Môže byť krstný otec sobášený len na úrade?

kojzarik
3. feb 2016

Ahojte riesim taku vec ,cakam babo cez leto ale krsny rodicia su zatial zosobaseny len na urade ,planuju sa vziat ale az neskor ...moja otazka znie mozu byt krsny aj ked sa budu brat az neskor alebo nie ? Vopred dakujem za kazdu odpoved

cervenaruza123
3. feb 2016

Najlepsie je sa spytat knaza. Oficialne podla pravidiel by sa nemali byt, lebo maju byt krestanskym vzorom pre dieta a teda by mali byt zosobaseni v kostole. Ale niektori knazi su ochotni spravit aj vynimku, mozno o to skor, ze sa planuju vziat

annazozelenehodomu1
3. feb 2016

Krstný rodič musí mať krst, prvé sväté prijímanie, birmovku. Môže byť slobodný , ak je sobášený tak sobášený má byť v kostole. Stačí jeden krstný rodič- buď krstná matka alebo krstný otec. Ak chceš dvoch, tak stačí ak jeden z nich spĺňa tieto podmienky. Ten, ktorý nespĺňa podmienky bude zapísaný ako svedok krstu.

lauricka
3. feb 2016

Myslim si, ze ak spolu ziju a nie su sobaseni v kostole, tak asi podla cirkvi nebudu vhodni byt krstnymi rodicmi. Ziju vlastne v hriechu, ci? Uradne manzelstvo aj tak pre cirkev neplati, ci? Krstny rodic by mal mat vsetky sviatosti.

qidko
3. feb 2016

Nie podobny problem som riesila tyzden dozadu v diskusii Problem s krstom

101lucia
3. feb 2016

Urcite zalezi od farara..Ja sa v tom sice nevyznam lebo sama niesom veriaca ani pokrstena ale myslim ze exisuju aj taki ktorym to nevadi (skor vynimka), ale aj taki ako je ten nas ktorý ked pochovaval nepokrstene babatko tak si neodpustil a pri pohrebe predniesol ze to dieta nepojde do neba a ze bolo splodene v hriesnom zvazku (pretoze sam ho odmietol pokrstit lebo matka bola slobodna)...no neviem si predstavit ako sa po tomto prednese citila ta matka chuderka ktora pochovavla svoje par tyzdnov stare dietatko. Takze tolko k tomu....

jajka68
3. feb 2016

vsetko zalezi od farara. my nie sme s chlapom zobrati. krstny otec zije so snubenicou, krstna mama je rozvedena. Farar, ktory je u nas v dedine nam daval vysse hodinu predslov o tom, ako krstny otec zije v hriechu, bo zije so snubenicou pod jednou strechou. Za tu hodinu co sme tam boli sa ani neopytal ako sa dieta vola. Po hodine sme sa postavili a odisli. Isli sme za druhym knazom, ten sa opytam ako sa vola mala, ci je zdrava, atd. opytal sa na mena krstnych a povedal datum krstu. takze velmi vela zalezi od farara

lubka1983
3. feb 2016

Blbost..svagrova nemaju svadbu v kostole brali sa na bojnickom zamku teda len uradny sobas nema ani prijmanie svagrova ani birmovku..svagor-brat mojho muza ma len krst a su krstny mojmu malemu a ziaden problem nebol..

simaaprilova
3. feb 2016

U nas farar bol proti.vysvetlil ze co vsetko musia mat "nastavajuci"krstny rodicia (to som ani ja a ani buduci krstny nesplnali) tak skusila sestra farara vo vedlajsej dedine a tam povedal na rovinu - za 20 eur sa da vsetko.takze tak!

alicka850
3. feb 2016

Zalezi od farara,my sme boli s priatelom za krstnych pred 1 rokom a sme obaja rozvedeni a nie sme zobrati a ja som vtedy este aj cakala maleho. Nebol s tym absolutne ziaden problem. Spytajte sa farara,co bude krstit a uvidite.

zaraaa
3. feb 2016

Všetko zaleží od farára.Ked sa pôjdeš opýtať 10 farárov,tak nie všetci sa zhodnu v rovnakej odpovedi.

katrinka8
3. feb 2016

http://papradno.fara.sk/krst.htm
Tu je celkom dobre vysvetlené, kto môže byť krstným rodičom - mal by to byť pokrstený človek s birmovkou a ak má partnera, tak majú byť zosobášení v kostole. Realita je však taká, že nie všetci farári toto dodržujú.
Teoreticky to je tak, že ak nie sú potenciálni krstní rodičia zosobášení v kostole, a zároveň spolu žijú v jednej domácnosti ako partneri (alebo len 1 z nich má byť krstným a takto žije) alebo "len" úradne zosobášení, podľa cirkvi žijú v hriechu (nemajú sviatostné manželstvo uzavreté pred Bohom), a preto byť krstnými rodičmi nemôžu. Ako bolo spomenuté vyššie, ak za krstného chcete len 1 z uvedenej dvojice, môže byť zapísaný ako svedok pri krste, a druhý krstný rodič by mal už spĺňať vyššie uvedené podmienky (mať všetky uvedené sviatosti, a ak nie je ženatý/vydatá, ale zároveň má partnerku/partnera, nemali by žiť bez sobáša spolu v jednej domácnosti - zjednodušene povedané - čiže podľa cirkvi nežiť v hriechu).

8291
3. feb 2016

Veeeeľa záleži od farára,krstný rodičia našej malej niesu zosobášený,krstný otec nemá birmovku a keď sa krstilo ešte ani my s manzelom sme neboli manželka a okrstil nám malú,samozrejme blablabla a mame sa dať všetci do poriadku poženiť,povydávať a bolo.sobaš potom sme nemali v kostole,len na matrike.

lucka222
4. feb 2016

Ja som si pre krst musela urobiť prijímanie a birmovku. Prve dve krstné deti sme pokrstili týždeň po birmovke. Druhe dve sme krstili keď som sa vydala necelí polrok. Svadba bola v kostole. Druhým krstným deťom mal byť krstným aj môj manžel a nemohol pretože nieje pokrstený. Ak by sa aj chcel dať pokrstiť je okolo toho veľa procedúr, tak ho deti nakoniec budu brať ako krstného ale oficiálne som krstná len ja.

horana
4. feb 2016

Vidim ze uz je vsetko mozne. Krst by mal byt o zarukach vychovavani vo viere a ako moze dat zaruku niekto, kto sa nou sam neriadi, teda napr. uz len nechce sa dat sobasit v jej ramci co je ozaj to nejmenej ak je niekto co i len trochu uprimne to cele berie. Vidno ze staci nejak sviatocne sa k tomu prihlasit a uz aj knazom je to suma fuk, ako clovek nemusi byt nejaky fanatik a neviem aky ortodoxny, ale co zostane z viery ked prakticky vsetko sme z nej odstranili a nechame si co len sa nam hodi co je v koncovke velmi malicko. Taky krst je potom uz len divadielkom pre rodinu. Treba sa zamysliet ci ho naozaj chceme, lebo takto to nema ziadny osoh pre dieta, ked sa necha len vonkajsia skrupina, ale vnutri je to cele vyprazdnene.

worker_falcon
4. feb 2016

To je fakt taky bordel v jedinej pravej katolickej cirkvi? Kazdy si robi co chce? Ked nepovoli jeden farar, idem za inym? Ale niet sa comu cudovat, ked je zalozena na tak vratkom zaklade ako je Tradicia. Ktora sa xyz krat menila, ktora je zalozena na ludoch a ich "stabilite" a "mudrosti".
Ja len nechapem ludi, naco chcu dat dieta krstit. Ved im viera absolutne nic nehovori. Myslia si, ze krst dietatu nieco zabezpeci? V niecom mu pomoze? a v com asi? Hovori nieco Biblia o krsteni nemluvniat? Co hovori o krste?

alexandra206
4. feb 2016

zalezi od farara

majocka04
4. feb 2016

my sme krstili ako nezosobašení, ale s tým že sme farárovi povedali, že sa chystá svadba, ako už bolo písane vyššie, to záleží od farára 🙂