Môže ísť bábo von až po krste, alebo aj pred ním?

grace82
7. máj 2014

Ahojte, chcem sa opýtať na váš názor, lebo už si neviem sama vybrať čo je správne/nesprávne 😒 ....ide o nasledovné: starší rodinní príslušníci typu babky a pod. mi hučia stále dookola, že s bábom nemôžem ísť skôr von do mesta a pod. kým ho nepokrstíme (bo čo keď sa niečo stane). 😨 ....názor mladšej generácie v našej rodine tvrdí, že v dnešnej dobe sa na to tak striktne neprihliada ako v minulosti, že kľudne môžme bábo zobrať kde chceme a kedy chceme už pred krstom.....čo vy nato?? ku ktorej strane sa priklánate? lebo ja som už šalená z toho 😅

katussska24
7. máj 2014

podľa mňa choď smelo do mesta 😀 😀 😀 ja som toto ani nepočula nikdy...

silaviat
7. máj 2014

no ja co viem tak sa nema chodit von kym neprejde sestonedelie ... niekdo dava krstit neskor napriklad ja budem az v 3 mesiaci kedze sa mi skor nepodari dostat domov - a neviem si predstavit ju drzat tak dlho doma :D ked sa ma daco stat stane sa i doma... 😉 nedaj na povery daj na svoj instinkt 😅

laura0
7. máj 2014

pravdaze mozes ist kde chces,si zober ze by si dala dieta krstit ked ma pol roka tak by si s nim nesla ani von?

mafin152
7. máj 2014

tak toto som este nepocula.. co by sa ako malo stat? nejak nechapem 😕

zuzanockamt
7. máj 2014

@grace82 ja nemam pokrstene dieta vobec a ani neplanujem, cize nesmie chodit von? 😀 😀 😀 ... jasne, ze je to blud, ale urob si podla seba, tak ostan s nim doma, kym ti to pan farar neodobri 😝

zuzanockamt
7. máj 2014

@silaviat ja som prisla domov z porodnice v sobotu a v pondelok sme uz boli vonku 🙂 ... mal presne tyzden 🙂

janinah
7. máj 2014

záleží,či pôjdeš do hypertecsa a položíš ho do tej vaničky na košíku /viac bacilov pokope si ani neviem predstaviť/ alebo ho dáš do kočíka a poprechádzate sa po tichej uličke popod stromami

oktobermimi
7. máj 2014

uff to by sme sa my nedostaly nikdy von 😀

svano
7. máj 2014

@grace82 mám 3 deti a ani v jednom prípade som nečakala do krstu,aby som ich mohla niekam zobrať. A ver tomu,že to prežili v zdraví. Stať sa môže niečo aj doma. A má snáď nepokrstené dieťa pre Boha menšiu hodnotu? Skús sa viac spoliehať na vlastný zdravý rozum.

ln16
7. máj 2014

veď si urob podľa seba nie? nechápem niekedy takýmto zbytočným témam... 🙄

dobromila1111
7. máj 2014

Kľudne choď do mesta. My sme šli von už na 5.deň po príchode z nemocky. Staršia generácia už veľa zabudla, veľa sa zmenilo, sú paranoidní, úzkostliví a radšej daj na dr., prípadne kamošku s malým decom🙂
Veď čo sa má stať, stane sa.

1pipipi
7. máj 2014

ahoj to zavisi od teba ak si veriaca tak si ho daj co najskro pokrstit a hotovo..ale ani krst hned nespravia, mozno nejaky tyzden tiez sa caka alebo..neviem, ale urcite mozes ist s nim von na prechadkz napriklad, a tiez vela ludi nema na babo pozerat hlavne stare babky🙂ale nemyslim si ze toto by ta malo trapit, ved to je na vas...ale také polrocne babatko dat krstit je uz ozaj neskoro, to uz aj pan fararko mozno moze pozerat ze kde ste boli🙂

grace82
autor
7. máj 2014

ved sa nesmejte joj 😝 ja som toho isteho nazoru ze preco neist von, ale ked vam neustale niekto hučí dookola ze sa to nesmie zacnete pochybovat aj o svojom zdravom rozume....len potrebujem argumenty pre tú stranu ktorá je za krst az potom von...bo mne moje akosi dosli a nepomaha ani tvrdenie ze proste musim ist von lebo mi dnu sibne.....

grace82
autor
7. máj 2014

@janinah tak potrebujem tichu ulicku 🙂

sendy1977
7. máj 2014

kamarátkyn dedo bol gregokatolický farár a jeho rozčuľovali také reči, že pokiaľ dieťa nie je pokrstené tak nemôže isť von.
@zuzanockamt ja poznám jednu pani čo má cca 50 rok a nie je pokrstená a chodí vonku 😀

grace82
autor
7. máj 2014

@1pipipi no my musime pockat kým nepriberieme natolko aby nas v perinke bolo vidno 😀 narodili sme sa predcasne v 34 tyzdni.....cize toho dovodu cakame....som veriaca ale zo zdravým rozumom....to skor stare babky v rodine a ich stare tradicie mi tlacia do hlavy

digysa
7. máj 2014

Syna som krstila, ked mal 7 mesiacov. A do kostla, kde bol krsteny sme sa museli dopravit lietadlom tisicky kilometrov. Takze.......co z toho vyplyva?

1pipipi
7. máj 2014

@grace82 ahaa, a to moze ist von ked sa narodilo predcasne..?ja tomu nerozumie, no ale ved krst alebo nie ved podla seba si urob mozno aby si bola pokojnejsia schovaj mu do oblecenia nejaky krizik alebo obrastek svaty a hotovo chod von..

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
grace82
autor
7. máj 2014

@1pipipi može ist von musíme chodit po lekaroch, ale zatial sme to riesili tak ze do auta lekar a domov....už ma 3 tyzdne cize nik z lekarov ci pediatricka nic netvrdila ze nemozeme....skusime to s tým krizikom, pre pokoj v rodine :p

monciky
7. máj 2014

@grace82
kamaratka isla so svojim dietatkom von uz na 6 den od prichodu domov, odporucila jej to pediatricka, akurat bolo vonku krasne pocko...., je ine ak sa babo narodi v zime, vtedy by som tak skoro asi nevyliezla a uz vobec by som nesla s takm malym dietatom niekde do obchodu alebo tak, ked tak na peknu prechadzku za pekneho pocasia...., a necakaj do krstu, rob ako si myslis Ty🙂

grace82
autor
7. máj 2014

@tanapeta nevidim co je na to smiesne ked sa chcem opýtat na nazor cudzích ľudi ktorí nie su citovo ani nijak inak zainteresovaní ako rodinní clenovia...myslim že modrý konik je tu prave pre tento ucel..(.a nepýtam sa otazku typu: možem piť vodu pocas tehotenstva.).lebo nase slovenske babky ci prababky si myslia že musia mudrovať a starat sa do výchovy a dobehnut na vnučati ci pravnucati to zameskane co nestihli na svojich detoch .....jednoducho len som sa chcela opýtat ci aj iní su toho istého nazoru ako ja a nie ako dovod pre premudrele ktoré sa z toho zacnu vysmievať......ci mju v 50-tke CI V 100-ke SEDIET DOMA!!!!!

lorela
7. máj 2014

@grace82 Oj, tak to ti nezávidím! Mať v okolí starších rodinných príslušníkov je síce veľmi fajn, ale takých, ktorí ti budú neustále vtláčať náboženské názory alebo názory z doby koňa... To si bude vyžadovať od teba naozaj pevné nervy, nadhľad, trpezlivosť a vlastný postoj.
A ku ktorej strane sa prikláňam? Nuž, na stranu zdravého rozumu a svojho materinského citu.

Choďte von (keď má babätko aspoň 2 týždne), veď je vonku krásne 😉

andreasiskova3
7. máj 2014

Jasne ze mozes, stat sa moze nieco aj doma nielen vonku.

sakura77
7. máj 2014

Po krste? ? Po sestonedeli???
Panenka skakava..ja asi fakt zijem na inej planéte. .. 😕

grace82
autor
7. máj 2014

@lorela dakujem 🙂 takyto triezvy nazor som potrebovala....aspon ma to utvrdilo v tom ze zmyslam normalne....

barbora21
7. máj 2014

@grace82 my sme boli vonku na prvej prechadzke na druhy den od prepustenia z nemocnice, pediatricka sa ma pytala ci cakam pozvanie na prechadzku od anglickej kralovnej 🙂 a to je maly narodeny po Vianociach a krstili sme ked mal 6 mesiacov medzitym sme zacali chodit na cvicenie pre babatka a plavat a stretavat sa s inymi babatkami, takze urcite by som maleho nedrzala kvoli krstu doma. Druha strana rodiny to ma asi spojene s nejakym urieknutim alebo co to je zas o tom ci na nieco take veris alebo nie 🙂

lucinka2811
7. máj 2014

@grace82 taka mensia uvaha: to ked som svoju dceru nekrstila tak s nou nemozem nikdy nikde chodit??? ... :D je pekne ze babky chcu dodrziavat stale tradicie alebo ako to nazvat..ale druha strana je to ze ked je vonku pekne teplo no nevyjdi s malickou na prechadzku 🙂))) moja mala sa narodila v marci a ja som s nou od zaciatku chodila vonku .. nababusila som ju a prechadzali sme sa 🙂) ... mimochodom bola som v tvojej situacii ..tiez mi to hucali do hlavy.. ale ja som im pekne slusne vysvetlila ze to je moje dieta a moje "tradicie" sa budu dodrziavat 🙂)))

brumka
7. máj 2014

kludne chod a co tie nepokrstne? ved dieta je nevinne ci je krstene ci nieje.

grace82
autor
7. máj 2014

@lucinka2811 och aspon vidim ze nie som sama....s tým hučaním do hlavy... 🙂