Nemáme koho dať za krstných rodičov

19. nov 2024

Dobrý deň, mame taky problém ze nemáme koho zvoliť za krstných rodičov pretože takmer nikto nemá birmovku. A chceli by sme niekoho mladšieho co nám vychádza moja sestra ktorá ma len 14 rokov cize zas nespĺňa vek 16r. Da sa to nejak obabrať u farára keďže ma všetky povinné sviatosti len nemá vek?

betulinka1
19. nov 2024

Obabrat farára? Akoze co?

melanta
19. nov 2024

Nie je na mieste chcieť krstiť dieťa, ak začínaš proces tým, že chceš obabrať systém.

annamivo
19. nov 2024

No neviem . My sme vypisovali doklady a bol tam aj dátum narodenia krstnych rodičov. A pri prvom dieťati sme myslím aj dokladovali sviatosti, keďže nie sú od nás z dediny.

autor
19. nov 2024

@melanta a máš nejakú inú radu keďže nemáme koho dať? Alebo radšej nekrstit dieta?

alex49
19. nov 2024

tak počkaj dva roky a daj sestru, nič sa tomu dieťaťu nestane

melanta
19. nov 2024

Ak nemáš koho dať, nekrsti. Môžeš krstiť aj za pár rokov, keď bude sestra staršia a bude mať o túto rolu záujem.

maranco
19. nov 2024

Prečítaj si Skutky apoštolov 5. kapitolu, Ananiáš a Zafíra tiež urobili podvod, aby sa pred ostatnými kresťanmi tvárili lepší ako sú v skutočnosti.

annamivo
19. nov 2024

A ešte taká otázka. Musí to byť z rodiny? MM má napr za krstnu najlepšiu kamarátku svoje mamy. A poznám veľa z okolia čo to tak majú.

tanyan
19. nov 2024

Nájdi niekoho, kto spĺňa podmienky a k nemu ako svedok krstu môže byť aj človek, ktorý nespĺňa všetky podmienky, možno napríklad aj sestra. Najlepšie je ale porozprávať sa s konkrétnym farárom či by súhlasil s takýmto riešením alebo navrhuje iné možnosti.

nevenka
19. nov 2024

Ved krstny rodic nemusi byt z rodiny. A druhehi mozes dat len "svedka" krstu. Nase deti maju 1 krstneho a druhy je len svedok krstu, ale deti ju volaju aj tak "krstna"...

laurita285
19. nov 2024

Lol, títo kresťania, žasnem :D

prasiatko30
19. nov 2024

Tak pockaj 2roky

mila23
19. nov 2024

autorka..a naco chcete davat krst dietatu? predpokladam,ze nejak extra veriaci nie ste,kedze pises ze takmer nikto z rodiny nema birmovku....tak preco silou-mocou krstit? lebo sa patri? lebo babky tlacia? ☹
tak dajte toho kto ma tu birmovku....

mimka1402
19. nov 2024

Väčší hriech je spáchať klamstvo práve v tomto. Lepšie je nekrstit ako vedome klamať. Krstný môže byť aj človek z ulice

autor
19. nov 2024

@mila23 sme normálny kresťania ktorí majú všetko čo je potrebné mať, chodíme normálne do kostola nikto nás nenúti chceme mať pokrstene dieťa co je na tom zle? Problém je ten ze všetko co sú mladí v rodine nemajú birmovku a keď aj majú uz dieta samozrejme "zdrap" papiera nepotrebujú. Z kamarátov nemáme nikoho takého koho by sme si dali dieťaťu za krstného proste sú to bežní známi to je cele. A čo sú jedni a chceli sme ich nas odmietli. Tak som sa blbo vyjadrila samozrejme nechcem nijak spáchať hriech len chcem nájsť nejaké riešenie. To svedok krstu áno viem ze je ale neviem co to znamená ze ci toho človeka potom berú ako za normálneho krstného

autor
19. nov 2024

@laurita285 Lol, takáto múdra sliepka sa musí nájsť vždy. Si predstav ze sme normálni ľudia a mame aj svadbu v kostole aj do kostola chodíme. Co mam ísť ja vlastnému dieťaťu za krstného rodiča alebo co ?

michelle567
19. nov 2024

Ja som pri tom veku našla teraz na nete že môže byť aj výnimka pri tom veku ak je to oprávnené. Išla by som sa porozprávať s farárom. Že nemáte koho dať len túto sestru. A chcete pekne poprosiť o výnimku...lebo inak môžete krstiť až o 2roky a bojíš sa že by sa mohlo niečo stať napr a najradšej by ste pokrstili dieťatko už teraz... A uvidíš...

lucylaw
19. nov 2024

Píšeš,že nikto z mladších nemá všetky sviatosti a čo niekto zo starších členov rodiny alebo z kamarátov?

autor
19. nov 2024

@michelle567 konečne normalna odpoveď ďakujem 🙏 ja som až tak nepatrala o výnimkach len viem to ze musí mať nad 16r, mat sviatosti, sobáš v kostole a nesmie byť rozvedení a žiť v hriechu. A jedine ona spĺňa to ze ma všetky sviatosti 😂 pôjdeme sa opýtať farára ze co na to povie ale dúfam ze nebude robiť veľké problémy ved to dieťa za to nemôže. A chceme práveže pokrstiť kým bude malicke no možno som staromodna ale sa mi nepáči teraz tie novoty že dieťa sa ma samé rozhodnúť ci chce alebo nechce krst. Však keď sme my kresťania tak by aj ono malo byt a viesť taky život.

autor
19. nov 2024

@lucylaw pisala som ze kamarátov nemáme takých co by sme chceli za krstných rodičov a zo "starych" ak už iná možnosť nebude budeme musieť. Mali sme jedných a žiaľ nás odmietli a teda ide aj o to ze "starych" 50,60+ jedine môžme dat co mi príde už veľa.

colsami
19. nov 2024

Tak za prve... Neviem sice ci ma vyznam nieco Ti radit, ked zacinas obabravanim a navazanim sa do ludi, ze su sliepky. Ale pytas rady, takze toto su moznosti.

Rada c.1 - krstny rodic nemusi byt z rodiny
Rada c. 2 - ku krstu NEMUSIS mat krstnych rodicov a napriek tomu mozes mat dieta pokrstene. Dnes to uz je dost bezne, kedze vela ludi zije nadivoko a nemaju sviatosti, takze nie si prva s tymto problemom, ze "nie je koho dat".
Nastuduj si co je to "svedok krstu" - on nemusi splnat nalezitosti ako krstny rodic.

A nie, farar sa fakt neobabrava. To je naco dobre? Okrem toho, on tieto pravidla nevynyslal. Takze ak chces aby Tvoje dieta bolo pokrstene a stalo sa clenom Cirkvy, respektuj jej pravidla.

januska12323
19. nov 2024

Veď aj o dva roky bude dieťa malé aj o štyri, nie je nutné krstiť batoľa. Sestra si to tiež viac užije keď sa rozhodne sama a nie len preto, že nemáte koho iného.

sisska96
19. nov 2024

Tak počkajte 2 roky

bielasovicka
19. nov 2024

Máš pravdu. Dohodni sa s farárom, povedz mu situáciu a popros ho ze ako by ste to mohli vyriešiť. Možno ti dobre poradí.

euka210
19. nov 2024

Kto povedal, ze to musi byt z rodiny??? Kludne moze byt aj dobra kamaratka, kamarat a staci 1 krstny rodic.

janinah
19. nov 2024

Nech ide za krstného rodiča babka alebo dedko dieťaťa a niekto z tých mladších bezbirmovkovych bude svedok krstu.Ulohu krstnych rodičov zrejme poznáš ( nie.darceky to nie sú) a tam dedko či babka toto splní.Ver.ze sa dožijú vnukovej dospelosti a dajú mu základy viery.spilu s rodičmi samozrejme.

prasiatko30
19. nov 2024

Ze starych 50-60😂😂😂😂vies, ze este mozu pozit aj 30-40 rokov. Niektori taki stari dost casto odprevadzaju na pohreboch aj ovela mladsich

autor
19. nov 2024

@janinah áno ešte tak sme rozmýšľali ze ju dat ako svedok krstu a rodicia to podpisu keďže nespĺňa ešte vek ale samozrejme uvidím čo povie farár. A čo sa týka tých darov samozrejme o ne nám nejde a boli na to aj upozornení ti čo odmietli lebo ze už majú svoje krsňa.. takže my budeme fakt radi keď sa tam len niekto postaví avybavene

mariska1989
19. nov 2024

Myslím že by stačilo ísť za farárom . Povedať jemu čo je vo veci . Ak chodíte často do kostola tak vás aj vidí ,tak možno bude ústretový. Tu nevyriešiš nič . Povedať mu že chcete zveriť dieťa do božích rúk ale nechcete čakať zas 2 roky na to . Alebo pokrstiť za 2 roky .

simca06022011
19. nov 2024

Boze, niektore ste tu nechapave = ved pise, ze nikoho na to nema ani mimo rodiny...
Autorka, porad sa s fararom a vybavene...