Chcem sa spýtať ci neviete nahodou môžem byt krstná mama vlastnému dieťaťu?
krstnymi ridocia su prave ako pomoc rodičom, ako ich "zastupcovia". Preto človek nemože byť krstným rodičom svojho dieťaťa.
samozrejme ze nie
prečo by si to robila? :D
@natalka30 nemusí to byt rodina,možno niekto z farnosti kam chodíš?
Nie, nemôžeš byt krstná vlastnému dieťaťu. Skus požiadať kamarátku, vzdialenejsiu rodinu, vôbec to nemusí byť blízka príbuzná. Dokonca aj starí Rodičia môžu byť, ale z dôvodu veku obvykle to nedávajú ľudia.
Krstný rodič je ten, ktorý sa má v prípade potreby postarať o dieťa, ak by sa rodičom dačo stalo, to je jedna z jeho úloh.
minule hovoril u nas knaz, ze dieta nepotrebuje mat krsneho rodica ak nahodou rodicia nemaju nikoho, nie je tam potrebny
@stanulienkat Áno, je pravda, že dieťa, ak napríklad rodičia zomrú, nejde automaticky ku krstným rodičom, nemajú naňho žiadne právo. Ale môžu súd požiadať o zverenie dieťaťa do výchovy a často im súd aj vyhovie. Poznám napríklad situáciu, kedy chlapec žil len s mamou, tá bola chorá na rakovinu. Už počas jej liečby bol často u kamaráta a po maminej smrti si ho tá rodina osvojila, súd im to odsúhlasil. A to ani neboli jeho krstní, boli to úplne cudzí ľudia. Len o to požiadali a keďže sa jednalo o už väčšieho chlapca (tuším okolo 12 rokov mal vtedy), tak aj jeho sa pýtali, či to chce.
@stanulienkat samozrejme, že to nejde že krstni prídu, vezmú dieťa a hotovo. Ale keď v prípade takej situácie požiadajú súd a preukazu (alebo aspoň jeden z nich, ak nejde o manželov) že sú schopní adekvátne sa postarať, tak súd im dieťa zverí..poznám prípad, kde rodičia boli obaja už bez rodičov a jedinacikovia. Bohužiaľ tragicky zahynuli a ostal po nich syn. Vtedy skutočne jeho krstni rodičia ho dostali do starostlivosti, inak by šiel do domova. Neboli príbuzní, šlo o veľmi dobrých známych toho páru.
Potom tiež môže ísť aj o situáciu, že rodič ma nejaké problémy, zdravotné, finančné a podobne. Tak tiež sa predpokladá, že krstný by mal tomu dieťaťu pomôcť trebárs v tejto sfére.
@natalka30 Opýtaj sa farára, či vyžaduje, aby bol prítomný aj krstný rodič. Nie je to až také dôležité. Aj tak niektorí sú tam len pro forma a povinnosti neplnia žiadne. Nemáš sesternicu, kamarátku? Nemusí to byť najbližšia rodina. Aj keď krstný rodič neplní nejakú výchovnú úlohu, niekedy sa zíde človek na stretnutie, pokecanie, návštevu, aj tie darčeky potešia občas. Je to niekedy umenie vedieť udržiavať vzťahy, aby to bolo príjemné a zároveň nebolo na obtiaž.
Krstná mama mojej dcéry je sestra a je zapisana ako svedok krstu... Nikto nemá žiadne sviatosti, rodičia nás k tomu neviedli
Krstného rodiča treba a môže to byť úplne cudzí človek.napr.aj ujo kostolnik odtiaľ kde bude obrad.A nemusí už dieťa ani vás nikdy vidieť.ale nejaký svedok krstu musí byť.Poziafaj kamarátky.kolegynu.susedu.Na sk sa traduje.ze toto sa nesmie odmietnuť " ani cigánovi"...
@janewithane Áno, je to jedno. Reagovala som na príspevok, v ktorom bolo, že súd nezverí dieťa cudzím ľuďom.
@janewithane ok, ale to som dala na vysvetlenie, že napríklad aj to je "úloha" krstného rodiča. V tom konkrétnom prípade vlastne nijake príbuzenstvo nebolo, len ti krstni
A podobne ako píše @h2, tiež to bolo k otázke, že súd nedá cudzím ľuďom dieťa
...len sa tak zamyslam, ze ako nezmyselne to je nastavene... Jedni hovoria, ze krstný rodic ma byt niekto, kto dieta bude 'viest' na ceste k Bohu, že sa o to dieťa má postarať, ak sa rodičom niečo stane (pritom to legislatívne nie je také jednoduché a jednoznačné), ďalšia píše, ze sak nech to je hocikto okoloiduci a potom ho uz nikdy v živote nemusí vidieť... 😀 Nezmyselné a trochu pokrytecke.....
@nikha2809 to nevadi že nema sviatosti aj ja som krsná a nemám sviatosti(resp som bola dohliadajuca krsna skratka sa to volalo inak) ale my to bereme tak že krsná som už 8 rokov
Nenoses byt krstna samozrejme. Ale staci 1krstny trebars brat. Ale idealne by ti mal byt clovek s ktorym mas dobry vztah a mal by dieta smerovat k viere.
@123sofia123
Dohliadajuca krstna? Som v zivote nepocula.., a bola si tam len ty ? Ci tam bol este aj niekto iny ako officialny krstny?
@miadi ešte jeden tam bol paradoxne sa o malu ale vobec nezaujima ale pokrstený bol. Hlavna vec😄 a áno volá sa to svedok krstu
@natalka30 krstnym rodicom moze byt aj jeden z tvojich rodicov, takisto surodenec katechumena (ak je po birmovke). Aj dcere je krstny otec náš starší syn. 😊 Pripadne nikoho ako píše
@luciadobiasova..
@123sofia123 myslíš len ako svedok krstu že si bola?O Tom som už počula že sa to dá aj takto ale istá som si nebola