Ahojte,
Mali ste problém vybrať krstných rodičov? Úprimne nad tým rozmýšľam už veeelmi dlho ..nemám kamarátky. Muž má, a chce dať jedného za krstného. Ale musíme myslieť na to, že ak sa niečo reálne stane, či bude o dieťa dobre postarané. No bohužiaľ .. z mojej rodiny žijú ako žijú, a naozaj by som nechcela aby malo moje dieťa taký život. Neviem, mám myslieť na toto?
Ber toho,kde je šanca,že bude tvoje dieťa uprimne ľubiť,nie toho,ktoje solventný a dá viac darčekov na sviatky.Taký človek nenechá tvoje dieťa napospas,ani keby sa tebe niečo stalo.
Krstní rodičia nemajú žiadnu úlohu keby sa niečo stalo. Dieťa by skončilo u rodiny alebo sa postará štát bez ohľadu na vieru.
Neviem či to berieme ako problém, ale zatiaľ sme sa nezhodli 🙂) tak sme to dali bokom, že vyriešime v budúcnosti 🙂) Manžel ma v pláne iných ja iných, tak nechávame tomu čas no 🙂 nadhodila som túto temu a vedela som asi aký bude výsledok. Manžel je ateista, čiže je to skôr o mne, že by som bola rada, keby bolo mimi pokrstené, ale asi to necháme na jar, keď nebude toľko chorôb a bude bábo aj väčšie, tak verím, že do vtedy to vyriešime 🙂)
U nás to tak mame. My to tak berieme, že ak by sa niečo stalo, jeden z nich si vezme dieťa. Mám tetu, ma tri deti. Ale deti veľmi lubi, ale hej priateľ berie mar**šku a všetko možné, je vystrelený a robí jej peklo zo života a niekdy sú na tom ok. Chcela vy som dať ju ako krstnú, pretože viem, že by moje dieťa lubila nadovšetko. Ale dosť ma to brzdi
brat to tak mozes slovensky zakon to nedovoluje. v pripade umrtia rodicov je dieta prisudene blizkej osobe a to zo zakona nie je krstny.
To yak urcite nebide ze krstny rodic vezme dieta. To si jenoducho predstavujes
Načo vôbec dávate dieťa pokrstiť keď nevieš ani co to obnasa? Krsni rodičia majú viesť dieta k viere k Bohu a nevyberas ich kvôli tomu, kto sa o dieťa postará keď sa ti niečo stane..
Viem čo to obnáša. Môžte sa vyjadrovať k tebe ? A nie blbosti tu písať prosím ?? Keď to ma niekto inak, tak nesúdiť
Téme*
Ale ved všetci tí to tu aj tak píšu, že je úplne irelevantné, koho si vyberieš na krst, keďže to nemá žiadny vplyv na to, kebyže sa vám niečo stane a ty si ideš aj tak svoje 😀 ten krst z tvojej strany je len povrchna poza, len aby bolo, takže je úplne jedno zrejme, kto bude krstný..
Krstni rodičia by mali byt najbližšími po rodičoch
Neviem čo je na tom povrchne
To sa tak dakedy tradovalo, dnes to tak právne nefunguje.
Krstnych vyberas takých, čo budú viesť dieťa k viere. Lebo ak náhodou nevieš, pri krste sa pred Božou tvárou zaväzuješ, že budeš viesť dieťa k viere a krstní rodičia sa zaväzujú, že rodičom v tom budú pomáhať. Sú to vážne slová
kedysi to malo vyznam, ze sa krstni rodicia starali o dieta, ked sa nieco stalo rodicom. Lebo pred 100 rokmi bola vysoka mortalita, nebola moderna medicina, cize ludia zomierali aj relativne mladi. V dnesnej dobe aj keby sa Ti nieco stalo, tak dieta nikto krstnym rodicom neda, pokial to nie su najblizsi pribuzni. Cize ak stavias na tomto, ze keby sa nieco stalo, oni ho vychovaju, tak na to mozes rovno zabudnut.
Uloha krstnych rodicov je viest dieta k viere. Aka bude viera dietata, ked tvoj manzel je ateista?
@muchotrafka298 kto povedal že môj manžel je ateista?????
Je pekné, že to tak máte zaužívané ale naozaj to tak nefunguje.
@januska12323 ok
Pardon, precitala som v diskusii a ten prispevok nebol tvoj o tom ateistovi.
V zasade akehokolvek cloveka si vyberies, nikdy nevies, co sa moze stat a ako budete dalej v kontakte. Ja som tu fakt dlho a citala som desiatky diskusii na tuto temu. Ze dali niekoho za krstneho rodica a po rokoch ani nie su v kontakte, o dieta sa krstny rodic nezaujima.
Ja sama mam krstnych rodicov, co mi nikdy v zivote nic nedali, ani ako dietatu, proste su to moji krstni a tym to konci. V dospelosti ich nestretavam pre ich nazory, povahy a celkove nastavenie. Oni ani nevedia, kde a ako zijem, ani moj surodenec (mame rovnakych krstnych rodicov). Zaujem o nas nulovy.
Zaužívané mozete mat co chcete, ale napriek tomu, že ide o nase srandovne Slovensko, v pripade umrtia rodicov sa postupuje podla sucasne platnej legislatívy, nie vasej rodinnej tradicie 🙂 a nie, na socialke to neukecate, ze ale vy mate taky zvyk, dajte dieťa krstnym 🙂 takze pokojne aj kamosa. V prípade umrtia mu urady urcite na 100000% dieta nedaju
Ahoj, my teraz riesime tiez krst a hlavny problem je, zial, vysoka rozvodovost.takze vacsina blizkych, najblizsich nepripada do uvahy.mam este 2 bratrancov, ktori ziju v manzelstve, ale ziju 100 km od nas a navstevujeme sa pomenej.nakoniec ide za krstnu manzelova sestra, cize bude iba 1 krstny rodic.je sice tiez rozvedena, ale ma papier od biskupa, bo nezije v inom vztahu
Uvazovala som, ze ak by sme nikoho nenasli,tak mam bezdetnu starsiu kamaratku, s ktorou sme chodili spolu na pripravu na birmovku.
nie nemali sme problem a krstny rodicia nie su ja to aby sa postarali o dieta ked sa tvam nieco stane. neviem si predstavit, ze by stary rodicia dali svoje vnuca "cudziemu" cloveku (mimo rodinu) len preto ze su krstny