Môžu byť krstní rodičia dvaja bratia?

19. okt 2024

Možno taka blbá otázka ale môže sa stať že krstný rodicia budú dvaja chlapi bratia? Alebo vždy to musí byť 1 muž a 1 žena? Nič z orientáciou to nemá spoločne len rodina situácia a nechcem švagriná dat preto premýšľam takto.

evkamotka
19. okt 2024

To sa neda. Moze mat 1 krst otca a jednu krst mamu.. pokojne len jedneho z nich. Rovnako nemusia byt pribuzni. Avsak neda sa mad dvoch krst otcov/mamy

soncafarma
19. okt 2024

Kamaratov syn ma za krstne 2 zeny, jeho tety... Jedna je kamaratova sestra a druha sestra jeho manzelky a nebol problém... Chlapec ma 13 cize uz vtedy sa to dalo

evkamotka
19. okt 2024

@soncafarma a nie je náhodou jedna krstna a druha birmovna? Alebo jedna krstna a druha bola vtedy v zastúpení niekoho, kto nemohol prist?

soncafarma
19. okt 2024

@evkamotka birmovna urcite nie, ja viem, ze chceli dat surodencov za krstných a kedze ani jeden nemaju brata, tak dali sestry

pribinak
19. okt 2024

Kľudne môžu byt dávala muži, alebo dve ženy, ale nie je to tak že je 1 krstny rodič a ten druhy je svedok krstu?

martul
19. okt 2024

@soncafarma @pribinak na pravdu. Môžeš dať 10 ľudí, mužov ženy to je jedno. Vždy platí: jeden krstný rodič ostatní sú svedkovia krstu.

soncafarma
19. okt 2024

@martul moze byt, nehadam sa 🙂 ja viem, ze stale chlapec spomína, ze ma 2 krstne

vroni
19. okt 2024

Moje deti majú obe štyroch krstnych rodičov, dva páry. A nie, všetci sú v krstnom liste zapisani ako krstni rodičia, nie ako svedkovia krstu.

mimuska328
19. okt 2024

@evkamotka aj kamoška davala za krstnu 2 zeny. Jedna mužova sestra a druha jej naj kamoška takže áno dá sa to

lindous
19. okt 2024

@soncafarma sesternicin malý tiež volá svoju tetu krstná a asi aj vždy bude, lebo ho tak naučili a pri tom nie je vôbec pokrstený 😅 ja sa v tom teda vôbec nevyznám ako to je, takže to ja len tak na okraj, že nejak sa to môže zo zvyku hovoriť a inak to naozaj je 🙂

lukbe
19. okt 2024

Svedok krstu je zrejme ten, kto nespĺňa náležitosti potrebné na to, aby mohol byť krstným rodičom.

evcagabi
19. okt 2024

@evkamotka a moze byt, ze krstna bude moja sestra a krstny partnerov brat? 😅

faasx
19. okt 2024

Kludne moze byt. Aj dve zeny.

evkamotka
19. okt 2024

@evcagabi ano samozrejme

evkamotka
19. okt 2024

Krstný rodič musí mať minimálne 16 rokov, nemôže to byť vlastný otec alebo matka krstenca. Krstný rodič má mať prijaté všetky iniciačné sviatosti (krst, birmovka, Eucharistia), môže to byť jedna osoba alebo dvojica – jeden muž a jedna žena. (Kán. 874)

martul
19. okt 2024

@lukbe nie je pravda. Moje deti majú dvoch, ktorí majú všetky sviatosti. Ale jeden je krstný a druhý svedok krstu.

lukbe
19. okt 2024

@martul tak ja sa nehádam, tak som to cítala

7lenka11
19. okt 2024

Veď aj Cibulkova dala dcére 2 či 3 krstné mamy. Takže isto sa to dá 🙃

nevenka
19. okt 2024

@evcagabi my vobec nemame za krstnych pre 3 deti manzelsky par, preco? Krstny je manzelov brat a krstna moja sestra. Iba ked sa jej nedalo prist na krst 4.dietatu, tak sme dali svagrinu, manzelovho brata manzelku.
No a sestra ked krstila (ale u evanjelikov), tak som ja ako katolicka bola krstna a druhy krstny rodic musel byt evanjelik, takze dala sesternicinho syna 🙂.