Kupujú vašim deťom starí rodičia darčeky na Vianoce?

28. okt 2022

Taká otázka kupujú vašim deťom starý rodičia darčeky na Vianoce?Svokrovci bývajú ďaleko, málokedy sa stretneme.No snažíme sa aspoň cez sviatky chodiť k nim.Su už obaja na dôchodku.Svokra stále hovorí že nemajú peniaze že ledva vyziju.Povedala že na Vianoce vnucikom nič nekúpi,nebude z čoho.Povedala som že dobre,hlavne nech sme spolu,nejde tak o darčeky ale o spoločné chvíle.No dozvedela som sa,že ich prvorodena vnučka dostáva od nich každý mesiac neaku hracku.Ony sa o ňu starajú keď rodičia si chcú oddýchnuť.A keď je u nich vnučka tak chodia vselikade aj po obchodoch a kúpia jej zakaždým niečo.Nie lacné veci ale drahé hračky 50 eur aj vyšsie.Co by ste na to zareagovali?Mne nejde o darčeky,no prečo ma klamala že nemajú peniaze?Neznášam klamstvá.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikky6
28. okt 2022

no tak pride mi to troska divne, kedze tvrdia nieco a potom zistis, ze pravda je niekde celkom inde. nerozumiem tomu, uprimne. nasi kupuju stale svojim vnucatam, obcas az prehnane casto by som povedala :D aj ked nemaju sviatok, a to mi pride moc :D

nikdenikto
28. okt 2022

Dostávajú stále. Svokrovci majú 7 vnúčat a vždy dostanú drobnosti k vianociam aj narodeninám. Naši majú len 2 vnúčatá a to naše deti takže u nás sa im dávajú darčeky stále a veľa čo tiež nie je úplne najlepšie.

andrea_82
28. okt 2022

svokra má 5 vnúčat a kupuje všetkým. Moji rodičia majú 2 a rozmaznávajú až tak, že ich za to hreším. Ale všetci sa snažia kupovať rovnako všetkým vnúčatám.

domca1408
28. okt 2022

jasné, že sa kupujú darčeky...ako sorry vianoce sú raz za rok...nech mi nehovoria, že za celý rok nedokážu našetriť na dve 20 eurové hračky...ved deťom netreba vela. je to divné...

melanta
28. okt 2022

Áno, u nás sa toto vždy dialo, vždy deti dostali, hoci aj drobnosť. Moji rodičia dokonca kupujú na Vianoce darček mužovmu synovi, ktorý je pre nich cudzia krv. Darčeky nepotrebujú byť finančne drahé, takže argument málo peňazí až tak v tomto prípade neobstojí, pretože je evidentné, že to nie je hlavný problém.

andrea_82
28. okt 2022

@melanta u nás je úplne bežné, že rodičia kupujú darček aj neveste alebo zaťovi. Keď raz na môjho muža zabudli, tak to bolo také čudné, že sme si všetci rozbaľovali a on nemal. Takisto ja dostávam darček od svokry (aj keď tá nám v poslednej dobe dáva skôr peniaze, aby sme si niečo kúpili sami).

e1i
28. okt 2022

Svokra ma 2 vnucata a nekupuje, ani moc nechodi na navstevu. Dceru videla prvy raz ako 5m a syna ma mesiac a ešte ho nevidela. A to byva "za rohom". Nasi maju 4 vnucata a kupuju meniny narodeniny vianoce velka noc mdd...

nikpa
28. okt 2022

Na rovinu by som sa ich opýtala aký majú problém alebo čím sa previnili moje deti keď si od nich nezaslúžia nič ani na vianoce a druhé vnúča je obdarovavane dokonca aj mimo nich. A na Vianoce by nás ani čakať nemuseli, nie kvôli darčekom ale preto ako sa k mojim deťom zachovali. Lebo dnes sú obchody kde kúpiš aj za 5€ hraču a má na to celý rok, tak nech netara, že nemá peniaze. Veď nečakás od nej honosné dary.

matullienka
28. okt 2022

No moji rodičia nám dajú vždy pred Vianocami 50 eur na osobu a mame my kúpiť co potrebujeme ci už my alebo deti a ja to prinesiem k nim je nás dokopy 6 tak to majú celkom slušný peniaz, obaja sú už na dôchodku. Od svokrovcov dostanú deti aj my vždy pod stromček peniažky, aby sme si kúpili co potrebujeme plus deti tam malú ešte nejakú drobnosť

Toto od tvojich svokrovcov by ma teda za mrzelo riadne, tvoj muž na to co hovorí? Pripadne nech sa s nimi porozpráva on v čom sú vase6deti horšie, ze si nezaslúžia ani drobnosť. Keď by si im to povedala ty nemuseli by to vziať dobre a ešte by si skončila najhoršia

7lenka11
28. okt 2022

asi s tým nič neurobíš, sú starí rodičia, ktorí proste nepristupujú k vnúčatám jednako.. je to aj o povahe ľudí, kto chce komu ako dopriať
mám takého svokra.. každý rok hovorí, že nie sú peniaze, nič sa nebude kupovať, žiadne darčeky atď.. nakoniec nám s mužom dá do obálky po 50 eur, svojej žene dá pár drobností z drogérie.. a on sebe a svojej dcére nakúpi veci, lístky na koncerty, podujatia aj za 600 eur.. neriešim to, keďže ja od nich nič neočakávam, len je mi to ľúto za jeho syna (môjho muža) a jeho ženu.. oni dostanú max pár desiatok eur v obálke alebo nejakú bežnú drobnosť z drogérie.. a on so svojou dcérou majú obložený stromček darčekmi a ešte sa tým každému chvália, čo všetko si dopriali.. vždy sa čudujem, že jemu samému to nie je blbé.. podotýkam, že môj svokor má dve roboty a mesačne vie naozaj pekne zarobiť

matullienka
28. okt 2022

@7lenka11 a tá jeho dcéra mu na to nič nepovie? Keď jej kúpi drahé dary a mame dá drobnosť z drogérie? Oni ale asi aj s manželkou nemajú medzi sebou ktovieake vzťahy však?

7lenka11
28. okt 2022

@matullienka nie, oni dvaja sú rovnaké povahy.. mne švagriná nič nekupuje ani na narodeniny a meniny.. je to divné, ale niekedy to vyzerá, že sa obdarúvajú len oni dvaja navzájom.. moja svokra je pre nich do počtu, proste môj svokor je stará škola, on to berie tak, že jeho žena je žena v domácnosti a že ju vlastne nebaví chodiť na koncerty, predstavenia atď.. ale podľa mňa to tak nie je, vždy je rada, keď kúpime niečo zážitkové aj jej
každý rok sa u nich cítim blbo na Vianoce, nie kvôli sebe, ale kvôli zvyšku ich rodiny

matullienka
28. okt 2022

@7lenka11 to ti verím hlavne keď sú niektorí ľudia bez akejkoľvek sebareflexie.

whatever1
28. okt 2022

Odkial vies, ze jej kazdy mesiac kupuju hracky a este ake? Mozno ak vnucku pravidelne strazia, tak od svagrovcov dostávaju peniaze na jedlo, alebo aby ju vzali na zmrzlinu, do zoo, na vylet a pod, ked vedia ze nemaju peniaze. A co zvysi za to jej nieco kupia. Alebo to moze byt tak, ze vy sa mate financne dobre a vaše deti maju vsetko a ich vnucka naopak od svojich rodicov nedostane nic a im je to luto.

autor
28. okt 2022

@whatever1 Skôr opačne,svagrovci sa majú dobré a vnučka má všetky hračky od výmyslu sveta.A nedávajú svagrovci svokre peniaze,svokra zo svojich vnučke kupuje.Stane sa že švagriná sa chváli na FB co všetko dostala malá od starých rodičov.Alebo aj voláme často cez messenger a povedia mi to

konikkon
28. okt 2022

Starí rodičia kupujú darčeky a ja absolútne neriešim, čo a za koľko kúpia ostatným vnúčatám. Je to ich vec a pripadalo by mi to odo mňa maximálne drzé sa do toho starať. Starí rodičia nie sú povinný môjmu dieťaťu nič kupovať, ani sa mne spovedať.

autor
28. okt 2022

@konikkon Tak potom vo mne je chyba.Ja to berem tak keď má človek viac detí alebo viac vnúčat tak má sa venovať každému rovnakým dielom.Neni to spravodlivé keď jeden dostane všetko aj čas starých rodičov aj tie darčeky a druhé nedostanú nič.

euka210
28. okt 2022

No, i taki ludia su, neries to.
Svokra kupovala len obkecko, ked boli deti male, hlavne prvemu...byvame spolu, teraz nic nekupuje, nic im netreba, dava im svoj cas. Ona mi da peniaze, napr.20e na sviatok, Vianoce, nech im kupim co treba. U nas idu uz skor peniaze od rodiny detom, uz su vacsie, nasetria ci a kupia co chcu.
Moja mama detom na Vianoce a sviatky kupovala, pri 3 detoch uz bolo toho veeela. Ako prisiel covid, tak sme to vsetci sekli, ze darceky len doma od rodicov, ani svagrovci na vianoce mojim, ani my im...tiez mame 90km vzdialenost. Mama uz nekupuje na Vianoce ani mojim, ani bratovym, len narodky.

euka210
28. okt 2022

Moja mama riesila take, ze ked bratovemu urobila tortu, tak musi i mojmu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️. Ja detom stale robim tortu na zelanie, takze torta od mamy len kvoli "rovnocennosti" mi vooobec nechyba.

konikkon
28. okt 2022

Vieš čo, vôbec sa nestarám, čo svokra dá švagrinej (svojej dcére) a čo môjmu mužovi. Je mi to jedno a mám po starosti a po probléme. Mňa by to zaťažovalo, takéto veci riešiť.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mon895
28. okt 2022

U nas dava aj prababka darceky svojim pravnucatkam aj ked ma ozaj malo penazi (neda si povedat ze im netreba proste ona im chce dat tak da) pravnucat ma 6 a vsetkym dava rovnako a rovnako aj stari rodicia. Toto mi skor pride ze vyslovene nechcu dat 😔

zuzinka888
28. okt 2022

A co kupujete starym rodicom vy? Mozno tiez nic tak ani oni vam. A dcera im mozno urobi nakup prispeje na lieky/ ked sa nieco pokazi tak sa chcu revanšovat. Ak nic nedate nemozete ani cakat.

7lenka11
28. okt 2022

@zuzinka888 neviem, či toto je zrovna dobré prirovnanie.. ak si deti s rodičmi (v tomto prípade rodičia a starí rodičia) nič nedávajú a nepodporujú, tak ok.. ale malé dieťa je iná kapitola.. to by znamenalo, že ak malé dieťa nič nedá svojím starým rodičom, tak oni nedajú jemu.. ale však tam je dvojgeneračný rozdiel a ide o princíp potešiť deti.. môj muž zažil u svojej babky, že nič nedostával, jeho rodičia tam museli vopred doniesť aspoň drobnosť, aby si pod stromčekom niečo našiel.. a dieťa to časom vníma.. vidí, že iné deti dostávajú veľa a kadečo a nechápe, prečo ono nie, je smutné a proste tomu nerozumie.. ja si myslím, že by žiadneho starého rodiča nezabilo, ak by za 5 eur kúpil tričko a knižku alebo inú drobnosť (ozdoby do vlasov, detskú kozmetiku).. v Tescu, Pepcu a pod. sa dá nakúpiť veľmi lacno

sense
28. okt 2022

Moja od mojej mamy dostáva nielen hračky ale hlavne oblečenie, nielen na vianoce. Od ex svokry malo, ale neriešim. Tiež som vždy len počúvala ako nemá peňazí. A iné vnúčatá sú už dospelé. Ale zakaždým jej pošle aspoň na narodeniny kartu. A môjho partnera matka jej minule vianoce kúpila bundu zimnú. Predtým párkrát niečo čo nikdy nepoužila, tiež neriešim. Naposledy sa spýtala, tak si dcéra vybrala.
Ale nikdy som nejak neprezivala kto, co à koľko komu dal. Keďže dcéra má od nás všetko čo potrebuje a aj veľa veci a hraciek len tak pre radost

beata_k
28. okt 2022

A neprispievaju rodicia financne ked sa im staraju o dieta? Mozno z toho to platia.

autor
28. okt 2022

@zuzinka888 Aká dcéra?Svokra nemá dcéru, má dvoch synov,môjho manžela a môjho švagra.Co im kúpime my?Keďze sú to starší ľudia 60 plus,vždy im nakúpime neake lieky,alebo sa opýtam čo potrebujú to kúpime.Ked povedia nič,tak im dáme peniaze aspoň 50 eur.A zakaždým keď ideme k nim napečem zákusky a zoberem k nej.

autor
28. okt 2022

@beata_k Nie neprispievajú

1mina
28. okt 2022

Ano svokrovci aj rodicia (ktory naozaj nemaju moc penazi) kupuju ba ich musim krotit nech nenavalia toho na vianoce kopy. Je to divne ze jednej teda kupia aj drahsie, a druhym povedia ze nebude nic. Vsak zrovna keby nejaku blbosticku v pepcu kupili. Alebo moja prastarka vie usit babiku, macicku, ustrikovat ciapocky, ponozky, usit deky a poslat pravnucke s nejakou cokoladkou a ona sa samozrejme tesi hrozne z toho a ja tiez. Ale chapem ze nie kazdy vie sit napr