Krstná mama s civilným sobášom

lolita611
7. sep 2017

Ahojte, viete mi dat tip, kde by mi farar vedel pokrstit maleho aj napriek tomu, ze jediny clovek, ktoreho mam v okoli ako spolahliveho, ma civilny sobas?
Dakujem ;)

osky
7. sep 2017

@lolita611

toto nie je o knazoch ale normalnych pravidlach cirkvi.
neviem ako to chodi,ale je ten clovek pokrsteny,obirmovany ?
myslim ze to staciale neviem to,len sa domnievam.
ak clovek nema krs nemoze ist na krst za Rodica-to je predsa logicke,ci nie?

lolita611
autor
7. sep 2017

@osky ahoj 🙂 ano moja sestra ma vsetky sviatosti, lenze je cerstvo vydata a mali len romanticky uradny sobas takze farar nam povedal, ze ona nemoze byt krstna. Ze pred 3mesiacmi mohla ako single ale teraz nie. Aj ked vtedy zasa zili spolu uz s frajerom...toto nie je hriesne? Ja uz fakt neviem preco farar sudi ludi na dobrych a zlych ...

vilma7
7. sep 2017

Najdi si ineho farara. Moja sestra slobodna matka 2 deti je krstna, farar sa vobec na jej stav nepytal. Ani jedem z krstnych maleho nemaju nic. Krstna len pokrstena. Krstny vobec nic.

lienqa
7. sep 2017

Ako toto mi už príde ako také Kocúrkovo, teraz máme zaujímavú situáciu v práci, kolega si zobral rozvedenú ženu, vzali sa úradne pred tromi rokmi, normálne spolu žijú dve deti spolu majú, a teraz si ona anulovala cirkevný sobáš, a idú sa brať zas v kostole..podľa mňa je to výsmech, každý druhý anuluje sobáš, a čo ich viedli v reťazi pred ten oltár?! smiešne...som rozvedená ale nikdy by som si neanulovala sobáš, len sa teším na moment, keď budem mať v budúcnosti dieťa, a budem ho chcieť dať pokrstiť, ja rozvedená, chlap iba pokrstený a nie sme zosobášení ani úradne. 😒

huahua
7. sep 2017

@lolita611 Farár nesudi ľudí na dobrých a zlých, len sa pýtal, ci potencionalni krstní rodičia žijú v súlade s učením cirkvi.
U nas, ked povieš, že je slobodna, tak sa normálne opyta, ci s nikým nezije. Ak sa na to nepyta, je na tebe, ci mu to zamlcis alebo oklames, ked vies, že by to tak nemalo byt.
Ty ako rodic žiadaš pre dieťa krst a vstup do cirkevnej rodiny. Krstní rodičia ti majú pomáhať vychovávať dieta vo viere. Preto je tu na mieste otazka, ako to môžu robiť ľudia, ktorí vedome žijú v tazkom hriechu.

1bambinko1
7. sep 2017

@lolita611 Po pravde by mal farár zobrať tvoju sestru ako krstnú, to nevadí, že nemali sobáš v kostole... Nie? A nevyskušáš osloviť nejakého ineho? Prípadne z okolitých dediniek ja som tak bola minulý rok, keď kamoška vybavovala farára nie z mesta ale z blízkej dedinky😉

gianna
7. sep 2017

Ak clovek zije iba v civilnom manzelstve ( aj ked ziju spolu bez manzelstva), nemoze byt krstnym rodicom. To nie je o sudeni fararom, to su skratka pravidla 🙂 To vsak neznamena, ze ti nemoze pokrstit dieta, len tvoja sestra nemoze byt krstnou mamou, moze byt vsak svedkynou krstu.

osky
7. sep 2017

neviem si dost dobre predstavit aky dovod uvedu na anulovanie sobasa....
moj stryko-dlho slobodny,si chcel pred rokmi vziat svoju rozvedenu priatelku v kostole,a teda nebolo to vobec lahke.

ona Bola pred tym 2x vydata,to je ina vec,ale proste.
kedze nemala ziedna sviatosti a ani jej 1.muz nemal,ich sobas bol pred cirkvou platny-skrata dvaja neverci sa vzali.
druhy manzel mal tusim krst alebo co a kedze si vzal ju uradne ako neveriacu tak toto sa neriesilo,nakolko pre cirkev to i tak platne nebolo.

ale ked si chcelaziat v kostole mojho stryka,musel sa anulovat ten PLATY sobas s nevercom.
a to tak-chodila 3 roky normalne na pripravu ako chodia deti,potom mala krst,prijmanie,birmovku...
tym ze sa stala katolickou,nebol zu sobas s nevercom platny...
a ona sa mohla vydat cirkevne.

konzultovali to s roznymi knazi,kazdy zaujal rovnaky postoj.
su spolu zu cez 16 rokov ako vzorni manzelia-katolici...

napr.
ona mala zu dceru,ktora zu je civilne vydata a ma dve deti.
tato dcera nebola vedene k viere...nasilne
ale ked sa narodili deti navrhli je krst a pri druhom sa zu ona sama na t pytala,
tak vlastne stari rodicia su aj krstnymi rodicmi.

cize rodicia ako ziju,to je ich vec,ale pokial chcu pre dieta krst,nesmu branit jeho vychove vo viere a na to treba krstnych rodicov so sviatostami a cistym manzelskym zivotom...

h2
7. sep 2017

@huahua "...vedome žijú v ťažkom hriechu..." ??? To akože ľudia, ktorí sú normálne zosobášení na úrade, žijú spolu, milujú sa a sú si verní, nikomu nič zlé nerobia, žijú slušným životom atď. nie sú vhodní za krstných, lebo "vedome žijú v ťažkom hriechu"? Čo niekoho zabili? Alebo okradli? Poznám dosť ľudí, ktorí chodia pravidelne do kostola a pritom sú hnusní, ohovárajú, nikomu nič dobré neprajú, ale chodia do kostola, na spoveď a po nej sú opäť čistí, ako ľalie! Ale človek, ktorý do kostola nechodí a žije v ťažkom hriechu manželstva bez požehnania cirkvi, zhorí v pekelných plameňoch?

lienqa
7. sep 2017

@osky v mojom blízkom okolí je veľa ľudí čo si dali anulovať manželstvo, jedna dokonca po 13 rokoch..pýtam sa načo je to dobré? Ja sama som veriaca, nie veriaca v zmysle, že chodím každý deň do kostola do prvej lavice a v reáli som sviňa. Učím malú ku viere, nie násilne, modlíme sa pred spaním spolu, rozprávame sa veľa o Ježiškovi ako ho malá volá, do kostola chodíme v nedeľu, opakujem nie násilne a s plačom. Proste ja v tom vidím význam, že ja nechodím na spoveď a podobne, ťažko sa to dieťaťu vysvetľuje prečo. Lebo cirkev je v tomto staromódna? Blbosť niekto povie, že čo som to za katolíčku, keď toto hovorím. Ale nech potom idú na každého rovnakým metrom, ako môže niekto kto si anuluje manželstvo opäť príjmať sviatosti...a tváriť sa , že nič sa nestalo, čo som ja horší človek ako oni? To som sa mala nechať týrať doma od chlapa? Môj chlap teraz ma len krst, našim som to takto povedala, čo je on horší chlap len o to, že nemá príjmanie, birmovku? Ex mal všetky sviatosti a bol to hajzel, dokázal ma udrieť, podviesť a ešte aj klamať. Nech mi nikto netvrdí, že ešte aj pri tom anulovaní človek neklame, aký dôvod uviedli by ma zaujímalo.

lolita611
autor
7. sep 2017

@h2 🙂))) vystizne si to napisala. Tiez mam pocit, ze to takto funguje

alicka850
7. sep 2017

My sme išli za krstných neteri v zložení ja rozvedená, moj priatel rozvedený, naše spoločne dieta na ceste, rodičia krsteneho dietata nezosobasení. Nikto nič neriešil. Ani farar a jednalo sa o velke okresne mesto.

huahua
7. sep 2017

@h2 To som NIKDY netvrdila. A viem, že ten, co každý den derie lavice v kostole, môže byt 100x horší človek, nez ten, co kostol obľúbil obchádza, ALE chcem krst pre dieťa a s tým sa aj zaväzujem, že budem dieta vychovávať v súlade s vierou a cirkevnymi prikazaniami, tak sa divajme na to z hľadiska cirkvi a nie z hľadiska všeobecnej moralky. Poznáš desatoro? Je tam aj nezabiješ, aj nezosmilnis. Ja neviem posúdiť, ktorý hriech ma akú váhu, ale je fakt, že porušenie desatora je ťažkým hriechom. Tak ako moze niekto, kto ho vedome a dobrovoľne porušuje a nechce to zmeniť, hovoriť dietatu, že takto by to malo byt, ale my na to kašleme?

gaja78
7. sep 2017

@h2 Ano, to co napisala @huahua je zial pravda, neviem ci poznas desatoro bozich prikazani a jedno z nich je "nezosmilnis". A kazdy, uplne kazdy, kto nie je cirkevne zosobaseny a zije sexualny zivot, pred cirkvou sa dopusta tazkeho hriechu. A preto krstnym rodicom smie byt len ten, kto dodrziava vsetky prikazania. To, ze do kostola chodia ludia, ktorých si spominala, je svedomie kazdeho z nich.

h2
7. sep 2017

@huahua Ide o to, ako chápeš slovo "nezosmilníš". Keď nejaká žena vystrieda povedzme 20 chlapov, potom sa vyspovedá a má svadbu v kostole je menej hriešna, ako tá, čo mala v živote len jedného, nikdy na iného ani nepozrela, je s ním zosobášená, ale len na úrade?

alicka850
7. sep 2017

@h2 nerieš. Takých tem tu bolo. Sú ludia, ktorí slepo počuvajú, čo pan farar v kostole kaže a nezamyslaju sa nad tým.

gianna
7. sep 2017

Pokial su sobaseny civilne dvaja nepokrstení, tento sobas cirkev povazuje za platny, takze v tomto ohlade v tazkom hriechu neziju 🙂

huahua
7. sep 2017

@h2 ja neviem posúdiť, co je väčší hriech, ty áno?

h2
7. sep 2017

@gaja78 Áno desatoro poznám a máš úplnú pravdu, že cirkev to berie takto. Len sa mi to zdá na hlavu postavené, vzhľadom k tomu, čo som písala o príspevok vyššie. Takže potom existujú farári, ktorí odmietnu za krstnú mamu slušnú vydatú ženu len preto, že má len civilný sobáš a neodmietnu slobodnú, ktorá už "zosmilnila", ale vyspovedala sa. ☹

janulka1802
7. sep 2017

ja som išla za krstnú prvýkrát ako rozvedená a druhýkrát civilne zosobášená

h2
7. sep 2017

@huahua Vedela by som posúdiť, čo je väčší hriech, ale neprináleží mi to posudzovať.

huahua
7. sep 2017

@h2 A este jedna vec... Ked sa spovedáš, tak to lutujed, a slubujes, ze sa budes snažiť hriechu sa chrániť. To je prípad tej prvej zeny. Spravila niečo co nemala, ale chce to zmeniť. Ta druha urobila tiež niečo co nemala, ale nerobi s tým nic.

h2
7. sep 2017

@huahua Práve preto nechodím na spoveď. Pretože mám hriech, ktorý neľutujem a nikdy nebudem. A ani ho za hriech nepovažujem. 😉

h2
7. sep 2017

@huahua A ešte k tej "druhej" žene: Povedzme, že sa zaľúbi do muža, ktorý nemôže mať sobáš v kostole, napríklad preto, že je rozvedený, alebo hoci aj preto, že nie je veriaci, alebo je iného vierovyznania. Čo má takáto žena robiť? Zabudnúť naňho a byť po zvyšok života sama? Prípadne si vziať "dobrého katolíka", ktorého neľúbi, aby bolo cirkevným zákonom vyhovené?

gelory
7. sep 2017

@lolita611 Bohužiaľ aj my sme pôvodne chceli mať za krstnú moju najlepšiu kamarátku ale ona tiež mala svadbu iba na úrade takže to nešlo. Pri tom sme toho kňaza poznali už veľmi dlho, pozná nás po mene ale toto je vec, o ktorej nerozhoduje priamo farár ale proste je to tak dané v celej cirkvi a on to nemôže len tak porušiť keď ho vy poprosíte

gaja78
7. sep 2017

Všetko je to o prístupe a uvedomelosti každého z nás. A rodič, ktorý ide krstiť svoje dieťa, by si mal uvedomiť, čo krst znamená a k čomu sa zaväzuje. Preto by nemalo byť pre neho ťažké rešpektovať cirkevné pravidlá.

gianna
7. sep 2017

@h2 Ak je muz neveriaci alebo iného vierovyznania, moze poziadat o dispenz a mat sobas v kostole. Pokial je muz rozvedeny treba skumat platnost predchadzajuceho manzelskeho zvazku a ked sa potvrdi, ze predchadzajuci manzelsky zvazok je platny, teda pred Bohom manzelstvo stale trva, tak ano, zabudnut na neho, ale to predsa neznamena, ze bude do konca zivota sama 🙂 ale ze sa otvori moznosti nového vztahu, ktory bude v súlade s jej svedomim 🙂

evita_g
7. sep 2017

@lolita611
Farár nám to vysvetlil takto: nikde nie je napísané, že krstené dieťa musí mať krstných rodičov. Moja sestra s manželom (sobášení len civilne) boli pri krste, sú to pre moju dcéru krstní rodičia, no nie sú zapísaní v krstnom liste a farár ich počas obradu oslovoval "príbuzní" 🙂

lienqa
7. sep 2017

Ešte sa mi potom jedna otázka stále natíska, čo v prípade, keď krstní rodičia boli počas krstu zosobášení, a rozviedli sa časom? 😀 čo vtedy s cirkevnými pravidlami?

gianna
7. sep 2017

@lienqa dolezity je stav v case pravneho ukonu (krstu), co sa stane v buducnosti nevie nikto z nas predpovedat 🙂