Baby moze byt krsny otec v katolickom kostole človek čo nieje ženatý ale má dieťa s priatelkou a vstekyysviatosti teda okrem manzelstva?
@jan510 ďakujem
Záleží to od kňaza. U nás kňaz nepovolil ako krstného môjho brata, ktorý žil s priateľkou, dieťa nemali a to mali už dátum svadby
@elizabet173 dokazat sa to jasne ze neda, ale tak asi predpokladaju ze klamat nebude. Aj ked ludia klamu samozrejme aj pri takych veciach
@neznamaznama to som si vedomá,idem sa spýtať samozrejme farára ale len som chcela či niekto ma skúsenosti či to tak niekto má
nie
V tomto sa to líši od kňaza ku kňazovi. Ak krstný otec, ktorého ste vybrali je dobrý človek, zmeňte radšej kňaza.
Ďakujem baby za rady a názory 🙂
Spytaj sa knaza. Nirktory to akceptuje, niektory nie
@marisoul17 kňaz sa raz bude zodpovedať Bohu co dovolil a co nie..mnohí kňazi ustúpia požiadavkám veci neznalym rodičom,lebo im ide o to,aby dieťa bolo pokrstene.Ziadat výnimky od kňazov a tešiť sa ako vydrbali so systémom je drzosť,hlúposť a na škodu veci.Autorka presne vie,že dotyčný kandidát na krstného otca žije v hriechu aj to co je podla cirkvi úlohou krstných rodičov a predsa sa to bude chodiť vypytovať kňaza a čosi riešiť.
Baby, pridám sa k téme s trošku inou otázkou - môžu byť krstní rodičia keď nemajú birmovku, ale "len" krst a prijímanie?
@janinah rozumiem, že su tam doktríny, ktoré treba, alebo by sa mali dodržiavať. Ale pre porovnanie, ja som mala krstnych ktori má k viere neviedli, ale milovala som čas s nimi, trávila som tam každé prázdniny a dodnes mám s nimi pekný vzťah. Nie je dôležitejši vzťah, ktorý medzi sebou budú mať ako to, či sa "hodi" do pravidiel viery? Tým, nechcem negovat vieru, v ktorej dieťa dávajú krstiť.
@mima1608 môže, poprípade bude uvedený ako svedok krstu.
@marisoul17 ďakujem. Len problém je ten, že oni obidvaja nemajú birmovku. No dúfam, že to kňaz "prekusne".
@mima1608 opäť to záleží na kňazovi. Oficiálne nie, krstný rodič má mať krst, prijímanie aj birmovku a minimálne 16 rokov. A nesmie to byť rodič dieťaťa. Ale viem, že niektorí kňazi to až takto neriešia.
No,niektorým kňazom ani nenapadne,že by si dospeli svojpravni ludia s kľudným svedomím šli za krstných rodičov bez potrebných sviatosti.Ozaj chceme od knazov,aby vysetrovali otázkami,či kandidáti majú krst a ešte 1,sväté a ešte birmovku,aby riešili toto ? Hádam nie sme v materskej škôlke....
@janinah hádam je to moja vec co sa idem pýtať kňaza nie?
@janinah tebe môže byt fuk co ja idem riešiť ..ale ako v každej téme musíš len riešiť druhých
@neznamaznama dobre vedieť.dakujem
Nám 3 kňazi nepovolili manželov, ktorí sú zosobášení 10 rokov, majú 6 ročnú, chodia do kostola, majú krst, birmovku/konfirmaciu.
ALE sú zobratí len na úrade, keďže ona katolíčka a on kalvin, tak kompromis si urobili úradnú svadbu.
Nepovolil nám žiaden farár, že jedine, ak si urobia svadbu v kostole.
trafena hus zagagala.....riešim temu,o ktorej náhodou niečo aj viem,nie človeka
@janinah no koment. Tak mi tu láskavo nevyčítaj čo sa koho ja idem spýtať či nie
chod sa pýtať co len chceš a kde len chceš...strápnovať na fare sa nebudem ja...lebo bežne sa aj lekárov pýtame,či ozaj treba slepé črevo operovať,ak je zapalené a bežne sa sudcov pýtame,či nevie dať iný teda nižší trest ako píše zákon...tiež ti želám pekný den
@janinah 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ pekný deň veru
Načo zbytočne sebe aj farárom komplikujete život.Ved ak nespĺňa podmienky zápisu ako svedka krstu a je vybavené.A netreba žiadne vymýšľanie a obchádzanie podmienok.
moze, ale musi zit s myslienkou ze sa ozenit s dotycnou chce kedze zije v hriechu