Môže byť v takomto prípade svadba v kostole?

24. jún 2022

Môže sa žena ktorá má dieta z predchádzajúceho vzťahu (bez manželstva) vydávať V KOSTOLE za slobodného muža?

katkami123
24. jún 2022

Áno, prečo nie?

melanta
24. jún 2022

Áno, švagriná bola slobodná matka, brat nemá ani krst, svadbu mali v kostole.

autor
24. jún 2022

@katkami123
@melanta napríklad či farár alebo fara kde by bola svadba nemá nejaku možnosť sa v tom sparat a zisťovať či má/nemá dieta, ktoré žena logicky nebude spomínať .. ešte podotknem že v danom kostole bol aj krst dieťaťa

jaskolka
24. jún 2022

Prečo by nemohla? Jedine rozvedený, ak nemá anulaciu, tak nemôže už mať svadbu cirkevne
Ale slobodná matka, ktorá nebola nikdy, vydatá nie je problém.
Ani dieťa nemusí zatajiť, bola som na svadbe, kde nevestina mala dcérka niesla vlecku a hádzala lupienky potom

melanta
24. jún 2022

Farár, ktorý sobášil môjho brata normálne vedel od začiatku, že nevesta je slobodná matka, že ženích nie je otcom dieťaťa, že ženích nie je vôbec veriaci. Farár to vôbec neriešil. Nevesta je veriaca, tak kto je farár, aby zakazoval svadbu v kostole z takéhoto dôvodu?

katkami123
24. jún 2022

Prosím ťa, z kresťanského hľadiska si myslím, ze rozhodne lepšie slobodna matka a staráš sa o dieťa akoby si mala ísť na potrat. Rozhodla si sa pre život, tu ťažšiu, ale krajšiu cestu, nie je dôvod, aj keby na gate vedeli, ze máš dieťa, aby si nemohla mat svadbu v kostole. To ta niekto len možno zbytocne stresuje.

katkami123
24. jún 2022

@melanta
Áno, sú aj takéto výnimky, bola som z toho prekvapená, keď sme s muzom vyplnali formulár. Môže sa brat v kostole aj neveriaci, pripadne iného vierovyznania s veriacou. Len musí podpísať papier, ze súhlasí s partnerkiným vierovyznaním, nebude jej vnucovať svoj názor a ich spoločne deti budú vychovávať v kresťanskej viere

0silvia0
24. jún 2022

slobodna matka a slobodny muz nie je vobec problem, problemy su pri rozvedenych, ktori mali svadbu v kostole.

h2
24. jún 2022

Jasné, že môže. Vyspovedá sa, oľutuje svoj hriešny život a môže sa vydávať.

mikadooo
24. jún 2022

Áno

veronika946
24. jún 2022

Ak má zatajovať vlastné dieťa kvôli svadbe v kostole, tak nech sa na to radsej vykasle… 🤦🏻‍♀️ Najdite si farara co neni zaseknuty v stredoveku, lebo len tak to moze vadit, oficialne nevadi, svadba moze byt aj v kostole mimo bydliska.

gianna
24. jún 2022

Dieťa so sobášom v kostole nemá nič spoločné ;) aby ste mohli mať sobáš v kostole je potrebné, aby aspoň jeden zo snúbencov bol pokrstený 🙂

janetinka27
24. jún 2022

autorka, dieta nie je prekazka svadby v kostole. pary sa casto beru prave vtedy, ked sa rozhodnu pokrstit dieta a knaz im navrhne sobas,lebo zisti,ze nie su zosobaseni.

zuzsat
30. jún 2022

@jaskolka aj rozvedeny moze mat svadbu v kostole.zavisi od farara

gianna
30. jún 2022

@zuzsat to nezávisí od farára, ale od predpisov kanonickeho práva 😉 civilné rozvedený môže mať svadbu v kostole len vtedy, ak predchádzajúce manželstvo bolo vyhlásené za neplatné.

jaskolka
30. jún 2022

@zuzsat nie, toto je možné len vtedy, ak bolo manželstvo anulovane. Nijako to nezávisí od nijakého farara, to je cirkevný predpis, prekážka v uzavretí manželstva.

zuzsat
30. jún 2022

Ak predtym svadba nebola v kostole tak sa moze kludne sobasit aj rozvedeny a zavisi od farara.niektori s tym maju problem a hned odmietnu a ini s tym nemaju problem. Ak by predchadzajuci sobas bol v kostole tam uz to je zlozitejsie ale aj to sa da vybavit.

zuzsat
30. jún 2022

Ale nehadam sa ale teraz normalne ste ma dostali do soku...
Podme konkretne sa bavit....

Ja som evanjelicka, svadba na urade, rozvedena s dietatom...
Cisto teoreticky...
Priatel je katolik.cakame spolu babo. Ak by sme sa o rok dva tri chceli vziat tak by to teda bol problem??? To ako fakt niekto rozhoduje o tom ci si niekoho vziat mozem alebo nie?

jaskolka
30. jún 2022

@zuzsat jedna sa výlučne o sobáš a rozvod v katolíckej cirkvi. (a predošlý cirkevný sobáš)
neviem, ako to je u evanjelikov, ale v katolíckej cirkvi, ak je rozvedený človek, ktorý bol sobášny v kostole, tak nie, nemôže sa už znovu sobáši v kostole, ak nemá anulaciu manželstva.
Ako vydatá na úrade a rozvedená, tam myslím, že je možne sa v kostole zosobášit.
Co sa týka tej poslednej otázky, samozrejme, môže si človek, ktorý bol prvýkrát sobášny v kostole a je rozvedený bez anulacie, vziať, koho chce. Ale už len uradne, nie v znovu v kostole. Ide o to, že katolícka cirkev nepozná rozvod. Iba nulitu manželstva, ale tam si oprávnene dôvody, nie každý ju dosiahne.

gianna
30. jún 2022

@zuzsat pokiaľ si ty pokrstená a mala si svadbu len na úrade, táto nie je podľa cirkevného práva platna, teda si ako slobodná. Takže tam kanonicka prekážka nie je. A nejde o to, či niekto rozhoduje, či si môžeš niekoho vziať alebo nie, ale sú nejaké pravidlá, ktoré treba dodržiavať 😉

guiseppinka
30. jún 2022

@zuzsat v tvojom pripade nemas ziadne prekazky na sobas v kostole (katolickom), lebo podla kanonu ziadny sobas nebol uzavrety... Mohla by si byt aj 10x civilne rozvedena, pred katolickou cirkvou ai stale nevydata... Jedine podpises papier, ze nebudes muzovi prekazat vo vychove ku katolickej viere a hotovo...

zuzsat
30. jún 2022

Uff ok. Tak to mi trosku odlahlo... Aj ked jedno dieta evanjelik druhe katolik no bude to komedia u nas potom

guiseppinka
30. jún 2022

@zuzsat v starsich zmiesanych manzelstvach bolo tak, ze synovia po ocovi a dievcata po mame... Akoze doteraz mi to hlava neberie, ale tak dajme tomu..

gianna
30. jún 2022

@zuzsat ak budete chcieť mať sobáš v katolíckom kostole, katolícka stránka bude musieť požiadať o biskupský dispenz od manželskej prekážky rozdielnosti kultu (udeľujú bez problémov, len treba požiadať najneskôr 3 mesiace pred sobášom). Katolícka stránka podpisuje tiež sľub, že bude vychovavat deti v katolíckej viere a nekatolicka stránka, že berie tento záväzok svojho manžela na vedomie.

zuzsat
30. jún 2022

A este jedna otazka.... Len hypoteticka....budeme mat babo... Dam ho pokrstit ako evanjelika.... Ak budeme chciet svadbu o 5 rokov neskor tak ta vychova v katolickej viere bude platit len na dalsie deti (ktore neplanujeme) ?

gianna
30. jún 2022

@zuzsat joj, moc rozmýšľaš nad tým, ako "odzubat" systém 🙂 pozri, ak chcete vychovat zo svojho dieťaťa dobrého človeka a viesť ho k Bohu, hľadajte, čo vás spája a vysvetľujte mu pravdy viery katolícke aj evanjelické so všetkou láskou a toleranciou. Ak dieťa k Bohu viesť nechcete, tak žiadny zákon, pravidlo ani sľub na to nič nezmení 😉