Ahojte, chcela by som taku malú radu. Som krstná mama a synovec bude mat prvé sväté prijímanie, avšak ja som stratená čo sa tyka daru. Čo sa dáva? Len peniaze? A kolko tak má dat krstná? Darček ak aky? Alebo darček a peniaze? Viem, že kedysi bola zlatá retiazka a krížik. Ale dnes netuším. Nemám nikoho v okolí kto by bol v poslednych rokoch na tejto udalosti čiže nema mi kto poradit a ja nežijem na SVK a tu sa k tomu uplne inak pristupuje. Dakujem😊
@petuska7792 tak to je na tebe, zlatá retiazka to sa dávalo kedysi....syn napríklad dostal volant k playku🙈a tortu, no ja som nebola 3xkrát nadšená, ale on prešťastný, isto by sa tak netešil z retiazky, dcéra pár rokov predtým hodinky klasické, nosila ich asi týždeň a tiež tortu, myslím, že aj peniaze už neviem...
tak zas teraz už tie hodinky sa dajú všelijaké......neter viem, že dostala mobil....závisí to od bagetu aký chceš dať.....ale teda asi by som prihliadala na to čo ho poteší...
@petuska7792 moja dcéra minulý rok dostala peniaze od každého, chcela bicykel. Nakoniec som jej kúpila ja bicykel a peniaze si odložila.
@petuska7792 veru, mna tiez udivuju tieto prehnane dary na SK, len za to, ze dieta ide na to 1.svate prijimanie. mnohe uz len preto chcu ist. ja by som brala, ze sa to robi z presvedcenia a nie za dar a ani necakala ziadny dar pre dieta za to. tak ale zvyk je zelezna kosela...
syn dostal peniaze a tortu od krstnej..kupil si bike..dcera ma tento rok a tiez dostane tortu peniazky a planuje si kupit nausnice biele zlato a bike 🙂
@tosomja ak sa mozem opytat po kolko davali peniaze? Lebo fakt neviem.
@marosusu a kolko penazi ak sa mozem opytat? 100-200-300?
@petuska7792 dostali po 100 e od krstnych aj babiek a potom od ostatnych kto kolko dal...🙂 my sme len mini rodinka do 20 ludi bude z toho 6 deti 🙂 na bicykle sme prispeli potom aj my ako rodicia 🙂
@baklik no taka je dnesna doba… ako mam dve male deti do nich ide dost penazi pracujem len na polovicky uvazok, a 300€ dary ako tablet, mobil, atd no nemám na to.. a po dalsie, ma to byt dar, ktory ostane na dlho nie spotrebna elektronika ktora akurat potesi dieta moj nazor.. na tablet/mobil/volant sa moze rodina poskladat na vianoce/narodeniny 😊 alebo rodičia..
@marosusu my sme tiez mala rodina 😊 dakujem to znie normalne a rozumne 😊
@petuska7792 pred 5 rokmi som dala svojmu krstnému synovi 100 eur plus tortu. Sme priemerná rodina, nemáme rozpočet prvoligového futbalového tímu.
Rodičia si vlastne aj želali skôr peniaze keďže si za ne kúpil svoju prvú enduro motorku.
A takto riešim od vtedy vlastne všetky darčeky pre krásneho syna.
Môj syn bol na prijímaní pred 3 rokmi. Nepamätám si koľko od koho dostal, len viem, že dostal napr bibliu detskú a 20 eur. Alebo 20 eur plus ruženec. Tortu od krstných a tiež nejaké náboženské veci na pamiatku. Dohromady z celej rodiny mal cca 150 eur, ktire som mu vkladala na sporiaci účet (od nás rodičov dostal prvý notebook, ktiry bol v čase korony aj potrebný)
@petuska7792 tiež by som tak riešila torta, nejaká maličkosť podľa uváženia a 100 do obálky....
@petuska7792 lenže za retiazku by si dala minimálne 200e. Aj to bude ešte nitka. Moja dcéra stratila už 2 retiazky za 180e s príveskom.
Kúpiť, len preto aby to bol dar a ležalo to niekde, neviem. Ja by som do obalky dala sto euro a máš pokoj
Manžel má dve krsňatá. Obe dostali modlitebnú knižku (to pre nich chcela ich mamina) s venovaním a hodinky (cca 70€), také, ktoré môžu pokojne nosiť do 18-20 rokov. Z môjho pohľadu by to rovnako ako krstiny (a keďže deti v tomto veku už veľmi dobre vnímajú materiálne hodnoty, tak o to viac...) malo byť o tej duchovnej a nie materiálnej stránke. Niekedy len otváram ústa ako teliatko, keď si tu v diskusiách čítam aké darčeky a koľko ešte do obálky, stretla som sa už aj s obálkou pre rodičov, lebo veď oslava je vek dráha.
u nás modliace knížky dostávajú od pána farára, ale dostal bibliu detskú je písaná formou komiksu a kúpiš ju v spolku sv. vojtecha mala úspech, je veľmi pekná
https://www.ssv.sk/knihy/category/knihy/article...
@petuska7792 moje deti dostali od krstných rodičov na PSP po 50 Eur (žiadne torty, podarúnky a pod. sa nekonali).
ja by som kupila sv. pismo aj s obalom, nech ma aj nieco na pamiatku a do obalky peniaze podla svojich moznosti. nie som zastancom darov typu mobily, tablety, bicykle... o tom to prve sv. prijimanie predsa nie je. Dcere sa rodina zlozila na retiazku s krizikom (rodicia, stari rodicia), krstna mama dala sv. písmo a ak niekto uznal za vhodne, dal aj peniaze do obalky ( nie vysoke sumy) a to bolo vsetko.
dat len peniaze, to mi pride take suche, prvoplanove, nepremyslene, odflaknute, proste nijake. istotne mate pekny vztah, tak by som jej darovala nieco, co jej ta bude navzdy pripominat🙂 nieco take spomienkove, co jej vydrzi nastalo.
Za našich čias keď som dostala hodinky od krstnych a krstná mi ustrikovala sveter som bola taká šťastná a stačilo mi to😊No je iná doba už keď bol syn na prijimani pred 5timi rokmi dostal také drahšie hodinky a peniaze,teraz v máji ide mladší syn a ten chce bicykel.Ja som im dávala ešte robiť aj taký ruženec s dátumom prijímania a menom taká pamiatka..🙂
@baklik súhlasím s tebou. U nás to nieje zaužívané k prvému svätému prijímaniu sa nič nedáva ale obed z rodinou. Ale keď je birmovka tak tam sa dáva retiazka alebo tak ,ale to dávajú len krsný od birmovky. Inak nič nás je osem súrodencov a všetci sme to prežili a sme tu aj bez drahých darov a učíme to aj naše deti.
My sme krsniatkam (ale sú to dievčatá), kúpili zlatú retiazku s krížikom, ako pamiatku. Iní členovia rodiny kupovali iné veci, no my ako krstni sme to chceli troška priblížiť tej udalosti.
@zuzuliatko18 no moja chce na pamiatku naušnice kedže od krstu už su jej maličke...takže pojde s krstnou vybrať 🙂
@petuska7792 aj hodinky (smart alebo drahšie náramkové) alebo tablet. 😉