Neviem sa tešiť,chystať ani kvôli dieťaťu. Má to svoju príčinu ( úmrtie). Minulý rok som bola ďaleko v práci pár dní. Rodina mi to nepriamo vyčítala. Je to také obdobie neistoty,pretvárky.....Som len ja divná?
ako sa to vezme.
pre mna je to obdobie, ked sa doma narobim - nakupy, zhananie darcekov, nejaka ta vyzdoba, kopec upratovania, vela pecenia a varenia. a hoavne nedostatok casu.
a koli par dnom, cez ktore este aj tak musim ist do prace, elbo mam take zamestnanie. keby si odrobim a aspon mam 2t volna, tak by to bola aspon naplast za to neprijemne predobdobie.
V tvojej pôvodnej rodine si sa asi stretla s nesprávnym modelom Vianoc... Ja som to mala v pôvodnej rodine tiež. Len samé zvady, hádky... Ale keď som sa osamostatnila, Vianoce začali byť krásne a keď som sa spoznala s mojím mužom, tak najkrajšie. A odvtedy sú najkrajšie. K nikomu počas Vianoc nechodíme, jeden deň pozveme rodičov a súrodencov na obed a to je všetko, Vianoce si užívam spolu. Naša malá rodina, v kľude a v pohode. Žiadne nároky, že musí byť to a to. Žiadne zbesnene upratovanie. Žiadne vypekanie a vyvaranie, žiadne dranie kostolných lavíc, lebo sa to patrí. Žiadne zvyky, lebo niekto povedal. naše Vianoce, sú naše. Tradície a program sme si vymysleli vlastný, taký ako nám vyhovuje. Ak ty nemáš rada povinné stretávanie sa s rodinou, nekonečné telefonáty atď... Tak to nerob. Ak máš toxickú rodinu, tak sa s ňou nestretávaj, nenechaj ich, aby ti ubližovali. Vianoce sú sviatky pokoja. Ktokoľvek, kto môj pokoj narúša, nemá u mňa na Vianoce miesto
Moja mama, zomrel jej otec 22.12. A odvtedy uz nikdy vianoce nemali to caro, lebo sa prestala akokolvek na vianoce snazit, ak by som nevytahovala ozdoby, ja ako dieta, kazdy rok tak ich ani nevytiahne. Adventny veniec sa vytahoval tyzden pred vianocami so vsetkym ostatnym.
Na jednej strane ju chapem, na druhej strane mohla sa trocha prekonat aspon po rokoch. Teraz ked mam vlastne dieta tak viem, ze by som sa kvoli dietu aspon trocha snazila 🤷♀️
@elementissa no práve ako dieťa som zbožňovala tieto sviatky a všetko okolo. Prišli mi výnimočné,tradičné so svojím čarom. Ale za vydata len tak ako z rýchlika a zomrel mi rodič presne s v tomto období a na moje okrúhle narodeniny k tomu. Odvtedy by som sa im najradšej vyhla. Bola v práci nonstop aspoň dva týždne,prespala alebo neviem čo. S predvianočný zhonom to nesúvisí,z toho som stres nikdy nemala. Len mám problém s tou " atmosférou", keďže cítim veľký smútok a nostalgiu za všetkým z minulosti.
@banalu presne toto prežívam😢
@banalu minulý rok strávil syn s mužom sviatky u svokry a tak to bolo lepšie. Malý sa usmieval,tam nebola pochmúrna nálada a ja v práci som proste pracovala. Len čo bude tento rok...depresia ma chytá už o tomto čase. V tom konkrétnom roku som popri náročnej starostlivosti o rodiča doma so zaťatými zubami piekla cez slzy a vedela,že je koniec.
No ja som asi divná. Mne sa nič zlé cez vianoce nestalo, ako dieťa som ich zboznovala, mali sme vždy krásne vianoce. Ale, v dospelosti, keby neboli, je mi to jedno. Rada som bola v práci, teraz mam takú, že máme všetci voľno 2 týždne, takže vlastne trpím. Nemám rada vianoce. Možno je to aj tým, že v obchodoch to do človeka hučí už od septembra, v telke detto, aj keď ju pozerám malo. Možno tým, že sa vytratilo z nich to vianočné čaro. Keď vidím ako si ľudia za každú cenu idú kupovať drahé darčeky, hoci na to nemajú, zoberú si pôžičku, potom plaču. Ako keby nestačila dieťaťu kniha, musí mať elektrické autíčko. Sú oveľa konzumnejsie, lebo všetkého je všade veľa. Veľmi málo rodín je takých, čo to berú naozaj cisto Vianočne pre atmosféru. Nie je sneh, to je obrovské mínus, bez snehu to nemá čaro. Minulý rok pred Vianocami sa mi narodila dcéra. Budem musieť svoj postoj nejak zmeniť a ukázať jej čaro Vianoc. Aby vedela, o čom sú, čo je dôležité. A to nielen na vianoce, ale stále. Nemám rada Vianoce, ale budem sa to musieť naučiť. Pre ňu. 😁
tak v poslednej dobe mi je to jedno. Ja by som bola najradšej celé sviatky v robote a nič nechystala. Robím to kvôli dcére, aj keď je dospelá, ešte býva s nami, nech má pekné sviatky aspoň ona. Ja som v poslednej dobe zažila toľko sklamaní, že aj tie Vianoce stratili čaro. Nemám chuť nič robiť, pretvarovať sa. Najradšej by som bola v práci alebo sama doma (čo žiaľ nie je možné) a oodychovala . Bez zdobenia, pečenia , upratovania a pod.Ale vianočné filmy môžem.
ja by som sa už bez Vianoc tiež zaobišla. Kým boli deti malé, tak sa tešili, aj ja keď som bola malá som sa tešila. Ale pri toľkých dospelákoch to už stráca čaro a po toľkých rokoch pečenia a chystania. Už sa nikomu nechce ani stromček ozdobovať, koláče nikto ani jesť nechce, takže bez tej detskej radosti doma je to akési nasilu.
@sirka9 u nás nejde o to chystá nie,upratovanie,behy po obchodoch...to mám v paži už dlho. Nie sme mater.zalozeni,upečiem jedno,uvarím ako obvykle,nie že týždeň dojednané,darčeky nekupujeme,len malému voľačo a aj tak je to na figu. Pocitovo. Zhon ide mimo moju hlavu,depresiu mám zo spomienok,zo strachu do budúcna a z prítomnosti čo a ako bude,že malý má prekukne. Neviem sa pretvarovat.
moja kamaratka a spoluziacka zo strednej v jednom ich neznasa a nikdy neoslavuje, u nich doma je to bezny den ma dve deti ktore nevedia co to je stromcek darceky tradicie a podobne..v ten den idu na prechadzku do lesa a ako sama hovori len caka kedy cely ten humbuk prejde, ale zas silvestra oslavuju u nich doma pomaly ako v las vegas
@autorka no, možno sa potrebuješ vysporiadať najprv s minulosťou. A to ide ťažšie. Ale kým žiješ v minulosti a strachu z toho, čo bude, nikdy nebudeš pocitovo slobodná. Aj smrť treba nechať za sebou. Nech odišiel ktokoľvek. Pretože svojim konaním držíš duše zosnulých bludiace medzi svetmi. A to nehovorím, že by som bola veriaca.
Proste obdobie Vianoc,nový rok sa mi už vždy bude spájať s obdobím ťažkej choroby,smrťou. A neostáva mi iné,len to prečkať v smútku.
Ja mám rada Vianoce ale zároveň je to deň utrpenia lebo v ten deň na moje meniny 24.12 skoro ráno zomrela švagriná 😔
@sirka9 sväta pravda. Len keby som vedela ako.
Ja uz ich mam menej rada ako ledysi. Presne ako dieta som ich zboznovala - atmosfera, jedla, co su raz za rok, klud, polihovanie.Posledne roky sa velakrat nieco zomlelo v tonto obdobi. Muzovi zomrela mama tesne po Vianociach a cez tie posledne Vianoce to uz bolo velmi zle. Svokor alkoholik cez Vianoce teda uctieva jej pamiatku zintenzivnenym pitim. Niekedy sem dokvitne napity a treba ho vyhodit. Alebo ho niekto najde niekde lezat. Minule Vianoce stravil v deliriu na JISke. Okrem toho som jeden rok bola tak chora, ze som ani nmoc nevladala vstat z postele, vtedy tu bol bordel, ani stromcek sme nemali. Odkedy sa narodil maly, tak navyse je z toho den ako kazdy iny, ziadny veget. Ale ja sa aj tak stale snazim prinavratit normalne Vianoce 🙂 Tento rok je uz maly vacsi, bude sa s nim dat trosku pokvasit pri filme. Uz bude aj viac vnimat kuzlo. Svokor ma sem zakaz vstupu a ze prenho chodi zachranka, sme si uz pomaly zvykli. Tak este dufam ze budeme zdravi 🍀
@autorka zial mam to tiez tak od umrtia sa neviem ani tak kvoli dietatu pretvarovat odvtedy uz Vianoce nikdy nebudu tym cym boli pred tym, nam sa totalne rozpadla rodina lenze to tu pochopia ludia co prezili velky zial.za polroka mi umreli dvaja a ja to asi nikdy nespracujem v sebe takze ano rozpravky budem pozerat ale vsetko cez slzy a spomienky a je mi to hrozne luto, Vianoce som milovala.
@sirka9 to nie je vobec jednoduche,. kebyze je, urcite ludia lepsie spracuvaju svoj smutok. ale chapem co chces napisat.
@elementissa ano, mozno to pravda je,a le ja mam nespravny modek aj teraz ako sa tomu da vyhnut?
upratovanie je na mne. nemozem povedat ziadne upratovanie, elbo v bordeli by soms a tiez dobre necitila. mala som dovolenku,a le 1ú2 dovolenky som bola chora, do toho potom v druhej 1/2 prisliel PMS a ms a uz som bola vybavena, co som chcela upratovat, nedalo sa, resp potom som bola taka unavena aj z hormonov, aj po chorobe, ze hoci som neico urobila,a le mohla som viac. potrebujem neico dosit, mam uz mesiac vytiahnuty stroj, mam kopec oprateho pradla a vytiahnute vedrzo z hadramia cistiacimmi, ze budem neico robit, mame kopec veci, musim to nejako pretriedit, aby mali tie veci miesto, lebo inak su kade tade. mame este nejaky nabytok, co chcem dat na bazar, ale musela som to ocistit a nie ej to este ono. jednoducho bordel. takto sviatkovat? no nie, musim upratat.
nakupy? nedodrziavame nejake extra zauzivane tradicie,a le navarit aspon nejaku slavnostnu veceru musim a tiez nieco upiect.
darceky? aj to musim.
tym veciam sa jednoducho neda vyhnut. posledny tazden som pomaly viac v robote ako doma. ked som doma, som urahana a nevladzem, este mam infekciu pdi enchtom, neviem ci mi ho nebudu strhavat.
23.12. budem doma makat a pripravovat a na noc do roboty
24.12 si musim trochu pospat, budem odpalena a este budem dkoncovat pecenie, varenie a vecer total utahana sa najem, rozdame darceky a posedim pri telke. mozno tam aj zaspim
25.12. mam nastastie aspon 1 den normalne volno
26.12. robim cely den.
ake sviatky? ako si toto uzit?
Ja mám rada všetko okolo Vianoc,no Vianoce samotné sú dosť spojené s nostalgiou a smútkom.
Ale zase,odkedy mám deti a vidím ako sa tešia,tak sa to snažím prežívať pekne cez nich. Sme dospeli,čiže máme čo to nazite a vieme,že život nie je iba ružový.
@bublinka1426 ♥️je to tazké😔
@sirka9 ved prave, dobre si to napisala divna nie si. pre mna Vianoce symbolizovali byt za jednym stolom a tesit sa ze sme spolu. uzivat pohodu kedy konecne vsetci mali volno a mohli sme byt spolu. a teraz? je mi na blyti kazdy sa len predhana, uplne zanika duch vianoc,v kutiku duse si stale hrajem svoju pesnicku z detstva ale uz cez slzy vsetko
@banalu nie, to pochopis az ked zazijes. zial. niekedy sa ten smutok neda spracovat akoby sme chceli. :( nie kazdy sa vie pretvarovat kvoli detom
@elementissa myslim ze autorka nema rada vianoce kvolu umrtiu to co si napisala je mimo....ide o spracovanie bolesti, smutku, a spomienok ktore sa nam prave k Vianociam z detsvtva vracaju..preto su tieto sviatky este ovela tazsie ''prezit'' ak ti umre rodic. obzvkast ked to boli prave super rodicia co ti vzdy vykuzlili krasne sviatky a pohodu.
Nie si vôbec divná. Ja to mám rovnako od úmrtia mojej blízkej, milovanej osoby. Na Vianoce si najviac uvedomujem tú stratu a veľký smútok.
@napetra ved prave, ze na Vianoce kazda este viac smutime :(
Tiež vsade okolo vidím len pretvárku, každý rieši iba jedlo a darčeky, ako keby v daný deň na ničom inom nezáležalo ...
Vianoce tiež extra nemusím, teda deň D, ale pre radosť deťom zdobíme strom, každé dostane maličkosť, upečieme medovníky a do mesta chodime pozerať svetielka. Vianočnému chaosu, nakupovaniu a obžerstvu sa vyhýbame a dúfam, že deti v tom budu pokračovať ...
@napetra tak veru. Ľudia riešia zhon,nákupy,upratovanie a mne to príde zbytočne,taký umelo vytvorený stres. Zatiaľ čo iní ľudia smútia za blízkymi,ti,ktorí sa ešte nezmierili. Najmä ak k úmrtiu prišlo v tomto období. Potom si poviem,že radšej v neporiadku,bez darčekov,iba s kapustnicou v garsónka ale s milovanými. Nič viac netreba. Ale viem,že práve toto už nikdy nezazijem. To NIKDY je hrozne slovo
Moja mama ma 73rokov a co mi pamat siaha, nenavidi Vianoce.