Mám chuť zrušiť oslavu

26. jan 2024

Pekny den mamicky aj nemamicky, idem si k vam po radu, uz som nestastna. O tyzden budem mat 30 rokov a pozvala som rodinu aj kamaratov na spolocny obed v restauracii, spolu asi 16 ludi. Jeden moj velmi dobry kamarat s ktorym sa pozname od detstva nedavno absolvoval protialkoholicke liecenie a samozrejme som pozvala aj jeho a som rada ze to vyslo tak ze moze prist aj on. Vcera som oznamila pozvanym, ake bude menu, zistovala som ci ma niekto nejaku potravinovu intoleranciu alebo si praju menu obmeniť a poprosila som vsetkych aby respektovali, ze sa nebude podavat alkohol, pokojne nech si daju nealka kolko chcu, kavu, caj, cokolvek, ale teda ten alkohol nie a aj som vysvetlila preco. Necakala som teda niekolko negativnych reakcii od rodiny (ujo, dedo a teta), ze preco by si k obedu nemohli dat tvrde (ujo a dedo) alebo vino (to zas teta). Vraj nech ho nevolam ked ma problem ze oni sa nebudu obmedzovat atd. On ma o nic take ani neziadal, ale viem, ze im psychiatricka odporucala po ukonceni liecby snazit sa neprichadzat nejaky cas do kontaktu s alkoholom, napr neist s niekym sadnut vecer do baru, a ze ten druhy si da vino - on dzus a pozeraju na seba a pod. Mne na tom zalezi, je mi ako rodina, velakrat sme si navzajom pomohli a boli oporou a pride mi fer urobit takuto z mojho pohladu malickost, ja napr nepijem alkohol vobec, ani moji rodicia ani sestra, max na silvestra pohar sampanskeho alebo tak, takze oni nemali ziadne vyhrady, nechyba im to. Aj moji kamarati ho poznaju a vedia co je vo veci tak hned odpisali ze samozrejme ze s tym aj ratali a ze je to teda moja oslava a co im ponuknem to bude🙂. No len ten zvysok rodiny, neviem ako sa k tomu postaviť a popravde mam chuť oslavu zrusit.

anjelicek26
26. jan 2024

Nemala si od nikoho nic zistovat a riesit popredu - lebo aj tak nikomu nevyhovies...len si si pokazila naladu..

autor
26. jan 2024

@anjelicek26 tak jedna kamaratka ma laktozovu intoleranciu a babka nesmie lepok, tak som potrebovala zistit tieto veci dopredu a tiez mi neprislo vhodne na zaciatku oslavy oznamit ze alkohol sa nepodava lebo je tu Marek. Neviem ako inak som to mala urobiť

pralinka25
26. jan 2024

no je to tvoja oslava. nikdy nevyhovies vsetkym. ak su vsetci az na troch s tym ok tak alkohol skratka na stoly nedavaj. dedo ujo a teta nech si idu vypit k baru ked to nutne potrebuju. kamos to zvladne. on si ani nevsimne ze nejaka tetka ujco a dedo si nieco dali ked vacsina ludi pit nebude. nenechaj si pokazit oslavu. neboj kamos aj vy si to uzijete.

babulkomale
26. jan 2024

Typicka Slovac, ani den bez chlastu. Nech sa nadrulaju doma, narod alkoholikov.
Mavame oslavy bez alkoholu, ja ti fandim.
Je to tvoja oslava a mas pravo si ju urobit po svojom.
Takze komu sa nepaci, nech si vypije doma a ty oslav s ludmi, ktorych mas rada a respektuju ta.

mimi3008
26. jan 2024

Urcite oslavu nerus. Povedz tym inkriminovanym osobam, ze je to tvoja oslava, pozyvas koho chces a serviruje sa to, co ty chces. A ze kludne sa mozu ostat neobmedzovat doma

lilianka28
26. jan 2024

Neviem prečo si to takto riešila, teda myslím komplet bez alkoholu. My keď robíme väčšiu oslavu, tak vieme, resp. zistíme kto nepije vôbec alkohol a podľa toho aj v reštaurácii objednáme potrebné množstvo alko a nealko. Nikdy s tým nebol najmenší problém.

autor
26. jan 2024

@lilianka28 Tak len podla mna je rozdiel ak niekto dobrovolne alkohol nepije tak sa mu alkohol neobjedna a ak nieco vysiel pred 3 tyzdnami z liecenia a neviem ako na to zareaguje a bola by som vela nerada ak by to ze moji teta s ujom a dedom potrebuju za kazdu cenu vypit malo byt pre neho nejakym spustacom.

zuzubb007
26. jan 2024

Alkaci nech si vyzeru doma, milujem toto, je to tvoja oslava povedala si, ze nebude alkohol, komu sa nepaci nemusi prist a problem vyrieseny, teta, ujo a podobne nech si flasku otvaraju doma

ankare
26. jan 2024

Rozhodla si sa správne. Kto chce prísť, príde. Kto nie, jeho problém.

mirkam3
26. jan 2024

Nedramatizuj. 16 ľudí je uz celkom dosť, aj tak sa nebude baviť každý s každým počas obeda. Posad ho ku kamosom ktorí nebudú piť, nemusí sa baviť s tvojim dedom akurat počas tej minútky kým si dá dedo pánáka.. Dedo a ujo/teta ako jediní pijúci môžu sedieť na opačnej strane stola a keď si sami traja strngnu, zvysok osadenstva to zrejme ani nepostrehne. Chápem, že chceš kamaráta chrániť, ale s takými situáciami sa aj tak bude teraz stretávať často, takze obetovať kvôli tomu oslavu, na ktorú sa tešíte, nedáva zmysel….

simona20201309
26. jan 2024

Ta oslava by mi stala zato hoc by som s nim mala ostať sama na obed.
Si naozaj skvelá kamarátka a je to od teba veľmi pekne.
Preto by som sa nebála reagovať aj ostrejšie- ak sa vám nepáči, nemusíte chodiť.
Pripadne by som im strčila liter vodky do tašky, nech sa z nej večer doma ozeru. (... v skutočnosti neviem ci by som mala až toľko guráže...ale nastvala ma ich reakcia)
Tiež som názoru, že asi len Slováci sú stále niekde pozadu, že si nedokážu predstaviť život bez alkoholu.

mabenn
26. jan 2024

no, rodina sa vyfarbila bohuzial...inak, nepoznam ta, ale urobila si spravnu a ludsku vec, som na teba hrda...kto nevie vydrzat, nech si ide naliat do baru sam - tak by som to riesila, ich problem

heni79
26. jan 2024

@lilianka28 Človek, ktorý sa nedávno vrátil z protialkoholického liečenia je veľmi neistý a labilný. Môže ho stiahnuť späť aj malý podnet. Neodporúča sa mu dokonca ponúkať ani nealkoholické pivo/víno a pod.. Autorka zrejme na toto brala ohľad. Viem, ako veľmi si dával pozor kolega, aby vytrval. Nechodil ani na firemné večierky. Roky mu trvalo, kým si bol sebou istý.

autor
26. jan 2024

@babulkomale dakujem pekne 🙂

thereisabear
26. jan 2024

Len rátaj s tým, že budú mať reči aj na oslave...

hipuska
26. jan 2024

Vieš co, usila si si na seba búdu. Neverím, že tí, ktorí sa vzbúrili, nepôjdu k baru a neobjednaju si alkohol. Alebo, príde časnicka a povedia: 2 piva. Ty povieš nie. Dostaneš do trápnej situácie svojho známeho. Ja by som to zrušila. A teda,.mňa osobne, by ani len nenapadlo oslavovať 30tku s ujkami a tetkami. Na rovinu by som im povedala, ze nemám záujem a zrušila. Oslávila to v kruhu blízkej rodiny a s kamarátom doma, s pukancami. Nech zbytocne nie.je v spoločnosti, kde sa pije (myslím aj iných hostí v restau)

stanulienkat
26. jan 2024

Mne to pride velmi pekne od teba voci tomu kamaratovi. Nechapem ostatnych, ze si nevedia posediet bez alkoholu. Slovenska natura.

banalu
26. jan 2024

Bez ohladu na to co si myslim o podavani alkoholu na oslavach...
To ta on poprosil alebo ty si si to tak vydedukovala?
Lebo ked prelieceny (vylieceny alkoholik neexistuje) ide z liecebne, ma sa zaradit do bezneho zivota a ak ho hned zlomi pri prvej prileziosti, tak to nebolo bud dobre liecenie, alebo az tak sa z toho dostat nechce. A jeho moze zlozit aj prva cesta do potravin, prejst okolo krcmi atd. Nemozu zit v umelej bubline, lebo co ak nahodou. Su zodpovedni za svoje ciny, nie su male deti.
Na rodinne oslavy chodia hned dvaja lieceny alkoholici a nikdy nikto neriesil ci ma alebo nema byt kvoli nim alkohol na oslave. Akurat sa im nenalieva, neponuka, a vsetci vedia preco.

morusha
26. jan 2024

Mne by prišlo neslušné alkohol nepodávať, min na prípitok je to vhodné. S ohľadom na rodinné zvyklosti a najmä pánov, ktorí ten alkohol skrátka očakávajú a človek ich už skrátka neprevychová. Tých spúšťačov za život bude mať až až, toto podľa mňa nie je riešenie. Nemôžeš urobiť nealko oslavu sólo iba pre kamarátov, ktorí s tým problém nemajú?

bmolko
26. jan 2024

A nevieš to osláviť na 2 krát? Rodina a kamoši zvlášť. Kamoši sa budú lepšie zabávať a rodinná oslava je zas o niečom inom.

pinkgirl
26. jan 2024

Nerob z toho zase takú drámu. Asi s tým nejak nerátali, že to bude no alcohol posedenie. Už to vedia, možno to v prvom okamihu nespracovali tak, ako by si ty očakávala a ich reakcia ti prišla prehnaná. Bude to OK, tvár sa že si nad vecou. Uži si svoje narodeniny 🙂.

lius
26. jan 2024

Podla mna si mohla urobit rodinnu oslavu bez kamarata a s nim si zajst napr. do kaviarne na tortu a kavu....podla mna je odveci obmedzovat rodinu kvoli jednemu cloveku

macekovam
26. jan 2024

nepije lebo nechce pit asi.. ma to v hlave upratane.. ak nie tak by som s nim isla na obed inokedy.. sama.. a rodinu neobmedzovala... s alkoholom sa stretne na kazdom kroku,.. a nie je vylucene ze nezacne pit znova... malokto sa z toho dostane.. a kto ano tak ten je potom vzorom pre vsetkych ostatnych...

ivangeline
26. jan 2024

A pritom to bude obed,ze? ;D Si predstav ten humbuk,ked sme alkohol nechceli ma svadbe. ;DD

mabenn
26. jan 2024

@lius niekedy "cudzi" clovek sa sprava ako rodina, a "rodina" sa sprava ako cudzia...autorka popisala vztah s dotycnym jasne...popisala aj reakciu rodiny, ktora ide na jej oslavu a nerespektuje jej prosbu/pravidla..oslava je jej, nie jej rodiny

gladys_07
26. jan 2024

Ujo, teta a dedo nech si vypytaju od Mareka kontakt na liecebnu, ked si nevedia jednu oslavu bez alkoholu predstavit.

Ja teda nie som abstitent ale ked je niekde abstinujuci alkoholik, tak sakra nebudem tam pred nim slopat!

Nepocuvaj reci, ze je neslusne nepodavat alkohol 🤦‍♀️Neslusne je aj nerespektovat zelanie oslavenca, a nebrat ohlady na trapenie ineho cloveka.

Ale v tomto pripade, ak chces mat najmenej nervov, sprav dve oslavy a bude.

lius
26. jan 2024

@mabenn a kde je respekt voci ujom, tetam? ved su pozvani tiez, nie? Marek bude mat xy prilezitosti kdekolvek vyjde na ulicu si dat poldeci, bude to zavisiet len a len od neho

denkatn
26. jan 2024

pre deda je to tazke, oni su ina generacia. tam by som pochopenie necakala. (je mozne ze sa s bezalkolovou oslavou nestretol a ani nestretne )hladala by som este riesenie, nie je mozne dedovi a tomu druhemu objednat ten alkohol tak ze prinesu v poharoch a nie vo flaskach na stol. to dohodnes s obsluhou a zaroven dohodni, ze napoje budes len ty objednavat a povedz to aj kamaratovi. kamarat ani nemusi vediet, ze dedo si dava pri obede vino. posad deda na opacny koniec. takto to robia podla mna zreli ludia na vela oslavach, lebo ne mozes cakat od zivota ze budes mat 16 tolerantnych ludi a zrelych ludi, niektori pribuzni su jednoduchsi, necakal mentalitu ako by absovlovali osobny rozvoj..

mabenn
26. jan 2024

@lius respekt spociva v tom dat niekomu alkohol na stol? dokonca sa niekto za toto urazi? wau

denkatn
26. jan 2024

@mabenn bohuzial vacsina pribuznych ktorych si nevyberame podla nazorov je taka..