Ako slusne odmietnut byt krstnymi rodicmi? Je to velmi delikatne kedze ide o blizku rodinu a nechceme sa s muzom v tomto smere angazovat. Sme krstnymi uz jednemu ich dietatu ktore ani poriadne nevidame a hlavne svagrina sa extremne vyhyba navstevam. Okrem narodenim menin a vsetkych prilezitosti pri ktorych sa ocakavaju hlavne financne dary. Nase deti od nich dostavaju dary za max.20 eur aj to sa obcas na ne zabudne. Od nas sa ocakava viac kedze viac zarabame. My to ale nechceme. Ide hlavne o to, ze odmietaju (dovod sa vzdy najde) sa s nami stretavat okrem spominanych sviatkov.
to ste mali riesit uz skor.. prestat davat dary a nebol by ani zaujem o to, aby ste boli krstnymi dalsiemu potomkovi 🙂
ale vsak normalne povedzte, ze nie, ze sa necitite na to, byt krstnymi dalsiemu dietatu a hotovo.. bez zbytocneho vysvetlovania
Môžete byť krstní,ale aj keď sa to očakáva, tak tie dary vôbec nemusíte dávať drahé. Od vás závisí ako to nastavíte.
Čo sa týka návštev a iného stretávania, mne napr. by to práveže vyhovovalo. Švagriná je asi iný typ ako ty ohľadom návštev a stretávania.
Tak im povedz ze na dary pre dalsie dieta nemate 😁 alebo ist na krst a potom obidvom detom davat dary skromne. Ved byt krstny rodic neznamena zahrnat krsniatko drahymi darmi.
Normálne povedzte že sa necítite byt krstnými rodičmi
Povedzte to čím skôr aby sa aj oni mohli zariadiť
nechápem tomu že švagriná očakáva drahé dary....dar dávaš ty, čiže aj ty ho vyberáš a kupuješ...ak sa vopred pýtaš švagrinej je to len tvoja chyba.....vieš, ona to možno videla inak ako ty, lebo vy ste kupovali dar jednému dieťaťu a ona vašim deťom, čiže v sumári to možno bola rovnaká suma...v každom prípade sama vieš že dieťa sa vie potešiť rovnako darčeku za pár eur ako za drahý dar.....ideš gratulovať dieťaťu, tak kúp to čo vieš že poteší dieťa a o cene rozhodneš sama...
Na upresnenie. Nam nevadi davat dary. Nam vadi ze nam nie je umoznene sa s detmi stretavat. Nechapem naco nas volaju za krstnych ked napriklad ideme pozriet deti a nechaju nas stat vo dverach alebo sa nas po 5 minutach opytaju kedy pojdeme domov, pritom nerobime nic nevhodne. Inym navstevam to nerobia. Naco volaju za krsrnych ludi ktorych sa strania, to nechapem…a ich dieta nas ma rado.
Tiez by som povedala tak, ze sa na to necitim.
nuž muž by sa mal porozprávať so sestrou/bratom ako to vnímate vy a aký majú s vami problém ak to teda robia....
Tak im treba povedat,ze sa na to necitite, kedze vnimas ze vase vztahy ochladli a su len formalne, ze sa s detmi vidite minimum.
A tak čím skôr sa poďakuje a slušne ale jasne odmietnite
Krstiny su kvoli darom? To som netusila. Mozno vas chceli za krstnych, lebo vas maju radi. Vy ich evidentne nie. My sme krstili nedavno a bolo mi uplne ukradnute ake dary nam krstni rodicia deti daju. A vies co? Krstna nedala vlastne nic. Kym som toto nenapisal, ani som si to neuvedomila. A je mi to jedno. Lebo ju mam rada a ma rada moje deti. A takisto sa stretavame minimalne. Ja a moj muz sme extremni introverti a najradsej travime cas samins detmi. Byt krstnym rodicom je podla mna pocta a vy si ju nezasluzite. Tak aspon bud uprimna a povedz im, co si o nich myslis.
No nič, takým ľuďom treba jasne, ale slušne povedať, že si cemíte, že chcú, aby ste boli krstní, ale že vy už nechcete, koniec, bodka... a ke'd sa budú pýtať tak ako uznáte za vhdné im povedzte pravdu.... na čo chodiť okolo horúcej kaše..
Povedz to ako cítiš, ze si vážite ze vás zavolali na krstných ale keďže vzťahy ochladli tak bude keď si nájdu niekoho ku komu majú vzťahov bližšie
Ja by som neodmietla, ale určite by som stopla drahé finančné dary - obom krstnatam.
A to chodíte na tie návštevy nepozvaní? Lebo ak áno, tak sa nečuduj, že vás nechajú stáť medzi dverami, alebo sa pýtajú, kedy odídete. Chodiť k niekomu bez ohlásenia je neslušné.
A to, že oni očakávajú drahé dary, neznamená, že ich aj musia dostať. Podľa mňa je aj tých 20€, čo si spomínala, veľmi slušný dar pre malé dieťa.
Základ je komunikácia 👍 treba sa ich na rovinu spýtať, prečo vás chcú, a taktiež im treba na rovinu povedať ako to cítite vy.
To jedno dieťa za to nemôže ... Ono určite neočakáva financie .takže patrí sa poslať aspon knižka a čokoláda ... A keď nechcete byť druhému tak radšej veru ani nebuďte
Vysvetli im to tak, ako to je. Že by ste chceli tráviť s krstňaťom viac času a teda sa na to takto necítite.
Pozri sa, rodičia nech očakávajú čo chcú, darček kupujem dieťaťu (nie im) a v rovnakej/podobnej hodnote, v akej kúpili oni môjmu. To že oni "očakávajú" je ich problém. Odmietnuť, nuž, neviem, ak ide len o darčeky, keby si nebola krstná, tak nekúpite darček na narodeniny/meniny/vianoce? Lebo ja kupujem rovnako (v rovnakej alebo podobnej hodnote) či krstným, či nekrstným synovcom a neteriam... 🤷.
Mojim všetkým štyrom deťom je krstný švagor, mužov brat. Synovi bol ešte ako slobodný a dcéram už ako ženatý. So švagrinou niesme najlepšie kamarátky, býva s nimi ešte svokra, takže tie návštevy sú častejšie. Keby bývajú sami, tiež by to nebolo často. A prečo sme teda dali 4x švagra ako krstného? Lebo sme rodina a aby mali všetky deti rovnakých, aby sa nestalo, že jeden krstný dá viac, druhý menej. Nečakali sme žiadne drahé dary. Keď bol švagor slobodný dal drahšie dary, neskôr ako ženatý menej. Ale to je ok. Tiež si navzájom dáme deťom 20€-10€ na sviatky. Nič extra. Teba nikto nenúti im dávať drahé dary. Čo oni čakajú to je už ich vec. Určite by som to neodmietla. Radšej dať krstného z rodiny, ako keď si idú kamaráti a po čase sa ich cesty rozídu a deti ani svojich krstnych nepoznajú. Ako ja. Svojho krstného som videla raz v živote a to na mojej svadbe, lebo jeho žena (mamina kamarátka) zomrela mladá a on žil na opačnej strane Slovenska. A to prečo sa nechcú s vami častejšie vídať, to nech si vydiskutujú súrodenci. Možno ste si so švagrinou nesadli a nechce to dať najavo pre pokoj v rodine. Môže za tým byť hocičo. 🤷 Možno by som do toho zapojila svokru, že prečo je švagriná taká.
Myslím, že keď odmietnete,tak vzťahy fakt ochladnú.
Ja som krstná a svoje krsňatá vidím veľmi málo a v skutočnosti mi to vyhovuje a som rada,že ich rodičia nemajú veľmi radi stretávanie, lebo aj mne vyhovuje mať svoj priestor. Možno časom oceniš,že máš viac času pre seba...Možno nie.
Ale skús sa zamyslieť nás tým, či ich neposudzuješ a neodsudzuješ neprávom. A skús proste rešpektovať, že oni to majú proste takto...
Krsňatá ťa môžu mať radi a v úcte,aj keď s nimi nebudeš tráviť viac času .
ako tak citam, tak sa mi zda, ze vacsina ludi vobec nechape, o com je byt krstnym rodicom.. ved to vobec nie je/nemalo by byt o daroch.. povodne bol 'kmotor', 'kmotra', clovek, ktory sa kmotrovstvom zaviazal dieta podporovat a pomahat mu, dokonca sa o neho postarat v pripade, ze by sa rodicom nieco stalo.. jasne, postupne sa toho zmocnili peniaze, ako je uz u ludi zvykom a miesto, aby si ludia vyberali za kmotra cloveka, ktory sa o dieta dobre postara hlavne po ludskej a moralnej stranke, tak si vyberali bohateho, aby dieta hlavne podporoval financne.. a 'krstny' rodic sa hlavne zavazuje aj viest dieta vo viere, v ktorej ho krstia - tiez v pripade, ze by v tomto rodicia nejak zlyhali, alebo pokulhavali, alebo z nejakeho dovodu nemohli.. takze to nie je len tak, ist niekomu za krstneho rodica.. ak by som sa mala zaviazat, ze budem nejake dieta podporovat, viest a pomahat mu a potom by mi nebolo umoznene byt s nim ani v kontakte, tak by som sa k tomu predsa ani zaviazat nemohla.. dary s tym celym moc nesuvisia a urcite nie su v tej veci podstatne
takze autorka, takto nejako to mozes dotycnym vysvetlit a spytat sa, preco vas vlastne volaju za krstnych, ked o vas inak ani nemaju zaujem.. pre mnohych ludi su to vsetko len take prazdne zvyky, ktorych vyznamu ani nerozumeju, ani ich to nezaujima, len dieta 'treba' pokrstit, 'treba' mat niekoho za krstneho, no a uz ked je niekto krstny prvemu, tak nech je aj druhemu, vsak co to budeme komplikovat.. ved je to len formalita, ze.. ale ty na to pristupovat nemusis
Oni sa vas vazne opytaju po chvilke ze kedy uz pojdete domov alebo vas nechaju stat pred dverami??? 🫨
Presne toto sa ich opytaj. Preco vas volaju,ked sa ani nestretavate. Je to osemetna situacia,ale treba jednat narovinu. Ja by som podakovala,ale neprijimam ich pozvanie z dovodov,ze si myslim,ze ani prvemu dietatu nie je umoznene byt s krstnymi rodicmi a nech radsej pozvu niekoho,kto im je blizsi a s kym sa radi a castejsie stretavaju.
Normalne im povedat, ze takto si "funkciu" krstnych rodicov nepredstavujete, ze je to proti vasmu presvedceniu.
Všetci tu hovoria len o materiálnych daroch a návštevách, ale byť krstným obnáša celkom niečo iné čo pri krste sľubujete a to mnohým uniká. Smutné.
Kedy ma byt krst? Juj, zrovna vtedy nie ste zial doma...