Môže byť krstný otec muž, ktorý nie je v manželstve a má dieťa?

1. apr 2023

Baby moze byt krsny otec v katolickom kostole človek čo nieje ženatý ale má dieťa s priatelkou a vstekyysviatosti teda okrem manzelstva?

jan510
1. apr 2023

moze, ale musi zit s myslienkou ze sa ozenit s dotycnou chce kedze zije v hriechu

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
1. apr 2023

@jan510 ďakujem

neznamaznama
1. apr 2023

Záleží to od kňaza. U nás kňaz nepovolil ako krstného môjho brata, ktorý žil s priateľkou, dieťa nemali a to mali už dátum svadby

jan510
1. apr 2023

@elizabet173 dokazat sa to jasne ze neda, ale tak asi predpokladaju ze klamat nebude. Aj ked ludia klamu samozrejme aj pri takych veciach

autor
1. apr 2023

@neznamaznama to som si vedomá,idem sa spýtať samozrejme farára ale len som chcela či niekto ma skúsenosti či to tak niekto má

elmivelmi
1. apr 2023

nie

marisoul17
1. apr 2023

V tomto sa to líši od kňaza ku kňazovi. Ak krstný otec, ktorého ste vybrali je dobrý človek, zmeňte radšej kňaza.

autor
1. apr 2023

Ďakujem baby za rady a názory 🙂

zorkahorka
1. apr 2023

Spytaj sa knaza. Nirktory to akceptuje, niektory nie

janinah
1. apr 2023

@marisoul17 kňaz sa raz bude zodpovedať Bohu co dovolil a co nie..mnohí kňazi ustúpia požiadavkám veci neznalym rodičom,lebo im ide o to,aby dieťa bolo pokrstene.Ziadat výnimky od kňazov a tešiť sa ako vydrbali so systémom je drzosť,hlúposť a na škodu veci.Autorka presne vie,že dotyčný kandidát na krstného otca žije v hriechu aj to co je podla cirkvi úlohou krstných rodičov a predsa sa to bude chodiť vypytovať kňaza a čosi riešiť.

mima1608
1. apr 2023

Baby, pridám sa k téme s trošku inou otázkou - môžu byť krstní rodičia keď nemajú birmovku, ale "len" krst a prijímanie?

marisoul17
1. apr 2023

@janinah rozumiem, že su tam doktríny, ktoré treba, alebo by sa mali dodržiavať. Ale pre porovnanie, ja som mala krstnych ktori má k viere neviedli, ale milovala som čas s nimi, trávila som tam každé prázdniny a dodnes mám s nimi pekný vzťah. Nie je dôležitejši vzťah, ktorý medzi sebou budú mať ako to, či sa "hodi" do pravidiel viery? Tým, nechcem negovat vieru, v ktorej dieťa dávajú krstiť.

marisoul17
1. apr 2023

@mima1608 môže, poprípade bude uvedený ako svedok krstu.

mima1608
1. apr 2023

@marisoul17 ďakujem. Len problém je ten, že oni obidvaja nemajú birmovku. No dúfam, že to kňaz "prekusne".

monillia
1. apr 2023

@mima1608 Som krsna ,birmovku nemam

neznamaznama
1. apr 2023

@mima1608 opäť to záleží na kňazovi. Oficiálne nie, krstný rodič má mať krst, prijímanie aj birmovku a minimálne 16 rokov. A nesmie to byť rodič dieťaťa. Ale viem, že niektorí kňazi to až takto neriešia.

janinah
1. apr 2023

No,niektorým kňazom ani nenapadne,že by si dospeli svojpravni ludia s kľudným svedomím šli za krstných rodičov bez potrebných sviatosti.Ozaj chceme od knazov,aby vysetrovali otázkami,či kandidáti majú krst a ešte 1,sväté a ešte birmovku,aby riešili toto ? Hádam nie sme v materskej škôlke....

autor
1. apr 2023

@janinah hádam je to moja vec co sa idem pýtať kňaza nie?

autor
1. apr 2023

@janinah tebe môže byt fuk co ja idem riešiť ..ale ako v každej téme musíš len riešiť druhých

autor
1. apr 2023

@neznamaznama dobre vedieť.dakujem

vkatush
1. apr 2023

Nám 3 kňazi nepovolili manželov, ktorí sú zosobášení 10 rokov, majú 6 ročnú, chodia do kostola, majú krst, birmovku/konfirmaciu.
ALE sú zobratí len na úrade, keďže ona katolíčka a on kalvin, tak kompromis si urobili úradnú svadbu.

Nepovolil nám žiaden farár, že jedine, ak si urobia svadbu v kostole.

janinah
1. apr 2023

trafena hus zagagala.....riešim temu,o ktorej náhodou niečo aj viem,nie človeka

janinah
1. apr 2023

@vkatush ak vedia v kostole zosobášit katolíka aj neveriaceho,tak určite vedia aj katolika a evanjelika....ale to je vec "manželov",ak by to ozaj chceli,tak cirkevnu svadbu maju dávno

autor
1. apr 2023

@janinah no koment. Tak mi tu láskavo nevyčítaj čo sa koho ja idem spýtať či nie

janinah
1. apr 2023

chod sa pýtať co len chceš a kde len chceš...strápnovať na fare sa nebudem ja...lebo bežne sa aj lekárov pýtame,či ozaj treba slepé črevo operovať,ak je zapalené a bežne sa sudcov pýtame,či nevie dať iný teda nižší trest ako píše zákon...tiež ti želám pekný den

autor
1. apr 2023

@janinah 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ pekný deň veru

lesanka845
1. apr 2023

Načo zbytočne sebe aj farárom komplikujete život.Ved ak nespĺňa podmienky zápisu ako svedka krstu a je vybavené.A netreba žiadne vymýšľanie a obchádzanie podmienok.