Má mať ženích sako cez obrad?

16. júl 2023

V lete máme svadbu, civilnú, môj budúci hovorí, že on určite nebude mat v najväčšom teple sako, ale ja si myslím, že vždy majú chlapi sako, spolu sme boli na 3 letných svadbách a v čase obradu, mali chlapi sako. Alebo sa mýlim a nie je to tak vždy? Ďakujem

thereisabear
16. júl 2023

Závisí aká je to svadba. Na lúke alebo na pláži sako nemusí byť, v kostole alebo na úrade podľa mňa áno.

autor
16. júl 2023

@thereisabear na úrade, v obradnej sieni.

michellemary
16. júl 2023

Podľa etikety by sako mať mal.

vsicka036
16. júl 2023

Urcite sako ma mat

beata_k
16. júl 2023

Ved tam je isto klima. Jasne, ze musi mat sako. Este nech si da koselu s kratkym rukavom a dielo bude dokonane.

mimi3008
16. júl 2023

@thereisabear Urcite sako

janai1
16. júl 2023

Košeľa s dlhým rukávom a sako. Tu ani nie je o com diskutovať

daniela2202
16. júl 2023

Bontón nepustí 👉😊

terezka1947
16. júl 2023

Nemusí mať.
Ale keď už na svadbe hlavný akter nezvládne obrad a fotenie v obleku,tak o čom sa bavíme potom.
Veď človek nemá svadbu každý deň.

autor
16. júl 2023

Ďakujem, skúsim mu to vtlct do hlavy 🤣

tanyag
16. júl 2023

Musí, nemusí...nikde to nie je napísané ako podmienka...na úradoch je to v podstate jedno...Aspoň nám tak bolo povedané, či prídeme v tričku a krátkych gaťoch, alebo v šatách...či muž v tričku alebo košeli..v rifliach...im je to úplne ukradnuté...oni vás zosobášia a dovidenia, nebudú pozerať na to, čo máte oblečené...
Ale...je to už na vašom rozhodnutí...ak by sa na svadbu tešil, tak tých pár minút v saku vydrží a potom nech si ho dá dole...neubudne z neho a taktiež nie je z cukru, aby sa roztopil...ty aké budeš mať šaty?

viestta
16. júl 2023

Ty budes mat ake saty? Zenich a vsetci svadobni hostia maju svoje oblecenie prisposobit nevestinym satam, o tom niet diskusie. A je uplne jedno ci je sobas na urade, v balone alebo v kostole. Neviem preco si ludia myslia, ze etiketa je prezitok. Ak ma nevesta saty je dost hulvatske dojst na sobas bez saka. Pan zenich bude musiet v manzelstve strpiet ine veci ako pol hodina na urade v saku. Mal by si to mlady pan rozmysliet skor ako sa pojde zenit, nemal by hladiet iba na seba a na svoje pohodlie.

autor
16. júl 2023

@tanyag ja budem mať normálne svadobné šaty. Jednoduché, ale svadobné.

autor
16. júl 2023

@viestta tak my sme spolu už 10 rokov, čiže už vie čo ho čaká 🤣

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
16. júl 2023

@karinka223 zdvorilost a ucta sa s rovnostou pohlavi nevylucuje.

sona96
16. júl 2023

Môj manžel nemal sako. Ani by som to od neho nechcela. Ale mal oblekovu vestu.

bororka
16. júl 2023

Môj 1.muž nezniesol nič okolo krku, tak mal rozopnuté gombíky. Väčšina nad 60+ bola pohoršená, nehovoriac o jeho mame. Za mňa to bolo lepšie ako keby prevracal obrad.
Môj 2.muž mal sako a košeľu s krátkym rukávom. Bolo mi to opäť jedno. Ak by chcel dôjsť v žabkach, aj to by mi bolo jedno. Je mi jedno kto čo má na sebe. Či už MM, alebo hostia. Vždy mi išlo o to, aby sa každý cítil dobre a užil si tento deň s nami.
Mne by vadilo, keby mi niekto hovoril, čo smiem mať na sebe. Ale to som ja 🤷
Užite si váš deň 🙂❤️

sense
16. júl 2023

Na sobáši na úrade môžeš mať oblečené co chceš....

hankab
16. júl 2023

@karinka223 suhlasim s tebou, co take sa stane, ak si to sako neda, lebo bude vonku 35? Nic 🤷🏻‍♀️
Bolo by mi srdecne jedno, ze na mojej vlastnej svadbe sa na mna niekto krivo pozera za to, ze mi je teplo a odbijem si to v koseli.
Ja nemam rada tieto zasady a ich krvopotne dodrziavanie. Je ine prist na pohreb v ruzovych satach a ine nedat si na vlastnom obrade sako, pokial kosela a nohavice su tip top. Ved kopec ludi si ten obrad odbavi v rifilach a tricku, ked je to iba formalita o 4 ludoch.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
16. júl 2023

@karinka223 nie, ucta plati v kazdej dobe, myslim si, ze dokonca dnes je nacase pridaj na tej ucte, pretoze ucta k zene nie je len to, ze jej otvorim dvere, lebo to kaze etiketa ale spravam sa k nej uctivo vzdy aj tam, kde etiketa nepredpisuje vobec nic. Ucta je aj to, ze prisposobim svoje oblecenie jej obleceniu ak ideme niekde spolu.

mikadooo
16. júl 2023

Keď si nedá, tak si nedá 🙂. Tete matrikárke alebo ujovi matrikárovi to bude ukradnuté, nevypoklonkuje vás, že dovi dopo bez saka vás neoddám 😁. Ak ti ide skôr o okolie, tak áno, patrí sa mať na obrade sako.

tanyag
16. júl 2023

Kľudne nech si dá len košelu..my sme boli pred týždňom na úrade...ako svedkovia...pár pred nami...žena kvietkované šaty, muž ľanovú košelu a vzdušné nohavice...naša nevesta biele letné šaty, ženích košeľu s krátkym rukávom....pár po nás...nevesta svadobné jednoduché šaty, ženích košeľu s krátkym rukávom a vestu....čiže ako som spomínala, je to každého osobná vec...a hlavne ak si to chcete užiť, tak nech si oblečie to, čo chce a v čom sa cíti najlepšie..

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ukulela
16. júl 2023

@karinka223 na urad moze prist so sakom v ruchach, ale obradna miestnost bude klimatizovana, tam sako ozaj znesie ....
tam, kde chlapi nosia kaftany, zeny nosia burky az po clenky. tusim cierne.

supermario
16. júl 2023

Niečo ako etiketa neexistuje. Je to virtuálny pojem. Ty chceš však zrejme vidieť, že zastaneme tvoju stranu. V podstate je však ale na ňom, ako sa oblečie. Je tu ale iné riešenie. Pozri napríklad na také Taliansko. Muži tam nosia obleky aj v o mnoho väčších horúčavách ako tu na SK. Avšak, sú to obleky zo špecialne priedušnych látok. Skús pozrieť napríklad na túto stránku. Síce nie je talianska, ale ponúkajú tam obleky aj v práve takýchto látkach. https://www.oliverwicks.com/

viestta
16. júl 2023

@karinka223 zas neprehanaj to do absurdity. Okrem toho, pan zenich nemusi prist vo kasmitŕovom smokingu s vestou a motylikom. Ak buduca nevesta ma male spolocenske saty, tak zenich ma mat formalny oble. Ak ma letne kvetovane, viac neformalne, pan zenich si moze zobrat neformalne oblecenie, svetly lanovy oblek.
Etiketa sa vyvija s dobou, ale tak ci tak ma iste pravidla, ktore civilizovany clovek dnesnej doby dodrziava. Civilizovany clovek nevbehne do nakupaku v kratasoch bez tricka. Hulvat to spravi bez problemov. Civilizovany clovek nenabehne na sobas v koseli s kratkym rukavom ani ako host, nie to este ako zenich.

zuzikak
16. júl 2023

ale jasne prosim ta - nech si to sako da. Miestnosti byvaju klimatizovane a tu chvilku vydrzi. Naviac aj oddavajuci vzdy byva v saku. Je to proste slusnost. Nech sa niekomu blizko vodu ak by mu bolo priteplo ale kedze tam bude klima obrad netrva pol hodinu...ty budes musiet vydrzat porod tak nech nie je babovka. Znesie...

tanyag
16. júl 2023

@zuzikak u nás bola žena oddávajúca a mala čierne nohavice a červené tričko 😂 a ďalšia čo tam bola, mala kvetované šaty 😁