stela567 pokrstite bez krstnych rodicov.

biba_18
12. aug 2024

@domkakvet celkom neviem ako by sa to dalo, pretože krstný rodič sa zavazuje pred bohom že bude duchovným sprievodcom dieťaťa na ceste zbožnosti. mal by mať krst a prijimanie, ak má aj birmovku tak to je najlepšie…

valiant
12. aug 2024

@stela567 neponahlajte sa. Nemusite krstit hned. Dajte si cas. Premyslite si to a modlite sa, nech pride ten spravny krstny rodic, alebo rodicia.
Nesilte to. Pocas kovidu sa krstili aj 1 rocne, 2 rocne deti bezne.

pribinak
12. aug 2024

Nemáš žiadnu kamosku? Fakt? Sesternicu?

zuzana9393
12. aug 2024

@biba_18 to je v poriadku, ja si myslím, že tu je to tak myslené. Keďže autorka píše, že švagor byť krsny nechce, pretože oni deti neplánujú. Čiže predpokladám, že ak by deti plánovali, tak by im krásna bola autorka a mohla vrátiť dar

zuzana9393
12. aug 2024

@klarissa25 súhlasím, ale tu to ten jej švagor asi myslel práve takto. Keďže oni deti neplánujú, nechcú byť ani krsni

biba_18
12. aug 2024

@zuzana9393 a možno nemá rád deti a nechce ani takéto závazky… každopádne, on nemusí byt´ krstný otec…

stela567
autor
12. aug 2024

Kvôli vráteniu to vôbec. Ona nechce byť skrz muza ktorý nechce byť tak pre dobro v rodine odmietla aj muzova sestra. My absolútne nečakame vratenie, ani financne dary, dary celkovo len sme chceli niekoho kto naozaj chce ísť, že bude rad ze môže.

palicka
12. aug 2024

@stela567 pozri, Krstny rodič pri krste sľubuje, že sa bude podieľať na výchove, v prípade potreby sa o dieťa postará… vyberaj s rozumom ale i srdcom , ak to nemá vyť len preto, že je to zvyk…pre mňa bola priorita, že ak by sa nám s mužom niečo stalo, chcem, aby sa o dieťa postarala práve krstná mama…

gianna
12. aug 2024

@stela567 nejakú veriacu kamarátku nemáš? Veď to nemusí byť len z rodiny...

stela567
autor
12. aug 2024

@gianna žiaľ nemám. Ja som dosť veľký introvert takže moja kamarátka je môj muž 😁

maryetta
12. aug 2024

@stela567 my sme tak krstni rodicia-muzov kolega nas oslovil pre ich synceka. Nemali koho dat.

loliki
12. aug 2024

@stela567 Švagrovci možno nemôžu mať deti a preto im je to možno nepríjemné.

biba_18
12. aug 2024

@maryetta pekné od vás ❤️ aké je to smutné keď sá vlastná rodina odvráti, a aké veselé keď nezištne pomôžu ľudia mimo rodiny…

januska12323
12. aug 2024

Vychovávať vi viere môžete aj bez krstu. Krstiť ako batoľa nie je vôbec nutné.

gianna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
colsami
12. aug 2024

Nerozumiem preco ten natlak na krstnych rodicov. Bez toho akoze nemoze byt pekny krst? Vravis ze je to "take nijake" bez krstnych - ale neber ma v zlom, chapes podstatu krstu, o co tam ide a preco sa to robi?

Dnes sa inak bezne krsti bez krstnych (je malo ludi co splna podmienky, najma birmovka a bez zitia v tazkom hriechu). Mimochodom je uplne normalne ze je aj 1 rodic, vobec nemusia byt dvaja.

Asi si treba usporiadat v hlave, co vlastne od toho krstu ocakavate. Ak vam ide o zmytie dedicneho hriechu, nech Ti srdce nepuka ze nemate krstneho. A ak Ti ide o peknu slavnost, mozes sa na to vykaslat, spravte si posedenie v restike aj na narodeniny alebo tak. (To nemyslim v zlom)

zankalh
12. aug 2024

@domkakvet krst bez krstnych rodicov?To je zas co?🫣

vkatush
12. aug 2024

Krst sa dá dať aj bez krátkych rodičov.
Za krstných bude "cirkev", ktorá vám bude pomáhať vo výchove.

Radšej voliť túto variantu ako niekoho, len aby bol.

janinah
13. aug 2024

@colsami nemáš páru o sviatosti krstu.tak sa aspoň nezosmiesnuj

@stela567 krstnovstvo sa neodmieta ani poslednej cigánke.nieto ešte sestre...zďaleka to nie je o daroch...a vraj pre dobro v rodine..keby si bývalá bližšie tak sa hlásim...opýtaj sa niekoho z partie kresťanov.co sa stretávate v kostole.opytaj sa vášho kňaza...toto nie je dôvod na trápenie.jw to radosť a ten správny človek sa isto najde

domkakvet
13. aug 2024

@zankalh @biba_18 tak som myslela, ako tu je spomenute, ze za krstnych bude cirkev.

11bodka11
13. aug 2024

Moja kamoska dala za krstneho svojho otca

colsami
13. aug 2024

@janinah predstav si ze mam, preto ma vzdy prekvapuju pokrytecke reci o Sviatostiach (vsetky tie krsty prijimania a birmovky aj svadby v kostole za ucelom "aby babka bola spokojna", nekonecne riesenia ake dary a kolko penazi dat do obalky atd)
Aj krst je o niecom inom ako plakat do vankusa lebo nemam koho dat za krstneho (co vobec nie je podmienka ku krstu). Co predpokladam vies aj Ty.

gianna
13. aug 2024

Pre mňa byť krstnou mamou je tiež česť a radosť, nie pomoc blížnemu. Ja sa tiež hlásim 😁 aj na prázdniny malú vezmem 😁