Ahojky dievčatá,
Keďže je tu každá druhá téma o očkovaní, čo mne už dosť ide na nervy, tak som sa rozhodla založiť novú tému . Vianoce.
Moja otázka znie, máte už nakúpené darčeky? Čo kupujete rodičom? A hlavne moja nočná mora je čo kúpiť svokre 😄
Aké menu podávate na Štedrý večer?
Ja odpoviem: Ja mám nakúpené darčeky tak zbežne. Ešte nemam všetko čo som chcela.
Moje Vianočné menu bude vyzerať takto: Navarim kapustnicu, ja ju ale papať nebudem keďže mám tie kamienky....
Ďalej my rybu nepapame takže šalát a reznik, ja si spravím varené kuracie a zemiaky.
Koláčiky každý rok obiednavam, keďže niesom veľmi zdatná pekarka. Koláčik upečiem ale len hrnčekový múčnik v nedeľu.
Ďalej spravím chlebíčky ...plnené croasanty...a iné mňamky ....
Nerobím toho veľa. Keďže sme veľká Rómska rodina. Chodíme k svokre k mojej mamke každá z nich nás nabaľuje a ja potom doma Bohužiaľ vyhadzujem.
postupne darceky uz kupujem, mam rada ked nemusim v decembri nejako stresovat. Vacsinou si uz malickosti kupujeme, co viem ze co ma kto rad, tak to kupim. Co sa tyka darcekov svokrovcov tak to stale je v rezii mojho muza, on vymysla im a ja zase nasim.
Na Stedry den robim hrachovu polievku a hribikovu. Potom rybka, rezen, salat. Pecenie kolacov zboznujem, ale zase s mierou aby sme nevyhadzovali 🙂
Na štedrý deň na obed opekance s makom, večera začína chlebíkom a strúčik cesnaku pre zdravie, oblátky s medom a orechami, šošovicová so slivkami bez mäsa a klobásy, zemiakový šalát robím deň vopred, večer losos na masle
z darčekov už niečo mám, zatial kozmetiku a stieracie losy
večera : oblátky s medom a cesnakom, potom prekrojíme jabĺčko a podelíme sa, hádžeme orechy do kútov /aby sa každý z každého kúta sveta vrátil domov/, ryba so zemiakových šalátom, teraz väčšinou losos, polievka žiadna, ale je navarená kapustnica, tá sa je neskoro večer alebo na druhý deň
@marcellka32 Takže papate aj na Vianoce na obed? U nás doma sa to napríklad vždy zakazovalo a ja som na tajňaša chodila vyjedat koláče 😄.
Môj muž s deťmi to teraz tiež praktizuje 😄
Inak ta sošovica je zaujímavá voľba nemôžeš mi poslať receptik? Možno tento rok u nás nebude kapustnica
veeeľmi sa teším na tieto vianoce, keďže nás čakajú naše prvé spoločné vianoce, tak som zvedavá na nové zvyky a tradície 🙂 darčeky sme ešte neporiešili vôbec, je to príliš skoro na nás 🙂
Darceky este nemam ale synovi aspon viem ze co🙂aj muzovi. Este musim krstnym detom nieco kupit.. svokrovcol nic kedze zijeme od seba 1500km a uvidime sa asi az na jar. Varit budem kapustnicu s udenym masom , klasika zemiakovy salat a k tomu losos alebo ryba.
Darceky čiastočne (pre muža som objednala tu krabicu Manboxeo, pre sestru knihu a osušku, rodičov už nemám, no a pre drobca plánujeme kúpiť odrážadlo)
Naše menu na Vianoce je - cez deň len také skromne, ráno chlieb s maslom, syrom, na obed zeleninová polievka a na večer u nás je klasika oblátky s medom, cesnak, kapustnica, zemiakový šalát, ryba(filé),pirohy,opekance s tvarohom a makom.
Keďže je to dost jedla, tak len také symbolické porcie zo všetkého.
No a potom medovníky, orechová a kakaová štrúdľa, linecké pečivo, kokosové jeze, medvedie labky, to len tak zobkame pri telke.
@vanda323 konečne nejaká iná téma než očkovanie, covid a podobne takže chválim 😃
Nakúpené darčeky niektoré už mám, ale ešte musím podokupovať, som si spísala tento rok zoznam a podľa toho odškrtávam 🤷🏼♀️😃
Mojej mame parfém, kozm.kazetu, obliečky a svetrík. Svokre parfém, kozm.kazetu, Moka kávovar.
Na raňajky v štedrý deň sa u nás papá vianočka s kakaom.
Naše menu je, oblátky s medom a cesnakom, kapustnica s klobásou+údeným+beav.mäso, potom kapor a šalát ale ja to nelúbim takže sebe robievam kurací rezeň a taký iný šalát alebi varené zemiaky. 😃
Po večeri ku kávičke si dávame ešte kokosové ježe, to je taká naša tradícia.
Koláčiky si pečiem sama 3-4 druhy 😃 ale tiež keď chodíme ku mojim rodičom alebo ku svokre tak tiež nám nabalia tak máme toho toľko že dojedáme pomaly ešte na Veľkú noc haha 😃
Ja robievam ešte, štrúdle a také syrovo-šunkové trojuholníky.
My sme sa v rodine (aj z manželovej aj z mojej strany) dohodli, že darčeky sa idú kupovať len deťom.
Ja už som bola neskutočne unavená a otrávená z toho aby som vymýšľala prekvapenia dospelým ľuďom, čo keď niečo chcú si to proste kúpia sami počas roka 🤷♀️ a vyhadzovať peniaze za kozmetické taštičky mi pripadá zbytočné, ešte teraz by som nejaké našla z roku pána 2017 niekde v skrini, čo sme to nestíhali ani míňať. Takže som to vyriešila takto. Ani my s mužom od nikoho nič nechceme, nech kúpia deťom ak chcú.
A piecť veru neviem či budem 😄 v postieľke mám týždňového gentlemana, druhého 3a pol ročného vedľa v izbe..... Budem rada ak zbuchame večeru nejako, že by sme hladní neboli 🤣 asi poprosím mamu alebo svokru nech s koláčmi vypomozu tento rok.
@vanda323 na obed máme opekance (kúpim v Kauflande), zalejú sa horúcim mliekom a makom s cukrom.. šošovicová polievka klasika na kyslo s kyslou smotanou a pred dovarením tam pustím balík sušených sliviek... kapustnicu s hribami a klobásou robím až na Silvestra
Ja darčeky tak na 60% čakajú nás tie najdrahšie, nejaká elektronika a pre syna niečo od YouTube rov 🤦. Naším niečo symbolické a potom sa na niečo poskladame so súrodencami. Svokre našťastie vybrala švagriná. My na štedrý deň tri polievky,ale všetko pôstne. Šošovicová na kyslo, kapustnica a kapustnica so smotanou a ešte svokor mi vždy pošle rybaciu. Večera pečený pstruh, losos aj filé, šalát zemiakový s majolkou aj bez. Varím tak že pre každého čo ľúbi. Koláčiky pečiem suché linecké,medovníky, vanilkové rožky a grilazky.
@vanda323 darčeky ešte nemám a ani neviem komu čo🙂
Jedávame kapustnicu, muž s dcérou šošovicovu polievku, majonézovy salát a kapor, muž rybie prsty od Iglo🙂)to by nebol on, keby nemal nejaký problém s jedlom.
Koláčiky upečieme, ale neprehaname to max 3 druhy aj tak najradšej mám linecké.
Kávovar kúp, keď ma svokra rada takú kávu mojej mame nechutila je zvyknutá na svoju Nescu
Darčeky si dávame iba my deťom a manžel si kúpil nejakú mašinu do dielne (názov je na mna komplikovaný ale je zo nejaká pila😅) tak jemu asi len pyžamo aby čosi mal, deťom spoločne lego, a obom mikiny ☺️ Ja mám problém že mame od našich mame peniaze a neviem co by som si kúpila.. keďže nikde nechodíme a som s tretím tehotná oblecenie mi je na nič, záľubu co mám dekorovanie to mu stačí jedna taviaca pištoľ co mám tak mám pocit že mi nič netreba 😅 a menu kapustnica ale taká už fajnová aj s klobásou a údeným 🤤 a majonezovy šalát s vysmazanou rybou uvidíme na co natrafíme ☺️ Samoška na pečenie sa veľmi teším, dvojročná už sa pýta každý deň kedy začneme piecť ☺️ To bude radosť ☺️ Ďakujem za tému je to super takto zosumarizovať a prečítať niečo tak pekne a milé 🎄
@vanda323 darčeky už mám takmer všetky, ale ja ich zase veľa nepotrebujem, rodičia mi žiaľ už nežijú, so súrodencami si nekupujeme, len deťom. Na Štedrý deň nedržíme pôst, varíme kapustnicu, dáme si pohár cinzana, poobede pripravím rybu a rezne, šalát robím predošlý deň, partner urobí pupáky, rozprávky, pohoda.
@vanda323 super téma, taka normálna 😂 no ja už darčeky mam pre všetkých, ešte dnes som dačo objednala, zaplatila a už len kurierov budem čakať 😉 deťom dáku hračku, knihu, oblecko, mužovi tiež oblecko, knihu, parfém! Mama chcela elektrický gril, tak sme sa s bratom poskladali, minulý rok som jej tiež dala kavovar na kapsule a využíva veru každý deň ☺️ svokrovcom som kúpila taky ten ručný mlynček na zeleninu, strúhanku, orechy atď, má tuším 5 nadstavcov
No a večera klasika - hubová kapustnica alebo šošovicová polievka, šalát a filé
Cez deň nejeme teda nič, ale tiež pojedame koláče a iné mnamky 😂 koláče som si doteraz objednávala (krémové) ale po minulých Vianociach som si povedala, že už si upečiem svoje, bola som dosť sklamaná! Inak suché koláčiky si každý rok pečiem sama, je to taky relax pre mňa a už len ta vôňa tých koláčikov po izbách, hmm 😊 už sa teším 🤩
Ja osobne niesom veľmi vianočný typ(doma to iba tušia😇keďže sa každý rok vyhrážam,že prestúpim na židovskú vieru) ale poctivo urobím všetko. U nás na raňajky rybacia nátierka s chlebíkom,aby cez deň nezjedli mňa! A večeria sa cca o 17.00. Kapustnica,orechové pupáčiky a šalát s rybou a tí,čo doma špekulujú(mama a muž) majú rezne. Zákusky tento rok asi objednám a upečiem iba slané vegetky a ešte neviem čo. Niesme veľmi na sladké. A čo sa týka darčekov,tak ešte 0bodov.
My dospelí si nekupujeme darčeky, takže malej už sú nakúpené len teda ona má 4.12 meniny takže 😀 a máme klasika, oblatky s medom, kapustnicu, šalát a rybie filé a bobalky.
Jedno je však pravda, keď som bola malá tešila som sa na darčeky trz mi stačí že sme spolu a v telke rozprávky a hlavne voľno z roboty 🤣😀
My sa najprv pomodlíme pred vianočným stromčekom. Potom posadáme za stôl a niekto (doteraz som nepochopila ako vyberajú) zoberie med a urobí každému krížik na čelo. Aby sme boli zdraví po celý rok. Potom jeme oplátku s medom a cesnakom. (V manželovej rodine je to tak, že jedia všetko čo majú na stole. Ú nás sme mali vo zvyku jesť len toľko koľko vládzeme, resp. sme sa ponáhľali ku stromčeku, tak na jedlo nebolo čas 😀).
Potom si dáme kyslú polievku s trhanym domácim cestom. Potom opekance s makom/orechami/tvarohom. Na opekance s tvarohom som bola zvyknutá odmala, čiže nemienim to meniť ani v čase keď bývame u svokry.
No a na záver, ak niekto vôbec vládze, tak sa podáva pražma so zemiakovým šalátom.
U našich sme neboli zvyknutí jesť do prasknutia. Z každého jedla sme mali trocha. Keď sme niečo nedojedli alebo sme chceli neskôr zjesť, tak potom v obývačke pri stromčeku s tanierom v ruke 😊 malo to svoje čaro.
U svokry jedia do prasknutia a preto to tak dlho trvá. 🤭
@lenka2710 ten mlyncek, vies poslat link ?
@vanda323 u nas darceky boli doteraz tak, ze sme boli u mojich rodicov , tak tam len nejaka hracka pre maleho a pre nas ostatnych spolocenska hra.
Tento rok nebudeme u nasich, tak asi bude len pre maleho daco, a my uvidime, co potrebujeme. Ostatnym v rodine nekupujem nic, aj tak nikdy neviem ze co a po obchodoch ma nebavi lozit, a teraz sa ani neda moc.
Kolace nepeciem, max jeden druh som vzdy, co vezmem k nasim. Daco nove, co zaujalo z internetu, ze na vyskusanie. Zatial sa jeden osvedcil, co aj castejsie robime. Mamina po minule roky piekla trosku, tento rok objednala. A svokra vypeka ostosest, a vzdy nabali toho straasne vela, cize ak nechcem pribrat alebo vyhadzovat, tak tento rok mozno ani piect nebudem.
A menu je tradicne, oplatka a med, kapustnica, salat a file a muz si praje rezne, ze oni tak vzdy mali. Aj do kapustnice u nas vzdyvpucene zemiaky a oni rezance, tak aj prenho spravim s rezancami.
A zvykli sme sa najest a potom rozbalit darceky a zahrat sa tu spolocensku hru. Ale kedze teraz mame krpca, uvidime co to bude, lebo pred rokom mal akurat dva mesiace, tak viacmenej spal a teraz uz bude vnimavy, ze sa pri nom.moc nebude dat. Potom sme kukali daky film, rozpravku - muz to miluje, za mna to je trosku otrava kukat stale popolusku a tie iste filmy dokola. A potom polnocna omsa, cisto kvoli atmosfere, kedze sme evanjelici, ale v katolickom.kostole to ma taku krasnu atmosferu, tie koledy, ticha noc v zhasnutom kostole.
@vanda323 My na Vianoce klasika-kapustnica s maskom,šalát zemiakový a ja zbožňujem kapra-manzel honeznasa,tak jemu asi lososa, potom napeciem pár perníková aby mohli jesť aj deti,ešte sú malé
Darčeky už mám tak napoly-nasim deťom spoločne darčeky lebo majú malý vek.rozdiel-knizky a drevenú kuchynku, brat.detom spoloč.hru,manželovi som kúpila bundu a mojej babke predplatim časopis 😄 rodičom rozmýšľam žeby sme sa.poskladali súrodenci na elektrický vysávač,nie dráhy a svokrovcom kupuje tiež spoločný darček keďže tam žijú ešte dospelí svagrovia tak rozmýšľam nad kapsulovym kávovarom 😄 stromček budeme stavať asi na Mikuláša a.piect začnem asi týždeň pred vianocami
@vanda323 konecne normalna tema 👍. Snad sa tu nebude osočovať 🙄
Svokrovcom nikdy nic (ani oni sa neobtazuju).
Vsetkym som pyzama kupila 🤣 a krpcom este musim hracky podokupovat.
Menu mame rovnake kazdy rok.. kapustnica (to ja nevarim), sosovica a rybie file a bravcove rezne. Rybacinu lubim iba ja 😁. Pecenie uvidim ako dovolia deti.. Linecke a medovniky