Ako je zvykom? Vydáva sa susedova dcéra, bývame pri sebe asi 20 rokov-na dedine. Obrad tu nebude-bude v meste, ani naň nepôjdeme. Máme také priemerné vzťahy, nie zlé, ale nie kamarátske. Pozdravíme sa, prehodíme občas pár slov a tým to končí.
Tie, čo máte svadbu za sebou a možno ste dali zo svadby nejakú malú výslužku susedom, dali Vám niečo alebo stačí zablahoželať?
Nám dali posteľné obliečky, ale myslím si, že stačí len zablahoželať.
alebo sa opytaj ci nieco nepotrebuju, povezd ze si povedala ze vajicka sa nosili kedysi, ze das nieco co mate (jablka na stol pre svadobnych hosti, ak pridu na navstevu) a pod. nejaku malickost..alebo kvetiny do domu v den svadby.
Ak ste dostali výslužku patrí sa...aspoň darčekový kôš, či lepšie vino
Ja som dala v pondelok pred svadbou 20 eur a telegram, oni mi v piatok priniesli za krabicu zákuskov a víno.
Ešte som zabudla napísať, že u nás sa susedia volajú na svadbu.
Mala som spoluziacku z okolia ZV. Tam sa davali € "na pecenie" ked susedia doniesli krabicku zakuskov. Len si napamätam kolko. Na vychode sa susedom len daju kolace. Svokra je kapitola sama o sebe co sa toho tyka 😀 Ona ked zenila syna (mojho muza) tak jej kamosky a zname (mojmu muzovi nezname a mne detto) posielali telegramy a peniaze pre nas. Po roku sme v jednej darcekovej taske nasli v obalke s telegramom 50€. Tie peniaze boli urcene nam, ale prislo mi to take divne, ze ich nepozname ani na svadbe neboli. Ale tak samozrejme sa svokra postarala o to, aby dostali svadobne oznamenie, lebo si ich pytala dost 🤯🤯🤯
Myslim, ze nejakou flasou namiesto penazi sa nic nepokazi 😉
@martul Ako myslíš na svadbu? Na obrad, či na hostinu? Lebo na hostinu tu určite nie, do kostola zvyknú susedia ísť, keby je tu obrad, idem sa pozrieť a zablahoželám. Ale majú nejaké dôvody, prečo chcú mimo dediny (tehotnosť susedy vyššie štádium) a hoci som vedela čas obradu a kde, tak pozvaná som nebola a zase nepôjdem do mesta ak to nie je tu a nie sme kamaráti, to by mi prišlo také, že idem okukávať, aby som mala o čom klebetiť. Ak to majú mimo dediny, nech majú súkromie ako chcú.
Komplet, vyobliekat, vycesat, ísť do kostola a tancovať docrana 😁
Ja som len odniesla koláčiky, zablahoželali mi, jedni susedia prišli pozrieť obrad a tam mi dali kyticu. Inak nič, ani som nič nečakala. Potom keď suseda ženila syna, tiež mi doniesla výslužku a ja som zablahoželala len.
@evamarek77 ok by mi to prislo, ak by tie tety poznal aspon moj muz, ale nepoznal. Ked chcela svokra vysvetlit kto to je, tak to bolo mojho otca kona brata... Proste cudzi ludia, nezname zname, s ktorymi si posle max sms na sviatky. My sme nasich susedov pozvali (svadbu sme mali na vychode, byvame na zapade) k nam tyzden po svadbe. Mame susedov iba z jednej strany. S tymi oproti sa len pozdravime. Holt, byvame na hlavnej, takze tu nie su ziadne zblizovacie ulickove kruzkovice. Priniesli flasu, obalku a orchideu. Bolo to od nich pekne. Aj ked sme v tom case byvali vedla cca 5 mesiacov a velmi sme sa nepoznali. Nic nam nedali susedia mojich rodicov ani ti od svokry. Urcite to nie je bezna tradicia u nasich na vychode ani u nas kde teraz zijeme.
@evamarek77
@reaan
@martul No toto je to že všade inak. A tu nie sme nejaká rázovitá dedina so zaužívanými zvykmi, veľa ľudí prisťahovalci mladší už žijú len pre svoju rodinu, nie pre komunitu. A tak je to vlastne aj s nami aj susedmi, sme povodní obyvatelia, ale so susedmi len pozdravenie a tak. A neviem, čo by čakali. Ak nič nech sa necítia mať voči nám záväzok ak dáme napríklad obálku s peniazmi, ak niečo čakajú nech nás nemajú za drzgrosov ak len zablahozelame. A alkohol nechcem dávať, toho bude dosť rovnako napríklad obliečky čo sa tu spomínajú, dnes je kopa rozmerov paplonov a vankúšov a netuším či by som sa vôbec trafila rozmerovo nie ešte dizajnovo.
Zvyky sú rôzne. Ja by som vyskladala jednoduchý darčekový kôš a zablahoželala.
Ja som byvala v panelaku, a susedia, hlavne ti, co tam teda zili, este ked som bola mala sa poskladali a doniesli peniaze, ze na pecenie. Ja som vysluzky nedavala, len sa teda rozdavali kolaciky a ulivalo pred panelakom. Ale zas vela ludi nebolo.
Ja by som im poslala nejaky darcekovy kos, alebo 20€ s telegramom.
Ja by som dala dar aj keby som nedostala vyslusku. Je to len raz za zivot, specialna udalost a tak tym ze im dam dar, sa tesim s nimi. Tak isto ked sa narodi dieta.
toto isté som riešila min. rok
susedka doniesla výslužku, lebo žení syna... rýchlo som odniesla za tašku orechov - máme veľa a telegram...
kľudne môžeš aj e...