Kto okrem otca vedie nevestu k oltáru?

28. sep 2023

Žienky téma mimo detičiek.. o mesiac ma čaká svadba v kostole. Kto vedie nevestu k oltáru keď nie otec? Nemáme spolu dobrý vzťah a na svadbu pravdepodobne ani nepríde, nemám ani brata..pojde len bratranec s priateľkou a starký ktorý chodí už len s paličkou :(

anavixy
28. sep 2023

Mama?

januska12323
28. sep 2023

Môžeš ísť sama, so ženíchom, s kamarátom, s mamou, možností je neobmedzene.

andreakotesova
28. sep 2023

Moju švagrinú odviedol k oltáru môj otec, teda jej svokor. A teda bolo to veľmi dojímavé. A teda majú doteraz perfektný vzťah.

terezka1947
28. sep 2023

Ja som otca nemala,tak brat. Ale zvažovala som aj mamku,no mala zdravotné problémy.

janai1
28. sep 2023

Mama tiež chodí len o barlach a brata viedla k oltáru. Tak ak máte dobrý vzťah opýtaj sa aj starkeho
Alebo mama, kamoška

martul
28. sep 2023

a dedko sa barlami by toľko neprešiel? On s barlami a ty ho chyť pod jeho pazuchu a choďte.
Alebo mama.
Alebo choďte s manželom spolu do kostola, voľakedy to bolo takto, žiadne ženíchove čakanie pred oltárom na nevestu.

blancheporte
28. sep 2023

@andreakotesova jeeej,aké milé

nikha2809
28. sep 2023

Moji rodičia zomreli,na viedol svokor.

thereisabear
28. sep 2023

Ja som išla so ženíchom.

colsami
28. sep 2023

Kamaratkin muz ma sice mamu, ale neprisla im ani na svadbu. Manzelku vlastneho otca nechcel, priatelku nevlastneho otca tiez nie, sestru mal len o dost mladsiu... Sadol si dobre s mamou svojej zeny (tj svokry) a ju poprosil aby ho brala k oltaru. Nikto na tom nic cudne nevidel a vsetci spoko.

Poziadaj chlapa z Tvojej ci jeho rodiny, s ktorym mas taky dobry vztah 🙂

yoxinka
28. sep 2023

Ja som šla s budúcim manželom. Otec s nami nikdy nežil. Kamoške otec zomrel, keď bola malá, viedli ju dvaja bratia. To bolo veľmi pekné 😉, inú kamošku viedli obaja rodičia, takže teoreticky ťa môže viesť aj mama, podľa mňa, je to úplne jedno, sprav tak, aby si sa cítila dobre.

moonlight1210
28. sep 2023

Tak kedysi sa to urcovalo, ze nevestu priviedol ten, kto mal nad nou dohlad. Otec, ak ten nezil, tak brat, stary otec, krsny, ujo, proste ten, kto mal nad nou vtedy tutorstvo.

Dnes je to jedno. Ako sa rozhodnete, tak to moze byt.

kakakina
28. sep 2023

Mňa viedol krstný otec

maryetta
28. sep 2023

Niekto ide sam. Moju svagrinu-nemala uz ocka-tak viedol jej krstný otec.
My sme isli ku oltáru spolu. Ved je to nasa spolocna sviatost tak sme si pre nu “isli” spolocne.

marsmykkok
28. sep 2023

mama nemá súrodencov? Nemáš nejakého uja/krstného otca?

jaskolka
28. sep 2023

Je to úplne jedno. Môže to byť aj hocikto z rodiny, alebo aj svedok napríklad. My sme šli tak, ze ku kostolu som šla so svedkom, a budúci manžel so svedkynou.
Potom sme sa "vymenili"a k oltáru sme už šli spolu, lebo kňaz nás po príchode zasnúbil a dal obrúčky (gréckokatolícky obrad)

dixitka
28. sep 2023

Môžeš ísť ty so ženíchom, tak sa to bežne robí 🙂 my sme to tiež tak chceli, ale tesne pred obradom prišlo mužovej mame ľúto, že ho neodvedie k oltáru, tak sme to na poslednú chvíľu menili a mňa odviedol brat (môj otec tam síce bol, ale nevie už dobre chodiť). Ak to teda chcete mať tak, že vás niekto odvedie a nemáš blízkeho muža v rodine, kľudne ťa môže odviesť mama.

bylinka25
28. sep 2023

Mňa viedol k oltáru švagor.

simca06022011
28. sep 2023

kohokolvek budes chciet, napr. moj chlap viedol k oltaru kamosovu "nevestu" :D proste sa tak dohodlo...

@dixitka tak toto som napr. nevidela, mne nejak nikdy nedoslo kto vedie zenicha k oltaru, podla mna nikto. On tam uz ma cakat :DD

martinka13
28. sep 2023

Ktokoľvek, koho si nevesta praje a je ochotný to spraviť.

pettom19
28. sep 2023

My sme tiez mali v kostole svadbu a normalne som sla s mojim nastavajucim. U nas nie je taka tradicia, aby nevestu viedol otec. Ale my sme sa brali v evanjelickom kostole, neviem, ako je to v inych cirkvach.

lydion20
28. sep 2023

Mňa viedol dedko

angiela
28. sep 2023

Ja nemám otca od mala a mňa viedol dedko.🤗

qwert87
28. sep 2023

@simca06022011 môjho muža viedla jeho mama a mňa môj otec.
Kamoška čo nemá oca, išli spolu s budúcim manželom a farár pred nimi k oltáru.
Druhú kamošku, ktorej otec zomrel, viedol jej krstný otec.

peter0123
28. sep 2023

Mňa viedol brat, muž šiel do sesternicou.

buberova
28. sep 2023

My sme tiež šli spolu s manželom

rebcav
28. sep 2023

ten koho ty chceš, ako to ty cítiš, kľudne aj sestra, kamoška, brat, dedo... pre každého to bude určite česť a je to tvoj deň 🙂 Ja som sa vydávala pred 20 rokmi a každý ma videl 1x v kostole, len rodičia a sestra s jej manželom skôr, bolo mi úplne jedno kto si čo myslí, žiadna odobierka nič, ale bolo to úžastné, neskôr sa to každému páčilo. Pred oltárom ma čakal manžel a tam išiel s jeho maminou, ani on ma nevidel skôr 🙂

anickaaa6aaa
28. sep 2023

mňa viedol brat

kikavadi
28. sep 2023

Ja som tiež išla s manželom.

iwuanka
28. sep 2023

Ja som isla s manzelom a fararom. Brali sme sa v greckokatolickom kostole a tam si na zaciatku kostola davame obrucky a pred oltarom si len slubujeme.

darina77
28. sep 2023

U nás bol voľakedy zvyk že nevestu viedol k oltáru slobodný mládenec a ženícha slobodne dievča, takže nás viedli kamarátka so svojím snúbencom