Máme dať po krste peniaze farárovi?

tehotna40
16. apr 2021

Ahojte žienky, mam prvé bábätko a budeme krstiť. Otázka ktorá má trápi je, či dať nejaké peniaze farárovi alebo ako sa to robí? Viete mi poradiť? Poprípade ak áno koľko ste dávali? Ďakujem pekne za odpovede

hiddenobject
16. apr 2021

@tehotna40 nie je to povinnost, aj ked v niektorych farnostiach si za to uctuju. Ked vas na to knaz neupozornil, tak to asi nemate povinne. Ale milodar sa podla mna vzdy hodi. My sme davali 50e.

pribinak
16. apr 2021

Krst je zdarma, ale veľa ľudí dáva peniaze tak, že do zvončeka, alebo povedia že je to príspevok na výzdobu a potreby kostola
Ja som dala fľašu a zákusky. Moja mamina a svokra, ešte šli za kňazom a dali peniaze, oni to tak chceli

lenka2710
16. apr 2021

@tehotna40 my sme tiež dali tuším 50€, ako príspevok na kostol, teraz pri druhom, pri prvej sme dali 20€ a viem ze svokra tiež niečo dávala

oli18
16. apr 2021

Peniaze idú pre kňaza a 50 e je podľa mňa veľa. Hlavne, keď naraz sa zvykne krstiť pár deti. A ak každý týždeň. Ja by som dala 20.

1stlilith
16. apr 2021

Ja by som nedala nič, veď ako sa hovorí pan Boh zaplať ...🙃

jvasenka
16. apr 2021

@1stlilith haha to je dobre😂 chcela by som vidiet ako by sa zatvaril farar😂😂

any_soj
16. apr 2021

@tehotna40 za krst sa neplatí. Nedávame, ani keď sme mali svadbu, ani keď sme riešili pohreb. A nie preto, že by nám farnosť bola ukradnutá, ale radšej dáme mimo toho, nepáči sa nám spájať to s nejakou sviatostou či pohrebom.

janinah
16. apr 2021

@any_soj hlavne,že sa ostatným farníkom páči sa vám skladať na krst či pohreb...alebo u vás sú svietidlá,sviece,zvonenie ,výzdoba atd zadarmo? a kantor,kostolník tiež dôjdu vo svojom voľnom čase zadarmo,ak idú autom,tak benzín majú zadarmo?

dada011
16. apr 2021

My sme u bas dávali 50€ po krste + sme ho pozvali na obed (krstiny, ktoré sme mali zajednane v jednom podniku), prišiel na cca hodinku, sme sa porozprávali, predstavili ostatok rodiny, naobedovali a potom pre povinnosti odišiel.

ivangeline
16. apr 2021

Tiez sme dali 50e do zvonceka. ;)

sissy27
16. apr 2021

@janinah a dávajú farárkovia príjmový pokladničný doklad alebo faktúrky? Kde si môžem pozrieť vyúčtovanie za taký krst či pohreb? Málo prachov im povinne odovzdávajú aj ateisti či ľudia iného vierovyznania alebo prečo im treba pchať doslova do vreciek za niečo, čo už majú zaplatené??

ivetz
16. apr 2021

@tehotna40 V kazdej farnosti su ine zvyky. Nepoznas nikoho, kto ma u vas konkretnu skusenost? Si tu prvy raz? - niektore ti napisu svoju skusenost a niektore sa budu navazat do cirkvi... Co z toho ti pomoze?

bubuzu
16. apr 2021

@janinah som veriaca,takze toto neber ako utok na vieru,ale kostolnik,farar a pod. tam ani nahodou nejdu vo svojom volnom case ale je to ich pracovny,normalne zapalateny cas.Cize sa na to neskladaju ziadny farnici.platy fararov a ich pomocnikov idu z dani vsetkych ludi,ktori na sk pracuju,cize aj neveriacich.vyzdoba a ostatne veci ako pohonne hmoty,figuruju v cirkevnom uctovnictve normalne ako rezia,cize sa to nema co platit.milodary a dary v cirkvy su jedny z najvacsich nezdanovanych prijmov,vacsina farnosti ich nikde/alebo len male percento uvadza.

maris5
16. apr 2021

My sme nedavali fararovi. Na omsi sme dali viac do zvonceka.

zuzliq
16. apr 2021

@oli18 no, u nás sa vystriedalo už niekoľko kňazov a peniaze išli vždy na kostol. Nevylučujem ale, že niektorý si ich nechá. Náš terajší knazy ale podporuje niekoľko chudobných rodín...

zuzliq
16. apr 2021

@bubuzu plat má len kňaz. Kostolík ani kantor plat zo štátu nemajú. Rovnako nedostáva inú podporu. Normálne musia platiť dane, akurát za kostol sa neplatí. Teda neviem, aký iný príjem myslíš. Ak sa mýlim, rada sa dozviem niečo nové.

pribinak
16. apr 2021

@bubuzu ale to sa mýliš. Plat berie len kňaz. Ostatní si tam z dobrej vôle. Možno im z milodarov kňaz niečo dá ako odmenu za ich ochotu a službu

Napr tak organistu a zbor spevákov, žiadny plat nemajú a tiež tým ľuďom dobre padne ak im napr na konci roka kňaz dá nejakú drobnosť za ochotu

Všetci by chceli z kostola krásne foto, ale tie kvety a sviece treba kúpiť, oficiálne sú na to smiešne sumy, pred svadbou treba kostol vyzdobiť, umyť podlahu, upratať, pobývať, skla vyčistiť, obrusy oprat a ozehlit
Toto ľudia robia zdarma, žiadny plat im stat nedáva, kňaz im prispeje z toho čo dostane

panipanka
16. apr 2021

niekde ti aj sami povedia kolko si predstavuju aby ste im dali ale v pdostate sa to ocakava, ze prispeje nieco do zvonceka. bud mozete dat normalne fararovi v obalke alebo hodite do zvonceka

aleshka_supermama
16. apr 2021

@bubuzu môj najlepší kamarát je kantor v kostole od farára nedostáva žiadne peniaze, jedine co dostáva sú zákusky keď je svadba inak nič a tetky čo spievajú tak isto nič nedostávajú..
@tehotna40 keď sme krstili staršiu môj chlap dal tuším 100e farárovi mňa skoro j*blo 🙄🤦‍♀️ krstili sme v BA.
Minulý rok sme mali zase krst už som mu zakázala dat viac ako 50e 😄.

deti95060810
16. apr 2021

otec dáva pri rôznych príležitostiach aj farárovi.... väčšinou 10e + zákusky, alebo domáce vajíčka, orechy, ....
na kostol a do zvončeka osobitne...

bikarbona
16. apr 2021

@tehotna40 veď uváž sama. My sme chceli dať, tak sme dali vďačne. Nechápem toto tu na koníku, že všetci krstia svoje deti, ale pindajú na kňazov.

evaachesa
16. apr 2021

Ja som neveriaca takže neviem čo a ako chodí, no na jednej svadbe v kostole ma doslova vyvalilo keď tam začali posúvať pokladničku či košík a ľudia tam hádzali peniaze...to je bežné?? Počas svadobného obradu? Prišlo mi to maximálne nevhodné a drzé 🤨

petulda333
16. apr 2021

@pribinak nam kostol pred svadbou zdobila kvetinarka a kvety ostali v kostole
Autorka.. U nas sa za krst oficialne neplati. Je to totiz ,,dobrovolny prispevok vo vyske minimalne 20e,, plus vino a kolace, ale to uz je skor zvyk dat aj toto

saja1
16. apr 2021

Nam priamo povedal farar, ze ked chceme prispiet tak do zvonceka. Myslim ze tym nikoho nemozes urazit ked prispejes do zvonceka a fararovi mozes dat kolace 😁

tehotna40
autor
17. apr 2021

@bikarbona ja na nikoho nepindam, ja sa len pýtam , nemám sa koho, keď som sa pýtala v rodine tak mi povedali ze keď krstili nás dávali 20 KORÚN farárovi a po 10 KORÚN miništrantom,ale ved to už sú roky rokuce. Dám 50 do obalky, rozhodla som dá podľa väčšiny odpovedí.

@petulda333 koláče nebudú, nerobím oslavu v tejto dobe, ale víno im kúpiť môžem

lucia147852
17. apr 2021

@tehotna40 u nás býva krst pred omšou, takze všetci už sú tam. A žiaden kňaz (ani za svadbu ani za krst) nechcel zobrať €. Že ak chceme mame prispieť na zbierku koľko uznáme za vhodne. Ak by som si vybavovala niečo mimo bežného zaužívania a ti ľudia ako organista, kostolník by prišli len kvôli mne vtedy by som im dala niečo. Ich neplatí nikto, robia to z dobrej vole. U nás farár raz za čas dáva týmto ľuďom nejaké € z príspevkov na farnost.

bikarbona
17. apr 2021

@tehotna40 ale ja som nepisala, ze ty mas nejake staznosti, ale ine diskutujuce. Manzel dal 20, otec tiez nieco, ale uz neviem presne. My sme tiez krstili za korony, takze ziadne kolace neboli. Ani vino sme nedavali. To u nas nikto nerobi. Ked si spomeniem na krstiny, tak som nemala ziadne starosti 😃 posedeli sme u nas, a tesili sme sa, ze sme sa zisli. To este v septembri, ked sa dalo.

martul
17. apr 2021

@sissy27 predstav si že ja jednému robím účtovníctvo, každý krok mi prinesie záznamy, kde má všetko napísané, kedy od koho a všetko zdaní.

tehotna40
autor
17. apr 2021

@bikarbona ved práve, že teraz sa nedá, ale chcem nech je mala na poriadku okrstena. Aj do kostola ideme len ja muž mala a krsna, a doma spravím len nejaky slavnostnejsi obed a tortu.

any_soj
17. apr 2021

@janinah čítali ste celý môj koment?