Môže mať nepokrstený svadbu v kostole?

aniee_aniee
2. sep 2022

Je možne aby mal nepokrstený svadbu v kostole? Neviem ako to funguje ďaakujem

dskjhfdlkdjhl
2. sep 2022

@aniee_aniee jeden z manzelov by mal mat vsetky sviatosti, druhy nemusi mat nic a da sa zaziadat o dispenz na biskupskom urade.

tosomja
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terezka1947
2. sep 2022

@tosomja vždy je to rovnaké,nie kde ako.
Ide o to,že jeden z manželov musí mať sviatosti. Druhý sa berie ako neveriaci. Je tam dispenz,neveriaci sľubuje niečo,atď.

lucyluska
2. sep 2022

@tosomja moja kamarátka si brala Číňana, on súhlasil so svadbou v kostole, kvôli nej, že jej natom záležalo. Aj deti majú pokrstené.

zuzinka888
2. sep 2022

@lucyluska ano to je podmienka sobasa s neveriacim.Suhlas ze deti budu v tejto viere pokrstene.

tosomja
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monro
2. sep 2022

ja som sa tak vydávala. ja mám krst a sväté prijímanie a môj bol nepokrstený. mal dišpenz od biskupa.

terezka1947
2. sep 2022

@tosomja no,pre toho neveriaceho sa nemení nič. Veriaci musí mať sobáš v kostole,keď chce prijímať sviatosti.

maminkasisa
2. sep 2022

@tosomja pointa je, že jeden z páru je veriaci a chce svadbu v kostole, druhý s tým nemá problém, ako moja kamoška, brala si chalana z veriacej rodiny a on chcel svadbu v kostole, mal všetky sviatosti, jej to bolo jedno.... deti majú už krst aj 1. prijímanie....

dskjhfdlkdjhl
2. sep 2022

@tosomja pozri, nemusis vsetkemu rozumiet, to este neznamena, ze je to hlupost. Ja mam vsetky sviatosti, moj muz je ateista, sobas sme mali v kostole, moj muz mi to (napriek tomu, ze je ateista) sam hned navrhol, ani neuvazoval o civilnom sobasi, lebo chcel, aby som ja bola spokojna. Ziaden natlak, ani nic podobne som nemusela vyvinut.

aniee_aniee
autor
2. sep 2022

Ďakujem baby, moc si to vážim

janka1011
2. sep 2022

@tosomja pointa prečo neveriaci chce/má svadbu v kostole je vždy v tom, že tá druhá polovička je veriaca, chce sa sobášiť v kostole aj krstiť deti. Teda robí to kvôli partnerovi. Celkom pochopiteľné, nie?

jankalukasova
2. sep 2022

@tosomja tak logicky ak je jeden veriaci, je pre neho dôležité mať svadbu v kostole, tak ten druhý mu rád vyhovie... Aspoň u nás to tak bolo. Pre manžela to bolo veľmi dôležité. Mne osobne to bolo jedno ale prispôsobila som sa jemu. Tak ako si vážim jeho, vážim si aj jeho vieru...hoci ja sama veriaca nie som.

mima172
2. sep 2022

@aniee_aniee Nam kňaz vravel na náuke (muž nemá birmovku a vtedy som sa ho pýtala ako je to so sviatosťami). Povedal, že zjednodušene sa to dá vysvetliť i tak, že ten, čo sviatosti má, tak ten pred oltárom prisahá a ten, čo nemá, tak ten sľubuje. No asi to záleží aj od kňaza, sú aj takí, ktorí nechcú pár oddať ak jeden z nich nemá sviatosti (kamarát musel sľúbiť kňazovi, že si do 2r od svadby dorobí birmovku, môj muž nemá birmovku - zatiaľ a to kňaz vôbec neriešil).

jaroe
2. sep 2022

@tosomja účel je napr. taký, že druhý partner chce svatbu v kostole predsa.

jaroe
2. sep 2022

@dskjhfdlkdjhl tiež tak.