Môžem byť krstná mama vlastnému dieťaťu?

natalka30
18. jan 2022

Chcem sa spýtať ci neviete nahodou môžem byt krstná mama vlastnému dieťaťu?

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mauduska
18. jan 2022

krstnymi ridocia su prave ako pomoc rodičom, ako ich "zastupcovia". Preto človek nemože byť krstným rodičom svojho dieťaťa.

vanda323
18. jan 2022

@natalka30 Čosi šiši 😄
Nemôžeš , veď krstná mama je od toho krstná že ak sa napríklad tebe nedajbože niečo stane .... ona má vychovávať tvoje dieťa. Ale aj sľubuje že ho bude viesť k viere kde je pokrstene....

zuzka0605
18. jan 2022

samozrejme ze nie

eru331
18. jan 2022

prečo by si to robila? :D

natalka30
autor
18. jan 2022

@eru331 preto lebo nemam nikoho brat ma svoj svet a ked som chcela krstnu mamu tu co ma moja dcera tak ma toho veľa.. A bohuzial inu rodinu nemám

janewithane
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janewithane
18. jan 2022

@natalka30 nemusí to byt rodina,možno niekto z farnosti kam chodíš?

mima172
18. jan 2022

@natalka30 Jasné, že sa to nedá. Krstný rodič je aj akoby "náhradný" rodič, keby sa niečo nedajbože tebe a manželovi stane. Krstní rodičia nemusia byť z vašej rodiny, kľudne to môže byť tvoja najlepšia kamarátka a mužov kamarát a podobne.

nikha2809
18. jan 2022

@natalka30 tiež to máme podobne,mala byť pôvodne muzova sestra ale zhodli sme sa s mužom že to v žiadnom prípade.Chceli sme dať moju kamarátku s mužom on má všetky sviatosti ona ale nemá ani krst takže tiež nie.Nam farár povedal že môže byť aj starý rodič.

h2
18. jan 2022

@natalka30 To ale vôbec nemusí byť niekto z rodiny. Ja aj moja sestra máme za krstných rodičov vtedajších otcových kolegov z práce s ich manželkami. Nemôžeš poprosiť niektorú kamarátku?

jaskolka
18. jan 2022

Nie, nemôžeš byt krstná vlastnému dieťaťu. Skus požiadať kamarátku, vzdialenejsiu rodinu, vôbec to nemusí byť blízka príbuzná. Dokonca aj starí Rodičia môžu byť, ale z dôvodu veku obvykle to nedávajú ľudia.
Krstný rodič je ten, ktorý sa má v prípade potreby postarať o dieťa, ak by sa rodičom dačo stalo, to je jedna z jeho úloh.

stanulienkat
18. jan 2022

@vanda323
@jaskolka to je dobra hlupost. Ktory sud by prisudil dieta cudziemu cloveku, keby sa rodicom nieco stalo? To je zauzivany omyl.

luciadobiasova
18. jan 2022

minule hovoril u nas knaz, ze dieta nepotrebuje mat krsneho rodica ak nahodou rodicia nemaju nikoho, nie je tam potrebny

h2
18. jan 2022

@stanulienkat Áno, je pravda, že dieťa, ak napríklad rodičia zomrú, nejde automaticky ku krstným rodičom, nemajú naňho žiadne právo. Ale môžu súd požiadať o zverenie dieťaťa do výchovy a často im súd aj vyhovie. Poznám napríklad situáciu, kedy chlapec žil len s mamou, tá bola chorá na rakovinu. Už počas jej liečby bol často u kamaráta a po maminej smrti si ho tá rodina osvojila, súd im to odsúhlasil. A to ani neboli jeho krstní, boli to úplne cudzí ľudia. Len o to požiadali a keďže sa jednalo o už väčšieho chlapca (tuším okolo 12 rokov mal vtedy), tak aj jeho sa pýtali, či to chce.

jaskolka
18. jan 2022

@stanulienkat samozrejme, že to nejde že krstni prídu, vezmú dieťa a hotovo. Ale keď v prípade takej situácie požiadajú súd a preukazu (alebo aspoň jeden z nich, ak nejde o manželov) že sú schopní adekvátne sa postarať, tak súd im dieťa zverí..poznám prípad, kde rodičia boli obaja už bez rodičov a jedinacikovia. Bohužiaľ tragicky zahynuli a ostal po nich syn. Vtedy skutočne jeho krstni rodičia ho dostali do starostlivosti, inak by šiel do domova. Neboli príbuzní, šlo o veľmi dobrých známych toho páru.
Potom tiež môže ísť aj o situáciu, že rodič ma nejaké problémy, zdravotné, finančné a podobne. Tak tiež sa predpokladá, že krstný by mal tomu dieťaťu pomôcť trebárs v tejto sfére.

loliki
18. jan 2022

@natalka30 Opýtaj sa farára, či vyžaduje, aby bol prítomný aj krstný rodič. Nie je to až také dôležité. Aj tak niektorí sú tam len pro forma a povinnosti neplnia žiadne. Nemáš sesternicu, kamarátku? Nemusí to byť najbližšia rodina. Aj keď krstný rodič neplní nejakú výchovnú úlohu, niekedy sa zíde človek na stretnutie, pokecanie, návštevu, aj tie darčeky potešia občas. Je to niekedy umenie vedieť udržiavať vzťahy, aby to bolo príjemné a zároveň nebolo na obtiaž.

zenazaba
18. jan 2022

@natalka30 moj otec je krstny uuuuplne cudziemu dietatu. Raz videl nejaky prispevok mamicky z azyloveho domu, ze jej dietatu nema ist kto za krstnych, tak sa prihlasil....a moji krstni su mamina kamaratka zo skoly a jej muz.

poopsie
18. jan 2022

Krstná mama mojej dcéry je sestra a je zapisana ako svedok krstu... Nikto nemá žiadne sviatosti, rodičia nás k tomu neviedli

loliki
18. jan 2022

@zenazaba Dobrý nápad, treba sa tu na MK rovno opýtať, kto by chcel mať krstniatko. Dobrí ľudia sa nájdu.

janinah
18. jan 2022

Krstného rodiča treba a môže to byť úplne cudzí človek.napr.aj ujo kostolnik odtiaľ kde bude obrad.A nemusí už dieťa ani vás nikdy vidieť.ale nejaký svedok krstu musí byť.Poziafaj kamarátky.kolegynu.susedu.Na sk sa traduje.ze toto sa nesmie odmietnuť " ani cigánovi"...

janewithane
18. jan 2022

@h2 @jaskolka len v takom prípade je jedno ci je to krstný rodič, ak sa o dieťa nemá kto postarať tak sa hľadá niekto z sirsej rodiny, blízkych a známych..

h2
18. jan 2022

@janewithane Áno, je to jedno. Reagovala som na príspevok, v ktorom bolo, že súd nezverí dieťa cudzím ľuďom.

jaskolka
18. jan 2022

@janewithane ok, ale to som dala na vysvetlenie, že napríklad aj to je "úloha" krstného rodiča. V tom konkrétnom prípade vlastne nijake príbuzenstvo nebolo, len ti krstni
A podobne ako píše @h2, tiež to bolo k otázke, že súd nedá cudzím ľuďom dieťa

karelova
19. jan 2022

...len sa tak zamyslam, ze ako nezmyselne to je nastavene... Jedni hovoria, ze krstný rodic ma byt niekto, kto dieta bude 'viest' na ceste k Bohu, že sa o to dieťa má postarať, ak sa rodičom niečo stane (pritom to legislatívne nie je také jednoduché a jednoznačné), ďalšia píše, ze sak nech to je hocikto okoloiduci a potom ho uz nikdy v živote nemusí vidieť... 😀 Nezmyselné a trochu pokrytecke.....

123sofia123
19. jan 2022

@nikha2809 to nevadi že nema sviatosti aj ja som krsná a nemám sviatosti(resp som bola dohliadajuca krsna skratka sa to volalo inak) ale my to bereme tak že krsná som už 8 rokov

miadi
19. jan 2022

Nenoses byt krstna samozrejme. Ale staci 1krstny trebars brat. Ale idealne by ti mal byt clovek s ktorym mas dobry vztah a mal by dieta smerovat k viere.
@123sofia123
Dohliadajuca krstna? Som v zivote nepocula.., a bola si tam len ty ? Ci tam bol este aj niekto iny ako officialny krstny?

123sofia123
19. jan 2022

@miadi ešte jeden tam bol paradoxne sa o malu ale vobec nezaujima ale pokrstený bol. Hlavna vec😄 a áno volá sa to svedok krstu

fineta
19. jan 2022

@natalka30 krstnym rodicom moze byt aj jeden z tvojich rodicov, takisto surodenec katechumena (ak je po birmovke). Aj dcere je krstny otec náš starší syn. 😊 Pripadne nikoho ako píše
@luciadobiasova..

nikha2809
19. jan 2022

@123sofia123 myslíš len ako svedok krstu že si bola?O Tom som už počula že sa to dá aj takto ale istá som si nebola